Totul despre obiceiurile de nunta in Maroc

Am avut norocul sa particip la doua nunti in Maroc. Prima nunta a fost chiar a cumnatei de la Paris care a dorit sa aiba o nunta traditionala si in Maroc. Fiind unul din membrii familiei am avut sansa sa vad tot procesul de pregatire de aproape si sa particip la toate obiceiurile. A doua nunta la care am fost in Maroc a fost mai mult din intamplare, fiindca eram acolo si soacra fusese invitata asa ca m-a luat si pe mine. Deci am fost un simplu invitat. 

totul-despre-nunti-Maroc

Informatii generale despre cum sunt nuntile in Maroc
  • In Maroc nunta este cel mai important eveniment din viata unei femei, iar casatoria este atat de importanta incat femeile nemaritate pot spune ca si-au ratat viata din punct de vedere social.
  • Varsta medie la care se casatoresc femeile in Maroc e de 18-25 de ani (maxim) iar la barbati de la 35 de ani in sus. Evident mai sunt si exceptii. Deci sa vezi tinere cu barbati de 40+ e perfect normal.
  • In ultimii 10 ani in Maroc nunta se face dupa propriile alegeri. Practic in momentul in care `ai o relatie` familia barbatului merge la familia fetei sa o ceara. Din momentul logodnei indragostitii pot sa faca nunta in 2/3/4 ani sau sa nu o mai faca niciodata, daca nu se inteleg. Relatiile pe furis nu sunt foarte bine vazute, iar concubinajul e aspru judecat de societate.
  • In sate si in familiile foarte traditionaliste se mai practica nunta aranjata. Adica mama baiatului cauta fata potrivita  pentru baiatul ei, familiile se inteleg si `la logodna` se vad tinerii pentru prima oara (dar stiu informatii unul despre celalalt de la familie). Daca se plac  se logodesc daca nu, NU. Familia nu are dreptul sa decida in locul tinerilor. Apoi oricum de la logodna la casatorie e cale lunga ...
  • Obiceiurile de nunta in Maroc depind destul de mult de zona geografica in care se afla si starea materiala a familiilor. Initial nunta marocana se organiza in cort-uri mari, afara si tinea 7 zile. O data acasa la familia barbatului si o data acasa la familia fetei. Cu alte cuvinte saarbatoareau 14 nopti. Mancarea  era  preparata intre familii, vecini si prieteni astfel incat toata lumea participa la organizarea nuntii. 
  • In ziua de azi e prea scump sa mai faci o asemenea nunta, asa ca petrecerea propriu zisa tine doar o noapte si in general e la comun. Acum toate cheltuielile le suporta familiile tinerilor. Daca sunt cat de cat instariti inchireaza o sala de mese, daca nu au atat de multi bani atunci fac o nunta la cort (un obicei foarte practicat si in ziua de azi).
  • Vara e sezonul nuntilor (fiindca atunci se reuneste familia din toate colturile lumii). Luna august e si la ei `luna concediilor`. Practic daca calatoresti vara ai sansa sa prinzi cel putin o nunta la cort in apropiere si sa nu poti dormi toata noaptea. Noi cand am fost in Honeymoon weekend in Marrakech am prins o nunta la cort fix langa hotel si a tinut 3 nopti. Chiar si asa nimeni niciodata nu se va plange! Nunta poate avea loc in orice zi, nu doar in weekend cum se obisnuieste la noi.
  • In cadrul ritualului nuntii la ei nu se merge la moschee! Practic nunta religioasa e doar o instiintare catre Imam si un act eliberat de judecatorie.
  • Nuntile marocane sunt foarte mari si normal foarte multi ce participa nici nu-i cunosti. De ce e asa? Fiindca familiile sunt numeroase! Practic invitatia se face telefonic (sau personal) si inviti familia. Din cadrul unei familii participa in general 2-3 persoane dar pot merge si 10-20 (daca au multi copii, nepoti etc). De asemenea daca cei invitati au musafiri in acea zi sau rude venite de departe, normal ca ii vor duce si pe ei la nunta, chiar daca ei nu cunosc mirii. E perfect normal. Asa ca o nunta are de la 100 la 500 de persoane lejer si e greu sa aproximezi cati vor veni in ziua cea mare. Din cate am inteles la nuntile in cort deseori se mai autoinvita si necunoscutii. 
  • Cu cinstitul e simplu, fiecare pune cat poate. 100 DH (10 euro) de persoana e suma de pornire si destul de multi se rezuma la atat, mai ales daca familia e numeroasa. Cadourile gen vase, electronice, bijuterii, obiecte decorative, parfumuri sunt si ele acceptate cu placere. Pana la urma nunta e despre distractie, iar cadoul e o mica atentie nicidecum `afacere`,cum a devenit in ultimii ani la noi. Cadoul se da la inceputul serii cand te intalnesti cu familia si ii feliciti. 
nunta-in-maroc-henna-party
nunta-in-maroc-henna-party
nunta-in-maroc-henna-party

Organizarea Nuntii in Maroc
Eu la ambele nunti la care am fost am observat ca organizarea a fost facuta exclusiv de `Event planner`. Asta inseamna ca o companie se ocupa de muzica, rochii, vase, decor, bijuterii, fotograf, cameramani, formatie live si angajeaza o bucatareasa impreuna cu care se stabileste meniul ales de miri. In general ei se ocupa de tot, mai putin de prajituri care se comanda separat la cofetarie. Practic iti fac mai multe propuneri si tu alegi varianta ce ti se potriveste. Preturile  incep de la 1000 de euro pt o nunta foarte simpla la cort cu mancarea gatita in casa de familie/prieteni si merge pana la 3000-5000 euro o nunta normala (fara extravagante) printr-un event planner, organizata la sala de mese. Asta in conditia in care majoritatea preturilor sunt cu 40% mai mici decat in Romania si alcool nu se consuma deloc.

Nunta in Maroc are 3 faze
Practic doar prietenii si membrii apropiati din familie participa la toate trei. Fiecare faza are loc intr-o o alta zi.
  • Prima faza e cea in care viitoarea mireasa merge cu fetele la hammam (baia traditionala). Acolo o pregatesc de nunta, o `spala de pacate` si ii dau sfaturi in legatura cu noaptea nuntii (momentul in care va avea pentru prima oara relatii cu sotul, sexul inainte de casatorie fiind teoretic interzis). 
  • A doua faza e `Henna Party` un fel de petrecere a burlacitelor. La aceasta petrecere se intalnesc doar femeile, de obicei in casa viitoarei mirese. Rude, vecine si prietene participa la marea pregatire pentru nunta. La aceasta petrecere se mananca mancare gatita in casa, se consuma prajituri, mult suc si binenteles se picteaza toata doamnele cu henna in diverse modele, care mai de care mai complexe atat pe maini cat si pe picioare. Evident mireasa va avea parte de cel mai frumos si mai elaborat model, realizarea lui putand dura chiar si o ora. Scopul pictarii cu henna e acela de a feri de invidie si energie negativa mireasa. Viitoarea mireasa e imbracata intr-un kaftan ca de printesa (de obicei verde inchis, albastru inchis sau visiniu), poarta bijuterii mari si va sta pe un tron improvizat de unde va urmari toata petrecerea data in cinstea ei. Fetele vor dansa si ii vor ura rand pe rand numai de bine. La petrecerea la care am fost eu a fost muzica live, fotografi, cameramani etc dar nu toata lumea angajeaza ... in functie de cat e de mare casa in care se da petrecerea si daca isi permit. Pentru mine aceasta petrecere a fost una intima, in care stiam pe toata lumea, unde toate participantele erau machiate cu bun gust si imbracate in kaftane frumoase, in culori puternice. Toata lumea a dansat de placere, fara sa se gandesca daca `da bine pe camera`. A fost chiar frumos. 
  • A treia faza e petrecerea propriu zisa, NUNTA unde participa si femeile si barbatii. Toata lumea e imbracata cu haine de sarbatoare, kaftane viu colorate, machiate strident si cu parul acoperit. Cele ce nu isi acopera parul cu voal merg la coafor pentru a-si pune extensii cu care isi prind cate un coc mare. Practic cand ies de acolo nici nu le mai recunosti. Invitatele pot purta hainde de orice culoare, inclusiv alb. Mireasa in schimb va purta in noaptea nuntii 7 rochii, 7 bijuterii imense si 7 pantofi diferiti. Fiecare rochie e un kaftan de alta culoare si alt model, singurul lucru ce  e in comun la toate nuntile e ca se poarta o rochie rosie si ultima rochie e cea alba, in stil european, pt care se comanda si un buchet de mireasa. Barbatii in general se schimba de 3 ori si poarta in general tot kaftan traditional, iar la final clasicul costum/frac european. Nunta dureaza toata noaptea si pe parcursul ei mirele si mireasa fac un fel de parada modei. Asta e ziua in care mireasa e tratata ca o printesa. Iar mirele ca un print. Sunt distrati de artisti imbracati in haine traditionale, dansatoare profesioniste ce danseaza pentru ei si cu ei, ambii sunt asezati pe un tron si apoi ridicati in aer si danseaza asa cu ei, e nebunie. Pe langa formatia live si `programul artistic` mirii stau pe un fel de canapea puternic ornamentata unde invitatii vin ca sa faca poze cu ei, iar fotograful ii pune in diverse pozitii `standard` pentru a le face poze frumoase de album. Din cate am observat mireasa si mirele nu mananca si nici nu prea danseaza cu invitatii, ei fiind mai mult in centrul atentiei si avand grija sa se tina de programul facut de Event Planner care se ocupa cu inchiriatul rochiilor, a pantofilor, a bijuteriilor si o ajuta pe mireasa sa le tot schimbe pe parcursul noptii. Tot ei au grija ca tot programul artistic/masa/intrarea mirilor/dansul invitatilor etc sa mearga conform programului. Daca va intrebati ce fac invitatii, ei bine stau la masa (mesele sunt rotunde de 10 persoane) si povestesc toata noaptea. Privesc spectacolul. Aplauda mereu. Mananca din greu. Danseaza putin si fac cateva poze cu mirii. Invitatii danseaza in centrul localului, pe un fel de ring. Toti la comun intr-un cerc mare (femeile nu danseaza foarte aproape de barbati, nici macar pe melodiile lente). Mancarea consta in general dintr-un fel sau doua feluri principale (tajine cu prune uscate/ rfisaa/ cus-cus/sfaa etc) ce vine servit pe un platou imens de argint sau aur pe fiecare masa de unde se mananca cu mana la comun (v-am spus sa vasele sunt inchiriate). Dupa masa vin platourile cu fructe, pe fiecare masa punandu-se unu. De-a lungul noptii se consuma doua feluri de prajituri (europene si marocane) care la fel sunt servite pe platouri cum vin din cofetarie (mix) si fiecare isi pune pe farfurioara de care doreste. O data cu prajitura europeana vin chelnerii cu shake de fructe. O data cu prajitura marocana vin chelnerii cu multeee pahare de ceai. Spre dimineata se consuma supa harira (supa crema de legume) si cafea. Iar ultimul fel e tortul miresei, comandat in stil european si taiat ca la noi, de catre frumoasa mireasa in rochia alba. Intre mese se aduc pe farfurioare curmale, alune, caju si multe pahare de suc. Fiindca nu se consuma alchool evident nu se imbata nimeni :) si toata lumea rezista eroic pana dimineata la 7/8 (inclusiv copiii) cand circula autobuzele/ taxiurile si poti merge in siguranta acasa.
nunta-in-maroc-kaftannunta-in-maroc-locatii
nunta-in-maroc-obiceiuri

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

45 de comentarii:

  1. pentru noi, europenii, pare ca intr-un basm, "am petrecut 3 zile si 3 nopti". La casatoria ta, tot asa a fost?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu a fost asa fiindca mie nu imi place sa fiu in centrul atentiei, am preferat ceva simplu si privat.

      Ștergere
  2. Eu inca astept cu nerabdare momentul in care sa particip la o nunta marocana. Ma plimbam la un moment dat pe strada si am trecut pe langa un local unde se celebra o nunta si probabil m-am uitat prea insistent pentru ca in secunda urmatoare s-au gasit cateva persoane care sa ma invite sa intru. Mi-a fost rusine sa merg asa pe nepusa masa vorba vine, dar parca putin, in adancul sufletului, imi pare rau ca nu am acceptat haha

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate o sa ai o a doua sansa. Am patit si eu in India sa fiu invitata la o nunta si nu m-am dus. Parca regret putin acum :)

      Ștergere
  3. Foarte interesante obiceiuri! Am văzut doar in filme, trebuie sa fie minunata experiența pe viu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da este foarte interesant Larisa, mai ales pentru noi ca europeni, e ca la spectacol :)

      Ștergere
  4. multumim tare mult mi-a placut postarea si descrierile, interesant sa stii obiceiuri ale altor culturi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante obiceiuri. Vazusem ceva intr-un serial, dar chiar sunt frumoase obiceiurile lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Clona parca au fost prezentate mai multe obiceiuri.

      Ștergere
  6. Rochiile sunt superbe! E foarte interesant sa vezi traditiile fiecarei culturi, desi unele nu se potrivesc cu modul meu de a gandi, chiar sunt foarte interesante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cultura lor e foarte diferita insa e bine sa vezi doar partea buna

      Ștergere
  7. Ce interesante sunt tradițiile marocane despre nuntă. Par să aibă anumite reguli mai stricte, dar sigur sunt și aspecte care te-ar face să dorești să participi la un astfel de eveniment. Mi se pare cumva hazliu și stresant pentru mireasă când nu știe câți invitați vor veni la nuntă. 😂😂😂 Oricum, la ei este ceva normal așa că mirii probabil nu au așa multe probleme la acest capitol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este întru-un fel stresant dar Event planner-ul se ocupă de tot. 😃😃😃

      Ștergere
  8. Este interesant sa citesti atat de frumos despre o cultura. Si incerc sa vizualizez si eu astfel de evenimente frumoase. Caci, sunt frumoase, oricat de simple ar fi ele. Cand vezi oameni fericiti, nu mai vezi decoratiunile de pe masa ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crede-ma Carmen ca o nuntă în Maroc nu este niciodată simply 😀

      Ștergere
    2. buna Aliceee.cand ai timp as vrea sa vb in privat.trebuie sa te intreb ceva fff serios

      Ștergere
  9. Nu știam nimic despre această cultură, articolul tău a fost foarte informativ. Și am aflat o mulțime de lucruri noi :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat de interesant :) nu stiam toate aceste treburi despre nunțile de acolo :) imi place treaba cu henna si ca de 10 ani isi pot alege singuri partenerii cu care vor sa se căsătorească si nu sunt aleși pentru ei! 🎀🎀🎀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întradevăr Alexa tatuajele cu henna sunt extraordinare 😍

      Ștergere
  11. Ce ritual interesat! Eu iubesc partea cu henna! ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În teorie iubesc și eu obiceiul cu henna dar din păcate am alargie

      Ștergere
  12. Cat de frumos+
    N as putea face fata la atatea ritualuri :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu aș putea face tocmai de aceea nu mai am dorit o nuntă în Maroc după tradițiile lor

      Ștergere
  13. Bravo pentru articol, l-am savurat cu drag, am aflat multe lucruri interesante.
    E pacat ca la noi nunta e o afacere care te costa cam mult la final daca tragi linia. Invitatii vin obligati.
    Mi-ar placea sa se primeasca si la noi cadouri, ar fi parca mai personal si da, mi-ar placea tare mult pictura pe maini cu henna. Mi se pare extrem de feminina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Mihaela
      Mi-ar plăcea și mie să putem duce cadouri la nuntă cred că am alege lucrurile cu mare drag.

      Ștergere
  14. Putina cultura generala legat de obiceiurile din Maroc. M-au uimit unele lucruri, de ce sa nu recunosc. Cunosc mult prea putine aspecte despre cultura marocana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, citind articolul cred că cunoști mult mai multe 😍

      Ștergere
  15. Au o tradiție tare interesanta. Recunosc ca nu stiam n-ai nimic despre acestea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că vom povestit ceva nou tuturor, astazi 😍

      Ștergere
  16. Woow, ce de obiceiuri, ma bcur ca ne-ai scris eu nu prea aveam habar despre aceasta tara si traditii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Interesante traditii, alta cultura. Stiam si eu cateva, dar nu atatea. 🙂

    RăspundețiȘtergere
  18. Cat de tare!!!
    Pe mine ma fascineaza lumea orientala si am participat la o nunta aici, in Romania....dar erau doar femei musulmane si mireasa...apoi a venit mirele si a luat-o...
    Sigur mi-ar face placere sa iau parte la o astfel de nunta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că a fost interesantă nunta chiar daca a fost în Romania.

      Ștergere
  19. Informatii utile. Articolul perfect.
    Mi-a plăcut mult

    RăspundețiȘtergere
  20. Oauu tare mi-a placut cum ai povestit, asa m-am regasit in diversele povestiri de la diferiti colegi, o vreme am locuit in Uk si am avut colegi diferiti, una din ele era de religie mosulmana si mi-a povestit putin de obiceiurile la care tb sa participe(petrecerile, gateala), insa nu stiam multe amanunte. Acum gratie tie mi-ar face mare bucurie sa particip la o astfel de nunta si eventual sa ma transform si eu in costum specific, coafura etc.. pun visul in lista;) . Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita incercat o data in viata. Este o experienta memorabila.

      Ștergere
  21. Anonim6:30 p.m.

    Căutați cel mai bun manager de cont FOREX & STOCK? Apoi v-am adus la veste bună că domnul James este cel mai bun comerciant online FOREX, STOCK, BINARY OPTION & IQ OPTION, care poate transforma 500 $ în 6.500 $ în doar 4 zile .... De când a început să tranzacționeze pentru mine, am nu am avut niciodată vreun motiv să regret că l-am cunoscut ... contactează-o acum
    WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  22. Mulțumesc domnule pentru vrăjile tale reale. Numele meu este Zara Matteo. Acest lucru este cu adevărat incredibil și nu am experimentat niciodată așa ceva în viața mea. Înainte de a vă cunoaște, domnule, am încercat toate mijloacele probabile pe care le-am putut pentru a-mi aduce soțul înapoi, dar am ajuns să-mi dau seama că nimic nu funcționează pentru mine și că soțul meu a dezvoltat multă ură pentru mine. Am crezut că nu există nicio speranță de a mă reîntâlni cu fostul meu soț. Dar când am citit recenzii bune despre modul în care DR WHITE îi ajută pe ceilalți, am decis să-i trimit un mesaj prin WhatsApp: +17168691327. să încerc și am făcut tot ce mi-a instruit și am avut încredere în el și i-am urmat instrucțiunile, întrucât el m-a garantat în 48 de ore și tocmai atunci fostul meu m-a sunat. Domnule, acum suntem mai fericiți ca niciodată. Totul arată perfect și atât de natural! Vă mulțumesc foarte mult domnule pentru vrăjile dvs. autentice și incontestabile. aici din nou e-mailul său:

    wightmagicmaster@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  23. Vreau să folosesc această ocazie pentru a-i mulțumi dr. Ilekhojie, care mă ajută să câștig o sumă mare. Juc la loterie în ultimii 5 ani și nu am câștigat niciodată. De atunci nu am mai putut câștiga și am fost atât de supărat și am avut nevoie de ajutor pentru a câștiga la loterie. așa că am decis să intru online și să caut ajutor, acolo am văzut atât de multe mărturii bune despre acest om numit Great Dr Ilekhojie despre modul în care a aruncat loterie de vrăji norocoasă pentru ca oamenii să câștige la loterie. De asemenea, l-am contactat și i-am spus că vreau să câștig la o loterie, mi-a aruncat o vrajă pe care o folosesc și joc și am câștigat o sumă mare în dolari. Îi sunt atât de recunoscător acestui om. În cazul în care aveți nevoie și de el pentru a vă ajuta să câștigați, îl puteți contacta prin e-mailul său: gethelp05@gmail.com și trimiteți-i un mesaj direct la +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  24. Un mare mulțumire de la Maria Fieraru către DR DAWN pentru că m-ai ajutat să-mi reconstruiesc casa spartă. Incoerența a fost la ordinea zilei în casa și în căsătoria mea. Soțul meu a avut o problemă al naibii și îmi sfâșie carnea de când am început să avem prea multe dezacorduri. În unele zile tocmai a plecat și nu s-a întors decât în ​​ultimele săptămâni. Am fost devastat și am încercat tot ce am putut pentru a remedia problemele, dar nu am reușit. A trebuit să caut ajutor și am fost îndrumat de un prieten să contactez DR DAWN, ceea ce am făcut. Nu am știut niciodată că va fi posibil pentru că problemele persistaseră timp de doi ani întregi. DR DAWN m-a liniştit şi mi-a spus să am încredere în el şi să cred că dorinţele mele se vor împlini. Mi-a reparat căsnicia cu relația sa puternică de reuniune de dragoste și casa mea este din nou grozavă și soțul meu este cu mine pentru a nu pleca niciodată. Contactează-l și tu și crezi că te poate ajuta pentru că nu are înregistrări proaste. Doar WhatsApp-i +2349046229159
    sau e-mail-i prin: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere