Impresii Bruxelles - orasul cu cea mai frumoasa piata din Europa

Bruxelles a fost destinatia mea pentru vacanta de 1 Mai in 2018. Am ales-o fiindca vroiam un city-break intr-o capitala noua și sincer nu mai sunt multe capitale din Europa de Vest in care sa nu fi fost. Mi-au mai ramas Bruxelles, Luxemburg si Dublin si anul acesta am zis sa petrec cele 3 zile in Bruxelles.

Impresii-Bruxelles-vacanta-obiective-turistice
Vacanta in Bruxelles am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 50 de euro dus-intors Cluj-Bruxelles luat de >>> AICI . Timp de 4 nopti am locuit intr-un apartament luat prin Airbnb. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

1. In zona Gare du Nord zici ca am pasit in viitor
In prima zi am coborat de metrou in zona garii. Cerul albastru in combinatie cu arhitectura futurista ofera o perspectiva interesanta orasului, de capitala business ce se defineste printr-un minimalism urban: multe unghiuri, multe reflexii, constructii din sticla si otel cromat in nuante de gri, crem si alb. Plimbandu-ma pe Bulevardul Albert Roi II am inteles de la-nceput, ca Bruxelles este un oras al speculatiilor financiare.


bruxelles-pareri-Blog

bruxelles-pareri-Blog

bruxelles-arhitectura-moderna

2. Le Grande Place a  fost numita de UNESCO cea mai frumoasa piata din Europa
Dupa 1 ora de mers lejer am ajuns in piata centrala, unde erau sute de oameni, zici ca toata suflarea din Bruxelles s-a adunat aici. Oricum,nu pot sa neg, locul acesta e de o frumusete rara. Un perimetru imens, inconjurat de case in stil renascentist si Palate gotice cu un aer sarbatoresc, o manifestare de lux si abundenta. Daca te uiti in ansamblu fiecare cladire este ca o opera de arta, daca privesti in detaliu fiecare constructie este acoperita de o broderie atent lucrata. Primaria este cea mai mare cladire, ocupa practic o latura a pietii si e construita in stil gotic, ce mi-a dat impresia de biserica, nu de cladire guvernamentala. Ca sa fiu sincera. mi-a amintit foarte mult de Domul din Milano, fiindca are la fel de multe statui. Vis-a-vis e Casa Regelui, o alta cladire impunatoare, la fel de puternic decorata, cu multe balcoane, mansarde si turnuri. Insa dincolo de arhitectura, in piata asta se intampla multe lucruri. De exemplu cand am fost eu am luat parte la o cerere in casatorie, am asistat la o mini petrecere a burlacitelor, am vazut artisti stradali ce distrau copii, clovni ce se chinuiau sa faca baloane de sapun imense si foarte multi turisti. Impresia ce mi-a lasat-o `Le Grand Place` a fost de spectacol si sarbatoare, un loc special, incarcat de istorie si grandoare.

pareri-Le-Grande-Place-Bruxelles-vacanta

pareri-Le-Grande-Place-Bruxelles-vacanta

pareri-Le-Grande-Place-Bruxelles-vacanta

grand-place-bruxelles

3. Cea mai veche Galerie de shopping acoperita  din Europa e in Bruxelles
La cateva stradute de Grand Place am gasit Galeria Royala Saint-Hubert, o constructie enorma, ce dateaza din 1847, foarte frumoasa din punct de vedere arhitectural (seamana cu Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano si Napoli) doar ca aceasta este mai veche. In total Galeria are 3 spatii interconectate (Galerie du Roi, Galerie de la Reine si Galerie des Princes) si numara 54 de magazine de lux, in care am vazut articole de piele, carti, haine, genti de mana Delvaux, `chocolaterie` bune  Neuhaus si Godiva, toate sub arcada boltita de sticla. Merita vizitat!



galerie-shopping-bruxelles

4. Centrul istoric din Bruxelles este un loc al pacatelor culinare
 CIOCOLATA 
Din `Le Grand Place` pornesc numeroase stradute cu case istorice ce au doua sau trei etaje, la parterul carora fiecare gazduieste un magazin, un bar sau un restaurant. 70% din magazine sunt `chocolaterie belgiene` si o data ce am pasit inauntru singura mea problema a fost `oare de care sa-mi iau`? Pralinele belgiene sunt vandute ca produse de lux, asa ca pretul lor poate ajunge si la 50 euro per 100 de grame. Nu o sa mint, fiecare vitrina e foarte ispititoare si trebuie sa te stii stapanii bine, daca nu vrei sa te intorci cu bagajul plin de ciocolata si cateva kg in plus. Preturile sunt destul de mari daca le cumperi la bucata, insa am vazut si oferte turistice destul de avantajoase cum ar fi 25 de euro pt 5 pachete de 250 g fiecare. 
Date interesante: Bruxelles are o istorie de 400 de ani in industria ciocolatei, pralinele de ciocolata au fost inventate aici in 1912, in Belgia sunt peste 2000 de chocolaterie, iar belgienii produc 600 000 tone de ciocolata pe an!!!
ciocolata-belgiana-Bruxelles

BERE
A doua ispita este berea. Sincer, eu nu sunt mare amatoare de bere (adica o consum, dar nu ma declar o experta in ceea ce priveste gustul, procesul de fermentare, calitatea etc). Pt mine cam toate-s la fel. Evident, situatia s-a schimbat in Belgia unde au nu mai putin de 1000 de sortimente si magazinele specializate sunt foarte tentante, cu sute de sticle artizanale afisate in vitrine, ca la muzeu. Preturile incep de la 1 euro pe sticla si ajung si la 10 euro pe sticla, doar bani sa ai. Asadar pt prima data in viata mea am facut o degustare de bere, adica am luat 7 sticle pe care le-am consumat in cele 3 zile si pot sa pun si un verdict: `daca va place berea cu arome incercati Kriek Cherry Beer  (bere cu cirese) si Kasteel rouge (bere rosie). Acestea au fost preferatele mele!!!! 

bere-belgiana-bruxelles-impresii

WAFFE (gaufre)
Al treilea pacat culinar sunt gaufrele. In Romania nu le consum, adica nu merg niciodata in oras sa comand gaufre, dar in Bruxelle sunt sub alta forma, o nebunie curata. In primul rand pe fiecare straduta din centru sunt cel putin 2 buticuri (servesc la gemulet), iar gaufrele de aici parfumeaza toata strada, in asa hal, ca devin pur si simplu irezistibile. Mirosul lor e mai ceva ca painea calda. Pretul e mic, doar 2 euro pe bucata ceea ce e foarte tentant, doar ca o data ce adaugi toppingurile (capsuni/ caramel/ ciocolata / banane/ kiwi/ frisca/ diverse sosuri/ inghetata etc) pretul lor se dubleaza fiindca 1 singur topping costa 2 euro. In concluzie nici mcar cu gaufrele nu scapi ieftin.

gaufre-waffle-Bruxelles

5. Mannenkin Pis - cea mai celebra statuie din oras e cu un copil ce face pipi

          Legenda lui Mannenkin Pis comform wikipedia:
Totul provine dintr-o faptă istorică. Un copil a salvat Bruxellesul de la nimicire. În secolul al XVII-lea, la un moment dat, olandezii au vrut să dea foc cetății. Când au dat foc fitilului, un băiețaș pierdut, ce rămasese în afara cetății, a urinat pe fitil, și astfel a rămas celebru.
Bruxelles e un oras original, in care obiectivele turistice sunt iesite din comun. De exemplu statuia aceasta se afla pe un colt de strada si practic nici o vezi (e foarte mica, are doar 60 de cm) si  o gloata de oameni stau in fata ei, incercand sa isi faca un selfie. Replici mai mari se gasesc in toate magazinele cu suveniruri si sincer mi s-a parut amuzant ca acesta este simbolul orasului inscriptionat pe tricouri, cesti, magneti, etc. N-am plecat fara sa-mi fac si eu un selfie cu expresia WTF

bruxelles

6. Atomul din Bruxelles a fost numit de CNN cel mai ciudat monument din Europa
Daca la Roma vizitam Colosseum, la Paris mergem la Turnul Eiffel, in Bruxelles o vizita la Atomium este obligatorie. In dimineata de 1 Mai ne-am dus sa vedem cel mai ciudat monument din Europa pregatiti sa facem un picnic pe gazonul din fata lui. Acesta nu se afla in centru, asa ca am luat metroul (linia 16) si in 20 de minute am ajuns. Nici n-am iesit bine din subteran, ca zaresc constructia enorma, are 102 metri si cantareste 2400 de tone. Atomul din Bruxelles a fost construit in 1958 cu ocazia unei expozitii mondiale si reprezinta un atom din fier marit de aproximativ 150 de miliarde de ori. Este cu adevarat o imensitate! Singurul dezavantaj a fost frigul (telefonul indica 9 grade), care ne-a stricat planul de a face picnic, asa ca ne-am multumit cu niste cartofi belgieni de la o ghereta din apropiere, cateva poze si-am fugit inapoi la caldurica, adica la Parlamentul European.

vizita-la-atom-bruxelles-impresii
bruxelles-Atom-pareri-impresii-Belgia-obiectiv-turistic

7. O dupa-masa la Parlamentul Europei
Cladirea Parlamentului are 3 edificii deschise pentru turisti, complet gratuit. Prima e biroul de informare, in care exista o macheta enorma cu tot complexul Parlamentului.
A doua cladire e Muzeul Parlamentului European (Parlamentarium) in care de cum am intrat mi-au dat un ghid audio (in romana), asa ca am fost fericita sa ascult toata istoria  EU pe limba mea. Practic e un muzeu multimedia, in care ni se povesteste cum s-a format Uniunea Europeana, apoi intr-o alta sala sunt povestile cetatenilor europeni, ce descriu beneficiile pe care le-au avut datorita acestei coalitii, iar la final am citit despre toti membrii Parlamentului si obligatiile acestora etccc. Daca ai rabdare poti petrece lejer cateva ore aici, eu am stat in jur de 2 ore.
A treia cladire este Hemiciclul Parlamentului European, un loc in care securitatea este la cote maxime, asa ca am fost atent verificata si trecuta prin toate scannerele posibile, apoi mi s-a inmanat un nou ghid audio si intr-un final am putut pasi inauntru. La intrare sunt steagurile tuturor tarilor membre EU, iar la etajul 4 e intrarea in zona de vizitare a salii, in care se iau toate deciziile guvernamentale si politice din Europa. Sincer, dupa ce am vazut sala aceasta de atatea ori la TV, mi s-a parut interesant ca am putut pasi si eu in ea, a fost o senzatie interesanta, de aceea recomand  tuturor experienta.

Vizita-parlamentul-Europei-Bruxelles

Vizita-parlamentul-Europei-Bruxelles

Vizita-parlamentul-Europei-Bruxelles

Parlamentul-Europei

8. Bruxelles m-a surprins intr-un mod foarte placut
Cred ca asta se intampla cand mergi fara asteptari si nu bagi in seama comentariile citite pe net de genul "Bruxelles este plictisitor" sau "Bruxelles este un oras guvernamental in care n-ai nimic de vazut" . Nu e ca Parisul, Roma sau Londra (trei orase pe buzele tuturor, stabilite deja de top din punct de vedere turistic). Despre Bruxelles nu stiam mai nimic, deci nu ma asteptam la nimic, insa mi-a placut din prima clipa. Primul lucru la care m-am gandit, cand am vazut arhitectura orasului din autocar a fost: "Oh, dar Bruxelles este chiar frumos!". La final, dupa cele 3 zile petrecute in Bruxelles tot ce pot sa spun e, ca orasul e mult mai animat decat ma asteptam si are o atmosfera relaxanta, cu oameni ce merg linistiti, fara graba de la Paris si Londra, fara biciclistii din Amsterdam, fara traficul din Bucuresti. Poate si datorita faptului ca sunt cladiri joase, case vechi, iti da senzatia de oras de provincie, nu de capitala, excluzand desigur cartierele cu birouri. Faptul, ca se vorbeste franceza mi s-a parut ciudat, la fel de ciudat cum mi s-a parut si numarul foarte mare de emigranti, practic 70% din populatie sunt straini integrati, cu afaceri, restaurante si job-uri bune.

pareri-bruxelles

impresii-Bruxelles


* * *

In cele din urma am plecat din Bruxelles cu regretul, ca n-am avut mai multe zile la dispozitie, ca sa vizitam mai mult. Evident, trebuie sa mentionez ca nici vremea nu a tinut cu noi . Intr-o seara ne-a plouat pana la oase, iar temperaturile au fost foarte mici de 5 grade/respectiv 9 grade pentru data de 1 Mai, ceea ce a fost mult sub asteptarile noastre. In loc sa ne dorim sa hoinarim, am facut rezervari la restaurante in care ne petreceam mai mult timp decat aveam planificat initial. 

» Urmeaza sa calatoresti in BRUXELLES? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 
» CITESTE >>> Impresii Bruxelles - orasul cu cea mai frumoasa piata din Europa

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

19 comentarii:

  1. Alta destinatie faina, nu am fost inca. Foarte frumoase poze :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am vizitat inca Buxelles-ul, insa sper sa schimb asta cat de curand :)!

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar este frumoasa, multumim pentru impresii si poze alice

    RăspundețiȘtergere
  4. Superbe fotografiile. Cladirile au o arhitectura foarte frumoasa. Am vazut o parte frumoasa din oras cu ajutorul articolului tau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cât de frumos este. Nu am fost niciodată în acest loc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim1:03 a.m.

    Interesant si frumos scris. Mi-a placut :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow :) ce mini vacanta superba! Se pare ca ai vizitat multe locuri frumoase in Bruxelles! Pupici! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce loc minunat. Waffles arata tare bine si e absolut superb. Cred ca ai avut o vacanta tare placuta 😁

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce minunatii sunt pe acolo, mi-ar placea sa il vizitez si eu

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt superbe pozele și locurile pe care le-ai vizitat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce poze frumoase ai facut acolo. Nu este in lista destiinatiilor din viitorul apropiat, dar in maxim ani zic ca ajung si eu acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Vaaai. Iubesc imaginile pe care le surprinzi! ❤ te invidiez. Esti asa norocoasă ca ai posibilitatea de a călători atât de mult.

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumos la Bruxelles!! 😍 Mi-ar plăcea să vizitez toate locurile prin care ai trecut.

    RăspundețiȘtergere
  14. Parcă ne citesti gândurile, mie și sotului, și ne prezinti locuri in care ne-am propus sa ajungem in acest an.

    RăspundețiȘtergere
  15. Este un oras tare frumos. Mi-a placut sa vad aceste poze si sa-mi inchipui cat de frumos este sa ajungi acolo. Poate voi avea si eu un city break aici

    RăspundețiȘtergere
  16. Uaai, ce frumos e si la Bruxelles! Nici nu mai stiu ce destinatie sa aleg pt concediul din vara!:)))

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce poze minunate! Mi-ar placea sa ajung si eu candva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Superbe pozele. Pare a fi o destinatie demna de vizitat si chiar regret ca n-a fost pe lista mea pana acum

    RăspundețiȘtergere
  19. Arata bine gaufrele! Daca ar fi sa ma rezum, as merge la Bruxelles pentru Atomium, dar si pentru MiniEuropa!

    RăspundețiȘtergere