Vineri dimineata direct de la o petrecere ne-am urcat in masina si am pornit spre Apuseni, foarte matinale la 6 dimineata. Din Cluj am mers 30 km pana in Turda apoi am cotit spre Cheile Turzii si ne-am continuat drumul pe Valea Ariesului spre Campeni.
De indata ce trecem de Buru stancile si padurile nesfarsite lasa loc unor peisajele atat (dar atat) de frumoase incat desi mi-ar placea sa dorm, cu fiecare curba luata aman momentul si pana la urma imi dau seama ca nu, de fapt nu imi doresc sa dorm! Vreau sa vad, sa traiesc, sa simt ca am pornit intr-o noua calatorie, de data asta pe plaiuri mioritice! Valea Ariesului te poarta in inima Muntilor Apuseni, pe DN75. Drumul e bun, asfaltat, viteza e regulamentara avand in vedere nr mare de curbe de pe traseu. Trecem prin Vidolm - Ocolis si Lunca Ariesului! Sate mici in care dincolo de soseaua principala viata se desfasoara ca acum cateva sute de ani. Munca la tara poate fi foarte grea pentru sateni dar pentru cei care o privesc este uimitor de pitoreasca:
De indata ce trecem de Buru stancile si padurile nesfarsite lasa loc unor peisajele atat (dar atat) de frumoase incat desi mi-ar placea sa dorm, cu fiecare curba luata aman momentul si pana la urma imi dau seama ca nu, de fapt nu imi doresc sa dorm! Vreau sa vad, sa traiesc, sa simt ca am pornit intr-o noua calatorie, de data asta pe plaiuri mioritice! Valea Ariesului te poarta in inima Muntilor Apuseni, pe DN75. Drumul e bun, asfaltat, viteza e regulamentara avand in vedere nr mare de curbe de pe traseu. Trecem prin Vidolm - Ocolis si Lunca Ariesului! Sate mici in care dincolo de soseaua principala viata se desfasoara ca acum cateva sute de ani. Munca la tara poate fi foarte grea pentru sateni dar pentru cei care o privesc este uimitor de pitoreasca:
- Capitele de fan insirate pana in varful muntilor
- Case imprastiate la sute de metrii, uneori km una de alta
- Pasunile verzi
- Ciobanii cu turme de oi
- Cantecul cocosului
- Barbati ce merg la coasa
- Buchete de floarea soarelui ce se ridica spre cer
- Ulite pline cu flori
- Primele semne ale toamnei
- Drumul ce serpuieste constat printre 2 versanti acoperiti cu foioase.
- In fata noastra vedem muntii in spatele nostru aceiasi munti ne ureaza drum bun.
*Prima oprire e la coperativa din satul Lupsa unde ne luam micul dejun din desaga si bem cate o cafea si un ceai pana se deschide muzeul de etnografie pe care il vizitam (5 ron intrarea)
*A doua oprire o facem la barajul de la iesire din Campeni unde surprindem primele semne alte toamnei
*A treia oprire este la Dealul cu melci unde ne minunam cand vedem un deal imens plin de melci pietrificati.
*A patra oprire este chiar langa Dealul cu melci, mergem pe jos 500m, dupa sageti si ajungem la Cascada Pisoaia, absolut superba!
*Ultima oprire este in Arieseni, la cabana Paraul Rece (75 ron/camera tripla) unde dupa ce ne despachetam lucrurile iesim sa mancam, apoi fetele merg intr-un traseu de 16 km (dus-intors) pana la Cascada Varciorog. Eu zic pas si dupa ce fac o baie fierbinte, ma pun la somn.
ZIUA 2
Dupa 12 ore de somn ma trezesc mai fresh ca niciodata. Iesim devreme sa luam o gura de aer proaspat de munte. Acum observ verdele intens al brazilor ce ne inconjoara, mirosul greu de munte si pini, observ conurile de pe marginea drumului, aud satenii cum isi despacheteaza marfa in piata, vad dealurile ce ne inconjoara si ceata ce se ridica incet. Ne bem cafeaua la terasa de peste drum apoi scoatem masina si pornim "in expeditie".
*Ajungem in Garda de Sus unde o cotim spre Pestera Scarisoara, 7km. Drumul e nou, asfaltul se vede ca e proaspat turnat asa ca arata cumva ciudat, in contradictie cu natura. Insa apoi dupa ce vedem drumul, mai ales dificultatea traseului si oamenii ce gafaie din greu pe deal in sus, spunem "Mersi" pentru drumul asta! Mergem incet, sus iesim putin de pe drum sa facem cateva poze cu valea si dealurile ce se intind la orizont! E foarte frumos drumul pana la Pestera Scarisoara, plin de cabana rasfirate, cai, capite de fan, e foarte rustic ca sa zic asa, daca aveti conditie fizica merita mers pe jos!
*Dupa ce lasam masina in parcare (5ron) ne luam cate o placinta cu afine si pornim incet prin padure spre Pestera Scarisoara. Platim intrarea de 15 ron si la iesire spunem clar ca a meritat chiar daca cele peste 100 de Scari ne-au cam solicitat. Pe drum inapoi ne luam cate un pahar mare cu afine si cu buzele mov si mainile patate ne intoarcem in Garda de Sus.
*Parcam masina chiar la indicatorul spre Pestera Scarisoara/Cheile Odrancusii si pornim pe jos 2 km prin chei. Drumul pare drept, serpuieste frumos printre versantii stancosi plini de foioase ce incep sa isi schimbe culoarea. Nu povestim, nu fiindca nu avem ce sa ne spunem ci fiindca fiecare e zen, absorbita in propriile ganduri, cu linistea, cu sinele.
*Ne oprim la Pestera lui Ionele unde sunt amenajate niste mese si banci din piatra, ca intr-o grota. Arata bine, asa in natura. Luam pranzul din nou din desaga, apoi urcam la Pestera lui Ionele (15 ron).
*Iesim si ne continuam drumul prin chei pana cand ne plictisim de acelasi peisaj la nesfarsit si decidem sa ne intoarcem. Pe drum le povestesc fetelor aventuri din Maroc, ascultam muzica de pe telefonul lui Mary si nici nu simtim cand ajungem inapoi la masina.
*Desi aveam in gand sa mai mergem si la Groapa Ruginoasa o lasam pentru data viitoare si alegem in schimb o terasa cu romante romanesti, un pastrav bun, o halba de bere, si mirosul de lemne arse de la focul de tabara din vecini.
ZIUA 3
*Ne urnim cu greu la 9 dimineata, ne facem bagajele si pornim inapoi spre casa cu intentia de a gasi un restaurant, terasa frumoasa, rustica, in care sa ne bem ultima cafea la munte. Gasim una in statiunea Scarisoara unde intr-un foisor plin de muscate si alte flori multicolore ne luam micul dejun (clatite cu dulceata si suc de brad).
*Ne continuam drumul spre Albac, pe un alt traseu decat cel care am venit, si mai frumos, mult mai salbatic. Am ajuns intr-un loc unde pe un deal imens erau presarate case, exact ca in vederile cele mai frumoase cu Austria. Doar ca asta era la noi in Romania, la nici 2 ore de Cluj.
*Apoi am intrat in padure, vreo 30 de km, pe un drum neasfaltat si foarte rau. Tot o groapa si un gropoi, insa peisajul atat de salbatic mi-a placut la nebunie. Rareori mai vedeam cate o cabana, o moara, un stupar sau cate o vaca....
*Ultima oprire am facut la Belis Fantanele unde lacul de acumulare m-a dus cu gandul la fiordurile Norvegiei, o zona exceptionala pentru un picnic aproape de Cluj. Nici nu stiu de ce acum lipseau yacht-urile si nici turisti nu prea erau. Zona ar putea fi exploatata mai mult, mai ales la cati turisti si straini sunt in Cluj, pun pariu ca ar merge multi si doar la o cafea aici, pentru a fi departe de zumzetul si aglomeratia din oras.
In sfarsit, mi-a trebuit doar 3 zile sa uit de tot si de toate si sa ma bucur din plin de natura!
Multumesc:
Portal Cazare www.Haisitu.ro - Cazare in Cluj
Magazin Online www.Copilas.ro - Haine de copii ieftine
Outlet Sportiv www.Bravosport.ro - Ghete sport femei
Cam asta mi-ar trebui si mie acum, o evadare in natura, sa mai uit de griji si stres. Nu pot sa ma laud cu o conditie fizica impecabila, dar de cand ai povestit asa frumos despre drumul pana la Pestera Scarisoara, parca nu mai am liniste, tare mi-ar placea sa ajung din nou in Apuseni. Poate ma invita Dragos(el locuieste acum in zona) pe la el. :P
RăspundețiȘtergereFrumos! Foarte frumoasa iesirea. Cred ca sunt chiar faini Apusenii, o zona deosebit de pitoreasca. Cum ti-am mai scris, n-am fost pana acum dar mi-ar placea candva, cand voi avea ocazia. Chiar daca sunt amatoare de munti mai inalti, cred ca e o adevarata placere sa te plimbi pe acolo.
RăspundețiȘtergereminunat, am fost prin zona aceea, dar...cum nu mi-am facut bine temele...am ratat multe! de atunci, imi fac temele inainte de plecare :)
RăspundețiȘtergereNice daca Dragos vede acest comentariu sigur te invita :)))
RăspundețiȘtergereLarisa cand o sa faci o vacanta mai lunga in Romania merita sa iei in considerare zona, cel putin pentru Pesterile Scarisoara si Pestera Ursilor!
Coco pana la batranete mai ai timp sa te intorci si sa vezi si locurile care le-ai ratat :)
Ce frumos ! Avem o tara superba cu toate formele de relief, multi ar vrea o tara care sa aibe si munte si mare si campii si dealuri si toate minunatiile noastre. Pacat ca nu e apreciata la adevarata ei valoare. Si la noi ar putea scoate bani frumosi din turism, dar pacat ca ei de la conducere nu se preocupa decat de buzunarele lor si ce masini de fite sa isi mai achizitioneze. La vara planuiesc un concediu de o saptamana sau 10 zile din Galati pana la Cluj. Abia astept !
RăspundețiȘtergereGeorgiana ai dreptate, avem o tara frumoasa si foarte bogata din punct de vedere geografic doar ca degeaba iti pica din cer daca nu stii sa le exploatezi. In primul rand trebuie facute traseele profi, adica macar lucruri elementare (sosele bune) si servicii de calitate si deabia apoi putem spera la mai mult turisti. Trebuie avuta si o educatie in acest sens care la noi lipseste.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos, sotul meu este mai comod insa eu am merge manata de setea de cunoastere foarte mult, conditia fizica e scazuta, dar am observat cand am fost la Busteni si am reusit sa urcam pana la Caraiman/Cruce ca pot.
RăspundețiȘtergereFacusem cu sotul un exercitiu de imaginatie si amandoi am fost surprinsi de faptul ca nu am putea intra in pesteri cu pereti ingusti, spatii inchise... ne-am sufoca, am intra in panica, hopa fobie. :))
Super, ma bucur ca te-ai simtit bine si arata bestial, sa stii !:D
RăspundețiȘtergereVa asteptam cu drag si la pe la noi,sa va relaxati si sa scapati de stres :)
RăspundețiȘtergerewww.casevacantaapuseni.ro