Despre vacante cu copii - dupa 5 ani de calatorii

Dupa 5 ani de calatorii am un copil calator. Nici nu stiu daca s-ar fi putut altfel avand in vedere ca el a fost conceput intr-o calatorie, am facut numeroase calatorii cu el  in burtica si am calatorit impreuna inca din primele luni de viata. Iar azi Kari iubeste calatoriile si deabia asteapta urmatoarea vacanta.

Kari al meu are acum 5 ani si am facut 5 calatorii importante impreuna:

1.La patru luni Paris
2.La opt luni Maroc (Casablanca, Fes, Meknes, Volubilis, Ifrane)
3.La doi ani Italia ( Roma, Napoli, Coasta Amalfi, Insula Capri, Pompei)
4. La trei ani Italia si Maroc ( Pisa - Casablanca, Safi, Rabat, Essouira)
5. La patru ani am colindat Romania ( Oradea, Felix, Apuseni, Targu Mures, etc)
6. La cinci am Ungaria (Hajduszoboslo, Nyiregyhaza si Debrecen)

vacante-cu-copii


Prima vacanta la Paris 

Sincer nu am avut in plan vacanta asta si nici sa calatoresc cu copilul atat de repede dar pe principiul ca Parisul nu se refuza niciodata am mers. Cumnata era insarcinata si ne-a rugat sa ducem si copilul sa se obisnuieasca cu un bebe pana sa il aiba pe al ei. Adevarul e ca era ingrozita! Asa ca de dragul Parisului dar si de dragul Ei am acceptat! Evident ca a fost o experienta interesanta, Kari a plans tot drumul pana la Paris asa ca am ajuns timorata. Imi venea sa iau avionul inapoi decat sa am parte de inca 7 zile asa. Dar urmatoarele zile Kari s-a comportat exemplar. S-a obisnuit din prima cu noul pat, cu vremea rece de la Paris, a dormit toate noptile (marea mea teama, ca daca o noapte nu doame aveam sa fim zomby si tot programul dat peste cap). Dar orele multe petrecute afara il oboseau asa ca a dormit ca un ingeras si astfel ne-a lasat sa vedem tot ce am avut in plan. Am ajuns chiar si la Disneyland. 
Kari la Paris a fost fericit! Nu fiindca eram la Paris ca va dati seama ca nu stia si nu intelegea nimic, dar a fost fericit ca ne-a avut pe amandoi 24 din 24 de ore alaturi, ca l-am plimbat cu caruciorul in astea 7 zile mai mult decat in celelalte 4 luni in total, ca am petrecut mult timp afara impreuna. Iar noi am fost fericiti fiindca am stiut ca putem calatori cu el fara probleme, ca putem vizita muzee, castele, si tot ce vrem fiindca el e fericit doar sa-l plimbam, fiinca vedeti voi, capilul meu avea stofa de calator inca din primele luni de viata.

vacante-cu-copii-disneylandvacante-cu-copii-franta


vacante-cu-copii

vacante-cu-bebe-paris

A doua vacanta la Maroc 
Sincer nu credeam ca vacanta asta va fi la fel de usoara ca cea de la Paris din simplul motiv ca e alta cultura. Fara metrouri, mereu in asteptarea unui taxi, mereu cu ochii pe rotile caruciorului in bazare, nu parea a fi amuzant. Din contra m-am dus gandindu-ma la ce e mai rau. Imi era groaza fiindca stiam ca de avea sa fie rau, va fi greu cu el asa timp de 2 luni. Nu stiam nici cum va face fata la caldura, la mancare ....
Dar din nou Kari ne-a ajutat dand dovada de multa rabdare si intelegere. Zici ca stia ca acum trebuie sa fie mai cuminte. Tin minte ca prima noapte a dormit foarte rau de la caldura. Apoi am reusit sa mentinem o temperatura mai scazuta in casa si el a inceput sa se obisnuiasca. 
Mancarea i-a placut. Manca bagheta zici ca atunci vazuse paine pt prima data in viata. Am gasit repede sortimente de iaurt si cereale pe placul lui. Ii placea la mare. Ii placea ca-l plimbam. Pana la urma am hotarat pe finalul vacantei ca putem merge cu el si in vacanta, asa ca am rezervat o camera de hotel in Fes pentru 4 nopti si ne-am dus. Cel mai frica mi-a fost de cele cinci ore pe autocar pana acolo dar au trecut destul de usor. Apoi acolo nu am avut nici o problema, la hotel personalul ne-a ajutat cu tot ce aveam nevoie, eram deja obisnuita sa merg cu caruciorul prin bazarele si strazile aglomerate, sa stam in asteptarea taxiului ....
Kari in Maroc a fost fericit fiindca toata lumea ii dadea atentie, peste tot se jucau oamenii cu el, i-au placut maimutele dar si marea, i-au placut numeroasele sortimente de fructe si shake-uri si evident faptul ca ne plimbam atat de mult. In acele doua luni a si invatat sa umble numai sa poata explora singur cat mai mult :)

vacante-cu-bebe-marocvacante-cu-bebe-maroc


vacante-cu-bebe-maroc

vacante-cu-bebe-fes

A treia vacanta in Italia 
Eee acum stateau altfel treburile. Kari umbla asa ca nu a mai fost asa usor sa il tinem in carucior, in plus am reusit sa uit acasa suzeta si paturica fara care nu dormea.  A fost suparat vreo 2 zile si ne pedepsea frecvent pt asta, apoi s-a obisnuit. Evident ca lasandu-l sa umble a trebuit sa mergem in ritmul lui si nu am putut vizita atat de mult (trebuie sa revin la Roma) dar apoi pe Coasta Amalfi i-a placut mult si noi nu ne-am mai grabit nicaieri asa ca am vizitat cu placere in ritmul lui.
Kari in Italia a fost fericit fiindca a facut prima data baie in piscina si in mare. Il mai dusesem vara la lacurile sarate de la noi cat sa invete sa inoate cu colacul asa ca acum a fost fericit ca putea strabate piscina fara probleme. I-a placut pizza italiana fiindca Kari al meu iubeste pizza si salatele. Ar manca numai fructe, salate si pizza, deci tot ce are Italia mai bun. Si inghetata evident dar nu i-am prea dat de frica sa nu se raceasca. I-a placut mult excursia pe Insula Capri, nu fiindca facea deosebire intre insula si zona de coasta ci fiindca l-am dus cu vaporasul si asta a fost tare interesant pt el. Foarte mult i-a placut cu faptul ca stateam in camping iar la casuta de langa era o fetita de varsta lui cu care se juca seara.
In final vacanta asta s-a dovedit a fi foarte buna fiindca uitand suzeta l-am dezvatat relativ repede si usor de ea! Dupa 12 zile cand am ajuns acasa a si uitat de tot de suzeta, iar paturica nu i-a mai trebuit niciodata, acum cand o vede imi zice sa o dam cadou, se vede ca e inca suparat tare pe ea.

vacante-cu-copii-roma

vacante-cu-copii-roma

vacante-cu-copii-mare

vacante-cu-copii-insula-capri

vacante-cu-copii-italiavacante-cu-copii-italia


A patra vacanta in Italia si Maroc 
Acum Kari avea deja 3 ani si era greu sa-l tinem locului. Asa ca ne-a fost groaza ca se va plictisi pe avion atatea ore. Dar Kari al meu iubeste sa zboare cu avionul, cum se aseaza, ma roaga sa ii pun centura si doarme in secunda 2 pana la destinatie. Asa a facut tot drumul pe toate cele 4 avioane. Asta a fost o situatie foarte convenabila pt noi ca ne-a fost frica sa nu faca scandal cand s-ar fi plictisit. In aeroport oamenii au fost extaordinari, toti se jucau cu el. In avion o doamna i-a comandat chiar o jucarie de la Wizz Air si ne-a dat-o pt el sa se joace cand se trezeste.
Prima oprire a fost escala la Pisa timp in care ne-am plimbat mult. Seara cand am ajuns in Maroc a fost deja obosit asa ca nici nu stia ce i se intampla. Iar a doua zi cand s-a trezit s-a comportat ca si cum nu ar fi plecat din Maroc niciodata. Cu bunicii s-a comportat ca si cum ii stia, s-a dus la ei din prima, a doua zi gatea cu bunica in bucatarie, i-a scos toate vasele din dulapuri la saraca. Iar intr-o saptamana mergea numai cu bunicul la plimbare. 
Vacanta asta i-a placut in special fiindca in curtea interioara a blocului in fiecare seara ies afara foarte multi copii. Avea cu cine juca fotbal. Bariera lingvistica nu a fost o problema. Datorita lui am facut cunostinta cu toate vecinele. Tot timpul erau o gramada de oameni dupa fundul lui. Era rasfatat si iubit si asta l-a facut fericit. L-am dus de mai multe ori la circ, la parcul de distractii si la Gradina Zoologica care chiar daca nu e extraordinara el a fost foarte incantat. I-a placut si sa construiasca castele de nisip. Am calatorit in Essaouira unde l-am urcat pe cal si pe camila. La inceput i-a fost frica dar in final nu mai vroia sa se dea jos :)

vacante-cu-copii-casablanca

vacante-cu-copii-la-ocean

vacante-cu-copii-karim

vacante-cu-copii-essaouira

vacante-cu-copii-maroc-essaouira

vacante-cu-copii-maroc-camile


A-cinci-a vacanta in Romania 
La 4 ani Kari al meu stie notiunea de vacanta mare in care trebuie sa mergem undeva. Initial am vrut sa mergem la mare dar drumul prea lung pana acolo m-a facut sa ma razgandesc. Am zis ca va fi mai fericit daca mergem in mai multe weekend-uri prin imprejurimi asa ca 1 weekend am fost la Felix, 1 la Baile 1 mai si Gradina Zoo din Oradea, un alt weekend la Gradina Zoologica din Targu Mures, 1 altul la Pestera Ursilor etc, iar printre altele ai mei l-au dus deseori la tara si la lacurile sarate din oras. Cred ca anul trecut am reusit sa ii facem o vacanta ideala, cu multe iesiri asa cum mi-am dorit eu iar el a fost mega incantat de fiecare data. La Felix i-au placut lacurile cu nuferi unde spiona broastele si se astepta mereu sa vada un sarpe, de asemenea i-a placut la nebunie la Aqua Park, unde l-am si invatat sa inoate si sa sara in piscina. Deja al doilea weekend era specialist :). Apoi gradina zoologica din Targu Mures e superba, merita sa va duceti copii fiindca au ce vedea. Elefantul si ursii au fost preferatii lui Kari in timp ce la Gradina Zoologica din Oradea i-au placut la nebunie porcul spinos, liliecii si pantera. 
In final eu am fost fericita ca am putut sa-i ofer o vacanta de vara pe cinste, el a fost fericit ca a avut mereu activitate si a facut si vazut chestii noi!

vacante-cu-copii-baile-1-Mai
vacante-cu-copii-topogan-cu-apa

vacante-cu-copii-felix

vacante-cu-copii-baile-felix

vacante-cu-copii-romania

A-sasea-a vacanta in Ungaria 
La 5 ani stiam deja ce ii place lui Kari sa faca in vacante. Il pasioneaza animalele, aventura si apa. Pe principiul acesta ne-am hotarat sa il ducem la o Gradina Zoologica adevarata, mare si cu foarte multe animale. Practic am trecut granita in Ungaria si ne-am dus la ... unde se afla cel mai mare Zoo din Ungaria. Urmatoarele zile le-am petrecut in strandul si Aqua Park-ul din Hajduzoboslo, cel mai mare din Est-ul Europei. 
Vacanta asta a fost cu adevarat deosebita. I-a placut la nebunie in Gradina Zoologica, practic am stat acolo o zi intreaga si daca era dupa el nici nu mai plecam. Show-ul facut de foci i-a placut in mod deosebit, la fel si maimutele ce dansau artistic prin copaci sau elefantii mari si impunatori ce `zambeau copiilor`. Iar la strand si la Aqua Park nici nu va mai zic, era incantat peste masura de toate topoganele si piscinele pentru copii. S-a jucat ore intregi, m-a pus sa intram in toate piscinele fiindca era fascinat de faptul ca apa are alta culoare in fiecare (in functie de minerale/salinitate) etc. 

vacanta-cu-copilul-ungaria

vacante-cu-copilul-la-zoo-ungaria

vacanta-in-hajduszoboslo

vacanta-cu-copilul-in-ungaria
In 2015 urmeaza aventura pe canalele din Delta Dunarii si cateva zile la mare in Romania.

Cum au fost vacantele voastre cu copii?

Thanks for visiting,

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

7 comentarii:

  1. Ai un baietel tare frumos Alicee, sa va traiasca si la cat mai multe calatorii impreuna. Neavand copii inca, n-am cum sa-mi dau cu parerea pe acest subiect, dar sunt convinsa ca nu-i nici un impediment in a calatori cu cel mic chiar daca multe persoane sunt un pic reticiente la inceput. Cu cat calatoresti mai mult, copilul se adapteaza cred, si e chiar bine si pentru el, sa cunosca, sa descopere lumea. Iti dai seama ca daca acum imi iau cainele cu mine peste tot pe unde merg, o sa-mi iau si copilul atunci cand va fi sa fie :)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo Kari! Mi-ai luat-o înainte cu Roma și Marocul.
    Sper să dai ocol Pământului până te vei face mare.
    Felicitări Alice! pentru postarea specială.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai un copil superb Alice. Sa va traiasca si sa calatoriti multi ani impreuna.
    Pentru vara asta ce planuri de vacanta aveti? Cred ca deabia asteapta, al meu deja sare in sus de fericire ca e gata scoala. Anul acesta vom calatori si noi prima data cu el in strainatate, in Grecia pe insula Creta. Mi-e frica si mie cum v-a reactiona pe avion, momentan e incantat si acolo mi-e putin teama sa nu fie prea cald sa facem insolatie sau sa ne ardem. Mergem luna viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. E si deja un mic calator. Cum spui si tu, nu avea cum sa fie altfel, cand mama lui e atat de pasionata de excursii!
    Te admir din toata inima, am mai avut ocazia sa o cunosc si pe Adriana de la MiniCalatorii si ma gandeam de atunci ca e mare lucru sa poti sa iei copilul peste tot - asa mi-as dori sa se intample si cu al meu, cand o fi, daca o fi :). Copiii cresc altfel expusi la medii si lumi noi - parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat a crescut, nu-mi vine sa cred. Ai fost tare curajoasa sa il iei cu tine in atatea locuri la distanta mare si atat de mic el. Urmeaza sa mergem la mare, maine plecam. Deja am emotii, e prima lui vacanta si are 1 an si o luna. Sper sa fie ok. Nu-mi place ca nu aveam frigider in camera la hotal. Acum am descoperit. Desi are 4 stele. In Romania sunt cam varza stelele astea la hoteluri, nu prea le respecta.
    E tare frumusel Kari, se vede ca e un copil fericit. Felicitari pentru familia ta Alice si pentru tot ce faceti! Mi-ar fi placut sa fim si noi asa calatori in lume dar al meu fuge cand aude. Vine doar de dragul meu si atat :/.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim3:53 p.m.

    Pot sa fiu copilul tau? Imi doresc foarte mult sa zbor cu avionul :((((((

    RăspundețiȘtergere
  7. Kari e un baietel tare norocos. :) Nu cred ca-si da el seama acum de asta, eu nu mi-am dat seama decat dupa ce-am trecut de 16 ani, ca sunt norocoasa ca parintii mi-au oferit sansa sa calatoresc. La 12 ani am iesit prima data din tara, am vizitat multe locuri frumoase, dar atunci n-am apreciat asta la adevarata lor valoare. Oricum, mi-au ramas amintirile si recunostinta ca am fost o data in viata acolo.

    RăspundețiȘtergere