Descopera Delta Dunarii cu Alice - Satul si Padurea Letea

Daca prima zi a fost dedicata in exclusivitate excursiilor pe canale in zona Mila 23 a doua zi am facut un traseu pe ape si un traseu pe uscat. Practic am intrat pe canalele navigabile, vazand o alta fata din Delta Dunarii pana in localitatea Letea unde ne astepta o masina de safari ce ne-a condus pana in Padurea Letea (cea mai Nordica Padure Subtropicala din Europa) unde vedem dunele de nisip si caii salbatici. Masa am luat-o intr-o gospodarie din Letea, iar dupa pranz ne-am intors pe alt traseu si alte canale in Mila 23. Cu alte cuvinte o noua zi plina de aventura ce o vom petrece in totalitate in natura. Daca doriti sa faceti aceasta vacanta va invit pe site-ul Descopera Delta Dunarii. Noi am ales excursia 4zile/3 nopti la Pensiunea Vanessa.


descopera-delta-dunarii-cu-aliceee

Viata pe apa si lumea pescarilor
Dupa cum spuneam, dimineata am inceput-o pe canalele mari, navigabile, unde am putut observa mai bine viata pescarilor. Apa pentru pescari inseamna acasa, inseamna viata, inseamna hrana. Unii spun ca oamenii Deltei invata prima data sa vasleasca, apoi sa pescuiasca  si de abia apoi sa umble. Tind sa cred ca e adevarat avand in vedere numarul mare de prichindei ce iesisera la pescuit cu tatal lor. Unii traiesc pe uscat, in sate si localitati din mijlocul Deltei, dar am vazut si familii ce traiesc (cel putin pe timp de vara) in case plutitoare, refugii de pescari sau direct in barca. Cand mergi pe canalele mari ai sansa sa vezi acest stil de viata, unic in Romania. Mai exact viata pe apa. Ce au toti oamenii acestia in comun? Respectul absolut fata de apa, fata de natura si pasiunea de a pescui!  Unii sunt pescarii adevarati ce traiesc permanent in Delta, ce cunosc toate cotloanele Deltei si secretele ei. Ei se misca mereu in reluare, vaslesc incet din lotcile vechi de lemn, colecteaza zilnic pestele din capcane si il duc la cherhana unde va fi preluat si transportat in marile orase din tara. Cand treci pe langa ei un val de miros de peste te loveste si daca te ridici in picioare ai sa vezi ca au barca plina de pesti ce se mai zbat gata sa le sara in cizma. Pescuitul ca `slujba` e cu adevarat uimitor, foarte greu (in special in lunile de iarna), periculos (tot timpul anului) si nu e pentru oricine (umiditate mare, temperaturi scazute, ore intregi de stat in apa si apoi ore intregi de vaslit in fiecare zi ...). Eu, personal, am un mare respect pentru acesti oameni!

pescar-in-delta-dunarii

plasele-pescarilor-in-delta-dunarii

pescuit-sportiv-delta-dunarii

viata-in-barca-in-delta-dunarii

refugiu-de-pescari-in-delta-dunarii

case-plutitoare-in-delta-dunarii

viata-pescarilor-in-delta

Insa dupa cum spuneam, Delta e populata si de turisti si de pescari de placere. Pe acestia din urma ii observi cu usurinta fiindca si-au adus in Delta artileria grea. Adica un echipament imens, plin de scule, undite, lansete, plute, plumb si kg intregi de momeala. Si-au aranjat 4-5 undite si le urmaresc pe toate simultan cu o bere in mana si cu un ochi la plute. Toti spera sa prinda un monstru al apelor si toate discutiile pescarilor se invart in jurul acelorasi subiecte: ce pesti au prins, ce pesti spera sa prinda si ce pesti le-au scapat :))

pesscar-sportiv-delta-dunarii

Safari in Letea - traseul terestru in Delta Dunarii
Vaporasul se apropie incet de Grindul Letea, cel mai mare din Delta Dunarii. In fata ochilor ni se dezvaluie mici scene din viata la tara: copii sunt cu caruta in mijlocul raului si umplu bidoane cu apa in timp ce rad de mama focului si se distreaza stropindu-se cu apa, gastele isi fac si ele aparitia curioase de glasul vesel al copiilor fix pe cand ma pregateam sa fac o poza, iar noi oprim barca aproape de lotcile vechi ale localnicilor ce se usuca la soare. De indata ce iesim din barca vedem casele pitoresti, vopsite in alb si albastru, in stil lipovenesc si o masina de safari verde ce ne asteapta sa ne plimbe prin locurile magice din Letea.

pe-canale-in-letea

distractie-in-letea

descopera-delta-dunarii

safari-in-delta-dunarii-letea

satul-letea-delta-dunarii

satul-letea-case-albastre-delta

Aici incepe agitatia fiindca nu avem toti locuri initial, pana mai vine o masinuta din asta draguta si ne asezam toti confortabil in ea. Pornim incet spre Padurea Letea, traversand satul. Masina merge destul de incet, asa incat reusesc sa trag cateva poze. Casele sunt foarte frumoase, curtile sunt ingrijite, copii se joaca pe drum, iar masinile sunt aproape inexistente. Curand iesim de pe drumurile batatorite ale ulitelor pe drumul de tara, prin hartoape de nisip unde masina incepe sa se zguduie si neavand usi trebuie sa ne tinem bine. Kari adoarme de la atata leganat dar il trezesc curand cand ajungem in Padurea Letea. Aici primim de la ghid cateva informatii interesante si suntem lasati sa ne plimbam 30 de minute.

  • De la Satul Letea pana in Padurea Letea facem aproximativ 1 ora. Drumul nu este frecventat de turisti fiindca Padurea este arie protejata si se poate intra doar organizat, cu masinutele astea. Din nou ne-am felicitat ca am ales sa mergem prin Descopera Delta Dunarii, caci altfel nu aveam nici o sansa sa ajungem pe cont propriu prin partile astea.
  • Padurea Letea are 5000 de ha, adaposteste aproximativ 3000 de specii de animale si 3000 de cai salbatici pe care ii vedem de la distanta. 
  • Toti aici putem observa vegetatie subtropicala (lianele fiind cele mai interesante dupa parerea mea, dar si stejarii seculari, unii chiar si de 500/800 de ani ce cresc in nisip). In unele locuri vegetatia e atat de deasa incat ai impresia ca esti in jungla.
  • A doua oprire este tot in Padurea Letea la dunele cu nisip, singurele de acest gen din Romania.
cai-salbatici-satul-letea-delta

cai-salbatici-in-letea


padurea-subtropicala-letea-unica-romania

dune-de-nisip-padurea-letea-delta

Dupa aproximativ 2 ore pornim inapoi trecand prin satul C.A Rosseti, singurul ce nu are deschidere la Dunare. Ajunsi in Letea luam pranzul in curtea unei familii primitoare, pe o terasa in stil traditional. Suntem serviti cu bors de peste (ce am aflat ca se face cu apa din Dunare), peste prajit cu cartofi si multeee gogosi cu zahar. Kari e cel mai fericit.

terasa-din-letea-sat-traditional

Din nou pe canale pana la Mila 23
Asezat cu fundul in scaunul pliant sau stand pe terasa nu vei cunoaste Delta niciodata, asa ca ne intoarcem pe canale. Urmarim paduri de salcii acoperite cu vita de vie, grupuri de arbori ce se oglindesc in apa, vedem turnuri de observare a pasarilor si ca de nicaieri, ne apare in fata un SARPE! Serpii de apa nu sunt veninosi dar oricum va dati seama ca a fost o atractie pe care am incercat cu totii sa o imortalizam in imagini in cele cateva secunde in care a traversat canalul prin fata noastra.

sarpe-in-delta-dunarii

turn-de-observare-a-pasarilor-in-delta-dunarii

cu-caiacul-in-delta-dunarii

pasari-mari-in-delta-dunarii

delta-dunarii-pasari

Jocuri de umbre, o prelungire a existentei in Delta Dunarii

cu-barca-pe-canale-umbre-delta

umbre-in-delta-dunarii

lumina-si-umbre-delta-dunarii

Am visat mult la o expeditie nautica si pot spune ca totul a fost peste asteptari. Delta Dunarii mi-a placut la nebunie si de abia astept sa revenim. Poate chiar anul care vine!

Mai multe articole din aceeasi serie aici-->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


4 comentarii:

  1. Cred ca este locul in care iti incarci cel mai bine bateriile, cu satucul acela fara zarva masinilor, fara agitatia oraselor. Dupa o vara acolo cred ca as deveni cel mai relaxat om de pe Pamant :P:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi inchipui cat de frumoasa a fost experienta mai ales in formula completa, cu familia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Casele acelea albastre m-au fascinat intotdeauana, este primul lucur pe care ti-l spun. De cate ori merg in Muzeul Satului, de atatea ori fotografiez casa albastra. In Delta am ajuns o singura data, dar am vazut prea putine, nici vorba de padurea Letea si de lianele ei... Frumoase poze, ca de obicei, Kari a fost incantat de acest concediu, ca si mama!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar ti-a placut Delta de poti afirma ca te-ai intoarce si la anu acolo. Eu, sincer, sper sa ajung macar o data in viata in acel paradis. Cu siguranta informatiile din articolele tale sunt foarte pretioase si voi tine cont de ele.

    RăspundețiȘtergere