Film The Grand Hotel Budapest - fantezie germana

Saptamana 102
The Grand Hotel Budapest (2014)

poster-the-grand-hotel-budapest
Azi am sa va povestesc despre un film care eu cred ca va ajunge o legenda "The Grand Hotel Budapest". Este unul din cele mai bune si frumoase filme cu calatorii vazute anul acesta, chiar daca va avertizez de la inceput, nu e filmat deloc in Budapesta si nu are nimic de a face cu acest oras. Numele filmului este in jurul hotelului cu accelasi nume, un hotel fantezie care nu exista in realitate, dar a fost inspirat in mare masura din grandoarea hotelului "GrandHotel Pupp" din statiunea Karlovy Vary a Cehiei. In rest actiunea se petrece in totalitate in Germania, in mare parte in  statiunea montana (Gorlitz) si imprejurimi, Berlin si Dresda. E bine sa tineti minte toate locatiile fiindca dupa ce vedeti filmul cu siguranta veti dori sa ajungeti cat mai rapid prin partile alea a locului. Dar sa revenim la film ..

Este povestea unui autor (Jude Law) care merge in vacanta la legendarul "Grand Hotel Budapest" unde se simte dezamagit de starea precara a hotelului si lipsa clientilor si doreste sa afle mai mult despre decaderea lui asa ca devine curios despre proprietar. Intr-o zi in timp ce se afla in baile turcesti face cunostinta cu el, numele lui fiind Zero (F. Murray Abraham) un barbat in varsta ce il invita la cina, unde ii povesteste calatoria interesanta si totusi bizara ce l-a facut proprietar, incepand cu anii 1930 cand era un  tanar imigrant ce lucra ca lobbyboy sub coordonarea lui Gustave (Ralph Fiennes), celebrul perfectionist ce facea aproape orice pentru ai face fericiti pe oaspetii hotelului. Lucrurile se complica atunci cand una din clientele fidele ale Hotelului, o doamna in varsta de 84 de ani este ucisa si Gustave devine principalul mostenitor dar si principalul suspect la aceasta crima.

Mi-a placut filmul fiindca aduna un nr mare de actori celebri ce joaca foarte bine, mi-a placut fiindca se vede ca nimic nu a fost lasat la intamplare,  fiecare secventa este analizata meticulos si prezentata intr-un mod sofisticat, cel mai adesea in decoruri luxoase din castele de basm. Din punct de vedere vizual este un film impecabil, pe care eu l-as numi arta, desi poate suna putin a cliseu ... Nu stiu cum as putea sa va descriu mai bine frumusetea acestui film, personal cred ca seamana cu Amelie, doar ca nu e romance, dar e acceasi fantezie contopita perfect cu realitatea, un film mai ciudat dar care sunt convinsa ca va ramane mult timp in top, asa ca va recomand sa-l vedeti.


film-calatorii-grand-hotel-budapest


L-ati vazut? V-a placut?
Click aici pentru a vedea mai multe ->FILME CU CALATORII
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

7 comentarii:

  1. Nu l-am vazut, dar pare destul de interesant. L-am pus pe lista de vazut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristin11:24 a.m.

    Da,l-am vazut.
    E o capodopera si tu l-ai scos bine in evidenta

    RăspundețiȘtergere
  3. Simona1:56 p.m.

    L-am vazut la recomandarea ta. Pot spune ca e mai mult drama decat comedie dar e un film interesant, nu face parte din sablonul american, dar nici cu Amelie nu il identific, poate doar fiindca multe scene sunt intunecoase si intr-adevar ambele sunt pline de mister

    RăspundețiȘtergere
  4. E un film bun, noastalgic, sunt mare fana Wes Anderson si alaturi de Moonrise Kingdom, se afla in topul preferatelor mele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este intr-adevar un film... aparte. Mie personal cred ca mi-a placut mai mult datorita peisajelor si decorului, dar de subiectul in sine nu am fost atat de atrasa. In schimb, unui prieten i-a placut extraordinar de mult si il recomanda peste tot :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu de ce dar mie nu mi-a placut in mod deosebit, l-am vazut acum mult timp in urma si prea putine lucruri despre el am memorat.

    RăspundețiȘtergere