De fiecare data cand ajung in Paris programul meu devine putin haotic. Simt ca Parisul e unul din acele orase in care ai atatea de vazut si de facut incat nu apuci sa experimentezi niciodata accelasi lucru. Asa ca fiind la a doua vizita in Paris mi-am propus sa vad pe indelete cartier cu cartier si sa ma bucur de tot ce imi iese in cale. Asadar prima zi am iesit sa explorez cartierul Marais (arondismentul 3 si 4) care pentru multi e cel mai frumos din Paris, datorita detaliilor medievale care aduc a sat (casele acoperite cu verdeata, strazile inguste, multe patiserii - boulangerie, piatetele mici, gradinile private, magazine cu fatade din lemn etc) insa si datorita vietii trepidante de noapte, datorita buticurilor sic care sunt deschise si duminica cand cartierul Marais se transforma in centrul comercial al Parisului, datorita numeroaselor restaurante bune, a influentelor evreiesti si nu in ultimul rand e cartierul gay insa straight friendly al Parisului.
Mi-am scos tot albumul "les plus belles chansons le-am transferat pe ipod si am iesit din casa cu mare chef de plimbari dupa un dor nebun de vacante si mai ales de Paris.
Am iesit din metro la statia Places des Vosges si am ajuns in cea mai veche piata din Paris si una din cele mai frumoase din lume (Napoleon a numit-o bijuteria cea mai de pret a Parisului) un scuar verde imprejmuit de 36 de case extrem de simetrice care dau o nota eleganta spatiului verde perfect patrat, cu o fantana arteziana subtila in mijloc. Era vara si parizienii erau la picnic, grupuri de tineri galagiosi pe care eu nu ii auzeam datorita melodiilor jazz ce le ascultam la ipod si asa, pe un fundal mut, zona e foarte frumoasa. M-am racorit cu putina apa de la tasnitoare, am dat un tur pietei dar nu stiu cum mi-a scapat Muzeul Victor Hugo la numarul 6, casa in care a locuit scriitorul transformat in Muzeu (gratuit/ zilnic 10pm - 18 pm) si am pornit pe Rue des Francs Bourgeois o strada plina cu magazine vintage ce aduc a Parisul din anii '20- '50 (in care preturile depasesc imaginatia), restaurante elegante, prajituri si macarons in foarte multe vitrine.
2. Rue des Francs Bourgeois
Fiind inca dimineata cartierul deabia se trezise la viata asa ca am avut curajul sa intreb cate una alta pe vanzatori asigurandu-i ca fac un proiect despre bucataria frantuzeasca. Cu aceasta ocazie am aflat ca traditionalele baghete au ingredientele calculate de la stat si sunt subventionate astfel incat orice francez sa si le poata permite. Fiindca se apropia luna august cand toti francezii pleaca in vacanta mi-a spus si ca oamenii din bruterii trebuie sa puna la primarie cerere pentru concediu astfel incat in fiecare cartier sa ramana brutari care sa aprovizioneze orasul cu paine si baghete proaspete.
Urmatorul magazin a fost o fromagerie unde o doamna foarte draguta, cunoscatoare de limba engleza dar fara chef de povesti mi-a spus ca branza facuta la ei e din lapte de capra raw (adica nu e pasteurizat) care e mult mai sanatos decat branza si cascavalul de la noi. Am crezut-o pe cuvant, am luat cateva pachetele pt acasa si am plecat mai departe.3. Muzeul Carnavalet
Mi-am continuat plimbarea printre stradute pana am ajuns la Muzeul Carnavalet. Chiar daca nu sunt mare fan al istoriei, muzeul Carnavalet fiind muzeul de Istorie al Parisului am fost suficient de curioasa sa intru sa vad despre ce e vorba mai ales ca e Gratuit (orar 10-18 pm). Evident ca m-am pierdut vreo 3 ore prin muzeu. Include peste 20 000 de obiecte, 2500 de picturi si peste 2000 de sculpturi. Insa si mai mult mi-a placut gradina mica dar foarte complexa, cu traditionalul model Art Nuveau, flori si peretele verde.
4. Rue de Rosiers
Rue de Rosiers impreuna cu Roi du Sicile, rue Vieille du
Temple si rue Pavé formeaza centrul evreiesc din Paris. Numit si "The Pletzl" aceasta zona e ocupata de evrei, Franta fiind prima tara europeana care a recunoscut evreii ca fiind un popor distinct si chiar mai mult le-a dat voie sa aiba propriile traditii si obieceiuri la ei astfel incat desi in Franta sambata se merge la scoala, aici copii erau pe strazi, prin parcuri, etc.
Personal aceste 4 strazi le-am gasit cele mai deosebite din cartierul Marais avand magazinele cu fatada din lemn, istorice, pe care scrie anii din care dateaza, interioarele splendide, case acoperite cu vita-de-vie, strazile inguste, multe baruri si restaurante "tres chic"... Aici am mancat un falafel la L’As du Fallafel (34, rue des Rosiers) care conform New York Times vinde cel mai bun falafel din lume (costa doar 5 euro) si m-am bucurat la maxim de peisaj, de atmosfera de oras medieval, departe de zumzetul si agitatia specifica Parisului.
5. Muzeul Cognacq-Jay
Muzeul prezinta fragmente din viata francezilor, e foarte mic dar frumos, iar mobilierul expus e deosebit. Merita vazut cum traiau francezii acum mai bine de un secol, iar picturile lui Fragonard sunt incantatoare.
Timpul a zburat repede, m-am trezit ca-i ora 6pm, asa ca am fugit spre casa unde cumnata ma astepta cu bunatati frantuzesti si multe povesti interesante.
Thanks for visiting,
Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!
Când mă gândesc că au trecut şapte ani de când am fost la Paris şi că am spus atunci că voi reveni cât pot de repede...Mulţumim pentru frumoasele fotografii, niciodată nu te saturi de Paris şi fotografiile de acolo.
RăspundețiȘtergereNu prea am vizitat prea multe muzee la Paris, nici macar Luvru, daca iti vine sa crezi :)). In schimb si mie imi place sa ma plimb pe stradute, in special prin Marais, sa admir cladirile, vitrinele, arhitectura, bistrourile specifice. Place des Vosges mi-a placut si mie foarte tare, e un loc deosebit. Am intrat si in casa lui Hugo, nu-i mare lucru de vazut, dar pana la urma nu mi-a parut rau ca am facut-o, mai ales ca era gratuita.
RăspundețiȘtergereEu pentru urmatoarea vizita am in plan sa explorez mai mult Montmartre, simt ca nu l-am explorat suficient. In plus cand am fost acolo, era iarna, lapovita si frig.
Pana sa citesc articolele tale, ma stapanea o aversiune nascuta din ignoranta in ceea ce priveste Parisul, respingeam cliseele care il inconjoara, sper mai nou sa ajung sa vizitez cat mai repede orasul asta. Marais (cat de maiestuios suna!) si libraria Shakespeare sunt pe lista mea. Merci
RăspundețiȘtergereMihaela eu nu ma satur niciodata de calatorii destinatia conteaza mai putin desi recunosc ca visez sa ma intorc in Paris :)
RăspundețiȘtergereLarisa Luvru l-am vazut in 2009, asa putin in 3 ore. A fost suficient avand in vedere ca nu prea inteleg arta :) Iubesc muzeele mici, imi place la nebunie mobilierul antiq, mi-au placut colectiile de placute din fier forjat ce se regasesc si pe strazi, ceramica, etc...
Cyanilla si eu am avut acceasi senzatie fata de Venetia insa atunci am descoperit ca aceste clisee ascund un sambure de adevar :)
Pare un cartier minunat in care nu ai timp sa te plictisesti. Foarte multe de admirat si degustat. :D Categoric mi-ar placea sa-l vizitez in cazul in care as ajunge vreodata in Paris. :) Doar stii ca ma incanta tot ce are legatura cu medievalul. :D
RăspundețiȘtergerePare foarte frumos, insa ar trebui sa faceti un articol despre cartierul Charonne!
RăspundețiȘtergereAlice, articolul tau mi-a amintit de excursia din mai 2010 la Paris si m-a facut sa-mi reamintesc de obiectivele vizitate in zona Marais descrisa atat de frumos de tine.
RăspundeÈ›iȘtergere- Place des Vosges, fosta Piata Regala si revenita la denumirea initiala pusa in onoarea tinutului francez cu acest nume care a fost primul care a platit impozitele la stat, in forma patrata , cu cate noua cladiri secol al XVI-lea pe fiecare latura, toate cu cate doua nivele si de aceeasi inaltime cu exceptia celor a regelui si a reginei cu cca 1 m mai inalte. In mijlocul pietei este un parculet si statuia lui Ludovic al XIII-lea, fiul lui Henrich al IV-lea creatorul pietei, fiind un loc mai linistit si sigur unde ii placea regelui sa vina. In aceste cladiri au locuit unele personalitati ale Frantei ( Richelieu, V. Hugo – muzeu, scriitorul Teofil Gautier, etc.);
- Palatul Sully, ( in present hotel), cladire secol XVII, doua curti interioare si gradini, Centrul National al Muzeelor;
- Muzeul Carnavalette, doua cladiri cu pasaj intre ele, patru curti interioare cu vegetatie bine ornamentata, reda istoria Parisului din perioada romana pana in cea moderna. Foarte interesant si instructive si pentru neparizieni, cu multe opera de arta si de mobilier, cu perioada revolutiei franceze de la 1789 foarte bine reprezentata, intrarea libera la colectia d-nei Sevigne;
- Muzeul Cognac, muzeu de arta si mobile, colectii si cladire apartinand proprietarilor magazinelor “ Samaritene “;
- Arhivele Nationale ale Frantei,cu o curte interioara frumoasa, una dintre cele mai impunatoare cladiri din cartierul Marais ( istoric – printesa Soubise a construit castelul fiind amanta regelui Ludovic al XIV-lea, pana i-a cazut un dinte si a fost parasita);
Parisul este unul dintre cele mai frumoase orase vizitate si oricand m-as intoarce sa-l revad.
Ana
Ma bucur c-ai reusit sa mergi din nou si din nou :)
RăspundețiȘtergereWell,pe mine ma plictisesc muzeele in general si daca nu au o TEMA specifica, una care ma intereseaza pe mine absolut, pot sa trec pe langa muzeu fluierand.
Sunt curioasa referitor la branzica, a fost scumpa? Ti s-aparut cu ceva mai deosebita ca a noastra?
Nice sa stii ca m-am gandit la tine cand l-am scris. Mi-am zis "Lui Nice i-ar placea mult cartierul Marais".
RăspundețiȘtergereDaniela nu cred sa fi fost in cartierul Charonne insa promit sa fac o vizita si sa povestesc pe indelete pe blog data viitoare
Doamna Ana foarte interesante completarile, ma enerveaza ca am ratat Arhivele Nationale ale Frantei :(. Daca voi mai ajunge la Paris va trebui sa fac o noua vizita cartierului Marais pentru Muzeul Picasso, Muzeul Victor Hugo si Arhivele Nationale!
Hapi sa stii ca da! Si in Franta si in Anglia am facut "degustari de branzeturi" si mi-au placut foarte mult. In Romania ma enerveaza ca nu e atat de mare diversitate si preturile sunt usor exagerate! Un pachet in magazinul din Marais am luat cu 4 euro daca tin minte, era destul de mic dar branza excelenta! Era gen "suvenir".
Insa eu de obicei imi luam din pietele lor, de 10 euro cate putin din mai multe feluri + 1 bagheta, apoi mergeam in parc sau pe Malul Senei si mancam in stil frantuzec (picnic).
Pentru mine o calatorie la Paris ar insemna mult mers pe jos, in oras, sa vad cladirile si la fel de important sa cunosc cateva preparate autentice.
RăspundețiȘtergeremultumim de aceasta frumoasa plimbare!
RăspundețiȘtergere