3 motive personale pentru care am urat Porto din prima zi

Ultimele trei zile din circuitul pe cont propriu in Spania si Portugalia m-am hotarat sa le petrec in Porto. Nu as da Lisabona pe nimic in lume, m-am despartit greu de ea, dar curiozitatea m-a trimis in Nordul Portugaliei ca sa verific daca toata Portugalia e un taram de basm, construit perfect dupa cerintele mele sau Lisabona e un oras special. Cu astea fiind spuse, aveam o gramada de asteptari de la Porto. Poate prea multe ...

porto-portugalia
Vacanta in Portugalia am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~75 euro dus-intors Romania-Lisabona. Incercati si voi >>> AICI 
 Toate hostel-urile si hotelurile in care m-am cazat le-am rezervat pe  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Deja simteam oboseala cumulata in ultimele 10 zile de circuit intens asa ca am renuntat la ideea de a merge cu autocarul. Treaba asta m-a costat 30 de euro, ceea ce mi s-a parut enorm in 2012 pentru un drum de 3 ore cu trenul (Lisabona - Porto) la clasa a doua. Dar la cat eram de obosita, as fi dar toti banii din lume numai sa ajung. Sa ma vad cazata intr-un hotel confortabil (special am renuntat la Hostel in favoarea unei camere single la un hotel central). 

Am ajuns in Gara din Porto care e impresionanta. Toata acoperita cu aluzejos, e un adevarat monument istoric. Da bine pentru prima impresie. 


1. Dealurile abrupte
Doar ca a doua impresie m-a lovit cel mai rau, cand am vazut toate strazile in panta abrupta din jurul garii si cea mai abrupta era cea pe care trebuia sa urc eu cu rucsacul in spate pana la Hotel. Nu am fost inspirata sa vad pe google maps exact unde e Hotelul. M-am gandit eu, din experientele anterioare, ca daca scrie Central inseamna ca e pe teren plan. Gresit, regula asta nu se aplica si in Porto unde multe strazi sunt la 80 de grade. Am mers la informatii turistice sa vad daca e vre-un autobuz care sa ma scuteasca de dealuri, dar cica hotelul meu e prea aproape, nu merita.

Intr-adevar e aproape, vreo 3 dealuri si 2 cotituri, dar nu-i stres ca intr-o ora am facut 2 km. Record personal :). Dupa drumul asta am jurat ca nu mai calatoresc veci cu rucsacul in spate. O fi trendy, o fi tineresc, o fi lejer dar NU cu 20 de kg in spate. Am pornit cu 10 kg dar pe parcurs s-au tot adunat.


strazi-din-porto

2. Mi s-au rupt cizmele
Ca sa fie totul si mai frumos mi s-a rupt talpa de la pantofi. As vrea sa pot zice ca nu stiu cum, dar serios cand vezi piatra cubica de pe strazi e usor de inteles. Eu aveam pantofi de oras, cizmulite de primavara. S-a rupt talpa in doua, exact cand imi era lumea mai draga, asa ca ultimul deal l-am urcat fara un pantof. Eram deja in depresie cand am ajuns la Hotel. Ma simteam ca ultimul boschetar, toata transpirata, gafaind si desculta. Am folosit tot repertoriul de injuraturi si imi venea sa sparg capul cuiva. Aveam o stare de spirit de zile mari. 

3. Cel mai prost Hotel la care am stat vreodata
Si acum lovitura suprema, Hotelul nu doar ca era in capatul lumii (numai Central nu era, sau ma rog, nu dupa standardul meu de ce inseamna Central) dar era si o bomba. Zona execrabila, langa autogara, pe strada plin de betivani si boschetari. Hotelul era mai mult o pensiune de familie. Proprietarii erau doi batranei pe la 60 de ani ce nu stiau nici o boaba de engleza. Mi-au dat o camera la strada, de cand am intrat in camera am crezut ca am intrat in frigider. In Portugalia nu este sistem de incalzire in case si era la inceput de martie. Normal daca casa e locuita nu e atat de rece, dar camera mea era si orientata spre Nord (adica nu vedea soarele aproape veci) era si foarte inalta si cu un geam cat China fara termpoane. Fara sa spun ca oricum cat am stat la Porto nu am vazut soarele fiindca a plouat aproape tot timpul. 
Dar stati ca nu am terminat cu hotelul. Camera era mobilata modest, dar asta vazusem din poze. Doar ca nu poti vedea totul in poze. De exemplu cat e de subred patul, cum scartie la fiecare miscare si cat de tare pute lenjeria de pat. Mi-a venit sa plang. Imi venea sa merg sa caut un hotel de 5 stele. Dar cum sa merg cu balerini sau mai rau doar cu o cizma? Iara pe strazi cu rucsacul in spate? Am vrut sa ma conectez la net sa vad ceva hoteluri in imprejurimi. Dar ce credeti am putut? Pai nu, fiindca aveau prize din alea speciale, de iti trebuie adaptor (si ala special) ca cel pe care il aveam si functionase in Spania aici nu se potrivea. 
Am mers sa fac un dus fierbinte (sa ma calmez), noroc ca baia era curata. Am trecut pe la receptie, am luat-o pe doamna de brat si am dus-o in camera sa miroase lenjeria. A tot bombanit ea acolo, ca nu poate sa imi schimbe camera, ca-s curate dar vechi, ca nu poate lasa geamul deschis ca-i la strada si la parter, in fine dupa lungi negocieri mi-a schimbat lenjeria de pat. Oficial asta a fost cel mai prost hotel la care am stat vreodata dar am invatat ceva. De atunci citesc cu atentie recenziile clientiilor si impresiile blogarilor si NU ma mai incred cand vad ca scrie Hotel Central. Verific pe harta si ma uit si pe google maps sa vad cum arata zona. De atunci am si evitat sa ma mai cazez in hoteluri cu mobilier clasic, prefer cel modern, chiar daca platesc dublu.
hotel-in-porto-portugalia

Acum daca eram in toane bune, imi luam balerinii si mergeam sa explorez orasul, sa imi caut pantofi noi, sa iau pranzul si poate sa beau un vin de Porto bun. Doar ca nu eram deloc in toane bune. Eram suparata, obosita, dezamagita si mi s-a facut un dor nebun de casa, asa ca am preferat sa ma culc.

-----------------------------------------
Daca imi cititi blogul de mai mult timp stiti ca nu sunt o pretentioasa. Ca am un suflet hippy ce se adapteaza la orice situatie. Ca nu fac mofturi si am inteles demult ca uneori se potriveste proverbul  `cat dai atata face`. Doar ca ca uneori uit esentialul. Uit de ce m-am dus acolo. Uit cat de mult mi-am dorit sa exlorez Portugalia. Si ma las condusa de chichite. De porcarii care in final chiar nu conteaza. Trebuia sa inteleg  asta atunci. Trebuia sa profit de acele cateva ore in plus in Portugalia. Daca vreodata simtiti in vacante ca v-a palit ghinionul nu mergeti sa dormiti ca si mine. Amintiti-va mereu ce e mai important si profitati la maxim de timpul avut.
------------------------------------------

Mi-a parut rau ca am inceput cu stangul in Porto. Inca nu vazusem nimic si deja imi venea sa plec de acolo. Mi-am pus in gand a doua zi sa sterg totul cu buretele si sa o iau de la capat. Poate va fi mai bine ...

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Toate articolele le gasiti aici -> Jurnal de calatorie PORTUGALIA


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

15 comentarii:

  1. Te inteleg perfect, si eu am avut multe dezamagiri legate de hoteluri sau de transport pe unde am fost.
    Spre exemplu, tocmai m-am intors din Dublin unde transportul in comun este execrabil desi este foarte scump.
    Trebuie sa incercam (desi e destul greu in anumite situatii...) sa ne pastram calmul si sa vizitam sau sa facem ce ne-am propus intr-o anumita destinatie turistica, pentru ca acestea sunt scopul principal al calatoriei.
    Sper ca ai avut si amintiri frumoase din Porto de care te-ai bucurat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am si amintiri placute din Porto. Urmeaza si articolul cu partile pozitive ale orasului si a vacantei mele acolo.

      Ștergere
  2. Eu de fel nu sunt pretentioasa la decorul camerei, la mobilierul invechit, totul insa pana la ... miros, in special la lenjerii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, nici eu nu sunt pretentioasa fiindca stau putin in hotel, dar am pretentia ca macar sa fie curat.

      Ștergere
  3. Mie mi-a placut foarte mult Porto. A fost primul oras vizitat in Portugalia. L-am vizitat in timpul studentiei Erasmus (stateam in Coruña) iar cele 4 zile cat am stat acolo mi s-au parut de vis. Am avut noroc si de vreme foarte buna desi era octombrie. Am avut impresia ca timpul s-a oprit undeva in secolul XVII, singura urma a modernitatii mi s-a parut metroul. Conteaza foarte mult si in ce context vizitezi un oras pana la urma. Pentru mine excursia in Porto ramane magica pt ca eram tanara, pe cont propriu si ajungeam si pentru prima data in tara limbii portugheze pe care o studiam la facultate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca pentru tine Porto e un oras special. Per total si mie mi-a placut orasul, insa tot Lisabona e ramane orasul meu preferat din Portugalia si chiar din Europa.

      Ștergere
  4. Anonim1:17 p.m.

    Pfuuu, urat mod de a cunoaste Porto. Mie mi-a placut mult orasul cand l-am vizitat. Ce-i drept, am venit in excursie de o zi si nu am avut de ”luptat” cu hoteluri si plimbari cu bagaje in spinare.
    Sper totusi ca ai reusit sa te bucuri in cele din urma de oras si ca experienta neplacuta pe care ai avut-o se va transforma in timp intr-o amintire de care vei rade.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu prea rad cand imi amintesc, dar Porto in final a avut si partile lui bune despre care urmeaza sa scriu. :)

      Ștergere
  5. Din pacate mai sunt si zile de genul asta in calatorii. Stii cum se zice, un rau nu vine niciodata singur, asa ca uneori daca ziua incepe prost, sigur va continua prost :(. Sunt curioasa cum a decurs vacanta in zilele urmatoare, asa ca astept continuarea.
    PS: de cand tot zic sa merg un weekend in Porto, mai ales ca am avion direct din Tours. Nici acum n-am ajuns :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai avion direct chiar merita sa mergi fiindca din Porto poti face o gramada de excursii prin imprejurimi. Iar Lisabona e la doar 3 ore ...

      Ștergere
  6. Nasol, oboseala si incidentul cu incaltamintea au pus capac, in alta imprejurare poate reuseai sa depasesti cu usurinta, pe mine ma apuca plansul si Lau ar disparea. Uneori un somn e solutia pentru a putea sa o iei de la capat, da, inteleg cand nu e timp.
    Stii si in Scotia e la fel cu strazile in panta, genti, rucsacuri... sa le poti trage pe roti la un moment dat e usurator. Te pun la cheltuiala. :P Noi mereu ne luam un prosop mare pentru astfel de situatii, intindem peste perna sau cearceaf sa respiram ok. :)) In august am nimerit la o pensiune/hotel, nici acum nu am cautat cum se chema... intr-o camera renovata, avea multe detalii faine, dar mobila noua avea mirosul specific, la baia au "uitat" sa monteze geamul si fara plasa de tantari am stat in acel sublim aer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata lumea are intamplari urate si parti mai putin frumoase din vacante doar ca ziua aceea in Porto a fost deosebita. Zici ca tot ghinionul se abatuse asupra mea.
      Apropo, nu stiam ca strazile sunt asa si in Scotia. Cu toate astea tot visez sa ajung in Edinburgh

      Ștergere
  7. Si totusi ,imaginile par promitatoare ; astep urmarea , sa vad daca orasul s-a salvat , in final :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acuma pregatesc articolul. Va fi unul lung si complex.

      Ștergere
  8. Un vin de Porto as fi baut si eu. Iar din primele poze mi-am spus ca ar fi trebuit sa te indragostesti de el dar experienta cu hotelul... cred ca eu imi cautam rudotelul prin geanta.

    RăspundețiȘtergere