5 Probleme la care sa te astepti intr-o vacanta in Macedonia

Urmeaza sa calatoriti in Macedonia? Inainte sa plecati ar fi bine sa va documentati putin, ca sa nu ramaneti la fel de socati cum am ramas eu. :)))) Mie mi-ar fi prins bine sa stiu toate lucrurile astea inainte, de aceea azi am sa va impartasesc din experienta proprie cateva probleme, pe care le-am intampinat in vacanta din Macedonia. Sper sa va ajute.

Probleme-in-Macedonia
Vacanta in Macedonia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Autocarul m-a costat 40 euro dus-intors Bucuresti-Skopje (drum peste noapte). Zboruri ieftine la 30 euro dus-intors sunt din Budapesta-Skopje si le gasiti aici  >>>Bilet de avion ieftin Skopje . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Macedonia  Eu am platit 100 euro pe 7 nopti intr-un apartament inchiriat la localnici,  prin AirBNB. Puteti citi detalii despre el in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.

5 Probleme la care sa te astepti intr-o vacanta in Macedonia

1.  Ceea ce vezi pe harta, nu te ajuta in realitate!


PARTEA PROASTA:   Ohrid e la 180 de km de Salonic si totusi drumul dureaza 8 ore. 
Vad distanta pe harta, 180 de km, o nimica toata. Ma si gandeam cum o sa-mi petrec eu ziua de nastere intr-o statiune frumoasa, pe malul lacului Ohrid. Salonicul oricat e de turistic, chiar nu e genul meu de destinatie, asa ca vroiam sa plec cat mai repede de acolo. Problema e, ca n-am gasit nici un autocar sau tren direct Salonic-Ohrid! Nici unullll, asa ceva....
Nu-mi vine sa cred, ca pentru a ajunge in Ohrid, din Grecia, trebuie sa merg pana in Nordul Macedoniei, in Skopje si apoi sa cobor inapoi in Sudul Macedoniei, in Ohrid. Toata treaba dureaza 8 ore!!!!

PARTEA BUNA: Bine c-am ajuns in Ohrid!!!

2. Internetul  costa 10 euro/per MB de net folosit


PARTEA PROASTA: Nici nu trec bine frontiera ca primesc clasicul mesaj de la Orange `Bun Venit in Macedonia` urmat de tarifele prin roaming. De obicei nu dau mare importanta acestui mesaj, adica nu-l citesc cap coada, dar  de data asta ceva m-a lovit. Vad 10 euro/per MB la internet si nu imi vine sa cred. D-ne feri sa imi pornesc datele aici din greseala. S-ar putea sa ma falimentez, fara sa stiu. 1 euro platesti per minut de apel primit. Nu-mi vine sa cred, dar preturile astea sunt reale. Din cauza ca nu e tara membra UE, deci oferta roaming aici nu functioneaza ca in celelalte tari europene.

PARTEA BUNA: Toate apartamentele si hotel-urile au net gratuit, la fel si toate terasele si restaurantele la care am mancat in Skopje si Ohrid. Multe sunt cu parola, dar macar poti sa te bucuri de internet!

3. Taximetristii din Skopje vor incerca sa te prosteasca


PARTEA PROASTA: Daca doresti sa iei un taxi de la autogara/gara sau din perimetrul obiectivelor turistice, situatia e nasoala. Nimeni nu te duce cu aparat si toti iti cer de 5x pretul real al cursei. Oamenii sunt intelesi si treaba functioneaza ca in Romania pe vremuri. Adica n-ai cu cine sa te intelegi. Oricum engleza lor e ca si chineza mea, ei doar iti arata pretul pe telefon, nu e loc de negocieri.

PARTEA BUNA: In Macedonia functioneaza Uber. Insa daca nu ai net, nici Uber-ul nu te ajuta. Totusi, vestea buna e ca exista o campanie nationala prin care taxiurile te duc cu 20% reducere daca le ceri înainte sa inceapa cursa. Pe mine 3 din 5 soferi au acceptat sa ma duca cu reducere, odata ce m-am indepartat de perimetrul turistic. 

4. La frontiera `se dau cadouri`


PARTEA PROASTA: La prima vizita in Ohrid, am plecat din Macedonia cu trenul spre Serbia si de cum am ajuns la frontiera au început controalele in tren. Prima data ne-au cerut actele, apoi au intrebat de tigari si alcool. Daca ai la tine nu poti scapa fara un mic cadou la 'baiatu' care repeta insistent 'gift, gift'. Prima data am zis 'no gift` sunt pentru mine, dar apoi am inteles mesajul si m-am conformat.

PARTEA BUNA: Se multumesc si cu o ciocolata, atata timp cat e `gift` si zambiti.

5. Alchool nu se vinde in magazine dupa 7 pm (iarna), dupa 9 pm (vara) 


PARTEA PROASTA: Asta nu ar fi neaparat o problema, daca e o zi obisnuita. Pana la urma poti sa consumi o bere pe terasa la orice local din oras, la orice ora, insa era ziua mea si vroiam un vin bun `made in Macedonia`. Vara stiti cum e, pana la ora 9 seara de abia m-am intors de pe plaja, am facut un dus, pana m-am imbracat era deja 10. Nici prin cap nu mi-a trecut, ca asta ar putea fi o problema. Pana n-am ajuns la supermarket si am vazut lacatul pus pe dulapul cu alchool. Prima data m-am gandit ca e o gluma proasta, ca poate e asa din cauza numarului mare de musulmani, dar apoi am aflat ca asta e lege data de stat. Asa ca, de ziua mea am baut vin bun, la terasa!

PARTEA BUNA: Alcool-ul in Macedonia e mai ieftin decat la noi. O sticla de vin bun costa doar echivalentul a 2 euro, iar o sticla de 1L de vodka este doar echivalentul a 5 euro.

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Macedonia? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

38 de comentarii:

  1. Musal Antal11:34 a.m.

    Pentru probleme d-astea nu trebuie sa mergi in Macedonia, le poti avea chiar si in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Radu Ilie11:13 a.m.

    Cu siguranta e greu sa ajungi din Salonic la Ohrid... Grecii nu prea ii iubesc pe macedoneni tinand cont ca au dispute teritoriale si mai ales pe denumirea tarii... Salonicul este tocmai capitala provinciei Macedonia din Grecia...Pina si Alexandru sau Filip cica nu prea au nici o legatura cu Macedonia actuala si cu Skopje... ci cu Macedonia greceasca..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate au probleme grecii cu macedonenii, dar eu ca turist, sigur am avut o problema ca sa pot ajunge la Ohrid :)

      Ștergere
  3. Multumim pentru sfaturi :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant :) nu ma gandesc sa ajung pe acolo prea curand, dar e bine de stiut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar este bine venit acest gen de articol! Mi-as dori sa stim adevarul despre fiecare tara inainte sa ne decidem sa le vizitam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cam multe parti extrem de naspa.. bine ca ne-ai spus.☺️

    RăspundețiȘtergere
  7. multumim pentru sfaturi! momentan nu aveam in planuri o excursie in Macedonia, insa o sa tinem cont de ele daca o sa ajungem pe acolo

    RăspundețiȘtergere
  8. Îmi plac astfel de articole care îți spun la ce trebuie să fii atent!

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar nu stiam toate aceste lucruri. O sa tin cont!

    RăspundețiȘtergere
  10. hehe cam naspa ce sa zic :D multumim pentru info :D

    RăspundețiȘtergere
  11. :)))) Multe peripetii. Spre exemplu in Turcia se vinde alcool doar in magazine speciale si iti dau invelite in hartie si punga neagra sa nu se vada, ca e rusine. Mai e si scump alcoolul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant.Am fost in Turcia, dar nu am aflat acest lucru:)

      Ștergere
  12. Bine de știu că internetul este cam scump. Dacă ajung vreodată, o să mă asigur că am net asigurat sau că nu îl folosesc. 😂😂😂

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiam despre aceste aspecte. Sunt informații prețioase care vor ajuta multe persoane

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stiam nimic de ceea ce ai menționat tu aici. Pentru o persoana necunoscătoare, acestea pot fi chiar foarte folositoare.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu știam aceste lucruri despre Macedonia, dar e bine de știut. Și 10 euro pe minut e destul de mult ...dar bine că se recompensează pe partea cealaltă.

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte utile și binevenite detaliile prezentate de tine. Cu siguranță am să le țin minte.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am trecut prin Macedonia anul trecut in drum spre Albania,ne au mirat si pe noi preturile mici la cazare si mancare.Mancarea este de nota 10.

    RăspundețiȘtergere
  18. Daca te duci pana in Macedonia si te vaiti ca nu poti sa-ti iei vin de la "alimentara" ca sa bei noaptea...inseamna ca esti boschetar. Comentariu de prostovan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare cu ideile lui. Nu cred că e ceva gresit să dorești să consumi vinul ales de tine, de la "alimentara" și să asculți acasă muzica ta, nu a celor de la restaurant.

      Ștergere
  19. Dar de schimb dinar unde e mai bine să schimbi??

    RăspundețiȘtergere