O zi in Maroc e cu totul altfel decat in Romania

Vreti sa intrati in atmosfera orientala din Maroc? Sa stiti cum e viata in Maroc? Sa calatoriti virtual pentru o zi in Casablanca? Azi m-am gandit sa va povestesc in detaliu despre cum arata o zi obisnuita in Maroc. Vazuta prin ochii mei, un mozaic dupa 365 de zile acolo.

viata-in-maroc
Vacantele mele in Maroc le-am facut  de fiecare data pe cont propriu:
Biletul de avion l-am luat din timp cu ~100 euro dus-intors de >>> AICI 
 Noptile din vacante le-am rezervat la Hotel-uri si Riad-uri folosind de fiecare data >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti cu familia sau in grup mai mare va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI   
Inainte de rasarit in Maroc
La ora 4 dimineata ridic roletele; deschid geamul si privesc strada. E liniste. E pustiu. Asa arata Casablanca adormita. Nu cred ca mi-ar placea sa fie permanent asa, zici ca e un oras fara viata. Apoi incet incet se aprind luminile din casele credinciosilor. Din blocurile vecine ies cateva grupuri de barbati ce merg (probabil) la moschee. Nu sunt multi, pe toata strada vreo 10, desi e strada principala pe care ajung oamenii din peste 10 blocuri, oriunde ar vrea sa mearga. Barbatii ce merg la moschee sunt usor de recunoscut. Nu sunt oameni imbracati la costum si nici in haine de firma. De obicei poarta djelleba, haina traditionala marocana, au un fes in cap si barba lunga. Sunt oameni simpli si cu un zambet larg pe buze. Se vede de la distanta ca sunt impacati cu ei insisi. Mersul la moschee pentru ei nu e nici obligatie, nici o corvoada ci pur si simplu normalitate. Face parte din programul lor de zi cu zi.....
Cu 10 minute inainte sa inceapa `Chemarea la rugaciune` incep ca la start sa se aprinda luminile apartamentelor vecine. Pot sa imi imaginez doar ce maraton e sa se spele, sa se imbrace, femeile sa-si prinda salul pe cap. Daca e sa fac o statistica locala, din cate am observat 70% din vecinii nostri sunt musulmani practicanti, insa doar 10% merg la moschee ( si nu stiu cati din ei participa la toate cele 5 rugaciuni). Restul se roaga acasa.
Ies pe hol si o observ pe mama cum scoate covorul de rugaciune si il indreapta spre Mecca. Incepe rugaciunea, aplecandu-se si pupand pamantul de mai multe ori. Intru inapoi in camera si ma prefac ca inca nu m-am trezit ....
Rugaciunea trezeste tot orasul. Fiecare cartier are cateva moschei in care Mezianul incepe chemarea la rugaciune  exact in acceasi clipa incat ai impresia ca se aude de la o singura moschee. Sincron perfect. Foarte rar se mai intampla `greseli tehnice` si chemarea e decalata de la o moschee la alta. Atunci din ceea ce eu gasesc o muzica linistitoare, spirtituala, ecoul acela devine suparator. 
Chemarea la rugaciune si rugaciunea in sine dureaza  maxim 10 minute. Apoi unii se intorc in pat si altii isi continua ziua. Stiu ca pentru mama ora 5 inseamna trezirea de dimineata. Si probabil pentru multe alte femei care au un sot si sunt casnice. Acum incepe sa incalzeasca fiecare paine turceasca, sa prajeasca gratarele, sa puna pe foc pastele, sa faca pachetele de dus la servici pentru fiecare membru al familiei. In familia mea fiecare primeste o cutie cu portie egala si 2 fructe, de obicei o banana si un mar.

{Citeste si articolul >>> Socul cultural care te asteapta si cum sa il depasesti}


Dimineata in Maroc
La ora 7 strazile sunt animate. Majoritatea femeilor sunt imbracate office. Cu fuste lungi sau pantaloni de stofa, camasa sau bluza tricotata pana peste fund, tocuri de pana in 5cm. Au parul facut bucle sau acoperit de un sal care se asorteaza cu tinuta. Machiate putin. Duc de mana 2, 3 copii pe care ii predau la coltul strazii autobuzelor scolare. Fiecare scoala are propriul autobuz care colecteaza toti copiii unei clase. Dupa sistemul american as spune, mai ales ca toate autobuzele au imprumutat si culoarea galbena.
Dupa ora 8 o sa observati  schimbari in peisaj. Majoritatea masinilor au disparut din parcare si din fata blocului. Lasa loc furnizorilor care aduc paine proaspata.  Inca magazinele si cafenelele sunt inchise. Insa vanzatorii de fructe s-au instalat la usa blocului si striga oferta. Apoi incep vanzatorii de menta, cei care cumpara lucruri de care lumea nu mai are nevoie, vanzatorul de lapte ce vine de la tara etccc. Zeci de sunete taraganate se aud peste oras. Nu scapi de ele niciunde. Pe cei de la etajul 1 ii vad cum cumpara direct din balcon. De abia dupa 9 incepe aglomeratia si zumzetul specific de peste zi. Vanzatorii deschid magazinele tragand prelata in sus (sunt un fel de usi de garaj). Taxiuri, motociclisti, microbuze toate se inghesuie pe drum fara o logica anume. Incep claxoanele care se amesteca cu suntele taragante, cu discutiile lungi ale doamnelor, cu strigatele femeii de la 4 care ii spune copilului sa mai cumpere 1 kg de ceva ...In Maroc galagia, agitatia, pulsul orasului  nu o simti doar pe strada ci o percepi non-stop in orice colt al orasului te-ai afla, chiar si cand stai la baie. Pe cand in Romania maxim ma deranja traficul si claxoanele care cu un geam bun termopan se puteau rezolva, aici acest tip de geamuri nici nu cred ca exista. Si oricum nimeni nu si-ar cumpara ...

{Citeste si articolul >>> Acomodare la tara araba}


La micul dejun in Maroc
Acum e timpul pentru micul dejun. Pe care barbatii in varsta il iau la cafenea. Majoritatea in pantaloni negri si o camasa simpla sau direct cu djelleba de casa, comanda un croasant si un ceai sau o cafea. Scurta, fara lapte. Ziarul le este oferit gratuit. Fiecare strada are 3-4 cafenele. Arata destul de bine. Cu scaunele pe trotuar indreptate spre strada ca la spectacol. Imi amintesc de cele de la Paris probabil traditia a ramas de pe vremea cand Marocul era sub stapanire franceza. Mesele sunt rotunde, scaunele sunt mici, inghesuite. Incap lejer 10  mese pe 5 meri de trotuar, incadrate de cateva plante mari in ghivece.
In weekend cand toata lumea e acasa micul dejun se serveste in familie. In jurul unei mese mari rotunde ne strangem toti. Masa e plina cu de toate.3-4 feluri de paine (chifle, baghete, paine turceasca, msemmen paine dupa reteta marocana). Unt si miere. Dulceata de portocale. 3-4 feluri de masline. Oua fierte. Iaurturi dulci. Branza topita Kiri. Un fel de chec facut de mama. Ulei de masline...2 tavi una cu ceai si una cu cafea si lapte.

Dupa ce iau micul dejun femeile se ocupa de treburile casnice (spalat, calcat, sters praful, aspirat etc). Unele au femeie in casa. Unele duc toate hainele la spalatorie si le scot gata puse pe umeras. Insa de gatit, gatesc toate, indiferent de conditia materiala. Asa ca dupa ce fac curatenie, trag djelleba pe ele si coboara la magazin. In Maroc sunt cateva reguli ce se respecta in fiecare casa. Painea (bagheta sau chifla) se cumpara proaspata in fiecare zi! La fel si menta! si se gateste zilnic! Merg cu mama la piata. Un fel de piata improvizata exista in fiecare colt de strada. Aici, in general se vand legume, peste si oua. Nu va ganditi la o piata in stil european, ci una ca la noi pe vremuri. Mese de piatra, vanzatori in haine ponosite, murdare, legumele asezate pe gramezi. Uneori le primesti direct din sac. Iar pestii din ladite. Pietele unde se vinde peste devin puturoase rapid si siroaie de apa curg peste tot. Trebuie sa fi incaltat bine. Nu cumparam ce ne-ar placea ci ce se vinde astazi. Cei care au cantitati mari vand la preturi mici si ai garantia ca-s proaspete. Piata se termina la ora 1 asa ca se grabesc sa vanda totul. Azi am noroc, crevetii sunt la oferta .... Pe drum cumparam cateva legaturi de banane, 2-3 kg de portocale de facut suc, 4 avocado (fruct de baza in Maroc alaturi de banane si portocale) si 2 legaturi mari de menta. Aceleasi legume si fructe la preturi putin mai mici si intr-un cadru mai curat se pot cumpara in supermarket. Doar ca marocanii prefera sa cumpere din piata fiindca stiu sigur ca sunt din productie proprie si proaspete. Au un ochi format pe asa ceva.

{Citeste si articolul >>> Traditii si obiceiuri in Maroc}

La pranz in Maroc
La ora pranzului din nou haos.  Toata lumea se grabeste sa manance. Dar nu inainte de a spune rugaciunea. A doua oara pe ziua de azi. Vanzatorii din magazine inchid si trag prelatele. O noua forma de galagie. Fiindca multi sunt veniti in Casablanca din alte orase, mai ales cei din centru nu merg acasa sa manance fiindca stau prea departe asa ca la orele astea se imprastie in taverne si fast-food-uri unde la ora pranzului se ating recorduri in vanzari. Si cei de la birouri au pauza. Si copiii de la gradinita, scoala, liceu sau facultate! Doua ore libere  pentru masa sunt date prin lege. La pranz e pauza nationala! cand urc in lift zeci de arome imi navalesc simturile. Simt parfum de tajine,  de scortisoara, de chimin, de pui prajit cu masline. Casablanca la pranz miroase al naibii de bine si chiar daca ai luat micul dejun tarziu tot o sa ti se faca din nou, foame.
Femeile gatesc la pranz in medie intre 3 si 5 ore. Sa nu cumva sa credeti ca job-ul de casnica in Maroc e treaba usoara. Eu mai bine m-as angaja :) O masa in Maroc incepe cu salata, de 3-4 feluri (morcovi, un fel de cartofi natur, sfecla, salata de cruditati) apoi felul principal in functie de dificultate tot 2-3 feluri (cus-cus / sfaa cu pui /tajine / rfisaa / legume cu friptura de miel sau pui /fructe de mare in sos de rosii / creveti pil pil etc). Aproximativ toate felurile se mananca cu mana. Nu inainte ca mama sa treaca cu un fel de canistra traditionala plina cu apa, sapun si un prosop. Mancam la comun dintr-o farfurie imensa. Painea tine loc de furculita de cele mai multe ori. Desertul e format dintr-un platou imens de fructe. Iar bautura nationala e shake-ul de fructe facut cu lapte sau sucul de portocale tocmai stors. 
Dupa masa urmeaza siesta. Somn, telenovele, filme, carti, reviste pe tableta, muzica pe ipod, jocuri pe xbox etc! Daca e in timpul saptamanii majoritatea se intorc la servici sau la scoala unde programul se termina de obicei la ora 17-18 pm (atat pentru muncitori cat si pentru copii). Apropo copiii la ei merg la scoala si sambata pana la 12.

{Citeste si articolul >>> Cous-cous marocan, reteta de la soacra mea}

Ceaiul de la ora 5
As spune ca e un obicei marocan nu englezesc desi englezii se definesc prin asta. Dar si marocanii. O data cu a treia rugaciune pe care o fac oriunde se nimeresc (in Mall, pe strada, in scara blocului, la moschee etccc) urmeaza ceaiul verde cu multa menta si 2-3 fursecuri dulci cu excces de migdale. Ceaiul se consuma de obicei in familie, cu vecinii, cu colegii de munca etc. Ceaiul de la ora 5 are caracter social mai mult decat necesitatea de a bea inca o cana cu ceai. (in medie un marocan bea pe parcursul unei zile 5 pahare de ceai).

{Citeste si articolul >>> Cum se face ceaiul marocan}

Seara in Maroc
Serile in Maroc sunt magice. Va spun sincer ca seara e cel mai placut moment al zilei pentru mine. In primul rand fiindca oricat de cald e afara peste zi, seara se racoreste. Apusul de soare in Maroc e incredibil de frumos, mai ales vazut din Casablanca, avand oceanul pe fundal. Dar mai sunt si alte motive pentru care iubesc serile marocane. E acea atmosfera, nebunie, agitatie cu care eu ma hranesc. Copiii in sfarsit au iesit de la scoala. Daca stai pe langa o scoala cand ies copiii zici ca vine armata. Toata strada se umple de uniforme mici si negre care sa raspandesc peste tot prin oras.
Aglomeratia la ora asta e infernala, toti se intorc de la munca si traficul ajunge sa fie sugrumat pe fiecare strada. Blocaje, claxoane si doamne fereste sa ai nevoie de un taxi. Au fost seri in care am stat pe marginea drumului si am asteptat si 2 ore sa opreasca un taxi (in Maroc nu se suna, ci se opresc pe strada si la orele de varf toate circula pline sau refuza sa ia clienti tocmai fiindca fac 5 km intr-o ora si se plateste la km).
Seara in Maroc e momentul ideal sa faci shopping. De exemplu in bazar de abia acum se anima lucrurile. De abia acum incep reducerile la fructe si legume, la diverse preparate ce se consuma in general la cina si la diverse obiecte si haine ce nu s-au vandut peste zi. Serile in bazar au un farmec aparte fiindca simti pulsul negustorilor ce se grabesc  sa-si vanda marfa si sa plece acasa.
Tot seara e momentul de siesta pentru copii si oameni in varsta. O sa vezi parcurile pline si in general orice loc unde pot sta oameni (chiar si la coltul strazii) vor fi cativa. Aruncatul cu privirea e sport national, la fel si barfitul pe la colturi. Iar barbatii sunt mai barfitori decat femeile.
Copiii fac teme pana tarziu in noapte. Da, au un sistem de invatamant `barbar`, copiii merg la scoala de dimineata pana la ora 18 si apoi mai au si teme pt acasa. Daca va intrebati cand se mai joaca, ei bine 2-3 ore, pana se intuneca, apoi incep din nou studiul. 
Cina se consuma in familie, in timp ce ne uitam la televizor. Din nou ceai si mancare calda. Marocanii nu prea manaca sendvici sau paine unsa. In schimb mananca multa mancare gatita, in special carne. Nu cred sa existe prea multi vegetarieni in Maroc.
Seara au loc ultimele doua chemari la rugaciune.

{Citeste si articolul >>> Cum este vara in Maroc}

Noaptea in Maroc
Noaptea in Maroc e liniste. Nu exista viata de noapte doar in Marrakech si acolo e din cauza caldurii, nu fiindca oamenii ar merge in cluburi. Exista cateva cluburi si baruri de noapte selecte unde se fac spectacole dar acestea in general sunt destinate turistilor. Oricum in Maroc noaptea pe strazi nu e deloc sigur, dupa 12 noaptea nu prea mai iese nimeni doar in caz de urgenta. Stiu ca cumnatul meu a venit intr-o seara acasa batut si cu Iphon-ul furat. Asadar nu e sigur nici pentru marocani, nici pentru barbati. Cu atat mai putini pentru femei, turiste.

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


12 comentarii:

  1. Un spectacol fascinant, dar trebuie sa recunosc ca eu am ramas cu gandul la mancarea(atat de des pomenita) lor traditionala.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumos,mi-a placut relatarea.
    gatitul acolo e eroic, mai ales in ramadan cand oricum femeile sunt istovite si daca mai e si caldura...
    diferente foarte mari fata de ce-i la noi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar e un alt ritm al vietii, alte obiceiuri, alte traditii.....
      Cu gatitul e crunt sincer, sa gatesti zilnic ore intregi, alte retete si multe feluri de mancare o data!

      Ștergere
  3. de vis! Multumesc tare mult!!! Ai scris frumos, frumos de tot!!! <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Marocul este un loc magic.II duc dorul ptr ca o parte din mine trăiește acolo.Îmi este dor de ocean,de oameni,de mancare,de zâmbete,liniște,cultura și soare.Mergeți în Maroc și veți avea parte de liniște și mulțumire în sufletele voastre.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim3:45 p.m.

    M-ai facut sa imi doresc sa vizitez Marocul mai mult decat mi-am dorit vreodata sa vizitez un loc. Iti multumesc. Descrierea e fascinanta. Nu ma saturam sa citesc. Parca eram acolo. Cu drag, Livia Tim Tom

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Ma bucur sa stiu ca articolele mele reusesc sa creeze vise si dorinte de calatorie si sper din tot sufletul sa ajungeti in Maroc cat de curand.

      Ștergere
  6. Frumos , foarte frumos. M-ai convins, o sa merg si eu in luna aprilie. Te salut. Dana

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim5:35 p.m.

    Bună. Doresc și eu detalii despre Maroc si putem vorbi pe whatsapp?: +40769840391. Mulțumesc🙂🙏

    RăspundețiȘtergere