Film Traks - 2000 de mile pe jos prin desertul din Australia

Saptamana 111
Traks (2013)

traks-film-calatorii-poster

In mod normal nu m-ar fi atras un film despre desertul din Australia, dar cum Traks a fost promovat excesiv in ultimele luni, a fost chiar comparat cu filmul `Into the Wild` ce mi-a placut enorm, doar ca varianta feminina, m-am decis sa il vad. Este povestea reala a lui Robyn Davidson, care in 1977 a calatorit pe jos 2000 de mile, traversand desertul din Australia pana la Oceanul Indian, timp de 9 luni, alaturi de un caine si patru camile.

Filmul incepe cu mult inainte, cand Robyn avea in plan sa mearga pe urmele tatalui ei, prin desert, dar nu avea inca `cele necesare` asa ca se opreste la marginea desertului si in prima faza lucreaza la un bar in schimbul chiriei. Apoi gaseste o casa parasita si se muta acolo, fiind total izolata de oameni. Asta a fost si ideea calatoriei, sa fie singura, doar ea, natura si animalele. Dupa inca 9 luni in care lucreaza la doua ferme de camile (ocazie cu care aflam ca Australia are cele mai multe camile din lume) isi primeste cele 4 camile promise si poate porni in calatorie. Doar ca nu ii ajung finantele, mai precis mancarea si apa, marile probleme in desert. Le scrie celor de la National Geografic despre calatoria pe care urmeaza sa o intreprinda si acestia accepta sa o sponsorizeze, daca il accepta pe Rick ca si fotograf in expeditia ei. Desi nu e deloc ce-si doreste, un barbat ce sa o urmareasca prin calatorie, accepta fiindca nu are de ales. 

Calatoria incepe si Rick e pe urmele ei, sa-i faca poze la inceput de drum, apoi se vor intalni din 3 in 3 luni pe traseu, pentru a suplimenta mancarea, apa si sa ii faca poze. Robyn umbla in fiecare zi 30 de km prin desert ghidata de busola. Zilele ei sunt grele, lungi, uneori periculoase, dar per total calatoria merge bine. Rick se da la ea si desi au o aventura, povestea lor de dragoste se incheie aici. In rest tot filmul e despre cele 9 luni prin desert, despre milioane de pasi, cainele ce o acompaniaza ( pe care in final trebuie sa-l impuste) si camilele pe care le mai pierde uneori pe drum.
Sincer nu stiu cum sa va povestesc despre filmul acesta `pe larg` fiindca singura actiune continua sunt pasii. In rest vedem apusurile. Noptile in desert. Peisajele incredibile. Cateva momente de halucinatie. Umbre, nisip, pietre, palmieri, tufisuri, solul crapat, bastinasi, turisti, piele arsa si o binemeritata baie  in Oceanul Indian la final.

Ce mi-a placut la film? Peisajele absolut superbe si spiritul de aventura pe care ti-l induce. Daca esti un pasionat de calatorii nu are cum sa nu-ti placa. E unul din filmele acelea care iti dovedesc ca destinatia chiar nu conteaza si iti arata din nou ce inseamna de fapt sa calatoresti. 
In plus e despre curaj. Mult curaj, cand ma gandesc ca Robyn avea 27 de ani cand a inceput aceasta calatorie. Si eu am tot 27 de ani dar nu as fi in stare sa traversez un desert. Nici sa tin o arma in mana. Cu atat mai putin sa trag. Filmul pentru multi (turisti) poate parea plictisitor. Si sigur vor fi si mai multi carcotasi care sa spuna ca ii lipseste actiunea, pericolul, Robyn se plimba prea nonsalant prin desertul fierbinte, nu vezi scorpioni, serpi, nu tremura de frig noaptea, nu o ard picioarele, nu ii creste parul timp de 9 luni ... Da, filmul are cateva `bube` dar per total e un film foarte bun!

film-cu-calatorii-traks-desert

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

3 comentarii:

  1. Filmul il gasiti online aici >>> http://filmehd.net/tracks-calea-desertului-2013-filme-online.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta ideea filmului, am vazut acum putin din el, mi-a placut, voi continua vizionarea maine dimineata. Merci de recomandare, Alice. Am ocazia sa descifrez si eu cateva din misterele desertului. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos cita distinctie in prezentare

    RăspundețiȘtergere