Film Ce que le jour doit a la nuit - Franta si Algeria intre dragoste si razboi

Saptamana 141
Ce que le jour doit a la nuit (2012)

Ce-Que-Le-Jour-Doit-A-La-Nuit-review-film


Nu am mai scris demult despre un film cu calatorii, dar de data asta revin in forta cu un film capodopera pe care nu trebuie sa-l ratati. Filmul este facut dupa cartea cu acelasi nume, tradus in romana `Ceea ce ziua datoreaza noptii` de Yasmina Khadra, o carte premiata cu titlul `Cel mai bun roman al anului`. Asa ca saptamana asta recomandarea mea se adreseaza atat celor ce iubesc filmele cat si celor ce iubesc cartile. 

Povestea filmului se desfasoara din 1930 pana in prezent si este o aparare curajoasa a dublei culturi franco-algeriana, intre Occident si Islam. O promisiunea facuta in secret, o iubire imposibila, o poveste de dragoste cum rar intalnesti in filme. Younes (Fu'ad Aït Aattou) nu are decat 9 ani cand tatal sau este ruinat de catre un speculant si astfel isi pierde toate terenurile. Complet coplesit de pierderea averii, tatal copilului il incredinteaza pe Younes unchiului sau farmacist Mohamed (Mohamed Fellag) si sotiei acestuia, frantuzoaica Madeleine (Anne Consigny), pentru a-i da sansa la o viata mai buna.Younes avand ochii albastri si un chip angelic este usor acceptat de comunitatea din Vest, de clasa superioara a populatiei. Numele lui este acum Jonas si creste in randul tinerilor colonisti, cu care se imprieteneste pe vecie. Vom descoperi alaturi de ei bucuriile unei existente privilegiate, distractii, chefuri si zile intregi petrecute pe malul marii. Insa toate astea se schimba in ziua in care vine in oras Emilie (Nora Arnezeder) o tanara fascinanta, care devine dorinta tuturor prietenilor. Astfel se naste o mare poveste de dragoste care va testa complicitatea frateasca dintre cei patru prieteni, definita de loialitate, egoism si amaraciunea razboiului de Independenta al Algeriei din 1990. 

Este un film ce vorbeste despre identitate, demintate, prietenie si dragoste. O integrare si aparare intre culturi. Este viata lui Jonas incepand de la 9 ani si pana la moarte. Alegerile pe care trebuie sa le faca: algerian sau european, trecut sau prezent, iubire sau loialitate si in final decizia de a se lasa pe mana destinului sau sa preia controlul asupra vietii lui. Este un film foarte intens de aceea e greu sa va fac un rezumat. Este si lung, are 2 h 45 de minute, ceea ce va garanteaza o calatorie pe cinste. Din punct de vedere vizual este un film foarte frumos, plin de peisaje superbe. Exact genul ce te duce cu gandul la vacanta, la distractie si relaxare alaturi de prieteni dragi. Fanii filmelor frantuzesti, romantice si mature nu vor fi dezamagiti. Nota primita pe IMDB este 7.6 si merita!

film-calatorii-ce-que-la-jour-doit-a-la-nuit


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII


13 comentarii:

  1. Am mai auzit de el si din ce povestesti pare pe gustul meu. Am sa-l pun pe lista pt sapt viitoare. De mult n-am mai vazut un film bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am văzut! Frumos! Merită!

    RăspundețiȘtergere
  3. O, ce film interesant! Neaparat trebuie sa il caut si eu.
    Ai fost in ceva plimbari?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am fost nicaieri :( tocmai aia e problema

      Ștergere
    2. Am vazut si eu filmul si iti multumesc pentru recomandare, mi-a placut foarte mult. Un film intens, o lume pitoreasca, putin dramatic, dar foarte frumos. Si vroiam sa te mai intreb ce mai faci??? Si sa iti transmit un gand de bine!

      Ștergere
  4. Nu l-am văzut dar îl trec în listă :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim8:45 a.m.

    Este un film grozav, ar fi bun pentru tema la dirigintie. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere