Un weekend perfect in Cheile Turzii

De cand am inceput vara ne-am tot gandit sa mergem in Cheile Turzii. Nu stiu daca va puteti inchipui dar stam la 10 km de Cheiile Turzii si n-am trecut pe acolo de mai bine de 3 ani. Asta e dovada clara ca obiectivele turistice ce imi sunt la indemana nu le gasesc la fel de provocatoare ca cele de la cateva mii de km distanta. Sau poate fiindca in copilarie mergeam in fiecare vara in Cheile Turzii mi s-a format asa un obicei incat stiam fiecare pod, fiecare curba, fiecare grota. Nu mai era nimic incitant si cu trecerea anilor mi-am pierdut total interesul in a mai repeta acest traseu. Dar anul acesta avand multi prieteni straini ce nu au mai ajuns in Cheile Turzii ne-am hotarat sa mergem.

cheile--turzii-impresii

Informatii de interes turistic despre Cheile Turzii
Avand in vedere ca am avut sarcina de a fi ghid (ca doar eu sunt din partile locului) am studiat cu mai mult interes zona si pot sa va zic si voua cateva aspecte interesante despre Cheile Turzii:

1. Zona a fost numita Rezervatie Naturala Cheile Turzii in 1938 
2. A fost inclusa in listele UNESCO
3. In cadrul Rezervatiei se pot observa peste 1000 de plante si peste 67 de specii de vietuitoare. 
4. Pe traseu se pot observa peste 60 de pesteri si grote mici, de pana in 8 m lungime.

5. ATENTIE: Cheile Turzii este o arie protejata prin lege! Nu aveti voie sa rupeti plante, sa va scaldati in raul Hasdate, sa perturbati linistea,  sa pescuiti sau sa vanati, sa aprindeti focul sau sa campati in cadrul defileului!!! In afara defileului este o zona extinsa unde puteti sa va puneti cortul complet gratuit, sunt numeroase terase unde puteti lua masa si puteti sa intrati in rau. 

la-pescuit-cheile-turzii

Cum puteti ajunge in Cheile Turzii

Cel mai simplu e cu masina proprie. Din Cluj - Turda - Mihai Viteazu - Satul Cheia - Cheile Turzii. In Total sunt mai putin de 50 km. 
--------------------------------------------------------
Daca nu aveti masina puteti merge cu autobuzul. Din Cluj luati un autobuz Alis pana in Turda (merg de doua ori pe ora) biletul costa 7 ron si apoi din Turda un alt autobuz pana in satul Cheia. Din Cheia mai trebuie sa mergeti 3 km pe jos pe un drum la deal (panta usoara).

Orar autobuz din Turda la Cheia
Luni –Vineri : 05.30 6.30 7.05 7.30 8.00 9.00 10.00 10.30 11.00 11.25 12.00 12.30 13.10 14.00 14.15 14.30 15.00 15.15 16.00 16.30 17.00 18.00 19.00 20.00 22.20
Sambata : 6.30 10.00 10.30 12.00 12.30 14.30 15.30 16.00 17.00
Duminica: 8.30 12.00 14.30 16.00

Orar autobuz din Cheia la Turda
Luni –Vineri : 5.05 6.05 7.05 8.05 9.35 11.05 12.05 12.35 13.15 14.00 15.00 16.05 17.05 19.05 21.10
Sambata :5.20 7.05 10.35 13.10 15.05 17.05
Duminica: 5.20 9.05 13.20 17.10

--------------------------------------------------------
Varianta a treia e cea care ni s-a potrivit noua cel mai bine si anume cu taxiul din Turda. Din centrul orasului pana sus pe platoul Cheile Turzii ne-a luat 32 ron/masina/dus. Fiindca am fost fix 8 persoane s-a meritat. Am comandat 2 taxiuri (nr tel: 0264 945 pt comanda) si la final am platit 8 ron de persoana.
Info 1: nu trebuie sa platiti voi si cursa inapoi, chiar daca taxiul se intoarce gol. 
Info 2: multi taximetristi refuza sa coboare fiindca panta e prea abrupta. Oricum e chiar placut sa cobori dar va zic sa stiti pentru urcare, daca comandati taxi, majoritatea vor fi de acord sa va ia de sus!

Traseul facut de noi prin Cheile Turzii

Defileul are 1.6 km/dus si se poate traversa cu usurinta in 2 ore (dus-intors), mergand lejer, cu pauze. Acesta e traseul clasic, dar mai sunt 6 trasee complexe, pentru iubitorii de drumetii montane ce se pot face in 3/ 6 / 10 ore. Voi alegeti ce vi se potriveste cel mai bine, in functie de conditia fizica pe care o aveti. Traseele explicate le gasiti AICI. Noi am facut traseul clasic, adica plimbarea lejera prin defileu. 

Am trecut pe langa cabana de lemn ce anunta intrarea in Cheile Turzii

cabana-din-lemn-cheile-turzii

Prima jumatate a drumului e lejer, prin padure, pe o carare lata

pimbare-prin-cheile-turzii

Am facut pauze lungi si dese pe malul raului, unde Kari se chinuia sa prinda fluturasi

la-prins-de-fluturasi

fluturas

turism-cheile-turzii-impresii-blog

Am trecut poduri (in total sunt 4 poduri). Ba esti pe dreapta raului, ba pe stanga.

poduri-in-cheile-turzii

Kari e explorat toate grotele in care se putea baga :)

pessteri-in-cheile-turzii

Pe la mijlocul traseului sunt peretii abrupti pe care se poate face alpinism. Am avut norocul sa fie un grup mare de profesionisti ce ne-au facut o demonstratie. Apoi n-am mai scapat de gura lui Kari care ma ruga sa il las si pe el sa faca. Cei de acolo au auzit si l-au lasat. Nu vreti sa stiti ce emotii am avut cand l-am vazut la cativa metri inaltime, pe stanca .... Kari are doar 6 ani si nu mai facuse niciodata asa ceva, dar e foarte curajos si atletic asa ca  in cateva minute  a urcat pana la jumatatea peretelui. Apoi am asteptat dupa alti doi prieteni ce s-au aventurat si ei pe stanca. (ps: Acesta nu e un serviciu contra cost, deci nu se poate practica in mod normal doar daca sunteti inscrisi in grupul de alpinisti. Noi am avut noroc ca erau acolo si s-au oferit sa ne lase).

alpinisti-in-cheile-turzii

alpinism-in-cheile-turzii

Dupa zona aceasta am ajuns la izvor. Sunt doua izvoare in cadrul defileului, de unde puteti sa  va umpleti sticlele, cu apa potabila, buna si rece. Unul e ascuns putin, chiar pe marginea drumului, intr-un loc ingust. S-ar putea sa treceti pe langa el si sa nu il observati. Dar al doilea se afla acolo unde e peretele cu muschi (pe care nu il puteti rata fiindca e mare, chiar pe traseu).

izvor-in-cheile-turzii


A doua jumatate a drumului e mai dificila fiindca cararea e tot mai ingusta, pietrele tot mai colturoase si alunecoase si practic umbli pe marginea stancii. In unele locuri sunt puse lanturi de care sa va tineti. Ca sa nu aveti probleme e indicat sa aveti pantofi cu talpa antiaderenta!

traseu-prin-cheile-turzii

In final bine meritata pauza pe malul raului Hasdate. In zona sunt cateva mese de picnic, asa ca puteti lua masa aici daca va puneti pachet.

relaxare

festival-in-cheile-turzii

Am facut traseul inapoi pe aceasi ruta, mult mai rapid si mai usor. Asa e de fiecare data, returul nu mai e la fel de obositor fiindca stii ce te asteapta :)

plimbare-prin-defileul-cheile-turzii

Cina am preferat sa o luam in Cheile Turzii la terasa fiindca nimeni nu mai avea chef sa gateasca dupa traseul facut. Preturile informative sunt: 5 ron cartofi prajiti/ 3 ron un mititel/ 8 ron carnaciori// 12 ron ceafa de porc/bucata.

terasa-restaurant-cheile-turzii

La apus am pornit pe jos spre Cheia. Drumul acum merge la vale, asa ca e o adeavarata incantare. Ne-am oprit de cateva ori sa strangem corcoduse de pe marginea drumului si sa imortalizam peisajul.

satul-cheia

Seara am petrecut-o in Cheia unde avem o casa la tara. Credeam ca dupa traseul din timpul zilei vom adormi rapid dar cand colo ne-a prins 5 dimineata jucand Dixit, Warewolf si Rentz. Suntem mai pasionati de jocuri de societate. Asa ca a doua zi, dupa ce ne-am trezit am continuat cu jocurile si gratarele.


Asa a arata weekendul nostru perfect in Cheile Turzii!
Voi ati fost in Cheile Turzii?V-a placut?

5 comentarii:

  1. daaa, este o zona minunata! am dat peste un complex in zona, parca Ion Creanga se chema, unde vreau sa merg neaparat pentru mai mult timp!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa recunosc din pacate ca n-am fost niciodata prin Cheile Turzii :(. De fapt daca stau sa ma gandesc cate locuri faine din Romania n-am vazut ... of, nu stiu cand oi avea timp sa le vad pe toate.
    Pare foarte atractiva zona, iar cand esti insotit de oameni dragi excursia nu poate fi decat o reusita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vazandu-l acum pe Kari imi dau seama cat a crescut, exploreaza de unul singur. Minunat!
    Zona Cheile Turzii e foarte frumoasa, sper ca vom ajunge si acolo. La casca Vanturatoarea din zona Baile Herculane am intalnit doi francezi care se catarau, atunci am vazut si noi cum se procedeaza. Erau echipati lejer.

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am ajuns inca in Cheile Turzii. Am vrut sa mergem cand am fost la Cluj si la Turda, dar n-au mai incaput in program. Sper ca o sa ajungem totusi in viitorul apropiat, arata fain :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de parere ca e un lucru cat se poate de frumos si benefic sa revii dupa ani si ani in locurile copilariei, pe care iti dai seama ca le vezi cu alti ochi dar si cu amintirile in suflet totodata...

    RăspundețiȘtergere