Ritualuri in familie de Sarbatoarea Sacrificiului Eid al Adha in Maroc

Ramadanul si Eid al Adha sunt cele mai importante Sarbatori religioase in Maroc. Astazi am sa va povestesc pe larg despre ce inseamna Sabatoarea Sacrificiului (Eid al Adha) pentru marocani si despre obiceiurile acestei Sarbatori. In primul rand data la care se tine este diferita in fiecare an, insa pentru marocani e simplu, se tine in data de 10 a celei de a 12-a luni din calendarul islamic si incepe dupa ce s-a incheiat "Hajj" (perelinajul de la Mecca -Arabia Saudita- ce tine timp de o luna si este cea mai mare manifestare a credintei islamice, fiecare musulman fiind dator sa ajunga macar o data in viata la Mecca conform Coranului). Din punct de vedere religios povestea spune ca Allah i-a spus lui Abraham sa il sacrifice pe Ismail, fiul lui in semn de recunostinta, iar acesta desi a fost ademenit sa nu faca asta si-a dus mai departe sacrificiul,dar Allah l-a oprit si i-a dat in schimb un miel sa-l omoare. Iar azi fiecare barbat insurat trebuie sa omoare un miel in semn de Sacrificiu, care apoi v-a fi impartit astfel: o treime merge la familie, o treime la prieteni si alte neamuri si o treime trebuie oferit celor sarmani, care nu si-au permis sa taie un animal fiindca in cele 4 zile a Sarbatorii Eid al Adha toata lumea trebuie sa consume miel. Activitatile cele mai importante din aceste zile sunt rugaciunile si sacrificarea mielului, dar evident in fiecare familie obiceiurile sunt putin diferite, ca la noi de Pasti si de Craciun. Esenta e aceasi dar fiecare sarbatoreste alfel. Iar in continuare o sa va povestesc cum sarbatorim in familia mea din Maroc, Eid al Adha.

sarbatorea-sarificiului-maroc
Vacantele mele in Maroc le-am facut  de fiecare data pe cont propriu:
Biletul de avion l-am luat din timp cu ~100 euro dus-intors de >>> AICI 
 Noptile din vacante le-am rezervat la Hotel-uri si Riad-uri folosind de fiecare data >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti cu familia sau in grup mai mare va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Pregatirea pentru Sarbatoare incepe de fapt cu cateva zile inainte cand vezi ca la fiecare colt de strada si fiecare piata de cartier se amenajeaza tarcuri pline cu miei. Barbatii incep sa mearga la piata si negocierile se tin lant. Mieii au cea mai scumpa carne din Maroc dar cu aceasta ocazie preturile cresc si mai mult asa ca multi fac un tur al pietelor pana sa se hotarasca asupra celui mai bun miel (adica cel mai mare si la pret cat mai bun). In timp ce mama face un tur al pietelor de condimente si comanda vreo 10 tavi de fursecuri sa ne ajunga in toate zilele de Sarbatoare. Rand pe rand vezi cum magazinele incep sa se inchida si toate afiseaza concediu in medie o saptamana sau 10 zile. Casablanca e un oras economic in care locuiesc oameni din toate colturile tarii, iar cu ocazia Sarbatorii toti se intorc acasa.

In ziua Sacrificiul Casablanca e un oras mort in care auzi doar bietele suflete cum urla parca stiind ca se apropie sfarsitul, ca e ultima lor zi. Pana la ora 11 cand plecam la bunica, unde urmeaza sa petrecem vad numeroase familii care Sarbatoresc in strada, in garaj, in parcare, etc. Peste tot sunt miei sacrificati, sange, mult sange, barbati ce jupoaie animalul legat pe o franghie sus, femei ce curata carnea, in timp ce tinerii si copii pregatesc gratarul. In drum spre bunica vad drumurile rosu stacojiu de la sangele scurs in siroaie, o imagine apocaliptica ce mi-o voi aminti mereu. Nu e o imagine prea placuta dar nici nu-mi place sa fiu ipocrita cat timp inca nu am devenit vegetariana. Consum carne si o fac cu buna stiinta si cel putin musulmanii taie carnea in stil halal (ii taie grumazul dintr-o singura taietura, iar sangele curge fara sa se coaguleze) astfel incat ii curma suferinta animalului, iar carnea e mai sanatoasa. In plus daca e sa ma gandesc bine si noi omoram de Craciun porcii, doar ca eu nu sunt obisnuita cu asemenea practici fiindca am crescut la oras si luam animalul din macelarii, la kg. 

Oricum cand am ajuns la bunica si am vazut cei 7 miei (1 din partea sotului, 1 al socrului si 5 ai unchilor) ce behaiau de mama focului in tarcul improvizat de pe acoperis mi s-a facut rau. Pe de o parte eram cu Kari in brate, atenta la nevoile lui, cum sa-i distrag atentia, pe unde sa ma fofilez sa nu vad macelul. Pe de alta parte ma gandeam ca poate trebuie sa dau si eu o mana de ajutor, sa pregatim "salonul" improvizat si el pe acoperis intr-un colt curat unde vom curata carnea si vom face gratarul. Femeile tinere se ocupa de adus sus saltelele, de imbracat pernele in tapiserie noua, curata, de aranjat prelata in caz ca ploua, baietii aduc sus mesele mari si rotunde in jurul carora ne strangem la fiecare Sarbatoare. E veselie mare, toata lumea povesteste, femeile rad, barbatii pregatesc cutitele, liagheanele, toata lumea munceste. Eu cobor jos unde bunica pregateste ceaiul in mai multe randuri sa ajunga pentru noi  toti (adica 20 de adulti si vreo 5-10 copii).

acoperis-casa-maroc

Cand urc sus cu ceaiul ma bucur ca toti miei sunt urcati pe funie, gata jupuiti, acum pot sta linistita. Sunt ca intr-o macelarie in aer liber, ma gandesc deja ce parte voi manca si ce bun va fi. Il las pe Kari cu barbatii, n-are nici o treaba,  nu stiu cat intelege dar e fericit ca e printre ei. Iar eu cu femeile urmaresc cum pregatesc condimentele, apoi incepem sa facem frigarui din maruntaie, asta fiind singura parte din miel ce se consuma in prima zi, pulpele si celelalte parti fiind consumate zilele urmatoare, sub forma unor retete elaborate, lungi si anevoioase. Treaba cu frigaruile dureaza vreo 4-5 ore desi avem trei gratare si facem vreo 20 o data, procesul e lung fiindca carnea e multa si noi suntem multi. Cand mieii sunt impartiti si primele portii sunt gata incepe masa. Prima data sunt serviti barbatii care stau toti in jurul unei mese rotunde, iar pe o farfurie imesa de ceramica frumos pictata ii servim cu frigarui si sos de menta. Marocanii consuma foarte multa carne, asa ca sunt fericiti caci cu ocazia acestei Sarbatori toti mananca pe saturate, cate 5-10 frigarui. A doua portie e pusa pe masa femeilor, unde tot asa mancam la comun. Apoi in continuare toata lumea mananca pe un fundal cu muzica orientala, rasete si fericire fiindca asa-i place lui Allah, oamenii veseli.

mancare-eid-barbeq-maroc

Totul se termina seara tarziu, dupa ce ne-am indulcit cu fursecuri pline cu migdale, fistic si curmale, dupa ce am baut cantitati industriale de ceai, am mancat cantitati industriale de frigarui din miel si am depanat amintiri de familie. In final pot spune ca am simtit o pace si o liniste sufleteasca dupa o asemenea zi, ca am multumit lui Allah pentru oportunitatea de a manca oaie, pentru ca am avut posibilitatea sa impartasim asta in familie si am daruit din inima celor saraci - si m-am bucurat sa vad ca Sarbatoarea asta nu este doar despre a ucide niste oi pentru a imita o poveste dintr-un text religios. M-am bucurat de atmosfera de Sarbatare si zilele urmatoare cand am fost invitati la masa la alte neamuri. Am mancat miel zile intregi si am ramas cu multe amintiri placute.


😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

9 comentarii:

  1. Foarte interesant ce ai povestit, chiar ma bucur ca scrii si despre astfel de experiente, sunt tare interesante si nu toata lumea (ma refer aici la turistul obisnuit) are ocazia sa le traiasca. Sper sa mai scrii si despre altele.

    Eu nu mananc decat foarte foarte rar carne de miel, nu-mi place mirosul, dar mai gust daca este bine gatita.

    In schimb prajiturile marocane, orientale in general, sunt preferatele mele. Pur si simplu le ador, singura problema este ca nu am o cofetarie orientala in oras. Cand faceam cursul de franceza aveam cateva colege marocance care faceau prajituri in casa si ne aduceau si noua. Un adevarat deliciu, mai ales cele cu fistic! In rest am mai gasit pe la divese targuri si festivaluri, sau prin alte orase mai mari (gen Paris, Marsilia etc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmeaza sa scriu despre nuntile la care am participat, despre botezul lui Kari ce l-am tinut acolo etc.
      Eu iubesc carnea de miel, in schimb nu prea sunt prietena cu prjiturile lor. In afara de ``Cornes de gazelle`` si inca vreo 2 sortimente, nu ma omor :)

      Ștergere
    2. Eu ma dau in vant dupa ele dar sa fie din cofetariile acelea renumite.
      De cand am papat bunatati cu muste si fistic- cumparate de pe strada sunt reticenta :)

      Ștergere
  2. Si eu ma bucur ca ne-ai povestit despre acest ritual. Este interesant, dar eu n-as fi rezistat. Nu-mi place carnea de oaie si nu-mi place sa vad sau sa stiu ca sunt sacrificate animale. Ca sa-ti faci o parere, in copilarie tatal meu a taiat un cocos, am vazut de la geam chestia asta (din intamplare) si de atunci nu mai pot manca supa de pui. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim4:03 p.m.

    Intamplarea face ca am nimerit la prima mea experienta cu Marocul fix in prima zi a sarbatorii asteia. Dupa 10 zile de Spania am luat feriborul si am aterizat direct in medina Tangerului unde intai m-a lovit mirosul greu de piele parlita. Apoi am vazut oameni in jurul unor butoaie de fier in care parleau capete si copite de animale. Apoi am vazut oameni cu hainele patate de sange mergand pe strada. Ca apoi sa observ ca strazile erau murdare de sange. Toate astea cand eu habar nu aveam de sarbatoare. (citisem ceva, dar nu mi-am dat seama ca e de o asemenea amploare) Iti poti imagina ca a fost un mic soc. :))
    L-am depasit apoi si mi-a fost drag Marocul (desi l-am prins cam inchis din cauza sarbatorii) dar mi-as fi dorit sa fi citit postul asta inainte sa ajung acolo. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E pacat sa ajungi in Maroc de Sarbatori fiindca e greu sa te bucuri de tot ce are de oferit cand magazinele sunt inchise, in bazar preturile cresc (fiindca doar cele mega turistice raman deschise) si in plus ca turist nu poti sa te bucuri deloc de Sarbatoare fiindca totul se petrece in cadru restrans, in familie. Nu e ca si la noi ca de Pasti si de Craciun toate pensiunile si hotelurile servesc masa traditionala...

      Ștergere
  4. Am un prieten in Marrakech si vorbim pe mes.Mi-a spus ceva de oi de tarc ca va fi cu familia de aceasta sarbatoare,si nu stiam despre ce e vorba.Eu am vazut film in care arabi sunt calare sipe jos pune o oaie.Sunt multi araba calareti care trebui din fuga calului sa prinda oaia de jos.acela se zice ca e cel mai tare din grup.Ma gandesc ca Najim prietenul meu imi spunea de o altfel de sarbatoare,iar eu ii dadeam de zor cu cai si calareti.Saracu Najim ce o fi crezut ca am luato razna.Oricum indiferent de traditii ,de tara am auzit ca sunt foarte ospitalieri,corecti si cine a fost pe Colo ,isi doreste sa mai mearga.Si ca iubiti se zice ca sunt foarte fideli si iubareti.Si eu cred pt ca vad la Najim,cel putin din mesaje.Ne cunoastem de pe fb si pot sa spun ca eu il iubesc mult si asta inteleg si de la el.Ce ziceti merita sa am prieten pe Najim? Intreb pe cei care au cunosc acesti oameni ca sentimente,vorbesc.Daca insista cu o casatorie sa accept? Eu sunt mai mare decat el e o problema? Multumesc celor care vor raspunde acestui comentariu.va pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca se merită sa riști

    RăspundețiȘtergere