8 carti cu calatorii frumoase de citit in 2020

A mai trecut un an si m-am imbogatit sufleteste cu noi carti cu calatorii. Unele le-am primit chiar de la autori, in timp ce altele le-am imprumutat de la vecine sau le-am comandat online in perioade de maxima promotie! Sunt mandra ca anul acesta am citit peste 30 de carti majoritatea literatura de specialitate dar si romane. Va recomand "Sunt o baba comunista" si cartile de Federic Beigbeder "Dragostea dureaza 3 ani", iar pentru bloggari tot de Beigbeder (cartea 13.99 -asa se numeste- din culisele unei agentii de publicitate).  Insa in fiecare luna m-am delectat cu cate o frumoasa carte prin care am calatorit virtual, mereu intr-un alt colt de lume, de aceea topul urmator va fi despre carti cu calatorii :)

carti-cu-calatorii

8 carti cu calatorii frumoase pe care le recomand sa le cititi in 2020 

namaste--aventuri-india-carti-calatorii
1."Namaste! Un roman de aventuri spirituale in India" de Sega (5*****)
Am inceput anul cu o calatorie spirituala, alaturi de Sega pe care am savurat-o la maxim. Dupa multi ani in publicitate Sega renunta la job si merge in India sa se vindece de toate mizeriile adunate in cap, sa se curete in interior si spera sa gaseasca o forma de iluminare, o transformare si un stil de viata mai simplu si mai frumos. Se lasa pe mainile maestrului Osho, acasa la el, la "resortul de 5 stele" din Pune, acolo unde incepe un program numit "Work as meditation" timp de 3 luni. Calatoria are sa ne poarte prin interiorul resortului, prin interiorul programelor, a discursurilor tinute de Osho si ale workshop-urilor la care Sega participa. Cu ocazia asta am invatat ce e meditatia dinamica si cum poti sa scoti 'toti dracii din tine`, despre hipnoza si alte forme de meditatie ca sa ajungi zen. Insa dincolo de partea spirituala, calatoria alaturi de Sega e una foarte placuta datorita povestilor lui pline de har si pasiune, fragmentate in scurte articolele de 2-3 pagini, despre fiecare zi petrecuta in resort, evenimentele care au loc si mai ales oamenii cu care interactioneaza (Vestici, Asiatici si Indieni). Inainte sa cititi cartea asta, va recomand putina lectura din cartile lui Osho, preferata mea fiind "Curajul-placerea de a trai periculos", ca sa aveti o idee despre ce e vorba si ce face Sega in Pune.

namaste-aventuri-india-carti-calatorii
2."Namaste! Un roman de aventuri spirituale in Nepal" de Sega (5*****)
Nici nu am terminat bine primul volum ca am devorat in 3 zile si al doilea volum care ne poarta prin Nepal. De data asta doar inceputul e despre aventuri spirituale, in cadrul cursului de Vispanna care a durat 10 zile, metoda prin care Budhha a ajuns la Iluminare (Nirvana). In aceste 10 zile de tacere si meditatii profunde invatam mai multe despre meditatie, concentrare, senzatii, dar si discursuri extrase din prelegerile lui Budhha pe care cursantii le asculta in fiecare seara. A doua parte a cartii e mai mult un jurnal de aventura prin Nepal si calatoriile ce le face alaturi de ghizi neinspirati, care il jecmanesc fara mila.
La fel ca si prima parte mi-a placut modul intim si franc, cu toate indoielile, supararile, bucuriile, greselile, capcanele, fanteziile, gandurile pe care le are Sega in cele 2 luni prin Nepal.

prin-praf-si-vise-carti-calatorii
3."Prin praf si vise" - de Roxana Valea (5*****)
Daca ar fi sa va luati doar o carte din cele recomandate de mine pana acum, va rog sa o cumparati pe asta! Iar daca sunteti si bloggari (mai ales de calatorii) atunci e deja un MUST. E cel mai frumos jurnal de calatorie citit de mine pana acum (si credeti-ma am citit destule). E povestea Roxanei care intr-o scurta vacanta in Africa  intalneste un tip ce o pune pe ganduri vorbindu-i despre viata si fericire, despre cum "Lumea e acelor care viseaza". Iar Roxana visa la Africa in timp ce lucra din greu intr-un birou din Elvetia.
Intr-o zi visele ei s-au intersectat cu realitatea, cand a mers la Londra sa ii cunoasca pe Richard si Peter, doi straini, cunoscuti pe internet care planuiau o calatorie de 8 luni din Maroc si pana in Sudul Africii.  A renuntat la tot, la job, la promovare, la bani si viata buna din Elvetia si a plecat cu ei in aceasta lunga calatorie, una extrem de frumoasa si periculoasa. Despre prietenie, problemele intalnite pe drum, viata in desert dar si in savana, despre partenerii de drum (doi straini in fond si la urma urmei) un jurnal intim despre  aventura si mult curaj, pe parcursul a celor peste 450 de pagini in care e descrisa pas cu pas calatoria lor de 8 luni prin Africa.

pieton-in-cuba-carti-calatorii4.`Pieton in Cuba` de Pop Simion  (3***)
Am luat cartea intr-o zi cand l-am dus pe Kari in parc, e mititica si subtirica (sub 100 de pagini) dar te prinde rapid datorita detaliilor despre viata in Cuba (Havanna si imprejurimi) scrise cu mult talent. Este un dialog continuu cu localnicii de unde "afli" informatii interesante, dar si insemnari din viata de turist si impresii personale despre vestitele carnavaluri, insemnari politice ce il au ca protagonist pe Fidel Castro, insemnari literare ce il au a protagonist pe Hemingway din perioada in care a locuit acolo, despre trabucuri si rom, plantatiile de bananieri, sau despre "mujer cubana" o oda pentru femeia mulatra si plina de viata, soldat adevarat pentru patria muma. Dupa cele 100 de pagini am conturata o idee mai clara despre ce inseamna Cuba, a fost o carte buna pentru cultura mea generala si o lectura placuta cat am stat cu Kari in parc :)

pestele-scorpion-carti-calatorii
5.`Pestele Scorpion` de Nicolas Bouvier (4****)
Nicolas este un calator in jurul lumii, a calatorit timp de doi ani, ca intr-un final sa se opreasca pentru o vreme in Sri Lanka, pe o insula exotica plina de cocotieri, plaje cu nisip fin, apusuri de soare magnifice si oameni zambitori. Doar ca experienta lui devine una dura datorita lighioanelor ce traiesc cu el in coliba, datorita vecinilor sacaiti, a povestilor de groaza despre vrajitori si farmece ce aduc moartea, dar mai ales datorita singuratatii ce il roade si il bantuie neincetat, ajungand sa traiasca din amintiri (la propriu). Desi povestea nu e deloc una de promovare a Sri Lankai,  ci mai mult o frantura din viata unui nomad, mi-a placut la nebunie stilul scriitorului, de aceea o recomand.

caminante-carti-calatorii
6.`Caminante` de Octavian Paler (4****)
Inca o carte pe care am citit-o doar de dragul scriitorului chiar daca m-a interesat mai putin subiectul `Mexic`.  Am aflat multe despre azteci, despre legende, zei, despre jungla si ploi tropicale insa cel mai mult mi-au placut impresiile lui, punctul lui de vedere, ce le gasiti in partea de jurnal (scris in timpul calatoriei in Mexic) dar si contrajurnal (scris cu italic) unde ne sunt oferite mai multe informatii si impresii despre subiect (scrise la intoarcerea in tara).

carte-maroc-calatorii
7.`Zile si nopti in Maroc` de Constantin Ion Radulescu (3***)
Este povestea unui medic, stabilit in Fes, care relateaza experienta lui in Maroc in cele 143 de pagini ale cartii sale. De la primele pagini m-a prins sentimentul acela de familiar, de nostalgie si amintiri fiindca si eu am fost prima data in Fes la un medic acasa. Dar nu la Medicul Constantin Ion Radulescu :) Cartea e interesanta, sunt multe detalii despre Maroc, insa povestite mai mult sub forma de ghid turistic decat experiente personale. Calatoriile lui sunt cu date geografice, istorie si clima, vegetatie si fauna. Cu alte cuvinte se vede ca e medic si nu scriitor. Totusi capitolul despre `nunta marocana` mi s-a parut bine documentata si frumos relatata! La fel si cele cateva pagini despre Fes.

cu-matizu-in-franta-carte--calatorii
8.`Cu Matizu` in Franta` de Radu Neeleanu (3***)
Inca un doctor ce se stabileste cu sotia si cei doi copii intr-un orasel mic din Franta. Mda, se pare ca a devenit un trend ca doctorii stabiliti prin alte colturi ale lumii sa mai scrie si o carte despre experienta lor. Ei bine daca cartea precedenta despre Maroc a fost mai mult despre traditii si orasele vizitate, cartea lui Radu Neeleanu e un jurnal despre viata de emigrant in Franta. Despre oameni, job, despre cei doi copii ce merg acum la scoala acolo, despre o casa noua, o viata noua si problemele integrarii, toate trecute prin filtrul romanesc fiindca in aceasta carte veti gasi o comparatie continua intre Romania si Franta.

Citeste si celalalt top --> 10 carti de calatorie pe care trebuie sa le citesti


De fapt pe langa cele 8 carti de calatorie care mi-au placut am inceput si cateva pe care le-am abandonat rapid, fiindca nu am rezonat cu ele:

"Provence pentru totdeauna" (2**)
Am luat-o ca si continuare a cartii "Un an in Provence" care mi-a placut la nebunie. Aceasta insa, dupa primele 100 de pagini am ajuns la concluzia ca nu aduce mai nimic nou despre viata in regiune, tot aceleasi bucate, vanatoare de restaurante, festivaluri ciudate .... Scris mai amanuntit si cu mai putin umor, m-a plictisit!

"Portugalia" de Saramago (2**)
A fost un vis mare si am trepidat de emotie pana curierul mi-a adus cartea. Insa ce dezamagire ... Prea multa istorie, prea multe descrieri si prea putina actiune. Si uite asa nu am invatat nimic nou despre Lisabona mea si nici o perspectiva noua despre locurile care m-au fermecat in Portugalia. Stiu ca pentru multi aceasta carte a meritat sa fie un bestseller, dar eu ma asteptam la cu totul altceva.

Voi ce carti cu calatorii ati citit in 2014???

6 comentarii:

  1. Intotdeauna recomandarile de lectura sunt bine-venite, multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Sunt o baba comunista" este si in wishlistul meu, in rest nu cunosc si n-am citit niciuna din cele recomandate :D. Adevarul este ca eu nu prea sunt pasionata de literatura strict de calatorie, culmea, desi filmele imi plac. Dar imi place cand gasesc prin carti actiuni care se petrec pe fundalul unor destinatii interesante, asa ca lista este binevenita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Simona4:01 p.m.

    Am citit din lista ta cartile de Sega si mi-au placut fiindca sunt mature, oneste si usor de citit. Iti recomand `Cartea de la San Michele` de Axel Munthe, sigur o sa iti placa

    RăspundețiȘtergere
  4. In general citesc ghidurile DK ca si "literatura de calatorii" si asta inainte de a vizita un anumit oras. De altfel, prefer mai mult sa ma uit la documentare interesante despre calatorii, mancaruri bune pecare le poti incerca daca ajungi in diverse colturi ale lumii (pe Travel sau Travel mix) , decat sa citesc....

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte faine recomandarile chiar am recomandat si eu acest articol la randul meu. Apropo de carti si Larisa noastra, imi permit sa spun asta pentru ca amandoua o citim, ar putea scrie o cartea despre Franta. :)
    Cu parere de rau spun ca am inceput cateva carti dar nu am terminat niciuna, nu stiu ce am...

    RăspundețiȘtergere
  6. Din păcate nu am citit niciuna din cărţile recomandate de tine, dar reţin "Prin praf şi vise".
    Eu anul acesta am citit doar beletristică, cărţile de călătorii n-au mai "ajuns" pe la mine.

    RăspundețiȘtergere