Despre job-uri la Londra - tot ce trebuie sa stii

Azi am sa vorbesc despre subiectul mult asteptat de voi, despre job-uri, despre cum sa cauti un job, ce job-uri pot lucra romanii la Londra, ce acte si hartii ai nevoie pentru a gasi un job la Londra. Ca sa incepem cu inceputul prima data cititi articolul acesta -> Pasii si actele pentru o noua viata la Londra.

Cu alte cuvinte dupa ce ai chirie si cont bancar teoretic poti incepe cautarea. Pentru mine asta a durat mai mult sau mai putin o luna, timp in care am colindat Londra in lung si in lat. Vedeam zilnic atatia emigranti imprastiati prin toate cartierele Londrei, avand job-uri atat de variate de la oameni ce ridicau gunoiul din fata casei, emigranti postasi, soferi de autobuze, functionari bancari, la birourile agentiilor imobiliare, emigranti care faceau controale in statiile de metrou, bucatari si chelneri in restaurante de lux, vanzatoarele din Tesco. Emigrantii erau peste tot de la cea mai joasa treapta la cea mai inalta, deci cum era sa ma gandesc ca treburile vor merge atat de greu(rau)???


job-londra-uk-site-uri-agentii


Ce job-uri poti lucra la Londra?

Asadar dupa o luna am stiut ca pentru a-mi putea face National Insurance Number am nevoie de un job (cu contract) desi asta era foarte dificil cat timp fara National Insurance Number nimeni nu ma angaja legal. Insa daca aveam ceva recomandari de la angajator si poze, aveam sanse. Cu avocat se poate rezolva putin mai usor dar e o cheltuiala in plus. Prietenele de acolo imi spuneau ca se poate si fara avocat, oricum e doar o chestiune de noroc in ambele cazuri. Teoretic aveam dreptul sa lucrez orice avand cetatenie maghiara, practic nu prea puteam lucra nimic fiindca nu ma angaja nimeni fara National Insurance Number. Asa ca mi-a fost destul de clar ca pentru inceput trebuie sa ma orientez spre munca necalificata. Dintre toate job-urile care le poti face: menajera, housekeeper, gradinar, strangator de donatii, nanny, chelnerita si alte job-uri de gen m-am gandit ca vanzatoare nu are sa fie atat de rau. Ma gandeam ca oricum e vorba doar de o perioada, cu putin noroc 3-6 luni pana primesc National Insurance Number si apoi pot aplica pt job-uri calificate unde aveam anumite avantaje.


Cum sa cauti un job la Londra
Dar sa revenim, in Romania e usor sa te angajezi ca si vanzatoare, la Londra nu poate fi foarte greu. Vedeam vanzatoare emigrante peste tot. De fapt majoritatea vanzatorilor erau emigranti.

Am inceput sa depun cv-uri online. La Londra sunt zeci de site-uri cu job-uri mai jos va scriu cateva:

Reed.co.uk + Monster.co.uk + totaljobs.co.uk + Cvlibrary.co.uk + www.londonjobs.co.uk+ www.justlondonjobs.co.uk + www.fish4.co.uk  + jobisjob.co.uk/london/romanian/jobs



Sa las cv-uri in magazinele care aveau „job vaccancy” sau „drop your cv here” pe geam. Sunt multe. Eram entuziasmata de numarul lor. Desi nu gasisem nici un anunt pentru vanzatori in magazinele mari gen Tesco, Poundland, Asda, etc. Deabia apoi am aflat ca ele lucreaza cu agentii de recrutare. De fapt la Londra toate job-urile bune se dau prin agentii.


Am depus peste 50 de cv-uri atat online cat si la magazine. Asta nu inseamna ca cineva m-a sunat. In magazine toata lumea zambea si era extrem de amabila, prietenoasa, ma si vedeam cu un job dar la final  we will call you mi se spunea mereu. Atunci am inceput sa realizez ca de fapt politetea englezeasca e deseori exagerata si falsa. Doar vorbe in vant sa iti faci iluzii, asteptari, aruncate fara nici o remuscare. 

Sunt diverse agentii de recrutare care lucreaza cu romanii (unele si cu cei fara National Insurance Number). Ele se schimba mereu. Treburile decurg cam asa. Mergi la ei, lasi pe o foaie ce stii sa faci si ei iti cauta de lucru. E in interesul lor fiindca trag comision greu de pe tine. In medie 20-30% din salar. Insa nici cu agentiile astea nu ai nici o garantie pentru un job sau pentru stabilitate la un job. Tot esti ca un negru pe plantatie, muncesti job-uri extrem de grele pe salarul minim pe economie daca ai noroc, din care ei isi sustrag comisionul. In final ramai cu un salar bun in Romania si taxe de UK.  Mai bine nu ... Daca ai Nantional Insurance Number atunci agentii de recrutare stiu ca te astepti la un job mai bun si deci si demersul e mult mai lung si mai dificil, te chem la interviuri, apoi alte interviuri cu angajatorul etc. Daca esti norocos.
O lista cu agentiile de recrutare de munca in Londra gasesti aici pe zone -->
http://www.allinlondon.co.uk/directory/1383.php
Si o alta lista pe meserii aici -->
http://www.recruitmentagenciesinlondon.co.uk/agencies.html/

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa lucrezi la Londra

*In Londra la fel ca in Romania pentru orice job ai nevoie de experienta si in plus referinte verificabile. Scrisori de recomandare de la alti angajatori. Degeaba spui tu ca ai lucrat 5 ani in domeniu si lasi acolo adresa din Romania,e chiar degeaba. Trebuie sa fie din Uk. Insa daca chiar ai 5 ani experienta in domeniu, ai sanse sa te ia daca te pun in cadrul interviului la proba practica/teoretica si esti foarte bun! Daca esti bun englezul te angajeaza fiindca are nevoie de tine! Cu acte sau fara acte
*Iti sunt recunoscute studiile? Teoretic da, practic nu! Ca si la noi, poti face facultate, fara experienta in domeniu esti O. Daca ai si studii si experienta(nu pe hartie, ci chiar stii sa lucrezi) poate fi un avantaj si te ajuta. Insa pentru inceput toti romanii au nevoie de National Insurance Number si pt asta ai nevoie fie de bani multi pt a te intretine la Londra si platile avocatului pana primesti National Insurance Number, fie gasesti job-uri de jos unde studiile tale chiar nu conteaza si apoi aplici singur pentru NINO. Insa studiile conteaza in sensul ca la ei pentru absolut orice job ai nevoie de un certificat ca esti calificat. Pentru coafeza, nanny si in general orice! Asa ca daca nu ai nimic, pune mana si fa cursuri, preferabil in UK.
*Poti gasi un job bun la Londra? Poti gasi un job bine platit! Dupa ce ai National Insurace Number si experienta poti ajunge la 1500-2000 de lire pe luna in mai putin de 3 ani. Un job bun de la individ la individ inseamna altceva. In general emigrantii la Londra nu au cele mai stralucite job-uri si prea putini au ajuns sa isi cumpere Ferrari si vile in Hampton sau Centrul Londrei. De fapt prea putini ajung sa isi cumpere o casuta cat de mica in Londra fiindca preturile sunt de la 200 000 de lire in sus! Insa poti sa traiesti decent, cu salarul lor ai un nivel de trai ridicat si poti strange bani de o casa in Romania.
*Insa e mai greu sa faci o cariera
Depinde ce asteptari ai de la viata, de la tine. In Londra au nevoie de forta de munca, creierii ii au ei. Astea fiind spuse, e greu sa ajungi intr-un birou pe un post bun. Chiar daca lucrezi acolo, chiar daca esti calificat, chiar daca ai experienta, mai repede vor angaja pe cineva nou in firma, englez sau alt emigrant din blocul Vestic decat sa te promoveze pe tine. Cred ca la nivel inalt exista rasism. Atunci cand tu concurezi pentru posturi rezervate englezilor e greu sa le prinzi! Si atunci vei ramane mereu la un nivel inferior. Cred ca la un moment dat, incepi sa iti pui problema ca mai important decat numarul banilor e cat de greu muncesti pentru aia. La 20-30 de ani poti sa te multumesti cu un job de chelnerita sau housekeeper sau menajera dar la 40 iti mai doresti asta?
 Si apoi ce faci cand te in intorci in Romania? Te mai poti obisnui cu viata de aici?

Romani pe care ii cunosc la Londra si job-urile pe care le au avand National Insurance Number:
A – e mecanic auto cu multa experienta in Romania, a cautat din service in service si a gasit un job destul de repede. La inceput primea sub 50 lire/zi acum castiga bine
B- e angajata ca si peisagist la o firma. Are studii in domeniu, experienta mai putin dar la proba teoretica a stiut tot. Au luat-o si in 2 ani a ajuns sef de echipa cu un salar pe luna echivalent cu unul mediu la noi PE AN.
C- lucreaza in gradinarit si desi spune ca e greu mai ales lupta cu cuiburile de vulpi si pretentiile exagerate ale englezilor primeste pe langa un salar extrem de atractiv si ciubucuri frumoase
D- lucreaza in constructii si e greu. Pe langa munca fizica grea, lucreaza mereu in alte locatii uneori la 2-3 ore distanta de casa/ dus!
E- a lucrat ca si gradinar, planta, taia gazonul la diverse blocuri si case. Si-a gasit un job foarte greu, dupa 4 luni asa ca a fost multumit cu acesta. Dar in final durerile de spate si orele de stat in ploaie zilnic l-au trimis inapoi in Romania
F- primul an lucra job-uri marunte. Apoi si-a gasit un job de sofer particular, apoi sofer de taxi si acum lucreaza cu o firma privata de taxiuri intr-un mediu luxos, duce vedetele si prezentatorii tv in diverse locatii.
G- este nanny, are grija de 2 copii peste 7 ani.

Cat despre mine cand am vazut ca sa fii vanzatoare la Londra e un lux, am depus cv-uri in alte domenii si am fost acceptata ca si strangator de donatii! Despre job, interviu si demisie citeste articolele de mai jos:


Primul meu job la Londra - interviul

Prima mea zi de lucru - si demisia



12 comentarii:

  1. Cred ca depinde un pic si de noroc, de oportunitati, intamplari, etc. Si eu cunosc persoane care au reusit, la fel cum cunosc persoane care n-au reusit. Important este sa incerci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu cred ca e vorba de noroc si e foarte important daca iti doresti sa incerci. In general cu banii pe care ii castigi la Londra toata lumea o duce bine financiar, asta e clar. Insa si viata e mult mai grea, e greu sa iti faci prieteni, e greu sa te gandesti pe termen lung la o casa, familie acolo.... Londra e un oras imens si pierzi foarte mult timp in trafic. Pt mine care vin dintr-un oras mic asa e chiar o problema. Eu scriu articole pentru cei care vor sa plece si scriu pareri proprii nu adevarul absolut. :) Eu m-am gandit ca avand drept de munca, stiind bine engleza, avand si studii va fi mult mai usor. Am ramas dezamagita din punctul asta de vedere. Insa nu regret ca m-am dus. Fiindca acum apreciez altfel oportunitatile, familia, prietenii pe care ii am aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam stiu cum e cu joburile (calificate) in UK.Tot ce pot spune e ca englezii sunt rasisti,dar nu se vede atat timp cat esti turist.Dar,mai important au un sistem de legi care protejeaza locurile de munca in favoarea angajatului englez.Exemplu:roman,supercalificat in IT,lucrand pentru o companie americana cu filiala si in UK.Este foarte util acolo,dar dreptul de munca a fost obtinut greu (de firma) si pe termen de 2ani cu drept de prelungire.Firma a trebuit sa justifice temeinic faptul ca in UK nu gaseste echivalentul in calificare!!!!E drept ca, intre timp a obtinut drept permanent,personal.Cu salariu foarte bun.
    Acum, despre salarii. Impozitul este progresiv,iar cuantumul pentru care nu se plateste impozit este destul de ridicat.
    O vreme,mai mult ca informare,nu intentie,am cautat joburi in UK, pentru care sunt calificata de la mediu in sus.Am gasit,la salarii bune,dar stiind ce probleme sunt la angajare nu m-a tentat sa incerc.Nu stiu,poate asa,ca exercitiu voi incerca,desi cunosc riscurile tentativelor.
    Am sa va spun ceva:la interviuri trebuie sa fii foarte serios,se taxaza foarte dur neseriozitatea.Exemplu:roman,IT,extrem-extrem de bun si serios,cunoscut in mediul firmelor mari de IT care a vrut sa testeze piata,sa vada daca gaseste ceva mai bun (nu atat ca salariu,cat ca munca,jobul lui presupune acum extrem de mult timp petrecut in delegatii in toata lumea).A mers la interviu,a fost de acord cu exigentele,i s-a facut oferta si a refuzat ,pe motiv de necesitate relocare.MARE GRESEALA! Era printre cerintele agreate.De atunci,desi firma are nevoie de el,nu-l mai cheama la interviu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate indiferent cat esti de bun iti dau un loc mai jos si tragi pentru altii mai putin pregatiti dar care nu sunt emigranti si tinuti pe locuri inalte...

    RăspundețiȘtergere
  5. Momentan nu as pleca in strainatate pentru un job, mai ales singur, pentru ca va fi o lume noua si o viata noua si nu cred ca ma simt hotarat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pare tare complicat...presupun ca usor e in domeniul IT, ca se cauta specialisti, dar in celelalte...sa te duci acolo si sa n-ai un job care sa te astepte...groaznic. Oricum, foarte utile articolele tale, cu siguranta o sa ajute.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim1:20 a.m.

    daca n-ai nimic de pierdut pleci si nu te uiti inapoi

    RăspundețiȘtergere

  8. nu as recomanda nimanui sa locuiasca in aceasta tara.
    englezii sunt prea rasisti,clima umeda,mancarea proasta,serviciile publice proaste.
    plus ca,la ghiseele bancilor dai peste niste cretini fara o calificare buna in domeniul economico-financiar.
    englezii au o atitudine negativa fata de emigrantii europeni,iar oferta de job-uri nu este una generoasa.job uri mizere se gasesc peste tot,insa un job bun intr-o corporatie britanica,nu.daca ai avut sansa sa patrunzi acolo te vei lovi de cinismul si rasismul lor.rabdarea romanului are o limita.eu cred ca ar trebui sa introducem si noi legi,care sa ne protejeze locurile de munca.pentru ca ei au libertatea de a face cam tot ce isi doresc peste tot,in lume.si mi se pare injust.
    diploma mea nu a fost recunoscuta,in prezent,urmez facultatea de economie,la Londra.
    desi urmez a doua facultate,imi este la fel de greu sa patrund in sistemul lor,sa obtin un job conform calificarii mele.sa nu fiti surprinsi daca o sa va spun ca in UK marile magazine sunt conduse de manageri cu 12 clase,nici alea terminate.ei pun baza pe experienta,nu pe studii.
    UK este o tara in care poti castiga bani din job uri proaste.Nivelul de trai este bun,dar nu formidabil.
    pe scurt,pierdere de vreme.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru impresiile tale! Da job-urile bune sunt greu de avut la Londra :(
      Englezii te lasa sa lucrezi ce nu vor altii nicidecum nu dau posturile lor bune de la birou

      Ștergere
  9. uitasem sa va mai spun un lucru important:
    chiriile sunt exorbitante,casele mici pline de soareci,igrasie.
    faceti o vizita prin Londra,in Harlesden sau Brixton,...sa vedeti prezervative folosite si sobolani morti.

    RăspundețiȘtergere
  10. O tara in care merita sa mergi la munca. Salariile sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeana.

    RăspundețiȘtergere