O vizita turistica in Valleta capitala Maltei

Nu ai cum sa ajungi in Malta si sa nu vizitezi capitala, Valleta. Orasul este unul cat se poate de interesant fiindca e cea mai mica capitala din Europa, a fost primul oras construit dupa un plan (din Europa) si a fost printre primele orase incluse in Patrimoniul UNESCO. Asadar stiam ca o Valleta va fi un oras diferit. Cu casele inalte, de culoarea mierii, cu balcoane colorate in albastru, verde si rosu, cu gradini suspendate, numeroase obiective turistice si privelisti superbe asupra marii.
Vacanta in Malta am facut-o in colaborare cu agentia de turism TerraVista. Am luat varianta Last Minute si a costat doar 170 euro/sejur/persoana. Agentia are o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, earlybooking, city break si sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare de oferte pentru luna de miere! Opiniile sunt ca de fiecare data ale mele.

valleta-impresii-si-sfaturi


Primul impact cu Valleta l-am avut chiar in statia de autobuze venind dinspre Mdina. Autobuzele stationeaza in sir si sunt atat de multe incat te intrebi de unde vin si unde pleaca atata lume. Apoi mi-am dat seama ca nici aici nu exista autobuze locale, de oras. La fel ca in Mdina te lasa la intrare si apoi esti invitat sa descoperi Valleta la pas.

Valleta e cea mai mica capitala din Europa. Valleta din primul moment mi s-a parut un oras straniu. O capitala cum nu am mai vazut in viata mea si aveam sa descopar rapid motivul. Fiindca de cum intri in oras poti sa ii vezi capatul. E un petic de pamant iesit in mare de diminesiunea unui centru istoric de la noi. Toata capitala Maltei e cat Champ Elysee si va asigur ca e o comparatie cat se poate de realista. Fiindca Valleta are doar 1 km lungime si 600 m ceea ce o face cea mai mica capitala din Europa!

valleta-cea-mai-mica-capitala


In Valleta sunt 28 de biserici, iar cea mai frumoasa e Catedrala St John
Vazuta de afara nu pare cine stie ce, dar citisem in ghid ca interiorul e superb asa ca ne-am asezat la coada si am intrat (info. intrarea costa 6 euro pt adulti). Am primit o daca cu tichetul o brosura si un ghid audio setat pe engleza. Interiorul e extraordinar, un spectacol de marmura, metale pretioase, picturi si ansambluri decorative care impresioneaza orice iubitor de frumos. Nu ma mai puteam opri din facut poze, dar pana la urma am pornit ghidul audio si am facut turul propus de ei afland detalii importante cum ar fi ca biserica a fost construita in 1577 pentru a servi ca sediu cavalerilor lui St Johh, ca a fost proiectata de un mare maestru al acelor vremuri Girolamo Cassar, iar picturile au fost realizare de Mattia Preti (Oratoriul fiind cel mai impresionant). Pe jos sunt placi memoriale din marmura ce dezvaluie actele de cavalerism si ardoare religioasa a Cavalerilor.
Info orar: 9:30 - 4:30 pm si Sambata 9:30 - 12:30 pm

catedrala-st-john-valleta-atractii


Valleta are 320 de monumente istorice de aceea este considerat cel mai concentrat centru istoric din lume
Asta in ideea in care orasul are doar 12 strazi paralele si 6 strazi perpendiculare (da le-am numarat). Extraordinar de multe cladiri, statui si simboluri ce le puteti vedea la fiecare pas. Noi ne-am setat viteza melcului si am vizitat Valleta cu usurinta stiind ca avem destul timp. Alte 5 obiective turistice de top ar fi:

1.Langa Catedrala se afla Biblioteca Nationala cu o frumoasa fatada in stil baroc. Interiorul e splendid si am gasit aici manuscrise vechi ale Ordinului Cavalerilor de Malta. Din pacate nu e voie sa fotografiezi. Intrarea e gratuita.

biblioteca-nationala-valleta-malta


2.Teatrul Manoel e locul unde poti sa petreci o dupa-masa culturala in Valleta. Asta daca prinzi un spectacol. Daca nu, oricum se poate vizita (info. intrarea costa 5 euro pentru adulti). Cu ajutorul ghidului ce ni l-au dat am aflat ca e al treilea teatru din Europa si ca a fost de-a lungul timpului un edificiu important pentru distractia maltezilor.

teatrul-manoel-valleta-malta

3. Upper Barraka Gardens e locul de unde se profileaza o superba priveliste cu cele 3 orase (Vitorriosa, Sanglea si Cospicua). E si unicul parc (ce chiar are flori si arbori) din oras. Mai este si Lower Barraka Garden dar acolo eu nu i-as putea spune chiar gradina. E tot un loc de belvedere, cu tunuri prin care se trage in fiecare zi la ora 6 pm (info: pentru spectacolul cu turnuri pretul e 2.5 euro)


valleta-oras-superb

valleta-lower-barraka-garden-atractii-malta


valleta-priveliste-capitala-malta


4.Cassa Rocca Picola este singurul palat deschis turistilor din Valleta. Se afla tot pe Republic Street si e un palat locuit de un aristocrat maltez cu peste 50 de camere frumos mobilate. Din pacate n-am mai putut intra fiindca ultimul tur a fost la ora 16. Daca urmeaza sa mergeti in Valleta trebuie sa stiti ca intrarea costa 10 euro si se poate vedea doar in cadrul tururilor ghidate ce se tin din ora in ora. In interior se poate fotografia.

cassa-rocca-picolla-valleta-malta


5.  Republic Street este bulevardul central pe care ajungeti de cum intrati in oras. Primii pasi in Valleta va poarta direct in esenta orasului. Bulevardul acesta gazduieste aproximativ toate obiectivele turistice din oras, dar si multe restaurante, magazine etc.

Valleta e centrul comercial al tarii. Dupa ce vii din  Mdina - orasul tacerii cu strazi labirintice si linistite, ne-a lovit din plin atmosfera de capitala. In Valleta e galagie, e aglomeratie, e zumzet continuu. Femeile barfesc stringand din balcoane, tinerii negociaza reduceri la tarabe, clopotele bat in biserici, suierul skatebord-urilor ce aluneca pe dalele lucioase, melodii in voga cantate de artisti stradali si peste toate astea se aude o muzicuta mecanica ce invita turistii sa bage o fisa si sa asculte melodia lor preferata chiar in centrul Maltei. Si sunt destui care fac asta. La fel cum sunt destui care vin aici doar pentru shopping. Fiindca in restul oraselor nu exista notiunea de mall sau supermarket si nici magazine Vuitton, Gucci, Zara sau H&M.


shopping-valleta

tarabe-valleta-capitala

valleta-republic-street-malta

Insa dincolo de asta Valleta e un oras cu mult farmec.Stiti de ce? In primul rand fiindca au reusit sa sa il faca un oras modern fara sa-i stirbeasca arhitectura. Au integrat magazinele marilor branduri, banci si corporatii in cladiri istorice. De aceea nu o sa vezi in Valleta nici un bloc de sticla si nici o cladire business in stil hi-tech. Valleta e o capitala moderna intr-un oras istoric.  Iar asta mi se pare extraordinar.

valleta-capitala-malta

valleta-baruri-malta
valleta-oras-obiective-turistice-istorie-malta

Marea e cea care contribuie din plin la farmecul Valletei. In timp ce te plimbi pe Republic Street (bulevardul central) vezi marea de un albastru electric la capatul strazilor ce o intretaie. Marea te pandeste si nu te poti ascunde de ea. Vazand-o la fiecare pas ai senzatia ca nu esti intr-o capitala ci intr-un orasel frumos de vacanta. O statiune mai mare...

marea-mediterana-valleta

Balcoanele colorate sunt un simbol al capitalei (cu toate ca se pot vedea intr-o concentratie mai mica si in alte orase din Malta). Din cate am citit acestea sunt tot mostenire araba si din interior au un gemulet secret prin care femeile observau lumea fara ca ele sa fie vazute. In ziua de azi femeile in Malta stau linistite in geam si te analizeaza fara probleme ... pe fata :)

valleta-balcoane-colorate-malta

valleta-malta-impresii-obiective-turistice


O masa autentica pe Republic Street. Dupa ce am luat pulsul orasului am decis sa ne oprim intr-un restaurant si sa ne relaxam putin. Am trecut frumos pe langa restaurantele turistice cu meniuri sablon si ne-am indreptat catre un restaurant de familie aflat in casa cuiva, la etaj. Mereu vanez locurile astea fiindca stiu ca mananc mancare buna si la pretul corect. Ceea ce s-a si intamplat, am primit o portie sanatoasa de spaghetti cu sepie si parmezan. Nu arata foarte apetisant dar gustul l-ar fi impresionat si pe Jamey Oliver.

Info: o portie de paste cu un pahar de vin = 10 euro

restaurant-valleta-malta



Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

19 comentarii:

  1. Un adevarat muzeu in aer liber Valleta, exact tipul de oras turistic apreciat cel mult de mine ! In plus, vad ca se si mananca bine la preturi OK.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer preturile la mancare ma asteptam sa fie mai mici. Tebuie sa cauti bine sa gasesti un meniu cu 10 euro. In general la restaurantele de pe aleile principale e peste 15 euro, cu baturi ajungi usor la 20...

      Ștergere
  2. Drăguţică capitală!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uau, 320 monumente istorice pe 1km600?! Asta da concentrare, clar ai ce vedea!
    Dragut orasul din pozele tale si din ceea ce povestesti. Pare unul dintre acele orase tipic mediteraneene si ca arhitectura si ca lumina si culoare, ca sa nu mai vorbesc de marea care este vedeta principala si te astepta la capatul oricarei strazi. Malta ma tenteaza si pe mine pentru candva, dar nu stiu inca pentru cand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Valleta ai ce vedea la fiecare pas, la propriu :)
      Mi-ar placea si mie sa revin, intr-o vara, pentru litoral.

      Ștergere
  4. N-am ajuns dar e pe lista din viitorul apropiat. Mi-a recomandat locatia si un prieten bun, lucreaza acolo de 2-3 ani si nu-si mai doreste sa paraseasca zona in perioada imediat urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Il cred, avand in vedere preturile mici, soare tot anul si marea la doi pasi, cine ar pleca?

      Ștergere
  5. Pe mine m-a fascineaza treaba asta cu mersul in oras pe jos, fara autobuze de oras, bine in orase foarte mari sunt practice. Pe o distanta asa mine practic intri dintr-una in alta, cata istorie si cultura intr-un spatiu atat de mic, catedrala si teatrul sunt ca niste bijuterii.
    Foarte frumoase pozele, detaliile surprinse, din interior catre exterior, si vezi si marea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu au autobuze in oras, dar sunt unele ce inconjoara orasul. E bine asa caci sunt statii destule pentru localnici, iar pentru turisti e bine fiindca majoritatea strazilor sunt pietonale.

      Ștergere
  6. Anonim1:22 a.m.

    Arhipelagul maltez este minunat in intregime !! Daca ajungeti incercati sa luati o excursie de o zi si in Insula Comino,,,,nu puteti rata Blue Lagoon si de asemenea alocati cel putin o zi si Insulei Gozo...cateva poze la apusul soarelui langa Blue Window si o binemeritata plimbare prin Victoria va vor fascina cu siguranta !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Blue Lagoon ne-am decis sa nu mergem fiindca in aprilie nu poti face baie si atunci chiar nu stiu daca ai ce sa faci. Am fost si presati de timp ce-i drept.
      In Gozo am fost si mi-a placut mult, fereastra albastra e o minune, la fel si Victoria si statiunile mai mici

      Ștergere
  7. Prima si ultimele 2 poze de la punctul 3 imi aduc aminte de Essaquira. O splendoare, cred c-ati avut un sejur pe cinste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ne-am simtit foarte bine. Nu prea seamana cu Essaoiura, e mult mai european ... aglomerat, modern.

      Ștergere
  8. Interioarele obiectivelor sunt cu adevarat spectaculoase. Eu prefer exteriorul, dar in unele catedrale, muzee, biblioteci, teatre sau biserici atat de frumoase e pacat sa nu intri.
    Malta e de vizitat, iar tu ai prins o super oferta. De vis totul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Nice, sunt locuri in care interiorul e peste orice asteptare. Malta a fost o surpriza placuta pt noi desi am stiut dinainte ca o sa-mi placa :). A fost un vis de al meu.

      Ștergere
  9. Foarte interasant, nu stiam pre multe despre capitala Maltei. Se pare ca ati avut ce vedea :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valleta e capitala ideala fiindca o poti vedea pe indelete intr-o zi dar daca nu esti interesat sa intri chiar in toate obiectivele turistice poti sa o vezi in cateva ore, in timp ce te plimbi relaxat pe strazi.

      Ștergere
  10. Eu acum ma pregatesc sa pornes srpre malta si mi-au fost foarte de folos sfaturile tale. M-ar interesa cum se numeste restaurantul despre care vorbeai sau macar adresa sa dac mai ti minte.
    Merci!

    RăspundețiȘtergere