Recomandari pentru Amsterdam

Urmeaza sa pleci in vacanta in Amsterdam? Foarte bine! Citeste acest articol cu recomandari si calatoreste in siguranta. Amsterdam este un oras deosebit care merita o vizita cel putin o data in viata. E frumos, interesant si diferit! Probabil diferit i se potriveste cel mai bine! Pentru Amsterdam merita sa va documentati putin inainte ca sa nu ramaneti  socati dar si ca sa stiti cum sa evitati unele probleme. Multi merg in Amsterdam crezand ca au platit un bilet pentru liberatatea absoluta. Adevarul e ca ce ar fi Amsterdam fara ciuperci, sex, droguri si gay? 

recomandari-Amsterdam

Vacanta in Olanda am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Olanda. Incercati si voi >>> AICI 
 In Olanda am stat la o prietena, care mi-a spus ca cele mai ieftine si bune hotel-uri din Amsterdam sunt  >>>Hotel IrisHotel not Hotel si Hotel 83. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 35euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
In primul rand trebuie sa stiti ca Amsterdam e probabil singurul oras din lume unde toate cele 4 caracteristici specificate mai sus sunt vazute intr-un mod pozitiv! Amsterdam a reusit sa faca din prostitutie turism, sa vanda droguri la liber, sa accepte si sa protejeze comunitatile de gay si promoveaza ciupercile halucinogene ca si cum ar fi simple ierburi medicinale cu efecte magice, pentru o noapte de neuitat. Iar Amsterdam se bazeaza pe asta. Pe miile de tineri ce vin aici sa experimenteze senzatii tari. Evident ca acolo unde sunt multi oameni cu vicii exista si multe victime! De aceea va recomand sa:

NU fotografiati femeile din vitrine! Da, Cartierul Rosu este un obiectiv turistic dar este interzis sa le filmati sau sa le fotografiati. Exista un centru de informare turistica al prostitutiei (suna ciudat pentru noi dar e de bun simt pentru ei) din care puteti cumpara vederi, harti si tururi ghidate cu explicatii si alte suveniruri cu subanteles).

NU stati la povesti cu oamenii ce va abordeaza pe strada. Sunt drogati, tineri ce vand tot felul de minuni si oameni ai strazii care o sa va ceara bani sub diferite metode, folosind diferite pretexte! Mai bine sa ii evitati de la inceput decat sa ii aveti pe cap mai apoi!

Respectati biciclistii. In inima orasului, de-a lungul canalelor, la intrarea in magazine, acestea sunt peste tot. Turistii au dezvoltat o ura fata de ele si se incapataneaza sa intre pe pistele lor, sa nu le acorde prioritate etc. Trebuie sa intelegeti ca bicicleta este pentru localnici o necesitate!

NU va lasati ademeniti de fast-food-urile care impanezesc orasul intr-un mod obsesiv (mai ales cartofii prajiti) si potolesc foamea pentru 2-3 euro daca nu doriti sa va intoarceti din vacanta cu cateva kg in plus!

NU fumati (tigari obisnuite) in baruri, discoteci, nici macar in coffe shops! Fumatul e interzis in locurile publice (lege ce se respecta) insa puteti sta la terase unde este permis (nu degeaba se sta la terasa si la 10 grade).

Aveti grija pe ce aruncati banii. In Amsterdam sunt peste 50 de muzee, orasul cu cele mai multe muzee in comparatie cu suprafata pe care o are! Practic la fiecare 5 pasi e un muzeu si niciunul nu e Gratuit! O sa ajungeti sa dati 30-50 de euro sa vedeti niste magazine ce pretind ca sunt muzee (vezi muzeul vodka, muzeul de diamant (al fiecarui magazin) muzeul lalelelor etc).

NU cumparati droguri de pe strada. Exista in fiecare colt un junky gata sa va vanda droguri la preturi de neegalat! Doar ca nu vad de ce ati risca sa fumati aspirina cu tutun cand in Amsterdam sunt o multime de "coffee shops" de unde poti cumpara  si consuma legal droguri, de la cannabis si marijuana tot ce poftiti. Consumul de droguri este deci tolarat doar ca se face intr-o maniera discreta, cumpararea drogurilor limitandu-se strict la consumul personal. In Coffe Shops primiti indicatii din partea specialistilor in functie de ce senzatii doriti sa experimentati si cat de puternice le doriti. Pretul e de la 3 euro pe un joint, deci rezonabil si le puteti fuma in coffe shop in timp ce tigarile normale sunt interzise!

NU cumparati droguri daca aveti mai putin de 18 ani. Nu numai ca este ilegal dar daca magazinele sunt prinse ca vand celor care au sub 18 ani s-ar putea sa fie inchise.De asemenea spuneti un mare NU tinerilor ce va pot ruga sa le cumparati droguri, daca mor vor ramane pe constiinta voastra!

NU cumpara droguri pentru a le duce acasa. Vei fi prins fie in Amsterdam, fie la frontiera din tara ta. Si nu se merita deloc sa faci cativa ani de puscarie cand poti merge in Amsterdam mai des! Atentie ciupercile, prajiturile si biscuitii cu marihuana sunt si ele interzise! In schimb uneltele de preparare si alte derivate gen (narghilea, bongo etc) le puteti cumpara!

NU consumati ciuperci cand sunteti singuri. Stiu ca arata tentant, le vedeti in vitrine pe fiecare strada. Aproape ati crede ca sunt inofensive si merita incercat. Insa nu va lasati dusi de nas, de aspectul lor de iarba cruda fiindca am auzit povesti inspaimantatoare cu tineri ce s-au aruncat de la geam (cunosc personal un caz), tineri ce s-au sinucis, tineri ce au cazut in canale, au fost jefuiti, etc! Dupa cum spuneam, unde nu mai exista control, sunt victime!

In final tineti minte ca libertatea vine cu unele responsabilitati, nu o distruge pe a ta si nici  cea a celor din jur. Unii turisiti sunt atat de nerabdatori incat vin direct de la gara cu bagajele la coffee shops. Ai grija insa. Hotii sunt la panda si te astepata la fiecare colt, nu cred ca mai trebuie sa precizez asta! Aveti grija de bani, de acte, de voi! E adevarat ca politie exista, eu am vazut numeroase patrule in mijlocul zilei, noaptea cred ca sunt mult mai multe dar e drept si ca Amsterdam e un conglomerat de stradute mici si intunecoase pe care se pot intampla multe.

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

 Citeste tot jurnalul meu de calatorie in Olanda (click pe titlu pentru a citi)



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

8 comentarii:

  1. Mi se pare ciudat ce spui de ciupercile halucinogene pentru ca ele sunt interzise in Olanda din 2008. Tocmai din cauza multiplelor accidente.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si inca o completare poate surprinzatoare pentru multi: consumul de droguri atat usoare cat si chestii serioase este mai scazut printre olandezi decta printre americani sau britanici de exemplu.
    Suprinzator ?
    Din punctul meu de vedere nu chiar surprinzator. Ci este fix ce sa vizat atunci cand s-a introdus un sistem in care distribuirea de droguri usoare sa fie monitorizata oficial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit si eu asta, acum sincer vorbind eu cred ca aceste date vin pe baza unei statistici si cat timp in Marea Britanie de exemplu nu e lagalizata si deci atat consumul cat si distribuirea se face "pe sub usa"e greu urmarirea si depistarea celor care consuma astfel incat statistica sa fie reala (zic si eu ....)
      In Olanda se fumeaza din greu, e drept ca ei cunosc masura si nu se pun in cap ca si turistii!

      Ștergere
    2. Pai tcmai ca in tari in care nu e legalizat cifrele cred eu ca vor fi chiar mai mari decat ce este acum publicat. Deci nu este un argument contra parerea mea.

      Si da este adevrat ca localnicii nu fac mare caz din drogurile usoare la liber. la fel cum nu fac nici din prostitutia la liber. Turistii sunt cei care trateaza lucrurile ca pe ceva extraordinar si prin urmare a aparut si oferta "spectacol" pentru ei. Si tot turistii sunt cei care blameaza desi ei sunt motivul spectacolului :)

      ca fapt divers: vecinii mei de 67 si 73 de ani cultiva plante de canabis in sera pentru copiii si nepotii lor. Toti oameni rspectabili, cu job urifull time, foarte bine vazuti in societate etc etc etc. Pentru ca solutia este ca in orice alta problema de altfel: moderatia. Nu extremele ar trebui sa primeze ci moderatia.

      Ștergere
    3. Da asta imi ziceau si mie ca la ei copii sunt pusi sa fumeze in casa destul de devreme ca sa poata avea grija de ei in caz ca fac ceva prostii. Pt ei drogurile sunt ca alchool-ul la noi, poti sa il consumi oriunde si oricat, e vorba doar de ce alegeri faci tu. Insa cred ca consumul de droguri lasat la liber inseamna si un consum mult mai ridicat.
      Referitor la ce ai spus mai sus eu cred ca in Olanda sunt mai putini dependenti decat in alte tari insa la ei cred ca 80% din populatie se drogheaza ocazional (asta evident poate insemna doar de cateva ori in viata sau pe an).
      In alte tari sunt multi dependenti dar si mai multi sunt cei care nu s-au atins de droguri niciodata sau maxim o data ...

      Ștergere
  3. Nu dezaprob felul olandezilor de a face turism la Amsterdam, dimpotriva chiar cred ca este un loc original pe care, cum spui si tu, merita sa-l vezi odata in viata si sa-l judeci cu maturitate. Cu toate astea nu pot spune ca ma tenteaza, cel putin nu momentan. Cred ca singurul loc care m-ar tenta din toata Olanda este satul acela al morilor de vant, Kinderdijk parca...

    RăspundețiȘtergere
  4. Atat de aproape si atat de dezinteresata incat multi doritori ar avea motive serioase sa ma invidieze din acest punct de vedere :)

    Cred c-o sa ma duc totusi intr-o zi sa vad lalele.

    RăspundețiȘtergere