Impresii Alberobello - oras fascinant din Italia cu 1000 de case trulli

Am citit prima data despre Alberobello acum cativa ani cand am primit in dar cartea Top 100 destinatii ale Italiei. Cand am vazut fotografiile ce descriau orasul am zis ca trebuie neaparat sa ajung acolo candva. Pana atunci nu stiam ca in Italia sunt orasele vopsite in alb si nici nu auzisem niciodata despre casele trulli, un tip de arhitectura unica in lume, ce se poate vedea numai aici, in Alberobello. Cand cei de la Wizz Air au anuntat anul trecut o noua ruta Cluj-Bari am zambit larg la gandul ca voi vedea Alberobello mai repede decat imi imaginam. Si iata ca nici nu am ajuns bine in Bari, doar ce ne-am lasat valiza la hotel si ne-am indreptat spre gara pentru a merge intr-o excursie de o zi in Alberobello, oras ce se afla la 50 km de Bari.

Alberobello-impresii-blog-calatorii
Vacanta in Bari am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Cred ca vacanta in Bari a fost cea mai ieftina ce am facut-o vreodata. Zborul Cluj-Bari in extrasezon a fost doar 25 euro dus-intors, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Bari . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Bari  Noi am stat la >>> Hotel Bari Stazione Centrale unde am platit 35 euro/3 nopti/pers in camera dubla cu mic dejun la discretie inclus. Daca mergeti in cuplu sau cu o gasca de prieteni recomand cazarea la localnici, prin AirBNB. Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Cum am ajuns in Alberobello
Initial am gasit destul de greu gara spre Alberobello fiindca in Bari sunt 4 gari lipite de gara Bari Centrale si fiecare gara are trenuri cu trasee diferite prin regiunea Puglia. Ne-am invartat aproape 30 de minute si am stat la cozi degeaba pana am gasit Gara spre Alberobello, care e chiar cea din stanga garii Bari Centrale (uitandu-te cu fata spre gara). O data ce am ajuns la ghiseu am aflat ca un bilet costa 3.4 euro si il putem folosi timp de 6 ore pana in Martina Franca, ultima statie de pe traseu. Practic poti sa te dai jos si sa urci de cate ori vrei pe directia asta, in acest interval de timp. Asa ca daca tot era gratis am ales sa mergem prima data in Alberobello (1h 30 min cu trenul) si apoi in Martina Franca. Daca am fi avut mai mult timp cu siguranta am fi facut mai multe opriri, sa vizitam mai multe orasele din Puglia. 

Alberobello Localnicilor 
De la gara am luat-o incet spre centrul istoric, pe o strada inclinata ce nu dezvaluia nimic din Alberobello vazut in ghiurile turistice. Alberobello localnicilor arata ca orice alt orasel italian. Are case micute, vopsite in alb, mici magazine la colt de strada, cate un bar inchesuit intre doua case, strazi inguste pe care circula Fiat-uri mici in culori puternice, sunt cateva piazzete unde troneaza o biserica si cateva terase.

alberobello-fara-trulli-italia

magazin-alberobello-italia-puglia

Alberobello Turistilor se afla in centrul istoric 
O data ce am intrat in centrul istoric si am vazut multitudinea de casute trulli vopsite in alb zici ca am intrat pentru cateva ore in alta dimensiune. Chiar daca vazusem poze inainte, atmosfera la fata locului si magia acestor tinuturi trebuie simtite pe propria piele. Poate nu ar fi atat de spectaculos daca ar  fi un centru istoric plan dar faptul ca e intins pe doua dealuri acoperite cu casute cu conuri rezulta o imagine extravaganta, de poveste, zici ca a fost un decor special construit pentru un film si nu un mod de viata normal al localnicilor de aici. Practic este un bulevard ce intretaie doua dealuri.

Pe un deal se afla `zona comerciala` numita Monti unde toate casele au fost transformate in magazine cu suveniruri si mici muzee locale (gen muzeul pastelor, muzeul uleiului ... care de fapt sunt tot magazine specializate). Tot aici se afla singura biserica trullo din lume, biserica Santo Antonio edificata in 1926 si restaurata in 2004. Aceasta zona cuprinde 1030 case trulli printre care si Casa Muzeu Sovrano (cea mai mare casa Trulli din Alberobello) unde puteti descoperi istoria acestor case prezentata in detaliu.

impresii-alberobello-italia

Monti-alberobello-trulli-suveniruri

nici-o-strada-fara-trulli

alberobello-oras-frumos-italia



alberobello-trulli-magazin

suvenir-alberobello

Pe celalalt deal numit Aja Piccola se afla trulli transformate in restaurante, trulli ce pot fi inchiriate turistilor, mici hotel-uri si case ce se pot vizita. Aceasta zona cuprinde 590 de case trulli si e zona autentica unde ajung mult mai putini turisti, dar unde am stat destul de mult datorita barului cu terasa ce l-am descoperit aici.

puglia-alberobello

aja-picolla-alberobello-localnicilor

alberobello-hotel-turistic

O terasa cu o priveliste de milioane
Stiti expresia `coffe with a view` adica `o cafea cu priveliste`. Ei bine in Alberobello este o terasa unde platesti o cafea si primesti la pachet panorama. De milioane! Am stat pe terasa destul de mult absorbind privelistea, observand detalii bine ascunse (cum sunt simbolurile religioase si de mitologie de pe conurile caselor ce dezvaluie identitatea celor ce locuiesc in casele respective) in timp ce ne bucuram de soare si cele peste 23 de grade, cand in Romania erau 10. Cu asa vreme, pretul infim platit pe vacanta si asemenea privelisti nu ai cum sa nu iubesti Italia!

bar-turistic-alberobello

bar-alberobello

coffe-with-view-alberobello

alberobello-impresii-am-fost-acolo-puglia-blog

Cum se vad trulli in interior
Asadar toata zona cu casute trulli sunt acum a turistilor si foarte putini localnici mai locuiesc aici ca pe vremuri. Adevarul e ca aceste case sunt destul de primitive pentru cerintele actuale.
Insa chiar si asa aveam sa aflam ca ele pot acomoda linistit o familie, ca nu sunt chiar atat de mici precum par dinafara. Practic fiecare casa ocupa 3-4 acoperisuri din acestea conice si interiorul chiar daca are doar 20 m2 si nu are pereti (deci nu are camere separate) e foarte bine compartimentat, asa incat casa in care am intrat avea o baie cu dus, o mica sufragerie, un pat matrimonial si o bucatarie complet utilata. Localnicii isi deschid usile turistilor si poti intra sa le vezi in interior gratuit, dar donatiile sunt binevenite.

trulli-interior-alberobello


trulli-interior

Istoria amuzanta a Caselor Trulli
Batranelul ce ne-a prezentat casa lui, ne-a povestit ca acest tip de case au aparut prin 1500 si la inceput erau doar 40. Ele au fost construite cu piatra din carieriele din regiune si povestea lor e chiar interesanta. Cica sunt construite 100% din piatra, bucati puse una peste alta, suprapuse perfect. Nu au deloc ciment si cica cand veneau cei din Napoli sa colecteze taxele, oamenii isi `desfaceau casa` dand jos pietrele pentru a nu plati impozite. Sincer pe mine istoria lor m-a amuzat teribil dar oricum vad ca treaba asta a prins fiindca s-au raspandit rapid. Acum sunt peste 1500. Ele fac parte din cultura locala si acum sustin turismul din Puglia. Datorita acestor oameni inventivi si a caselor demontabile Alberobello a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in 1996.

alberobello-monti-puglia

Impresii personale despre Alberobello
Prietena mea Mary zicea ca Alberobello e frumos dar foarte comercial. Ei i-a placut mai mult dealul unde erau trulli pensiuni, trulli hotel-uri si trulli restaurante. Cu alte cuvinte i-a placut mai mult Alberobello localnicilor. Mie mi-a placut si zona comerciala, nu ii condamn pe localnici fiindca traiesc din turism, cat timp nu am simtit ca si-au sacrificat patrimoniul pentru asta. Suvenirurile ce le vindeau erau autentice si nu chinezarii. Puteai sa vezi in usa magazinelor femei in varsta crosetend, brodand, erau magneti trulli, machete trulli, paste oricchite si alte produse alimentare locale etc. Daca iti propuneai sa petreci o zi intreaga in Alberobello nu te-ai fi plictisit fiindca fiecare magazin e ca un mic muzeu ce dezvaluie putin din mestesugul si traditiile locale. Iar daca mai stii si putina italiana e deja perfect fiindca localnicii deabia asteapta sa-ti povesteasca. Majoritatea stau in usa magazinelor si povestesc, chiar daca sunt clienti inauntru ... cred ca pt ei nu e un job ci un stil de viata. Dar daca e sa ne limitam strict la perimetrul turistic as spune ca Alberobello e mai degraba un orasel ce poate fi vazut si simtit intr-o jumatate de zi, in cateva ore, cu tot cu statul la cafenea sau masa luata la unul din restaurante.

Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

7 comentarii:

  1. Dragut oraselul! Nu mai auzisem de acest loc, sunt interesante casutele acestea, trulli. Am aflat si eu ceva nou azi. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ratez nici un articol despre Alberobello, imi place extraordinar de mult (desi nu l-am vizitat pana acum) si vreau neaparat sa il vad. Mi se par atat de "dulci" casutele astea, nu stiu, ma fascineaza pur si simplu! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Am tot auzit de Alberobello, dar nu stiam ce sa cred. Unii ziceau ca-i frumos, altii ca-i prea comercial si n-are nici un farme. Acum dupa ce-am vazut pozele, m-an hotarat: imi place :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca e prima oara cand am auzit sau vazut casutele acestea, e interesant, ma intreb de unde s-au inspirat?! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Este de vis, am fost acum 5 ani si mi-a placut la nebunia

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi puteti spune, va rog, cum se numeste terasa la care ati admirat panorama orasului? Vom merge in martie in Bari, insa nu ne putem hotari unde sa ramanem cazati mai mult timp avand in vedere ca atunci va fi si Pastele catolic. Vom fi si cu baietelul de 3 ani, am prefera Alberobello insa trenurile nu vor circula de Paste. Ma puteti sfatui in acest sens? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu te pot sfatui in acest sens. Probabil singura varianta ramane Bari sau sa inchiriati masina....La terasa nu ii stiu numele insa nu cred ca e greu de gasit. Alberobello nu e un oras mare.

      Ștergere