10 carti de calatorie pe care trebuie sa le citesti

Toata blogosfera a primit o sarcina importanta de la Chinezu care ne-a rugat sa promovam cultura si sa scriem un articol cu top 10 carti citite in 2013 astfel el va face o biblioteca virtuala cu toate! Desi eu nu prea scriu despre carti pe blog am zis ca asta e o cauza nobila si in plus chiar am sa va recomand cateva carti de calatorie frumoase pe care le-am citit si le recomand asa ca de ce nu?!



10 carti de calatorie pe care trebuie sa le citesti:

occidentul-orient-carte-calatorie"Orientul, Occident" de Boris Buzila

Cartea asta mi-a mers direct la suflet fiindca e scrisa in intregime despre Maroc. O calatorie lunga prin Casablanca, Marrakech, Bahia, etc ca un reportaj de la fata locului ce include multa istorie, detalii despre viata de zi cu zi in Maroc, degustari culinare, experiente inedite, etc. Foarte bine scris, foarte frumos scos in evidenta viata in Orient chiar daca este scrisa acum 20 de ani si unele lucruri s-au schimbat de atunci. 




iertati-ma-ca-nu-sunt-japonez-carte-calatorie"Iertati-ma ca nu sunt japonez" de George Moise

Mi-a placut fiindca este un jurnal de imigrant roman in Japonia. Nu e vorba de o calatorie ci de ani de zile petrecuti in Japonia in care autorul ne povesteste sub forma de scrisori catre mama lui ramasa in Craiova, povesti interesante despre limba japoneza si simbolurile kanji (pe care le studiaza fiindca doar asa a primit viza pe termen lung) despre relatia lui cu o japoneza (motivul pt care a mers in Japonia si care in final ii devine sotie) despre obiceiuri ciudate ale japonezilor (munca la japonezi, modul in care se distreaza, etc) despre acomodarea la o tara atat de diferita (cu greu, la un moment dat chiar se intoarce in Romania) despre mancarea japoneza (fiindca lucreaza intr-un restaurant) etc!  A fost o carte pe care am devorat-o in 3 zile si ramane cartea mea preferata din 2013!

India - Insemnari-eseuri-jurnal-carte-calatorie"India - Insemnari, eseuri, jurnal"

Protagonista, Mihaela Grigor a ajuns in India pe urmele lui Mircea Eliade, intial la o conferinta si apoi pentru a promova volumul `Professor Mirca Eliade, Reminscences`. A locuit la Callcuta oras pe care nu il ridica in slavi dar care ii place fiindca a reusit sa treaca peste anumite bariere si sa nu se mai mire la fiecare pas. Imi place modul franc cu care povesteste partile negative dar si partile pozitive ale Indiei, diversitatea, culorile, obiceiurile indienilor in viata de zi cu zi. Nu e o carte zen despre partea spirituala, religie etc ci este pur si simplu un jurnal de 4 luni in India, vazuta prin ochii unei romance. Despre ce mananca, despre ritualul religios al indienilor,despre obiectivele turistice si excursiile pe care le face, despre sistemul de caste foarte bine delimitat, despre templele pline de sange de la caprele sacrificate, multe din ele dezgustatoare, betigase parfumate si ofrande cu flori si la final un citat care mi-a mers direct la suflet, din perspectiva de calator si visator specialist: `` Pentru ca visele nasc ganduri si gandurile dau nastere la actiuni `` 

Visul-lui-Joy-carte-calatorie"Visul lui Joy" de Lisa Lee

Nu e o carte usoara dar e o carte frumoasa. Inceputul a fost mai greu insa apoi am inceput sa mananc pagina cu pagina!  Visul lui Joy povesteste viata unei tinere care fuge din America de la familia ei, in China sa isi cunoasca tatal si originile. Povestea se desfasoara in perioada presedintelui Mao cand sistemul comunist este in floare si lucrurile sunt foarte stricte din toate punctele de vedere. Ajunsa in Shanghai il cunoaste pe tatal ei, mare pictor, care preda arta intr-un turneu national prin diverse sate. Merge si ea cu el, invata sa picteze si mai ales semnificatia picturilor in traditia chinezeasca, isi cunoaste viitorul sot, face un copil si nu dupa mult timp lucrurile o iau razna cand productia de pe camp este din ce in ce mai putina si oamenii incep sa moara de foame, la propriu. Ultimul capitol e dureros (ajunsesera sa se hraneasca cu 4 boabe de orez pe zi! ) am citit si am plans pe rupte insa in final mama ei o gaseste si o salveaza desi ii trebuie multe luni pentru a se pune pe picioare. Cartea se bazeaza pe fapte reale!

Turist-fiscal-carte-calatorie"Turist fiscal" de Guy Bellami

Cartea asta am luat-o la o oferta cu 5 ron si nu am avut nici o pretentie de la ea. Insa a fost mult mai buna decat imi imaginam. Povestea unui englez sarac, plin de datorii, la care ii moare intr-o zi mama. La citirea testamentului afla de niste terenuri pe care mama lui le cumparase, care acum erau foarte valoroase mai exact profitul lui era de 1 milion de euro. Avocatul ii sugereaza sa se mute un an pe Coasta de Azur ca sa nu trebuiasca sa plateasca impozite (echivalentul a peste 40% din suma) asa ca desi nu e incantat de idee fiindca el e englezul tipic, modest, care nu a calatorit niciodata, gandindu-se la banii pe care ii poate economisi se muta in Nice. Mi-a placut cartea fiindca alaturi de el am calatorit timp de 1 an pe Coasta de Azur si acum simt ca cunosc mult mai bine aceasta regiune. Multe detalii despre oameni, obiceiuri, despre turistii fiscali, despre cum se simte un om care se imbogateste peste noapte etc. Cartea asta mi-a amintit de atmosfera vacantelor de vara! Dupa ce o citesti iti doresti sa vina vara de 1000 de ori mai repede!

un-an-in-provence-carte-calatorie"Un an in Provence" de Peter Mayle

M-am mutat un pic mai la nord, dar tot in Franta, in regiunea Provence, pentru inca 1 an de calatorii virtuale alaturi de Peter Mayle care povesteste luna de luna viata lui in Provence. Foarte multe detalii despre tot ce inseamna bucataria frantuzeasca si pasiunea francezilor pentru mancare (exista chiar pliante cu zeci de feluri de paine in care iti este explicat fiecare paine cu ce fel de mancare merge) despre pasiunea provensialilor pentru vanatoare, pentru cules ciuperci, despre productia de vin din regiune si festivalurile estivale! Cartea 1 an in Provence am savurat-o din plin, ca un vin bun, 10 pagini in fiecare seara si dupa 20 de zile m-am apucat de plans fiindca eram atat de obisnuita cu aceasta rutina, cu Provence, cu subiectele mereu noi si interesante ce erau abordate capitol cu capitol ....


Paralele-Europene-carte-calatorie"Paralele Europene" de Iuliu Barbat

O carte mai veche in care asemenea unui blog ne sunt prezentate orase europene, in articole de 5-6 pagini care descriu atmosfera din acele perioade in Londra, Paris, Brugge, Viena etc. Mi-a placut cartea fiindca nu se opreste la obiectivele turistice ci sunt dezbatute mici detalii pe care calatorul le observa in fiecare oras prin care calatoreste si le dezbate pe larg. Se vede ca nu este un simplu calator ci un scriitor cu condei fiindca foloseste cuvinte foarte elaborate pentru a descrie lucruri foarte simple :)

 

Poveste-de-dragoste-africana-carte-calatorie

"Poveste de dragoste africana" de Caitlin Davis

Am cumparat cartea crezand ca e vorba despre o poveste de dragoste dintre un EA SI UN EL. Caitlin il cunoaste pe Ron in timpul univeristatii la New York, iar la finalul anului se casatoresc si se muta cu el in Botswana. Este o poveste reala, un jurnal de peste 10 ani de trai in Africa, povestiti cu mult suflet. 
Insa pe parcursul a celor peste 500 de pagini aveam sa afla ca povestea de dragoste e intre Caitlin si Africa, orasul Maun si imprejurimi, intre paradisisul din nisip, hipopotanii de langa rau si elefantii care ii ieseau mereu in cale. Insa si despre oamenii Africii, despre infectarea cu SIDA care era la ordinea zilei, despre probleme ce le avea acolo si motivul pentru care decide sa paraseasca Africa cu Ruby, fetita lor de 3 ani. A fost o carte sensibila care vorbeste in cel mai mic detaliu despre viata in Africa si mai putin despre relatia dintre ea si sotul ei.

In-mare-sunt-crocodili-carte-calatorie"In mare sunt crocodili" de Fabio Geda

Singura carte pe care am citit-o de 2 ori in aceeasi luna, ianuarie 2013. Am pus mana pe ea la 10 seara si am gatat-o la 5 dimineata. Am devorat cartea asta fiindca e scrisa foarte frumos si are multa actiune. Este povestea reala a lui Fabio care s-a nascut in Afganistan iar intr-o zi mama lui il duce in Pakistan si il paraseste la un hotel ca sa-l salveze din mainile talibanilor. Acesta povesteste in detaliu despre job-urile si tarile pe care le traverseaza (IRAN - TURCIA  -GRECIA) pentru ca in final sa ajunga in Italia unde este adoptat. Desi cartea asta ar fi trebuit sa fie trista, eu am ras de m-am prapadit de nenumarate ori la fel cum am plans cand au plecat din Iran in Turcia si au traversat mai multi munti timp de 30 de zile in conditii extrem de periculoase.

Locuri-in-inima-carte-calatorie"Locuri in inima" de Libby Southwell

Locuri in inima este o carte trista, povestea reala a lui Libby o tanara din Sidney care are o relatie fericita cu iubitul ei, se logodesc si nu dupa mult timp acesta merge intr-o tura de alpinism si pica intr-o crevasa care ii este fatala. Dupa asta Libby incepe o calatorie tip terapie pentru a trece peste tragedia cumplita din viata ei. Incepe cu Nordul Indiei, Tibet si strabate mai multe tari, ajungand in 2004 in Sri Lanka unde ia partea la o alta tragedie, marele Tsunami! Ea supravietuieste asa ca in urma acestui eveniment creeaza o asociatie AdoptSriLanka prin care a strans donatii in valoare de 35 milioane dolari.


Citeste mai multe articole de pe blog AICI --> CUPRINSUL BLOGULUI
  

9 comentarii:

  1. "Un an in Provence" si "Turistul fiscal" par a fi pe gustul meu, mai ales ca ador regiunile in care se desfasoara actiunea. :) :D Cat despre vara...nu e nevoie sa citesc nicio carte ca sa fiu nerabdatoare sa vina. :)) Cel putin cat o tine gerul asta naprasnic. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea citesc carti "de calatorie", decat ghiduri turistice clasice, care chiar daca sunt mai mult informative eu le parcurg ca pe un roman, dar Locuri in inima mi-a atras atentia. O sa o caut si eu. Pe de alta parte, daca stam sa ne gandim, multe carti pot inspira la calatorii, chiar daca nu asta ar fi subiectul principal, ci doar fundalul. De exemplu am citit niste carti in care actiunea se desfasura in Afganistan, si chiar mi-au atras atentia spre tara asta. Nu ca as pleca maine acolo :)).
    Ma tin de mult sa citesc Un an in Provence. Nici acum nu mi-am luat-o macar :D.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar daca este despre calatorie, cartile au o poveste de viata pe care fix asta ma fascineaza, cum traiesc, descrieri senzoriale care te teleporta si te simti cu ei la masa. Toate cartile sunt tentante, despre Africa si intoarcerea femeii cu fetita sa am vazut un film la tv pe un program unde da filme vechi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit 5 din 10 :) Mersi de celelalte recomandari, nu stiam de existenta unora și tare bine imi prinde să mai aflu titluri noi, de călătorie (una din pasiunile mele livresti) :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult pentru acest articol, Alice!
    Mi-am trecut pe lista aproape toate cartile si sper sa le citesc si eu pana la finele anului! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu pot decat sa banuiesc ca recomandarile tale sunt bune ....nu numai pentru calatorii dar si pentru informare
    Eu citesc mai multa literatura de specialitate si carti/cduri cu limbi straine asa ca i-m kind of not useful

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi place lista, deşi din cele sugerate de tine n-am citit niciuna :P. Mi-am amintit în schimb de "Îndrăgostită de un masai", datorită căreia am intrat destul de mult în atmosfera din Africa, cu oamenii şi cultura de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  8. e ft faina lista ta. Eu am citit doar Visul lui Joy din ea. Si iti recomand Livada de Mango :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Un an in Provence vreau neaparat!

    RăspundețiȘtergere