Cum e viata in Danemarca

Tønder va fi pentru mine locul, în care m-am conectat cel mai bine cu oamenii și cultura din Danemarca. Copenhaga e plina de tineri, de turiști, de emigranți, fiecare își vede de treaba lui, iar treaba mea acolo a fost sa fac turism, asa ca n-am prea pus atât de mare preț pe autenticitatea locului. fiindcă știam, ca urmează sa fac asta în Tønder. Cum este viata in Danemarca? Am sa va povestesc in articolul de azi ....

cum-e-viata-in-Danemarca


Cum e viata in Danemarca - m-am cazat la localnici ca să trăiesc în spirit danez 


Catherine a fost cea care mi-a prezentat casa, o doamna mărunțica, din Taiwan. Apoi l-am cunoscut și pe Klarc, soțul ei danez cu care au un copilaș de vreo 7-8 ani, ce fuge de fiecare data, cand ma vede. Vreau sa cred, că-i timid. De îndată ce ajungem la etajul doi al casei, descopăr, ca nu am doar o camera, ci un etaj întreg. O baie imensa (din câte am observat în Danemarca băile sunt de dimensiunea unei bucătării la noi) și o camera mare doar pentru mine. Pe noptiera ma așteaptă o mica atenție din partea familiei, o sticla mare de suc de portocale, una de Cola și un coșuleț plin cu mere. Camera e frumoasa, cu detalii vintage (genul de casa de la bunici) și fiind la mansarda are o priveliște frumoasa spre acoperișurile roșii din vecini. Mi-a plăcut mult aceasta casa, de afara arata ca în filme, iar în interior are acea atmosfera de familie, cu un living imens, piese de anticariat, cu o masa pentru 12 persoane, biblioteca lângă care îl vad pe Klarc deseori citind, o bucătărie uriașă cu toate ustensilele, inclusiv din cele moderne (cum ar fi mașina de spălat vase) etc. Seamana cu cele in stil american, ce le-am vazut prin filme.

Cum-e-viata-in-Danemarca

Cum-e-viata-in-Danemarca

Cum-e-viata-in-Danemarca
In Tønder nu este nici un obiectiv turistic


Satucul acesta se numește oraș în Danemarca, însă nu are decât 7000 de locuitori. Am sa va dezamăgesc de la început spunând, ca nu are nici un obiectiv turistic (ma rog biserica orașului și ceva statui, dar cred ca poti trai și fără sa le bifezi.) 

Cu toate astea Tønder mi-a placut extrem de mult

Primul lucru, care m-a surprins, a fost frumusețea caselor. Toate sunt din cărămidă, cu etaj, cu diverse decorații și uși sculptate. Privind în ansamblu ai impresia ca-s la fel, dar dacă te uiți mai bine sunt foarte diferite. Pentru o pasionata de arhitectura, asa cum sunt eu, am simțit, ca am ajuns în paradis, unul din cele mai frumoase așezări de dimensiuni mici, văzute de mine vreodată. Danemarca este curpinsa din nenumarate orasele din acestea, extrem de mici, un fel de asezari rurale moderne, cu sosele perfecte si case frumos ingrijite. 

case-cladiri-Tonder-Danemarca

case-cladiri-Tonder-Danemarca

case-cladiri-Tonder-Danemarca

Fiecare casa are o mica gradina în fata ei 


Seamănă într-un fel cu grădinile ce le-am vazut în Anglia, dar acestea din Tønder, par și mai îngrijite și mai curate, cu gazon tăiat de robotei pe care ii vezi făcându-și treaba la picioarele tale. Majoritatea grădinilor au numeroase tufe de flori (trandafiri, rhododendroni, bujori etc). Nu lipsesc nici statuile, băncuțele, leagănele, mese și scaune, șezlonguri, în unele grădini am văzut chiar și sere micuțe. Agricultura nu prea se face, am văzut doar câțiva pomi fructiferi, iar în sere am văzut numai roșii….

Timp de trei zile m-am plimbat pe toate străzile și n-am văzut nici măcar o gradina lăsată în paragina sau cu gazonul netaiat. Toate sunt perfecte! De unde am înțeles, ca oamenii pun mare preț pe gradinile lor. Se spune ca danezii sunt in TOP 3 cei mai fericiti oameni din lume. Sa fie oare aerul curat, conexiunea cu natura si stilul de viata linistit? S-ar putea ...

Gradini-Tonder-Danemarca

Gradini-Tonder-Danemarca

Gradini-Tonder-Danemarca

In Tønder este o liniște monumentala 


Tønder este destinația ideala de vacanta, dacă cauți un refugiu de relaxare, un loc în care sa stai inconjurat de natura. departe de traficul și agitația marilor orașe. Sincer, cred ca în viata mea n-am mai fost într-un loc atât de silențios. În trei zile am auzit 4 mașini trecând pe strada. Atât! Nici o vaca, nici o capra, nici un câine, nici o pisica, nici un copil, nici un vecin povestind în gradina, nimic!!! In Tønder am văzut maxim 50 oameni pe strada (în total în 3 zile) majoritatea părinți cu copii și tineri pe biciclete.

Chiar si asa am reusit sa ma conectez cu localnicii

Sa spun sincer aceasta conexiune e greu de făcut în Danemarca. Oamenii pur și simplu își vad de viata lor. Cu toate ca toți te saluta pe strada (ca la noi, la tara) chiar dacă nu te cunosc. Oamenii sunt binevoitori și te ajuta cu direcții, proprietarii casei ma întrebau zilnic cum ma simt și dacă am nevoie de ceva în toate întâlnirile noastre scurte, prin casa. Lumea zâmbește pe strada și pare fericita, doar ca e greu sa legi prietenii. Cu o singura excepție, o doamna ce s-a oferit sa îmi facă poze, văzând, ca ma chinui cu selfie stick-ul. Asa am întrat în vorba, mi-a spus ca e de origine din Germania (cam la fel ca majoritatea din Tønder), s-a stabilit aici în urma cu 10 ani, fiind căsătorită cu un indian. Mi-a spus ca viata e grea în Tønder, ca societatea e închisă și oamenii greu te accepta. Chiar și acum după 10 ani, poate spune ca are numai o familie de prieteni. Printre altele mi-a spus, ca visează sa se stabilească în Goa și a început sa plângă când i-am spus ca și eu.

Tonder-Danemarca-de-vazut

Tonder-Danemarca-de-vazut

Tonder-Danemarca-de-vazut

Ce am făcut trei zile în Tønder!? 


Poate ați crede ca m-am plictisit, însă n-am avut timp de asa ceva. În fiecare zi am făcut 10 000 de pași plimbându-mă prin oraș. După 3 zile știam sa ajung oriunde și cu ochii închisi. La prânz mergeam la unul din supermarket-uri, preferatele mele fiind Aldi și Netto. Am descoperit la Netto niște biscuiți danezi extrem de buni ce costa sub 1 euro (o punga mare), care mi-au dat dependenta. Sa va feriti de ei :). Mâncarea nu e foarte scumpa la supermarket, cu vreo 30%mai mult decât în Romania, deși multe le găsești la aceleași pret. La prânz mergeam acasă și găteam, apoi mâncăm de fiecare data în gradina. Deseori îmi împărțeam mâncarea cu muștele și albinele, dar asta nu ma deranja. Aerul proaspăt, adierea plăcută a vântului, ma indemnau mereu sa stau în gradina, mai bine decât în camera mea călduroasă de la mansarda. După-masa citeam reviste sub mar și seara adormeam regulamentar, la ora 10 pm. Cred, ca n-am mai dormit asa devreme, de pe vremea când eram însărcinată, acum 10 ani.

Tonder-Oras-Danemarca

Tonder-Oras-Danemarca

Tonder-Oras-Danemarca

Tonder-Oras-Danemarca


Se vede, ca singurătatea din Danemarca, nu e pentru fiecare. E frumos două-trei zile, dar pentru mine a fost suficient! Daca as fi ajuns aici iarna, cand sunt sub 0 grade, probabil as fi intrat in depresie, insa vara mi s-a parut frumos. 

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog 😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

11 comentarii:

  1. Doooamne, ce loc superb!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place ca e totul facut cu bun gust, cu stil, in comuniune cu natura parca. Iar biblioteca familiei la care ai stat e imensa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim4:25 p.m.

    Cat e de frumos acolo! Chiar mi-ar placea sa vizitez insa nu stiu daca m-as obisnui asa repede sa locuiesc acolo. Desi locurile sunt minunate, parca m-am invatat cu haosul de la noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie imi place cand ajungem intr-un oras nou, să vizităm stradutele si să admirăm curțile și casele, dar și viețile oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine arată! Vreau și eu în Danemarca

    RăspundețiȘtergere
  6. MI-au placut tare mult pozele tale si experienta trebuie sa fi fost memorabila. N-am avut niciodata curaj sa ma cazez la localnici. Imi este teama de lumea ciudata si totusi ma bucur ca ai putut instra in sufletul si in atmosfera locului

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu m-as duce acolo pentru peisaj!

    RăspundețiȘtergere
  8. Intr-adevar, e locul perfect pentru o deconectare de 2-3 zile. Are un farmec aparte satucul (ca oras nu prea il poti considera).

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce frumos se simte vibeul din Danemarca prin descrierea facuta de tine! Nu mai zic de pozele minunate si relaxante. 😍

    RăspundețiȘtergere
  10. Atât de frumos ne-ai introdus în spiritul relaxant al danezilor! Mi-as dori sa fac si eu mici călătorii cu familia mea in afara tarii, deocamdată ne limităm la țara noastră. Până atunci, articolele tale sunt delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  11. Amazing post....
    Book online bus ticket from Redbus

    RăspundețiȘtergere