Azi m-am gandit sa vorbim putin despre noul trend in materie de calatorii. Se pare ca lumea s-a plictisit de tepele primite la restaurante, de cazari proaste cu supracost si de excursii optionale cu program fix. In 2015 se poarta vacantele flexibile, confortabile si neaparat autentice. Evident unde este cerere, imediat se ocupa cineva de oferta. Site-uri puternice ce s-au promovat intens (exemple AirBNB, Vayable si EatWith) si reusesc sa capteze multi turisti promitandu-le vacante autentice, dar totusi ma intreb nu sunt si astea niste capcane turistice? In trecut cand cineva iti spunea sa mananci in tavernele localnicilor, sa dormi in gazda, etc te gandeai ca e o afacere buna, fiindca costul era intre 30 si 50% mai mic, dar acum preturile mi-au aratat ca nu e tocmai asa. De ce a devenit atat de scump la localnici?
Cazare la localnici prin AirBNB.com
M-am uitat peste site si am cautat cazare in diverse locatii pe termen mai lung. Pe termen scurt nu sufar ca nu am confortul de acasa si nici bucatarie, asa ca ma multumesc cu o camera de hotel. Dar daca vreau sa stau o luna, atunci mi-ar placea sa le am si ma gandeam ca site-ul asta poate e o varianta. M-am uitat in diverse destinatii cum ar fi: Tenerife, Lanzarote, Granada, Sevilla sunt doar cateva. Casele arata intr-adevar bine, dar sunt foarte scumpe! Ok, daca oricum esti obisnuit sa scoti 100 de euro/noapte atunci da AirBNB e o optiune, dar daca calatoresti cu un buget mai limitat, n-ai nici o sansa. Ca idee ma gandeam ca 500-700 euro ar fi un pret decent pe o luna, pentru un apartament cu 1 dormitor, in ieea in care localnicii il inchireaza cu 400-500 euro maxim (stiu de la prieteni ce au fost cu Erasmus in Sevilla). Realitatea e ca trece de 2000 euro pe familie. Ma gandeam ca macar camerele duble ce se inchiriaza in apartamente locuite sa fie mai ieftine, dar nu sunt. La fel cum ma asteptam ca daca aleg sa stau 1 luna imi afiseaza din start un pret cu 20% mai ieftin, fiindca sunt totusi 30 de zile! Dar nu am vazut nici asta. In schimb pe Booking, un apartament in Tenerife gasesti cu 800-900 euro pe luna, cu conditii de 3/4 stele, pt toata familia. Singura problema e ca nu ma lasa sa fac rezervari mai lungi de 30 de zile.
Acum ma intreb, de ce e mai scump sa locuiesti la localnici decat intr-un hotel (ce plateste taxe si ofera anumite facilitati, macar mic dejun)? Chiar nu inteleg ....
Tururi facute de localnici prin Vayable.com
Ma gandeam, prinsa fiind de ideea vacantelor autentice, sa `inchiriez` un astfel de localnic ce sa imi faca un tur culinar (fiind interesata de gastronomie). Pe site-ul acesta puteti alege diverse tururi (de aventura, de servit cina, cultural, de familie, de shopping, fotografie, o iesire de seara etc). Ideea e chiar tare, doar ca din nou, preturile sunt super mari. De exemplu un tur foto la Paris 150 dolari. Sau un tur cultural de 3 ore costa 50 dolari. Un tur `experience London like a local` 75 de dolari. Preturile sunt de persoana, deci daca sunteti un cuplu pretul din start e astronomic.
In ideea in care oamenii acestia sunt pur si simplu localnici ce au anumite hobby-uri si s-au gandit sa scoata un ban din ele. Nu sunt o firma, nu au o pregatire ....
Sa mananci sau sa iei cursuri culinare acasa la localnici prin Eatwith.com
Am scris mai multe despre site >>> in acest articol. Site-ul acesta pot spune ca are preturi putin mai rezonabile, adica poti face de exemplu un curs de facut paste in Italia cu 20 euro. Cand prin orice organizatie e mult mai scump. Insa cand vine vorba de servit cina sau pranzul preturile sunt comparabile cu cele de la restaurant.
In final ma intreb, nu cumva sunt si astea capcane turistice? Localnici ce profita de foamea turistului pentru autenticitate? Ceva de genul `Do it like a local but still pay like a tourist`. Imi poate explica cineva de ce sunt preturile mai mari sau comparabile cu un tur organizat, o masa la restaurant sau un hotel prin Booking?
Articolele din aceeasi serie->>> 100 Informatii utile
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!
As vrea sa iti pot explica, dar nici eu nu gasesc explicatia. Cred ca este pur si simplu dorinta oamenilor de a castiga mai mult si atunci cand au cerere nu se mai controleaza dorinta aceasta.
RăspundețiȘtergerePe mine ma deranjeaza modul in care au exploatat ideea de `vacanta la/prin localnici`. Fiindca pana acum tot ce era prin localnici era mai ieftin. Mancarea, cazarea, tururi gratis (si se incurajau donatiile etc). Si acum vad ca site-urile astea se folosesc de asta dar preturile sunt extra mari.
ȘtergereDintre toate am experienta doar cu AirBNB si nu mi se pare neaparat o descriere "fair" cea facuta de tine. Bineinteles ca preturile vor varia in functie de locatie dar este mereu o alternativa de verificat vs. cazarea la un hotel. In Suedia, de exemplu, am dat cca. 250E pe 4 nopti in 2 persoane - sigur ca nu e ieftin, dar avand in vedere media preturilor din Stockholm mie mi s-a parut mai mult decat acceptabil. De asemenea, preturile pe AirBNB nu sunt per persoana - sunt per apartament/camera, deci calculul: e 1000 E/pers => e 3000E/famile nu este corect (din nou, din experienta mea). Pentru low budget & "imprietenirea cu localnicii" AirBNB iti ofera si optiunea de a inchiria o camera (nu un apartament). In fine, ceea ce vrea sa spun e ca nu ar trebui descurajati oamenii sa caute alternativele oferite de airBNB de frica "tepelor".
RăspundețiȘtergereAnya ai dreptate, nu sunt de persoana, am schimbat descrierea ca sa nu induc si pe altii in eroare. Si pretul final ce imi afiseaza acum la apartamente de inchiriat pt 3 guest e la 2000 si ceva de euro pe luna. Oricum e mult, adica nu atata dau localnicii pe un apartament cu 1 dormitor. E dublu sau triplu pretul. Eu atata vreau sa zic.
ȘtergerePt mine dezamagirea a fost mare fiindca eu cautam ceva pe o luna si credeam ca sa stai la localnici o luna va fi pretul pietei pt localnici si o idee mai mare (cum fac si la Cluj agentii imobiliari cand vad ca esti strain, iti mai baga 50 euro pe luna) Dar nu triplu! Daca pretul e ca la hotel, mai scump sau comparabil atunci care e ideea sa stai la localnici?
Sunt si locatii unde pretul difera (crescator, bineinteles) pentru doua persoane, deci nu e pret fix pe camera indiferent ca e un singur calator sau e cuplu. Dau un exemplu aleatoriu https://www.airbnb.co.uk/rooms/2323474?checkin=01-09-2015&checkout=03-09-2015
ȘtergereDa, as am vazut si eu. Doar pe toata casa din cate am observat pretul e fix sau putin variabil in functie de nr de persoane. Dar pe private room pretul difera intre 1 adult/2/3 adulti destul de mult. In plus chiar si cei care scriu family friendly (adica accepta copil) il trec la pret ca un adult....
ȘtergereIn schimb la hotel-uri multe ofera gratuitate pt copil mic, pana la o anumita varsta mai ales daca doarme in pat cu parintii sau cer 10-15 euro pt un pat pliant, suplimentar.
Nu am folosit decat o singura data Airbnb insa din cautarile mele concluzia la care am ajuns este ca la acelasi pret calitatea este mult superioara prin Airbnb decat la hotel. Fie ca e vorba de locatie sau ca este vorba de confort.
RăspundețiȘtergereDa poti gasi hosteluri de 10 euro pe zi de persoana sau hoteluri la 30 de euro camera dubla cu baie la comun. Dar este complet irelevant sa compari asta cu o casa intreaga sau un apartament sau un studio.
Personal am fost extrem de multumita de prima experienta Airbnb si de acum inainte intai voi verifica Airbnb si abia apoi hotelul. Pentru pretul platit de noi pentru un studio cu baie si bucatarie proprie, complet detasat de casa unde locuiau proprietarii, intr-o padure de nu stiu cate hectare am platit cat as fi platit la Campanile sau Kyriad. Complet incomparabil.
Pentru perioade mai lungi de timp (o luna cum spui tu) contactezi poprietarul si negociezi pretul cu el. Din cate am auzit perioadele lungi vin intotdeauna cu o reducere serioasa.
A, uite ca nu m-am gandit ca ar trebui sa contactez separat proprietarul. Asa ma gandesc si eu ca trebuie sa fie o reducere serioasa. Am vazut si eu ca apartamentele sunt frumoase, mobilate modern, in culori vii etc dar ma asteptam sa fie preturi ceva mai mici, de localnici, atata tot. Am sa mai incerc, sa vedem, poate pana la urma gasesc ceva rezonabil.
ȘtergereAm stat prin AirBNB de 3 ori pana acum in Paris, Londra si Milano. Am avut doua experiente pozitive (apartamente curate, frumoase, asa cum erau in poza) mai putin in Milano. Oricum sunt avantaje si dezavantaje.
RăspundețiȘtergereAvataje:
-Apartamentele in general au o poveste, se vede ca nu sunt simple apartamente date la inchiriat ci simti in ele sentimentul de casa locuita, de `acasa`.
-Proprietarii iti ofera multe informatii, isi dedica o parte din viata acestui proiect, nu sunt simple gazde, la care platesti, stai si pleci. Poti sta la discutii, sa legi o prietenie cu ei. Sunt deschisi si fericiti sa le calci pragul.
-Pretul pot spune ca a fost ca la hotel dar cu conditii mai bune.
Dezavantaje:
In Milano a trebuit sa asteptam 2 ore sa curete camera noastra, fiindca baiatul ce era inaintea noastra a plecat mai tarziu. Nu a fost vina lui si nu-i ca la hotel ca iti pot da rapid alta camera, ci trebuie sa stai sa astepti. Cand a fost gata si-a dat seama proprietarul ca se stricase aerul conditionat. N-am dormit toata noaptea, erau peste 35 de grade in camera. A spus ca a doua zi trimite pe cineva sa repare dar a plecat si dus a fost, nu a mai venit nimeni sa repare, cum a promis.
-Unii proprietari se astepta sa lasi totul curat si in ordine ca atunci cand ai venit cu toate ca in plata cazarii e figurata taxa de curatenie.
Interesant. Presupun ca se intampla si chestii nasoale dar probabil experienta ta in Milano a fost un caz aparte. Ma bucur ca celelalte doua au fost ok.
ȘtergereEu abia de curand am inceput sa calatoresc cu bookingul, asa ca, marturisesc sincer, nu am auzit de site-urile mentionate in articol. Dar nu am inteles prea bine cum sta treaba, in acele apartamente elegante locuiesti cu proprietarii? Mananci cu ei? Iesi cu ei in oras? Sau doar iti pun la dispozitie un apartament de-al lor?
RăspundețiȘtergereEu nu am folosit inca site-urile astea dar am de gand (daca voi gasi preturi rezonabile) pe viitor. Prin AirBNB poti sta cu proprietarul sau alti calatori in camera (shared room), poti sta cu el in casa dar sa ai camera privata (private room) sau poti sa inchiriezi un apartament/cabana/casa de vacanta doar pt tine. Fiecare proprietar inchiriaza in functie de ce are disponibil. In fiecare oras exista numeroase proprietati disponibile in cele 3 variante ce le-am scris mai sus.
ȘtergereDaca locuiesti in casa cu proprietarul presupun ca se ocupa de tine. Macar iti da ceva pont-uri. Unii scriu in descriere ce iti ofera. Unii iti fac chiar si micul dejun (desi nu e o practica atat de populara).
Nu am apelat la site-urile mentionate. Ceva neplacut mi s-a intamplat sa oprim la o pensiune in tranzit pentru pranz, nu aveau meniuri si cine ne-a servit s-a scuzat ca nu stie preturile pentru ca sefa le stabileste... mi s-a parut foarte ciudat si am insistat sa ne spuna un prag pentru ca ne e greu sa credem ca mancarea nu avea deja un pret... Imi place sa stiu cat face de la inceput, eu sa aleg daca raman sau nu. Mancarea pana la urma a fost buna aproape pentru toti.
RăspundețiȘtergereO alta surpriza, am cerut in alta parte sa ne faca mamaliga cu branza si smantana si ne-am trezit cu 20 lei portia, adica mi-e greu sa cred ca nu te poti interesa de preturile din imprejurimi. Nu am avut nimic de reprosat la nivel de calitate, mod de prezentare.
Buna seara am auzit de curand de acest sait nu stiu mare lucru dar am auzit lucruri de bine
RăspundețiȘtergere