Dupa 5 ani de calatorii - atitudinea turistica si ritualuri

Am scris prima parte cu observatii despre calatoriile mele din ultimii 5 ani acum va povestesc partea a doua. Pe scurt, vorbim despre calatorii dincolo de obiectivele turistice si impresiile ce ni le lasa, o analiza a vacantelor mele din alte unghiuri.

arta-de-a-calatori


Calatoriile rituale 
Cand spun calatoriile rituale ma gandesc la obiceiurile mele de a calatorii si din calatorii. De exemplu a devenit o obisnuita sa fac macar o vacanta in fiecare primavara.
  • In 2009 am fost in aprilie o saptamana la Paris si 4 zile la Viena.
  • In 2010 am zborat spre Toscana la inceput de primavara 4 zile si apoi de 1 Mai 5 zile in Budapesta
  • In 2011 am combinat o vacanta Spania&Portugalia 10 zile in Martie
  • In 2012 mi-am petrecut toata primavara la Londra
  • In 2013 mi-am tinut promisiunea de a reveni la iubita mea Lisabona intr-o noua vacana combinata Spania&Portugalia de  data asta in 16 zile.
  • Iar anul acesta, daca totul merge conform planului ajung o saptamana in Olanda.
A devenit un ritual sa calatoresc primavara fiindca il gasesc anotimpul cel mai propice. Temperaturi medii, preturi accesibile, aglomeratie moderata, cu putin noroc ai parte de cer senin si putin soare care ajuta starea de spirit dar si amintirile, fotografiile etc. Primavara renasc o data cu natura fiindca iarna nu prea calatoresc, asa ca din toamna vizionez mintal vacanta de primavara, am ajuns ca americanii care asteapta spring break cum asteptam noi vacanta de vara. Ei bine acum intelegeti cam cat de tare astept primavara :)

Un alt ritual al vacantelor mele au devenit city break-urile nationale. Anul trecut am reusit sa fac 4 si au fost toate traite la maxim mai ales fiindca aceste vacante le fac spontan fara mari pregatiri dinainte. Ritualul cere sa aleg o regiune noua (Maramures, Apuseni, Valea Prahovei, Baile termale de langa Oradea, Transilvania etc) si sa explorez in detaliu regiunea avand grija sa gust din bucatele locale si sa urmaresc viata din fiecare tinut.

Ritualuri ce le pastrez in mai toate vacantele sunt: 
  •  Facutul bagajului in ultima zi, in ultima clipa. Sunt un dezastru dar nu am ce-i face. Pregatesc mintal lista din timp dar niciodata nu ma apuc de el decat  cand ajung in criza de timp asa ca deseori imi uit lucruri acasa. Stiu ca e o prostie dar nu imi place sa fac bagaje.
  • Un alt ritual pe care il pastrez cu sfiintenie mai ales in vacantele din strainatate e sa gust preparatele unui restaurant international din care nu am mai incercat. De departe cel mai mult m-a impresionat restaurantul Mexican incercat la Florenta, cel african incercat la Paris si o am amintire pe viata de la restaurantul clandestin vietnamez din Budapesta.
  • La final trebuie sa amintesc si muzeele deosebite care au ajuns preferatele mele din vacante. Probabil fiindca obiectivele de top le cunoasc deja dinainte de a merge dar muzeele acestea sunt surprizele vacantelor mele si niciodata nu m-au dezamagit.
Atitudinea turistica locala
Am invatat multe despre calatorii in ultimii 5 ani si un lucru mare pe care l-am invatat e ca poti sa calatoresti oriunde, e doar o chestiune de atitutine. Poti sa vezi orasul sau satul in care stai cu ochi de localnic dar in accelasi timp posi sa-i gasesti esenta, farmecul, valoarea turistica daca te uiti la el cu alti ochi. 
  • Asa am inceput sa descopar Clujul incercand sa nu treaca nici o saptamana fara delectare turistica. 
Sunt sigura ca multi locuitori ai Clujului viseaza sa ajunga la Louvre, la Colloseum, la Muzeul Ufizii din Florenta, in satele din Toscana sau din Provence insa  nu am avut niciodata curiozitatea sa intre in Muzeul etnografic de pe Memorandumului sau cel de Farmacie din Piata Unirii si multi nu au ajuns nici in Apuseni sau Maramures, zone rurale foarte frumoase care se afla la 2-3 ore de Cluj.
Parcul mare, apusul de pe Cetatuie, gradina Botanica pot fi vizitate o data cel putin in fiecare sezon si de fiecare data o sa-l gasiti altfel! Sunt strazi cu incarcatura sentimentala pe care trecem zilnic dar facand turism local poti descoperi si alte strazi si alte cartiere. Cu ocazia asta am descoperit un parc splendid, usor ascuns, foarte aproape de Piata Fraternitatii cu aparate de facut sport, piste pentru biciclisti si un loc de joaca mare pentru copii departe de traficul auto. 
  • Tot din atitudinea turistica locala fac parte cafenelele, barurile si restaurantele. 
Cand calatorim dorim sa intram in cat mai multe, sa incercam cat mai multe produse noi pe cand in orasul de bastina suntem fideli ai catorva localuri. Credeam ca am un bar, un restaurant, o cafenea preferata in care ne simtim cel mai bine si si mergem mereu acolo insa adevarul era ca nu le-am incercat si pe celelalte, e doar o obsinuinta comoda. Insa abordand o atitudine turistica am descoperit restaurantul Fork&Cork unde fara exagerare zici ca esti la Paris, restaurantul indian Indigo care a devenit unul din preferatele noastre, restaurantul Nobori unde am calatorit deseori prin bucataria japoneza etc. La fel si cu barurile si cafenele, am descoperit peste 50 de astfel de localuri la Cluj fiecare cu un stil propriu si bauturi unicat. Intr-o zi am sa va povestesc mai multe despre ele. Nu in ultimul rand sunt festivalurile (Jazz in the Park, Colors of Cluj, Zilele Clujului) care mi-au imbogatit viata spirituala, culturala dar si sociala fara sa trebuiasca sa calatoresc la mii de km distanta.

Ce inseamna pentru mine arta de a calatori
In final vreau sa spun ca pentru mine arta de a calatori inseamna sa reusesti sa faci o calatorie autentica, dupa propriile principii si planuri, dupa propriile interese cautand intelesuri si bucurii nu doar in obiectivele de top cat si in cele marunte, sa vezi dincolo de tot ce s-a scris si-ai citit, sa intelegi un loc prin prisma propriilor ochi, ganduri si simturi. Am realizat ca nu trebuie sa calatoresti neaparat independent pentru a face o calatorie autentica, te poti deplasa si cu autocarul dar o data ajuns la destinatie, timpul care ti se ofera (o ora, doua, trei) sa decizi tu ce te intereseaza sa faci si sa vezi, sa asculti ce iti spune ghidul pe autocar dar o data ajuns in fata unei catedrale, a unui monument sa il analizezi cu ochii tai, sa-i gasesti frumusetea dincolo de importanta istorica ce o recita ghidul. Culturalizarea pe care o faci intr-o calatorie e inutila daca nu te ajuta sa te dezvolti, daca nu ii gasesti semnificatia realitatii in lumea in care traiesti. O calatorie bine inteleasa este ca o "unealta, un mecanism" care ne ajuta sa ne formam, sa intelegem mai bine lumea in care traim dar si cea care ne inconjoara, sa gasim noi sensuri in viata, ne schimba comportamentul si uneori caracterul, devenim mai buni, mai toleranti, mai rabdatori!



Thanks for visiting,

Citeste articole personale, cu sfaturi, idei, informatii aici --> PONTURI BUNE

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

12 comentarii:

  1. Eu primavara nu prea am calatorit...decat asa poate vreun weekend pe undeva pe aproape. In general imi place sa am o vacanta la munte iarna, dupa care e mai greu dpdv financiar si al timpului liber sa am inca una doar la cateva luni. Dar cred ca e interesant sa calatoresti primavara, mai ales spre anumite destinatii.
    Mi-a placut ultimul paragraf si sunt intru totul de acord cu ceea ce inseamna pentru tine arta de a calatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh Doamne deci suntem identice cand vine vorba de bagaje!!! :)))
    Si eu fac fix la fel, in ultima clipa, uraaaasc facutul bagajelor :P
    Si desfacutul in egala masura :P

    Si mie imi place la fel sa calatoresc primavara si mi-am facut un ritual din asta :) E chiar o perioada perfecta.

    RăspundețiȘtergere
  3. In ceea ce priveste, chiar daca uneori mai uit, bagajele imi place sa le fac din timp. Cel mai important e sa am hainele calcate, bateriile incarcate si mancarea pentru drum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trăiesc pentru vacanța de vară. Pregătirea ei este un adevărat ritual. Alegere destinației este ca un joc. Îmi place să fac bagaje. Îmi place să mă pregătesc în toate felurile ca să fiu gata pentru marea explorare din vară. Primăvara și toamna de cele mai multe ori visez, iar iarna mi-o petrec cu documentarea.
    În vacanță îmi place să intru în atmosfera locului.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu mai mult spre toamna calatoresc, atunci aveam concediu! as calatori oricand!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie mi-ar placea sa calatoresc mai des in vacanta de primavara. E singurul moment din an in care sunt mai libera si pe care efectiv il iubesc. Vara, din pacate, sunt prinsa cu serviciul, chiar nu pot pleca din oras...din casa. Este foarte aiurea, dar imi port crucea pana la capat.
    Iarna nu am calatorit niciodata in strainatate. Nu stiu cat de ofertant e peisajul pentru fotografiat.
    In ceea ce priveste bagajul, si eu il fac tot pe ultima suta de metri. Stiu ce trebuie sa-mi iau, in cinci minute este gata, e ultima mea problema cand plec la drum. :)) Nu ma stresez deloc.

    RăspundețiȘtergere
  7. acest articol este minunat. sa stii ca m-am regasit in ceea ce ai scris, Alice. si eu calatoresc de cele mai multe ori, de capul meu, primavara. Doar la Cluj ajung tot timpul toamna :))). si eu las pe ultima suta de metri facutul bagajului, chiar daca fac inainte liste si listute. si imi place la nebunie sa descopar locuri noi chiar si in acele zone in care am mai fost.
    din pacate, eu nu prea sunt adepta incercatului de mancaruri noi, doar de inghetata noua... daca se pune :D. si imi cumpar tot timpul un magnet. deja nu mai stiu cum imi mai merge frigiderul :))).
    insa cel mai mult ma regasesc in faptul ca si pentru tine calatoriile sunt o modalitate de a invata, de a creste.
    si sa stii ca Olanda este superba. Am fost, am stat prea putin, dar am ramas cu cele mai bune impresii :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Si noua ne place foarte mult sa calatorim primavara. Dupa iarna, cand stam mai mult pe acasa, abia asteptam sa vedem din nou soarele. Am fost primavara la Roma, Paris, Praga, Venetia, Stuttgart. E un moment bun, ca toata naturase trezeste la viata. Totusi incercam sa ne facem bagajele din timp (pentru prima data, anul asta l-am inceput cu o zi inainte, si am reusit sa dormim ca lumea inainte de plecare :-D )

    RăspundețiȘtergere
  9. Uite , ca a-mi privi orasul in care locuiesc cu ochi de turist , nu m-am gandit sa o fac ; multumesc de idee , ma apuc de cautat ! Frumos ai sintetizat scopul si esenta calatoriilor !

    RăspundețiȘtergere
  10. Subscriu la ce ai scris legat de bagaje. La mine, impachetatul se face in general cu maxim trei ore inainte de decolare. Am tot zis ca schimb registrul, dar se pare ca sunt un caz pierdut. Ca si un mic pont, fa-ti din timp un excel mare de tot, cu toate lucrurile de care ai nevoie, indiferent de sezon. Eu am o asemenea lista, unde figureaza la gramda costum de baie, umbrela si parazapezi, care devine extrem de utila pe ultima suta de metri; dintr-o privire poti sa triezi ce iti trebuie si sa identifici lucrurile pe care nu le-ai pus in bagaj.
    Primavara si toamna sunt din punctul meu de vedere sezonul perfect pentru a calatori in strainatate, atat din punct de vedere al preturilor, dar si al vremii. Totusi, nu subestima nici iarna, care e ideala pentru a o lua spre sud (am prins cel mai insorit februarie in Portugalia, absolut memorabil) sau pentru a lua la rand targurile de Craciun din Ungaria, Austria si Germania.
    In alta ordine de idei, mi-ai dat putin de gandit cu "arta de a calatori", iata un capitol unde mai am multisor de lucru, multumesc de sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine te-am gasit Alice!
    Ce ma bucur ca am gasit blogul tau! Mi-a potolit dorul de calatorie si mi-a adus atat de multa informatie utila si placuta! multi dintre noi visam sa calatorim in diverse locuri pe glob dar uitam sa descoperim frumusetea locului in care traim zi de zi.
    Multumesc in suflet!
    Nicoleta

    RăspundețiȘtergere