Mi-e frica sa zbor cu avionul dar am gasit tratament

V-am povestit acum 2 ani cat de frica imi e sa zbor cu avionul. Nu mi-a fost din totdeauna, frica s-a instalat dupa un zbor cu multe turbulente si 30 de minute zbor asupra Parisului prin nori gri si ceata. Azi dupa 2 ani pot spune ca ma mai gandesc cu groaza si mi-e frica sa zbor cu avionul insa am gasit tratament, solutii salvatoare care chiar ma ajuta sa ma destresez.


zbor-cu-avionul

Frica de zbor cu avionul are si un nume se numeste aviophobia. Conform statisticilor:

*La 1 din 5 femei ii e frica sa zboare cu avionul
*In urma unui chestionar in timpul zborului facut de multiple companii aeriene 20% dintre femei si 12% dintre barbati au recunoscut ca au Aviophobia.
*Intrebati cum se relaxeaza in timpul zborului barbatii au spus ca alcool-ul ii ajuta pe cand femeile recurg la sedative, meditatie sau medicamente anti-stres
*Specialistii spun ca frica de zbor cu avionul are de a face cu faptul ca in timpul zborului nu detinem controlul, cineva pe care nu il vedem coordoneaza avionul pe care noi nu il putem pilota
*Insa realistic vorbind este mai periculos drumul de la aeroport la avion decat IN AVION

In cazul meu prima data am cautat cauza!Am ramas cu o trauma la turbulente! 
Nu suport senzatia de gol in stomac si nici miscarile trepidante! Daca inchid ochii imi vine sa vomit. Daca ma uit pe geam si vad numai alb deja ma iau ametelile rau de tot. Pana nu demult eram genul de turist care vana locul de pe aripa din mijloc, asta fiindca am citit ca locurile din fata si cele de pe aripa sunt cele mai sigure si ca in caz de accident, am sanse mari sa raman in viata.
Ideea salvatoare Doar ca o data s-a intamplat sa am ghinion si era cat pe ce sa pierd avionul asa ca unicul loc ramas a fost ultimul de la geam. Atunci am descoperit formula salvatoare. Cand avionul se misca periculos ma uit la aripa! Uneori aripa nici nu se clinteste desi simt in mine miscari zguduitoare. Atunci stiu ca e totul ok, e doar o senzatie! Daca si aripa se misca bine, incep sa ma alarmez dar totul dureaza cateva secunde pana se stabilizeaza.
Dupa intamplarea asta totdeauna caut loc dupa aripa si nu ma mai deranjeaza sa fiu pe ultimul loc dar sa fiu la geam! Asa ca atunci cand toata lumea fuge pe usa din fata a avionului, eu intru linistita prin cea din spate! In timp am invatat ca e dublu avantaj, calatoresc calma si nu mai fug sa prind un loc!

A doua trauma a fost in timp ce ma uitam la accidente aviatice! Am vazut cum un avion se ridica spre cer si i-a foc! 
SFAT: oricat de siguri pe voi va simtiti, oricat de neinfricati sunteti, oricat de mult va place sa zburati cu avionul NU va uitati la documentare cu accidente!
Pe vremea cand iubeam sa ma duc cu avionul, nu aveam eu ce face doar sa ma uit la bolunzenii cu accidente aviatice. Atunci am vazut filmarea asta. Dupa care de vreo 5 ani, visez avioane in flacari de cateva ori pe an, fara exagerare. Evident ca fiecare decolare e o problema pentru mine fiindca totdeauna ma gandesc ca daca se intampla ....Pana ajung in cer si vad pamantul la mii de km distanta imi tremura genunchii, mainile imi transpira oricat de pozitiv incerc sa gandesc.
Ideea salvatoare  A venit o data cu zborurile foarte matinale. Prefer zborurile de la 6-7 dimineata astfel noaptea o petrec in aeroport sau acasa facand bagajul. Dimineata dupa ce stau la coada de la Check in, dupa ce fac ture de aeroport cand pun fundul in avion si simt caldura adorm instant. 
Zborurile la Paris/Londra/spre Lisabona/ din Porto etc toate le-am ales la prima ora a diminetii! Oboseala ma ajuta sa dorm si cu putin noroc ma trezesc direct la destinatie! 

BONUS - Astea sunt ganduri care ma consoleaza cand simt ca o iau razna:
1. Stiu ca avionul e cel mai sigur mijloc de transport in lume
Si
2.Mai stiu ca vedetele zboara saptamanal in privete jet-ul lor si foarte putini au murit in accident de avion! Vedete, oameni de afaceri, sportivii etc!
Astea sunt secretele mele! Ultimele zboruri au fost chiar o placere si acum nu ma mai gandesc cu groaza la zbor. Mi-e frica insa e mai mult o teama de nou, de primejdie, stiu ca daca se intampla va fi fatal si ma gandesc cate imi doresc sa fac in viata! Insa sunt mult mai relaxata decat inainte. 
Frica de zbor e o boala, poti face atacuri de panica in avion destul de usor asa ca e important sa gasiti idei in care sa credeti. O zona de comfort. Puteti citi carti, puteti sa vorbiti cu prietenii sau daca aveti noroc chiar cu ceilalti calatori. Cand avionul se stabilizeaza si pilotul da semnalul puteti intra pe laptop sau tableta si sa va uitati la un film. Cand mintea e ocupata cu altceva timpul trece mai repede....

Ce nu va recomand e sa beti alcool sau cofeina! Nimic care sa va agite! sa fii stresat + extra-tulburare nu cred ca e o idee salvatoare, dar poate mai sunt si exceptii.Apropo, poate nu stiati dar un pahar de vin/vodka etc cu alcool baut in avion e ca si cum ai bea 2 pahare pe pamant!

Toate articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

20 de comentarii:

  1. Mai bine stai relaxata si te lasi pe mana pilotilor, care stiu ce fac, decat sa conduci o masina. Multi soferi nu prea stiu ce fac, iar rezultatul il vedem in fiecare dimineata la stiri. Cat despre documentarele gen "Dezastre in aer", mi se pare foarte interesant sa aflu care a fost cauza si ce masuri au luat ca situatia sa nu se mai repete.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bogdan la "dezastre in aer" ma uitam si eu pana cand m-a marcat scena aia ....
    Oricum cred ca barbatii sunt mai greu de sensibilizat si vad altfel astfel de documentare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie chiar îmi place să zbor cu avionul, mă îndispun doar orele de aşteptare dinaintea cursei. În general nu mi-e frică, deşi am trecut la un moment dat prin nişte turbulenţe, chiar la aterizare, la Barcelona, de am zis că e "the end" :D
    Avionul e un mijloc de transport foarte sigur, muuult mai sigur decât maşina, şi pe mine mă linişteşte gândul ăsta. În general citesc sau răsfoiesc revista din dotare, aşa trece timpul mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie nu imi e frica de mersul cu avionul, desi am trecut si eu prin turbulente, unele chiar ciudate rau de tot. Mi se pare mai sigur decat mersul cu autocarul pe serpentine, de exemplu. Totusi e bine ca ti-ai gasit remedii si ca aviophobia nu te va impiedica sa calatoresti in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Andra :) ma bucur pentru tine. Chiar e foarte aiurea sa incepi fiecare calatorie cu un stres si sa o termini cu un stres. Eu nu pot sa ma concentrez sa citesc, la wizz au revista aia pe care o rasfoiesc dar nu imi sta capul acolo ...

    Raluk nu ma las chiar cu una cu doua cand vine vorba de calatorii insa prefer de 100 de ori autocarul sau masina. Desi stiu ca sunt mai nesigure, macar sunt pe Pamant :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu n-am nici un stres in avion, de cele mai multe ori adorm inainte de a decola si ma trezesc la aterizare sau cu 10 minute inainte. In schimb, mie imi e frica in masina si mai ales daca stau in fata. Am fost cu iubitul meu cu masina pana la Sighisoara, am plecat din Galati, vreau sa-ti spun ca atunci cand am ajuns acolo, aveam febra musculara la gat de la cat de incordata am stat. Pur si simplu imi simteam inima ca imi sparge pieptul si stomacul parca il aveam in gat si palmele transpirate la fiecare curba (mai ales pe serpentine), la fiecare depasire sau de fiecare data cand venea un TIR din fata. Nu stiu de la ce mi se trage frica, probabil de pe la stirile de la ora 5 de la Pro Tv.

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite ca de zbor cu avionul nu mi-e frica, desi n-am ratat nici un episod din seria "Dezastre in aer" de pe National Geographic, iar uneori, cand ma aflam in avion, imi aminteam secvente din diverse episoade :)). Pare ciudat, stiu, dar mi-e mult mai frica de exemplu cu masina. Am permis, dar conduc foarte rar si mai mult din necesitate, nu de drag (n-am gasit niciodata placerea de a conduce, despre care vorbesc atatia oameni!). Sunt convinsa ca am mai multe sanse sa am un accident de masina, decat sa cada avionul cu mine :D.

    RăspundețiȘtergere
  8. Larisa eu sper sa nu ti se intample nimic. Eu nu conduc deci nici nu cunosc astfel de placeri insa imi place sa merg cu masina. Am avut si eu momente cand mi-a fost frica dar de cele mai multe ori cand am fost in road trips am fost super fericita. Cred ca daca as mai vedea un episod din "dezastre in aer" nu m-as mai urca veci in avion :)

    Georgiana eu mai stiu oameni cu rau de masina dar cu frica de drum nu. Cred ca senzatia e oribila mai ales pentru un drum atat de lung :(
    Oricum iti recomand sa nu te mai uiti la astfel de stiri fiindca nu fac bine. Eu am renuntat de ani de zile fiindca eram tot timpul trista dupa ce le vedeam.
    Pe Transfagarasan ai fost?

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am inceput sa ma obisnuiesc. Cu toate ca anul trecut am "patit-o" si eu. Nu a nins deloc pana cand a trebuit eu sa zbor. Priveam pe liveweb la camerele din Bucuresti si nu-mi venea sa cred. Cand am aterizat a fost foarte ciudat. Avionul parca se rupea in doua. Ultimul avion care a aterizat a fost al nostru. Restul zborurilor au fost redirectionate spre aeroportul din Timisoara.

    Atunci m-am speriat. In rest sunt ok cu zburatul. Da, mi-e frica, dar n-am ce sa fac si am inceput sa ma obisnuiesc si sa-mi accept frica.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am zburat prima data catre Varsovia si tremuram de frica... norocul meu e ca am stat langa un tip care m-a tinut de vorba non-stop si m-a ajutat mult prin calmul lui... altfel cred ca o luam razna.. nu a fost usor :) dar peste ocean slava Domnului e mult mai confortabil, nu simti nicio trepidatie, mi-a placut foaarte muult.... <3

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie (inca) nu mi-e frica sa zbor cu avionul. Cred ca ai avut tu ghinion cu acele turbulente si de aceea iti este greu.
    M-am uitat si eu la o multime de emisiuni cu accidente aviatice si intr-adevar, m-am gandit la tot felul, dar cu toate acestea incerc sa ignor aceste lucruri. Ma uit pe geam, citesc, mananc, si trece repede timpul. Oarecum mai greu a fost cand am zburat in Tenerife. A durat 6 ore drumul, cel mai lung de pana acum cu avionul. In 6 ore te si plictisesti, nu mai ai stare. De dormit n-am putut sa dorm, ca erau o gramada de copii care faceau zgomot.

    RăspundețiȘtergere
  12. nici eu nu am trecut prin experiente traumatizante in cele 4 zboruri cu avionul pe care le-am facut la viata mea :))). singura chestie mai aiurea a fost o aterizare mai zdruncinata pe aeroport in Timisoara. in rest, simt doar placere cand ma gandesc la avion si, trebuie sa recunosc, o mica strangere in stomac in momentul decolarii :D.

    RăspundețiȘtergere
  13. Singurul discomfort in avion este nevoia de a inghiti mereu in sec, in rest imi place si nu conteaza unde stau. Adevarate turbulente nu am prins.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie imi place sa zbor cu avionul, este singur mijloc de transport in care pot citi fara probleme si nu ma sperie deloc daca se zguduie putin. Accidentele se pot intampla oriunde, oricum, iar cele aviatice sunt printre cele mai rare.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim8:44 p.m.

    Mie nu-mi este frica de avion,dar am rau de miscare. Imi este rau de cand ma stiu in orice mijloc de transport,mai putin trenul. Si masina condusa de mine. Dar de cativa ani am descoperit in sfarsit un remediu perfect, este vorba de un medicament homeopat numit Cocculine. Nu stiu,poate este doar placebo,dar fara el sunt la un pas de colaps!
    Daca sunteti in situatia sa-l folositi, cumparati-l din Romania,in strainatate l-am gasit greu,tocmai pentru ca este homeopat si nu se vinde in orice farmacie.

    RăspundețiȘtergere
  16. bune sfaturi! mie nu mi-e frica, dar un pic de stress tot am! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Mda, nu e chiar confortabila senzatia , dar trebuie sa te gandesti ca daca e sa ti se intample ceva, ti se intampla oriunde te-ai afla. Chiar si acasa in fotoliu! ;) Deci, zbor placut spre noi destinatii!

    RăspundețiȘtergere
  18. Problema este ca atunci cand avem o experienta neplacuta, si mai ales cu avionul, cu zborurile, avem tendinta sa ne regizam filme prapastioase, de aceeea starea ni se agraveaza si mai tare. E bine sa iti vi in fire, sa te gandesti, ca orice ar fi, raul ti se poate intampla oricand si oriunde. Priveste partea frumoasa a unui zbor, iar cand apar turbupente, indreaptati chiar impus gandirea spre altceva, cat de mult poti. Cu exercitiu si vointa reusesti sa depasesti fobia, vei vedea :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim3:37 p.m.

    Pot sa zbor eu in locul vostru nu e problema ... si asa imi doresc foarte mult , si nu mi-e frica :| Deci daca vreti sa plecati undeva , si va e frica , contactati-ma :)))

    RăspundețiȘtergere