Film Shun Li and the poet - viata de imigrant in Venetia

 Saptamana 69
Film Shun Li and the poet

shun-li-and-the-poet-poster

Inca un film super bun din 2013 este filmul Shun Li and the poet. Mi-a placut foarte mult desi cred ca trebuie sa ai o anumita stare de spirit pentru al savura la maxim. Filmul Shun Li and the poet povesteste viata de imigrant la Venetia si pentru mine a fost cumva o completare a filmului Pane e tulipani, tot despre Venetia. Doar ca Shun Li nu este italianca si asta face o diferenta imensa. Chiar merita sa vedeti ambele filme, ca sa intelegeti mai bine despre cum e viata in Italia, in Venetia.

Dar acum sa va povestesc filmul. La periferia Romei intr-o fabrica de camasi lucreaza emigranta Shun Li, venita din China. Intr-o zi seful o anunta ca e transferata in Venetia, unde va fi chelnerita intr-o "osteria" un fel de carcimioara dar unde se ia si micul dejun, in stil italian. O data ajunsa in Venetia, face cunostinta cu colega de camera, cu job-ul, cu oamenii care frecventeaza localul, in special pescari. La inceput se integreaza greu fiindca nu stie obiceiul de consum al italienilor, numele bauturilor si combinatiile pe care le doresc, dar clientii sunt rabdatori cu ea si o invata. Zilele curg si lucrurile merg bine. Ii scrie saptamanal scrisori fiului ei, de 8 ani, ramas in China de care ii e foarte dor si spera ca intr-o zi sa-l aduca cu ea in Italia. Sefii i-au promis ca o vor ajuta sa-si aduca copilul daca va fi servila si muncitoare.
In timp se imprieteneste cu unul din pescari, imigrant si el dar venit in Italia cu multi ani in urma, acum iesit la pensie, Bepi. I se spune poetul fiinca mereu creeaza rime prostesti pentru asi amuza prietenii. In ziua ei libera Bepi o duce la el acasa, o casuta in laguna, in mijlocul marii, cu o priveliste de vis asupra Dolomitilor. Ea ii povesteste despre fiul ei, despre casa, despre tatal ei care fusese pescar. Prietenia lor e una stransa si se bazeaza pe faptul ca amandoi sunt oameni singuri, ea imigranta si el pensionar. Insa la final vor fi despartiti datorita lumii, seful ei care o ameninta sa inceteze prietenia cu el fiindca ea e chelnerita si nu are voie sa isi faca prieteni clienti, iar el e indepartat de catre prietenii lui care incep discutii pe seama lor si interpreteaza relatia ca si cum ar fi iubiti, nu prieteni. Dupa un timp ea e transferata inapoi in Roma si intr-o zi primeste vestea cea mare ca cineva ia platit biletul de avion pentru copilul ei. Copilul ei vine dar ea simte ca trebuie sa se intoarca in Venetia sa afle cine a platit, fiind sigura ca a fost Bepi. Cand ajunge are parte de 2 surprize ....

Filmul mi-a placut foarte mult si e unul de succes, intr-un timp scurt a reusit sa ajunga deja la nota 7.2 pe IMDB. Poate povestea nu e stralucita insa se bazeaza foarte mult pe partea vizuala si interpretarea exceptionala a actorilor. Toata apa si podurile, batranii care joaca carti si viata de pescar, Venetia in diferite ipostaze printre care si Venetia inundata, localnicii care se targuiesc in piata si duminicile la biserica, turistii si vaporetto, masele copioase cu peste si fructe de mare, arhitectura Venetiei, un apus de soare in larg sau podul Rialto etcc. Mi-a placut mult, mi-a creat un dor nebun de Venetia .....

Poze din filmul Shun Li and the poet


shun-li-and-the-poet-film-venetia

shun-li-and-the-poet-film-venetia2

shun-li-and-the-poet-film-venetia3

shun-li-and-the-poet-film-venetia4

shun-li-and-the-poet-film-venetia5

shun-li-and-the-poet-film-venetia6

shun-li-and-the-poet-film-venetia
shun-li-and-the-poet-film-venetia

shun-li-and-the-poet-film-venetia

CLICK  PENTRU MAI MULTE --> FILME CU CALATORII


Weekendul viitor va astept cu un nou film de calatorie!
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

2 comentarii:

  1. Pane e tulipani, il am pe lista de asteptare, o data cu el am luat mai multe filme pe care le-am savurat fractionat. O sa il caut si pe acesta :)

    RăspundețiȘtergere