Traseu turistic de weekend pe Transalpina si Valea Oltului

Primul weekend de toamna, prima iesire in natura. Eram cu prietenii, aveam masina, parca era prea frumos afara sa stam sa gatim sau sa jucam remi, Kari era plecat in tabara la munte (de data asta la Baisoara) asa ca ne-am hotarat spontan sa dam o tura prin Transalpina. Din Cluj sunt doar vreo 250 de km pana in Novaci, ne gandeam noi ca la o adica ne putem intoarce chiar in aceasi seara acasa. Ne-am facut rapid bagajele, am citit una alta pe net despre Transalpina fiindca nu prea stiam mare lucru decat ca e unul din cele mai spectaculoase drumuri din Romania. 

impresii-transalpina-blog-calatorii


O scurta documentare despre Transalpina
Nu puteam pleca de acasa fara sa ne facem putin temele de turist. Cu ocazia asta am aflat ca:
*Transalpina este soseaua la cea mai inalta altitudine din Romania, ajungand la 2145 m (Pasul Urdele)
*Transalpina strabate muntii Parang (din Carpatii Meridionali) si ca am putea face drumetii montane spre 5 varfuri Dengheru (2.084 m), PăpuÈ™a (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) È™i Muntinu (2.062 m).
*Transalpina trece prin 4 judete si leaga Oltenia de Ardeal.
*Statiunea Ranca este recomandata turistilor pentru cazare pe Transalpina

Traseul prin Transalpina
Din Cluj am plecat pe traseul Sebes-Ranca-Novaci. Pana in Sebes mai fusesem de multe ori, nimic interesant pentru noi, apoi am luat-o la dreapta pe DN67C si peisajul a inceput sa se schimbe. Tot mai putine sate, tot mai putine colibe, tot mai multi munti si creste inalte pe vaile Sebesului. 

La un moment dat apare o pensiune turistica si oprim in parcare sa ne dezmortim picioarele si sa luam putin drumul la pas.


Luam putin zona la pas si dupa colt ne trezim cu acest peisaj in fata

Transalpina-peisaj-rau-sebes

Florile de camp aduc o pata de culoare locului. Hai ca da bine in poza


Mai gasesc doua tufe care chiar imi plac. Albinele sunt si ele la treaba



Pornim din nou. Pana acum soseua e ca oricare alt drum de munte, mai o curba, mai un podulet, paduri de brazi, raul zgomotos ce isi face loc prin inima muntilor.

transalpina-traseu-cu-masina

pod-transalpina


A doua oprire e pe malul lacului Oasa. Incepe sa picure dar nici nu mai conteaza, peisajul e incantator si preturile la afine sunt acceptabile, 5 lei paharul mare. Nu plecam pana nu pozez oglindirile simetrice. 

aliceee-traveler-transalpina


Cu cat urcam la inaltimi mai mari pot spune ca incepe cu adevarat aventura. Serpentile sunt tot mai stranse, unghiurile tot mai mici, inclinarile tot mai periculoase. Simt din nou fluturi in stomac si senzatii de adrenalina. Imi amintesc de Elvetia. Brusc imi dau seama ca anul acesta a fost anul muntilor pentru mine.

Transalpina-cel-mai-frumos-traseu-romania

Transalpina-cel-mai-frumos-traseu-romania2

casa-pe-transalpina

oi-transalpina-traseu


transalpina-toamna-trauseu-blog-calatorii

In Pasul Urdele ajungem la apus. Desi soarele nu ne ofera un spectacol plin de culori, razele tot dau o stralucire aurie vaii. Se cere din nou o oprire. Gasim un loc cu o panorama larga si trecem la treaba.

pasul-urdele-transalpina

pasul-urdele-transalpina-aliceee-traveler


transalpina-impresii-personale

Luciri atomice pe Transalpina la apus

luciri-atomice-pe-transalpina


Parasim zona cu mici regrete. Sincer am mai sta fiindca zona e splendida, dar nu vrem sa ne prinda noaptea prin partile astea. Fiindca stiu ca toata lumea compara Transalpina cu Transfagarasan trebuie sa stiti ca drumul acesta nu este nici o vale larga unde sa vezi serpentinele. Doar le simti pe masura ce treci de ele. Asta asa ca o mica observatie :)

transalpina-drumul-spre-ranca

poza-transalpina-peisaje-de-vis

Incet incet vedem cum se lasa ceata. Acum intelegem mai bine de ce peste tot sunt indicatoare ce anunta turistii ca Transalpina e inchis de la 8 pm la 7 dimineata. Nu as vrea sa stiu cum e sa faci Transalpina pe ceata, cu atat mai putin pe jos ....

transalpina-traseu-turistic

transalpina-prin-ceata

Transalpina-prin-ceata

Vedem la orizont statiunea Ranca, ca un colt de rai pe crestele muntilor. Ma bucur ca nu mai e ceata si vom putea gasi cu usurinta hotelul. Era evident ca nu aveam cum sa ajungem inapoi la Cluj in noaptea asta asa ca am rezervat 2 camere pe Booking in varianta Last Minute cu 50% reducere. O afacere foarte buna, ca de fiecare data de altfel :)

statiunea-ranca-colt-de-rai

In vizita la Pestera Muierii
A doua zi eram in dilema, sa facem traseul inapoi pe Transalpina sau sa alegem traseul cu 100 de km in plus pe la Novaci-Ramnicu Valcea - Valea Oltului - Sibiu - Cluj. Pana la urma am ales a doua varianta ca sa mai vizitam cate ceva. Dupa nici 50 de km am vazut un indicator spre Pestera Muierii. Am ajuns la fix avand in vedere ca in interior se viziteaza la ore fixe cu ghid. Pretul de intrare e 10 ron/adult. Pestera are 8 km dar se pot vizita doar 800 m prin galerii amenajate. Circa 60 de m se merge aplecat bine, uneori chiar buburez dar interiorul e foarte frumos, sunt multe incaperi mari cu stalactite si stalagmite ce s-au format acum cativa zeci de mii de ani, fosile de urs de caverna etc. Mi-a placut mult asa ca va recomand sa o vizitati daca ajungeti in zona.

de-vizitat-pestera-muierii

obiectiv-turistic-pestera-muierii-romania

aliceee-traveler-pestera-muierii

traseu-turistic-pestera-muierii

Pe Valea Oltului
Am fost pe Valea Oltului de mai multe ori dar de fiecare data mergeam in drum spre Bucuresti cu treburi asa ca nu dadeam mare importanta zonei. De data asta am vazut-o cu ochi de turist si trebuie sa recunosc ca peisajele sunt foarte frumoase, chiar daca drumul e solicitant si obositor datorita aglomeratiei. 

Valea-oltului-traseu-turistic

toamna-pe-valea-oltului

drum-turistic-valea-oltului


Ultima oprire la Manastirea Cozia
Deja oboseala se resimtea, caldura ne obosea si trezitul devreme dimineata la fel asa ca ultimul popas a fost la Manastirea Cozia. Este o manastire de calugari, iar biserica se poate vizita in interior. E micuta dar cu multe fresce, iar locul de belvedere din spatele Manastirii merita pe deplin popasul. 

Manastirea-cozia-valea-oltului

Biserica-Manastirea-Cozia

calugari-manastirea-cozia

Thanks for visiting,

Cititi toate articolele aici -->> Romania


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

5 comentarii:

  1. Am facut si noi traseul asta acum vreo 3 ani, frumoasa Transalpina, n-am ce zice, dar parca am ramas mai vrajita de Transfagarasan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe momentele fotografiate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur sa vad articolul asta la tine Aliceee, la anul am de gand sa fac si eu transalpina, am fost pe transfagarasan si mi-a placut clar o sa fiu impresionat si de soseaua ce apare ca subiect principal in articolul tau, abia astept sa intru in noul an :D si sa se faca primavara

    RăspundețiȘtergere