10 obiective turistice de vazut Gratis în Copenhaga, Danemarca

La sfarsitul lui august am profitat de zborul ieftin din Sibiu spre Copenhaga (doar 15 euro) si asa am ajuns pentru prima data in Tarile Nordice. Ce stiam despre aceasta parte a Europei? Ca e foarte frumoasa, dar scumpa! M-am dus pregatita, gandindu-ma la ce-i mai rau, dar am descoperit, ca poti sa vizitezi Copenhaga, aproape gratis. Evident, daca stai mai mult de un weekend sau daca vrei anumite obiective turistice cum ar fi parcul Tivoli sau Muzeul Satului Danez, atunci recomand Copenhagen Card. In cazul meu, am sa revin cu Kari pentru astea, momentan m-am concentrat pe Top 10 obiective turistice ce le poti vedea gratis in Copenhaga si va spun sincer, ca de abia mi-a ajuns timpul. Nici vorba sa ma plictisesc :) Daca aveti cazare in zona centrala, le puteti vedea majoritatea mergand pe jos, insa eu am luat un card de transport de 72 de ore.


Vacanta in Copenhaga am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Sibiu-Copenhaga l-am luat la oferta si a fost doar 15 euro dus, luat de aici  >>> Bilet de avion ieftin Copenhaga . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Copenhagen   Eu am stat intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 28 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre el in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
1.Am hrănit pescărușii din Portul Nyhavn (Gratis) 


Dacă ar fi sa aleg un singur obiectiv turistic de văzut în Copenhaga, v-aș recomanda instant Nyhavn. Este locul meu preferat din oraș, un canal mărginit de căsuțe colorate ce datează din secolul 17, transformate în restaurante cu terase și baruri cool. Preturile la restaurante sunt mari (aprox 40-50 euro/ pers) , dar experienta cred ca merita. Văzusem pe internet nenumărate poze din acest loc și după ce am auzit de nenumărate ori Copenhaga numita “Veneția Nordului” mi-am imaginat, ca tot centrul istoric arata ca portul Nyhavn. În realitate exista multe canale, insa doar acesta e cu căsuțe colorate istorice, complet pietonal și cu atmosfera de relaxare și viata bună. Pescărușii planează în toate părțile, pe canal stau înșirate bărci mari de lemn,cu pânze, tineri beau bere pe malul canalului și stau la povesti, artiști stradali ne canta romanțe vechi, îmbracati în haine vintage, ma simt de zici ca m-am teleportat din nou în alte vremuri. Probabil greșesc fiind prin 95, locul era rău famat, un fel de ‘cartier rosu’ al orașului, cu baruri sumbre și cluburi de streaptease, menite să distreze marinarii.

Pont de la Alice: de aici pornesc tururile pe canale (boat tours) pentru cei interesați (acestea se plătesc).

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo (2)

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo

2. M-am plimbat prin Centrul istoric și Bulevardul Strøget


La o distanta rezonabila de mers pe jos de portul Nyhavn, se afla centrul istoric cu străduțe pavate cu pietre (ca în Lisabona) magazine de designeri și restaurante ascunse în grădini secrete, pe care le-am găsit intrând prin arcadele deschise din bulevardul Strøget. Cu toate ca este unul din cele mai lungi bulevarde pietonale din Europa, având 1.1 km, eu l-am găsit destul de plictisitor și lipsit de viata. In schimb, stradutele adiacente ascund cate un curcubeu de imobile si magazine decorate in stil minimalist. Cladirile sunt colorate in mii de culori, practic orice culoare iti imaginezi,exista pe o casa din Copenhaga. Cred, ca le vopsesc asa, ca sa nu simti atat de tare atmosfera rece a Tarilor Nordice, despre care auzisem de atâtea ori. 

Pont de la Alice: Cred, ca doar în Danemarca puteam sa gasesc un anticariat într-o biserica. Este o încăpere mare cu cărți din toate domeniile în Catedrala din mijlocul bulevardului.

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

3.Am fost la târgul de duminica din Rådhuspladsen (piața centrala a orașului)


Bulevardul Strøget se termina în Piața Centrală, pe care am găsit-o în renovare. Practic doar 20% din suprafața ei era lipsita de buldozere și macarale. Pe acest perimetru restrâns erau înșirate tarabe cu obiecte de anticariat. Știți, ca iubesc aceste piețe, dar preturile practicate în Danemarca m-au fugărit rapid spre zona Primăriei, în fata căreia am reușit sa îmi fac o poza, folosind un obiectiv wide.

Rådhuspladsen-Copenhaga-piata-centrala

Rådhuspladsen-Copenhaga-piata-centrala

4.Am făcut turul gratuit prin Christiansborg  


Turul începe zilnic la ora 4 pm in Højbro Plads. Ne-am strâns în jur de 100 de persoane, apoi am fost impartiti la 4 ghizi si impreuna cu ghidul nostru am pornit în descoperirea cartierul Christiansborg. Traseul e destul de scurt (nici 2 km) pe numeroase alei unde se fac opriri și ghidul ne-a oferit informații destul de interesante, astfel am descoperit ca:
* clădirea cu turn de dragon este scoasa la vânzare pt un preț exorbitant
* în Copenhaga dacă treci pe rosu la semafor și te prinde plătești 1000 coroane daneze
* ne-a povestit despre prajiturile daneze si cum le-au reinventat ca sa ramana pe piata
* ne-a dus pe malul canalului supranumit  `Amsterdam`
* am fost sub un pod unde danezii organizează nunti ( fiindca le place sa sarbatoreasca in stil neconventional)
*ne-a vorbit despre arhitectura orasului si despre casele `defecte` fiindca toate au cate o problema (unele sunt inclinate in lateral, altele spre fata zici ca sunt gata sa se darame pe trecatori etc. Linii si unghiuri drepte, sunt foarte putine).
și ne-a spus câteva lucruri interesante despre Freetown Christiania pe care l-am descoperit apoi singuri, turul incheindu-se la intrare.

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

5.Am descoperit Freetown Christiania 


Acesta este un cartier special de lângă centru istoric, cunoscut ca fiind locul hippy, flower power a orașului, unde domnește liniștea, unde toate casele sunt colorate și vopsite cu graffiti, unde exista o școală proprie, supermarket, baruri și oamenii au diverse meserii, unul din puținele comunități de acest gen din Europa. Aceasta comunitate numără în jur de 1000 de locuitori și au propriile reguli, diferite de cele ale guvernului danez. Singurele 3 legi sunt: fără violenta, fără fotografii pe Pusher Street si fără sa fugi prin cartier. Probabil va întrebați, de ce aceasta regula. Ei bine fiindcă fuga creează panica, iar pe Pusher Street (centrul cartierului) se vând droguri ca la piață, adică pe tarabe. Cocaina, Cannabis, Marijuana, de toate. Cu toate ca Danemarca pare foarte permisiva, ei au legalizat primii prostituția și căsătoria între persoane de același sex, drogurile sunt ilegale. Ghidul ne-a spus ca se fac razii în mod regulat, însă de 50 de ani tolereaza comercializarea, ca să se producă numai aici și sa nu se răspândească prin tot orașul. Personal nu incurajez consumul de droguri, sunt total importiva lor, insa din punct de vedere turistic cartierul este interesant. Este o lume de poveste, într-o societate construita de la zero, în care starea de bine, veselia și bunătatea oamenilor domina (niciodată nu s-a înregistrat nici un act violent în Christiania, nici un viol etc) doar probleme cu politia. Christiania este o lume ireala, ce nu are legătură cu restul orașului Copenhaga!

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

6.Am văzut Mică Sirenă (atât varianta feminina, cât și varianta masculina și copiii lor) e Gratis 




Simbolul orașului și cel mai vizitat obiectiv turistic din Copenhaga este “Mica Sirenă.” Ghidul ne-a povestit, ca acesta a fost votat pe locul 2 ca fiind cel mai dezamăgitor obiectiv turistic din Europa (după Manenkin Pis din Bruxelles). Adevarul e, ca eu țin minte perfect, ca am văzut o astfel de statuie, cu o sirenă ieșită din mare, pe insula Capri și nu se făcea atâta tam-tam în jurul ei. Cea din Copenhaga este speciala doar fiindcă se afla la Marea Nordului.

Pont lui Alice: Varianta masculina e destul de greu de găsit, se afla în canalul din fata la Højbro Plads (în centrul orașului),practic în apa, sunt mai multe statui. Când bărcile au trecut pe lângă ele, s-au făcut valuri și astfel au fost ușor descoperite, încât sa le pot vedea. Mi s-au părut mai interesante decât “mica Sirenă”, pentru mine a fost ca și cum as fi descoperit un loc secret din oraș.

Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic

Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic


Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic

Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic


7.M-am pierdut în Fortăreața Kastellet (e Gratis) 


Chiar langa “Mică Sirenă” am văzut oameni umblând pe un zid și m-am gândit, ca trebuie sa fie ceva acolo, nu se poate sa umble toti de nebuni. Așa am dat peste Kastellet, o fortăreață splendida ce are forma de stea (pe care as și vedea-o dacă as fi în avion). De jos nu se vede forma, dar oricum fortificațiile sale istorice sunt foarte bine conservate și înconjurate de natură. Doi militari patrulează continuu, în clădirile istorice se țin banchete și nunti (am și văzut o mireasa). În spatele clădirii, urcând pe un deal am fost uimită sa descopăr o moara veche, în stare perfecta de funcționare, ce mi-a amintit de Olanda.

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

8.Am calatorit 1 ora ca să vad biserica Grundtvig Church (e Gratis)


Sa nu cumva sa va imaginați, ca nu sunt destule biserici în centrul orașului. Ba sunt! Ca în fiecare capitala europeana le găsești la fiecare pas. Doar, ca văzusem pe internet poze și biserica asta mi s-a părut ieșită din comun. Dacă s-ar afla la Roma sau la Paris sunt convinsa, ca știați deja de ea, însă fiindcă Copenhaga nu e atât de populara, biserica asta nu ajunge sa fie foarte vizitata. De fapt nici danezii nu o promovează în ghidurile lor turistice, am găsit-o la finalul ghidului cu Copenhaga. Cert e, ca mie mi-a plăcut, e o biserica protestanta, asa ca interiorul e foarte simplist, dar exteriorul încadrat de clădiri zici ca face parte dintr-o scena de film SF.

Pont de calator: autobuzul 66 luat din portul Nyhavn sau din fata parcului Tivoli va duce în aprox 45 minute pana lângă biserica.

Grundtvig-Church-Copenhaga-obiectiv-turistic-impresii

Grundtvig-Church-Copenhaga-obiectiv-turistic-impresii


9.Am urcat in turnul Parlamentului - Christiansborg Palace ( e Gratis) 


Am ajuns în fata Parlamentului la ora 7 pm din dorința de a evita aglomerația, lucru pe care vi-l recomand și vouă ( e deschis pana la 9 pm de marți pana sâmbătă). Întrarea se face ca la aeroport, după un control amănunțit la scanner, m-au lăsat sa trec la coada pentru lift-uri. Turnul are 106 m, e cel mai înalt din oraș și pentru a vedea priveliștea, se urca cu doua lift-uri și vreo 30 de scări pe jos. Priveliștile de sus sunt superbe, pe toate cele 4 laturi ale turnului, am văzut acoperișurile roșii ale orașului, căsuțele aliniate în fata canalului, Curtea interioara a Parlamentului,cladirile istorice din oraș, cupole și turnuri etc. E un loc deosebit, în care puteți lua și masa la restaurantul turnului ( se poate intra pt fotografii).

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic


10.M-am plimbat în Gradina botanica din Copenhaga (e Gratis)


N-aveam de gând sa vizitez parcuri, dar mergând la Gradina Botanica exact asta am simțit, c-am făcut. Dacă îl privesc din perspectiva de parc, locul e superb cu tuneluri verzi, podețe, lacuri cu nuferi cu flori galbene, terase pe gazon, etcc.

Dacă îl vad din perspectiva de Gradina botanica, atunci a fost dezamăgitor, fiindcă toate plantele sunt în sere (au vreo 12 sere) dar ca să le vezi trebuie sa plătești la fiecare. Aveau și o expoziție vie cu fluturi (am văzut ceva asemănător in Viena și la Cluj) asa ca am zis pas, dar dacă va interesează, intrarea costa 60 dkk (8 euro). Flori la vedere, erau destul de puține.Deh... Tarile Nordice...temperaturile isi spun cuvantul asupra vegetatie.


Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

9 comentarii:

  1. Zborul mi sa parut destul de ieftin, imi place cum arata strazile ����

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce dragut! Cate lucruri frumoase ai facut... si au mai fost si gratis! Foarte tare! Te puup!💋💋💋

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca este incredibil de frumos pe acolo. M-au atras cladirile frumos colorate si interesante. Gratis la Gradina Botanica?! Nu pot sa cred ca se mai gaseste ceva gratis in ziua de azi

    RăspundețiȘtergere
  4. In toate marile orase, ai multe de vizitat fara a cheltui prea multi bani. Copenhaga tare as vrea sa il vad si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumoasa si colorata pare Copenhaga. Sa stii ca si eu imi doresc sa ajung acolo, sper sa reusesc candva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am avut ocazia sa vizitez Copenhaga, care sincer, mi-a placut tare mult. Am avut la dispozitie cam o jumatate de zi si am facut o croaziera, apoi am vizitat zona din jurul parcului Tivoli, pe cont propriu, cum ai zis si tu. Am vazut mica sirena si cele mai importante obiective arhitecturale ale orasului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow, câte lucruri faine poți vedea-face pe gratis în Copenhaga!! 😘 Mersi mult pentru idei!! Grădina Botanica pare superbă!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Îți ador blogul!! Deși nu am călătorit încă așa de mult, abia aștept să o fac și să mă uit pe aici pe la tine ca să văd pe unde trebuie să mă duc ca să fie frumos

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Alice! Nu te-am mai vizitat de ceva vreme. Te regasesc in verva, cu multe povesti din calatorii, cu noi cititori si cu un look nou. Eu am abandonat scrisul si azi mi-am reamintit de placerea lui. Numai bine si spor in toate!

    RăspundețiȘtergere