Cluj-Napoca in 25 de obiective turistice - povestea orasului meu

Imi place ca in Romania se face turism national cu regularitatea, iarna vezi partiile pline de romani, vara litoralul e plin de romani, cazarile la pensiuni si hoteluri sunt pline de Sarbatori predominant cu romani. Desi visam la vacante exotice si capitale europene mereu mai gasim un motiv suficient de bun sa exploram Romania, o regiune noua, un oras nou, o manastire, un traseu montan, o cabana ... Astazi m-am gandit sa va povestesc despre Cluj, poate ca nu v-ati planuit inca vacantele nationale asa ca vin eu cu o idee de explorare a Clujului si a imprejurimilor intr-o vacanta mai lunga ca sa vedeti totul pe indelete. Stiti ca iubesc Clujul insa mai departe de incarcatura sentimentala pe care o am pentru Cluj il gasesc cu adevarat un oras cu foarte mare potential turistic, comparabil cu alte orase Europene si sper sa va convinga acest articol. O sa va prezint o selectie buna si diferita de 25 obiective turistice si lucruri de facut in judetul Cluj, scrisa din perspectiva unui localnic:




Povestea Clujul in 25 de obiective turistice:

1.Nu rata sub nici o forma o vizita la Gradina Botanica, include numeroase sere cu nuferi si cactusi, o amenajare in stil japonez si peste 10 000 de specii de plante! Gradina cu trandafiri e atractie principala pe timpul verii.





2.Comunitatea maghiara si-a pus amprenta asupra Clujului prin bucataria si preperatele delicioase. Un restaurant pe care trebuie sa-l incerci este restaurantul Agape (decor si preparate maghiare), (recomand nocherli cu vita, gulas, mamaliguta cu sarmale si supa de cascaval).

restaurantul-agape-cluj

3.Opreste-te pentru o gustare tipica in Piata Muzeului unde deseori localnicii fac coada la covrigi si kurtos

4.Opreste-te in fata Palatului Banffy, frumoasa cladire in stil rococo si satisfa-ti curiozitatea intrand inauntru (adaposteste Muzeul de Arta, care a fost nominalizat la premiul EMYA in 1997).

5. Aloca cateva ore pentru a explora pe jos centrul istoric. Traseul propus de primarie este inscriptionat pe strazi asa ca urmareste doar sagetile si lasa-te fermecat de vesmintele vechi ale cladirilor de pe Strada Eroilor, din Piata Mihai Viteazu, Piata Cipariu (catedrala Ortodoxa, teatru, cladirea Prefecturii, a Judecatoriei) si din Piata Unirii. Nu rata strada in Oglinda si frumoasa cladire a fostului Hotel Continental.

Citeste si articolul >>> City break la Cluj, ce sa vezi intr-un weekend

catedrala-ortodoxa-din-cluj


6.Fa shopping in Piata Muzeului unde in fiecare zi este deschisa o piata cu produse traditionale, handmade si suveniruri autentice clujene

7.Consulta revista Zile si Nopti ce se distribuie gratuit la toate restaurantele si cafenele din oras pentru a participa la evenimentele live ce au loc in zilele in care vizitezi Clujul.

8.Plimba-te prin Parcul Mare, cel mai frumos parc din Cluj. Inchiriaza o hidrobicicleta pe lacul din fata restaurantului Kios, intra in Galeria de arta deschisa de curand sau ia parte la un concert live in foisor. Daca te afli aici vara ai mari sanse sa prinzi si un festival (au loc aproape in fiecare weekend din iunie pana un august).

statui-umane-parcul-mare-cluj

9.Ia pulsul vietii studentesti pe strada barurilor 'Piezisa' in mijlocul campusului Hasdeu, populata in special de studenti! Nu rata cea mai populara cafenea a Piesisei, Buha si berile in culori!

10.Fa o pauza de la muzeele cunoscute si porneste intr-o calatorie prin Muzeul Farmaciei, un muzeu unic ce va prezinta altceva. Citeste despre vizita mea la Muzeul farmaciei AICI

11.Urmareste viata din Piata Unirii, tinerii, batranii, copii ce se joaca la fantanile arteziene, studentii ce au deseori workshop-uri aici, fotografiii ce sunt in cautare de istantanee din spatele unei ceainarii (pe colt cu scaune la geam aveti ceainaria  Demmers TeeHaus, dar puteti incerca si restaurantul Corso sau in stil vintage cafeneaua Vertigo toate cu terasa spre Piata Unirii.

piata-unirii-cluj

12.Incearca berile cu arome deosebite din Klausen Beer Garden (gradina fermectoare mai ales vara) sau beti o cafea in apartamentul transformat in cafenea ungureasca din Piata Muzeului (Krajtzer cafe, la etaj). 

13.Sub nici o forma nu trebuie sa ratati cele 2 baruri consacrate ale Clujului:
  • Barul "la Biblioteca" face parte din grupul de localuri Janis, chiar in centrul orasului (Piata Unirii) acolo unde in fiecare seara poti sa iti alegi melodiile preferate, sa bei vin fiert din ulcica si sa degusti cea mai buna pizza din oras (personal favorit pizza cotto) intr-un decor interesant si romantic.
  • Barul l'Aterlier care vorbeste despre creativitatea studentilor, un bar format din mai multe incaperi toate cu decor, scaune si mese eco din carton!

bar-l'aterlier-cafe-cluj


14.Gusta din viata de noapte clujeana, un oras efervescent ce traieste din plin pana la rasarit si apoi o ia de la capat! Incearca cluburile Janis la Stuf, Shelther, Circus, toate 3 avand intrarea din Piata Unirii! Puteti sa faceti chiar rondul Cluburilor intr-o seara (intrarea costa in jur de 10 lei/club). 3 cluburi, 3 stiluri diferite de muzica, 3 incinte mari cu design diferit! In weekend-uri e nebunie, dar sunt deschise si in timpul saptamanii!

15.Nu poti sa ajungi in Cluj si sa nu faci o excursie la Salina Turda, un obiectiv turistic ce face parte din top 25 obiective turistice ale Romaniei si se afla la doar 30 de km de Cluj.

Citeste si articolul >>>  Salina Turda, SF pentru Romania

salina-turda

16.Incearca un picnic sus la Cetatuie pe zidurile din piatra avand tot Clujul la picioare! Daca iubiti confortul atunci comandati o inghetata la cafeneaua Belvedere.

cetatuie-belvedere-cluj



17.Si daca tot ajungi in Turda, mergi si la Cheile Turzii pentru un traseu prin chei, peste podete, pe malul apei, traversarea lor dureaza cam 2 ore dus-intors. Urmariti vegetatia si fauna, in cadrul parcului se gases peste 1000 de specii dintre care multe rare. De asemenea sunt 50 de pesteri, majoritatea foarte mici.

18.Daca sunteti cu copii nu ratati sub nici o forma Muzeul de Zoologie, deseori sunt evenimente interesante, eu cand am fost cu Kari am prin o sera cu fluturi vii adusi din toate colturile lumii!

muzeul-de-zoologie

19.Daca e vara incercati o escapada la lacurile sarate de la Cojocna!

20.Pentru un weekend in natura cu prietenii alegeti o cabana de langa lac la Tarnita sau lacul Belis Fantanele, departe de aglomeratia si arsita din Cluj.

Citeste si articolul >>>  Din Cluj in Apuseni vacanta pas cu pas 3 zile

lacul-belis-fantanele-judetul-cluj

21.Daca iti plac traseele montane atunci nu trebuie sa ratezi statiunea Baisoara care iti ofera suficiente trasee pentru drumetii! Iarna puteti merge aici la Ski iar vara e plin de turisti si copii veniti in tabara.

22.Pentru o excursie de o zi undeva in natura recomand traseul spre Cascada Rachitele sau Valul Miresei, una din cele mai frumoase din Romania, cu o cadere de apa de la 30 de m.

23.Clujul are numeroase evenimente, casa de cultura are nu mai putin de 104 sali iar Teatrul National gazduieste in fiecare seara piese de teatru, recitaluri piano sau concerte asa ca daca nu esti adeptul cluburilor, tot ai suficiente optiuni pentru o seara culturala si distractiva la Cluj.

teatrul-din-cluj


24. Nu ratati restaurantele cu produse traditionale romanesti (Restaurantul Casa Piratilor e preferatul meu) si cele cu preparate internationale: Indigo (mancare indiana), Nobori (mancare japoneza), Shanghai ( mancare chinezeasca) Toledo (mancare spaniola), Wok&Roll (mancare asiatica la wok) etc.

25.Invata despre traditiile si obiceiurile din Transilvania in Muzeul de Etnografie de pe strada Memorandumului. Va promit o calatorie in timp in Clujul de alta data pastrat viu in mijlocul orasului!


          Voi ce mai recomandati de facut si vazut la Cluj?

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

8 comentarii:

  1. Nu am ajuns pana acum in Cluj insa m-ar tenta o vizita la Gradina Botanica si o drumetie la Cheile Turzii.
    Ah, si sa nu uit, as urca negresit pe Cetatuie sa admir minunata panorama a orasului. Multi sustin ca ar fi cel mai frumos din tara. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice nu ai fost niciodata????
      Nu stiu care e cel mai frumos dar e un subiect bun pentru un urmator articol!

      Ștergere
  2. La timp a venit acest articol, ma pregatesc de un weekend prelungit la Cluj undeva prin iunie. Am salvat si pus bine! Multumesc foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra sper sa iti placa si sa ajungi prin toate locurile prezentate .... Un weekend trece atat de repede!

      Ștergere
  3. Adriana T10:37 a.m.

    Nu am fost la Cluj de mai bine de 10 ani!
    Arata foarte modern, cred ca e total schimbat. Visez la o noua vizita, poate chiar anul acesta.
    Ne vedem?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur Adriana, sa ma anunti din timp ca sa imi pot face programul in asa fel incat sa ne vedem!
      Sper sa fiu in tara :)

      Ștergere
  4. Am fost in Cluj de nenumarate ori, insa ce am apucat sa vizitez a fost gradina botanica si salina Turda. Nu ai voie sa le ratezi! Am adaugat in lista urmatoarele obiective pentru care ma voi opri cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana la urmatoarea oprire trebuie sa le vezi si pe celelalte

      Ștergere