In Venetia Olandei, Giethoorn am vazut raiul

Mi-am dorit mult sa ajung in Giethoorn si ma bucur ca am fost acolo. Chiar mai mult ma bucur ca am ales sambata zi destul de innorata de dimineata dar de cum am ajuns am primit cadou din partea Olandei o vreme de toata frumusetea, caldura si soare si credeti-ma prin partile astea trebuie sa multumesti divinitatii cand ai parte de asa ceva. Giethoorn e un sat pitoresc desprins parca dintr-un basm. Un sat linistit in care se traia frumos, departe de aglomeratia urbana pana prin anii '60 cand filmul "Funfare" filmat aici a facut populara zona si a scos-o din anonimat, azi Giethoorn ajungand in top 10 obiective turistice de top ale Olandei. Turistic e un sat de vis, vezi cum traiesc olandezii la tara, intr-un sat deosebit in care masinile se lasa intr-o parcare la margine satului  si il poti vizita doar in plimbare sau pe vaporase cu motor. De aici si numele de Venetia Olandei, un sat doar pe canale. Insa pentru cei aproape 3000 de locuitori ai satului nu cred ca e foarte amuzant sa vada zilnic grupurile mari de turisti ce le impanezsc canalele si aleile extrem de inguste. Practic nu cred ca se mai pot bucura de linistea de odinioara, de un gratar in familie, de o duminica cu prietenii in gradina fiindca toate aparatele foto sunt atintite pe ei. Presupun ca s-au obisnuit.

Giethoorn-olanda-rai
Vacanta in Olanda am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Olanda. Incercati si voi >>> AICI 
 In Olanda am stat la o prietena, care mi-a spus ca cele mai ieftine si bune hotel-uri din Amsterdam sunt  >>>Hotel IrisHotel not Hotel si Hotel 83. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 35euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Impresii personale si informatii despre Giethoorn 
  • Am citit ca in trecut Giethoorn fusese o insula si ca oamenii au creat canale pentru a transporta stuf si turba, iar acest proces a creat numeroase iazuri si lacuri si au impartit insula. Multe case sunt azi mici insule, fiecare casa fiind legata de "tarm" printr-un pod de lemn, dar sunt multe si in "pustietate" un fel de case plutitoare dar foarte solide.
  • Cele mai multe case sunt acoperite cu stuf, zonele mlastinoase din apropiere sunt o sursa foarte buna. Pe vremuri doar oamenii bogati isi permiteau tigle pe acoperis, majoritatea fiind cu stuf in timp ce astazi e tocmai invers, sa ai o casa traditionala cu acoperis de stuf e mult mai scumpa.
  • Canalul "principal" ce face inconjorul satului, impreuna cu canalele mici ce ajung la fiecare casa formeaza in total 7.5 km si trec peste ele aproximativ 50 de poduri. Chiar daca satul e destul de mic, zonele pustii din jur, tot cu canale sunt foarte multe asa ca puteti sa petreceti si 2-3 ore fara sa va plictisiti doar pe canale. In plus exista 1 muzeu al satului, puteti inchiria canoe, sa beti o cafea sau sa luati masa la unul din restaurante, sa mergeti la centrul de echitatie, sa va plimbati cu barca sau cu bicicleta. E un sat turistic in toata puterea cuvantului!
  • Va intrebati cat costa o casa in rai? Ei bine, pretul e destul de piperat! Pt o casa in Giethoorn puteti da de la 500 000 de euro in sus desi casele nu sunt mari, gradinile nici atat si nu te poti bucura de intimitate. Datorita turistilor a devenit cel mai scump sat din Olanda!
Mai jos pe larg cum arata o sambata in Giethoorn

CASE TRADITIONALE SI TURISTI PE CANALE
Giethoorn-case-traditionale

PLIMBAREA DE DIMINEATA 
in-plimbare-pe-canale

 PARTY PLUTITOR
party-pe-barca-olanda
 GRATAR IN FAMILIE
gratar-in-familie-olanda

Asadar, am plecat sambata pe la 12 cu masina (nu as putea spune cum puteti merge pe cont propriu, gara nu am vazut si nici autocare dar probabil se poate). Din Groningen am facut cam o ora pe autostrada. Pe drum am vazut o intalnire de posesori de Ferrari care ne-au atras atentia o vreme apoi ne-am luat cu povestile. La intrare in sat am parcat masina si cum am trecut pe sub arcada spre "centrul turistic al satului"  am si inchiriat o barca pentru 2 ore si am pornit sa exploram satul, in stil caracteristic, pe canale. Ce mi s-a parut ciudat a fost faptul ca pe canale se merge in sens unic asa ca impreuna cu barcile localnicilor, a celor ce fac trasee turistice de o ora, cele private inchiriate de turisti se formeaza o aglomeratie de barci si barcute dar e bine ca in ritmul acesta foarte incet apuci sa vezi totul pe indelete si sa faci multe poze.

INFO: exista vaporas turistic  pt aprox 10 euro/persoana si dureaza o ora. Dezavantajul e ca nu puteti explora in voie satul si imprejurimile iar barca e toata inchisa deci faceti poze prin prelata dar pe de alta parte e mai ieftin. Daca sunteti grup de minim 3-4 merita sa inchiriati o barca!

Ce mi-a pacut in Giothoorn??? Totul! casele traditionale, gradinile ingrijire cu iarba tunsa la milimetru, plantele atent alese ca sa infrumuseteze fiecare colt, Delta din jurul satului unde te simti in pustientate si te poti plimba cu barca ore intregi; casele din mijlocul lacului desprinse parca din filme, atmosfera boema, relaxanta, de vacanta, stilul lor de viata atat de diferit, fara tras de boi, fara gradini de zarzavaturi, fara masini, doar oamenii si natura pura! 

Giethoorn-venetia-onaldei-canale

Giethoorn-venetia-olandei-canale

Giethoorn-venetia-olandei
Giethoorn-venetia-olandei-biserica

Giethoorn-venetia-olandei-casa

Giethoorn-venetia-olandei-delta

Giethoorn-venetia-olandei

Giethoorn-venetia-olandei-lac

Giethoorn-venetia-olandei-delta-pasari

delta-olanda

delta-olanda-giethoorn

giethoorn-lac

canale-Giethoorn-venetia-olandei-canale

Giethoorn

Giethoorn-venetia-olandei

Giethoorn-venetia-olandei-restaurant

Giethoorn-olanda

    😍 Apreciez comentariile voastre 😍

     Citeste tot jurnalul meu de calatorie in Olanda (click pe titlu pentru a citi)



    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    11 comentarii:

    1. Ce superbe locuri ! Cred ca ai avut cea mai pitoreasca vacanta in Olanda, Alicee ! Astept episodul urmator sa vad si alte privelisti de vis din acesta tara fabuloasa !

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Da, Olanda e o tara pitoreasca, foarte multa natura, foarte multe flori, e frumos!

        Ștergere
    2. Superb ! Dar oare din ce traiesc oamenii astia ?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. In Olanda foarte multa lume face naveta asa ca banuiesc ca lucreaza in orasele din imprejurimi. Sunt si multi oameni in varsta care sunt la pensie ....

        Ștergere
    3. Superb satul cu tot cu casute si canele. Pare un loc atat de linistit, unde viata decurge molcom, fara prea multe griji. In plus cum eu sunt amatoare de plimbari pe apa cu tot felul de ambarcatiuni,nu pot decat sa-l pun pe lista cu "de vazut si de facut" :)). Habar nua veam pana acum ca exista.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Da, eu l-am prins intr-o zi linistita, aprilie nu e sezon asa ca ne-am putut bucura de peisaje si strazi fara sa le impartim cu prea multi turisti :). Ma asteptam sa fie mai plin avand in vedere ca ne-am dus sambata dar a fost chiar ok.
        Daca iubestiplimbarile pe apa si ambarcatiunile atunci categoric trebuie sa ajungi in Olanda :)
        Canale si plimbari pe apa poti face in fiecare oras :)

        Ștergere
    4. Poate ca din pozele lui Alice se intelege ca este un loc linistit si molcom insa adevarul este ca in plin sezon este un loc extrem de aglomerat. Nu il recomand decat in extra sezon. Atat. daca mergeti in iulie-august trebuie sa fiti pregatiti sa va luati la tranta cu marea de oameni care incearca sa se strecoare pe niste potecute de un metru latime maxim. garantat i se duce pe apa sambetei tot pitorescul.

      In cu totul alta nota: am zambit un pic cand am citit ca aici "vezi cum traiesc olandezii la tara". Giethorn nu mai are de multe decenii nimic in comun cu viata tipica la tara a olandezului de rand. Este o locatie selecta cu niste preturi la proprietati de sa iti ridice parul in cap (cum se mentiona la sf de articol).

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Da, se poate ca in timpul verii sa fie nebunie dar chiar si asa imprejurimile si canalele din partea de "Delta" le gasesc suficient de intinse incat sa primeasca un numar mare de turisti. Satul e intr-adevar mic si aleile foarte inguste asa ca la pranz se merge si in coloana ceea ce poate deveni suparator.

        Cat despre autenticitatea locului si viata tipica de la tara, Giethoorn nu stiu daca e chiar foarte relevant fiindca banuiesc ca nu sunt multe sate construite exclusiv pe apa si deci are un caracter aparte dar pe de alta parte este un sat locuit si am vazut localnici in diferitele lor activitati de zi cu zi (la gratar, tuns iarba, pe canale, sapand in gradina, udand florile etc. Din cate am observat pt olandezi la tara inseamna la ferma fiindca sunt foarte multe insa sate pitoresti ca la noi nu prea am vazut.

        Ștergere
      2. Probabil ca depinde foarte mult ce intelege fiecare prin "cum traiesc olandezii la tara". Eu am avut reflexul sa ma gandesc la oameni care traiesc in sate 100% din timp. Pentru Giethoorn realitatea e mai mult a unor oameni care o casa de vacanta in cea mai scumpa locatie din Olanda, unde merge pe week end sa faca un gratar, sa stea la soare, sa se plimbe cu barca, sa sape la flori in gradina. De asta nu il pot considera un sat autentic.

        Pentru cei interesati de relatia olandezului cu apa recomand o vizita la o locatie patrimoniu Unesco:

        http://whc.unesco.org/en/list/818

        Pentru mine este un subiect cu adevarat fascinant. Iar canelele asa cum le vedem noi pitoresti si bune de plimbat cu barca sunt de fapt fatada a ceva cu mult mai serios. Iar sate construite pe apa sau "peat swamps" (cum este Giethoorn) sunt destule. Sa nu uitam ca 25% din suprafata Olandei este sub nivelul marii si de cele mai multe ori scoasa de sub mare cu ajutorul celebrelor mori.
        Pentru mine este o realitate cu adevarat iesita din comun dar care pentru altii e normalitate. Vecina mea olandeza imi povestea cum s-a nascut si a trait intr-un astfel de loc. Cum a invatat sa innoate dinainte sa stie bine sa mearga. Si cum mergea singura cu barca la scoala vara sau pe patine iarna cand inghetau canalele. Si eu am crescut pe malul Dunarii dar degeaba ca nu am aceeasi relatie cu apa ca ea. Eu abia reusesc sa plutesc daramite sa innot :)

        Ștergere
    5. Rar gasesti o destinatie in care sa se imbine atat de bine o vasta rezervatie naturala, asezari rurale vechi de 200 de ani bine asezonate cu civilizatia si rigoarea specifica nordului Europei :)

      RăspundețiȘtergere
    6. Foarte frumos ai surprins farmecul Giethoornului. Alice. Dupa cum iti povesteam si cu alta ocazie eu am scris un articol(in stilul meu caracteristic, evident) este acest locsor magic din Olanda, am pus si niste poze, dar ce vad aici intrege orice imaginatie. Un paradis veritabil. Cred si eu ca este asaltat de turisti. Cum ar putea rata cineva raiul pe pamant? :D

      RăspundețiȘtergere