Oh Istanbul! Imi doream atat de mult sa te revad. Prima data am vizitat orasul in cadrul Circuitului prin Turcia (Cappadocia), dar atunci am stat doar o zi. De atunci am tot visat la o vacanta completa in Istanbul, sa vad toate cartierele, toate obiectivele turistice de top, sa simt atmosfera, sa fac shopping in bazar si in sfarsit, in toamna aceasta am reusit. Tineti-va bine, este un jurnal de calatorie lung si complet, cu toate informatiile de care aveti nevoie pentru o saptamana in Istanbul.
1. Am inceput vizita cu Hipodromul din SultanahmetPe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la ~100 euro dus-intors Romania-Istanbul. Incercati si voi >>> AICI .Hotelul in care m-am cazat in Istanbul l-am rezervat pe >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI
Centrul Sultanahmet pentru mine este un loc plin de energii. O piata imensa, în care sa simți pulsul orașului. Mii de turiști se amesteca printre localnici și teatrul vieții continua la fel zi de zi. În jurul fântânii arteziene toate domnișoarele joaca roluri de fotomodele. Biserica Hagia Sofia oferă decorul necesar, pentru o fotografie de revista. După ce fotografiez Coloana Serpuita, Obeliscul și Coloana lui Constantin ma opresc la tarabele tradiționale, cu prelata roșie, unde sunt claditi după o organizare minuțioasa covrigii cu susan. Îmi cumpăr unul, apoi îl fac fericit și pe cel de la tejgheaua de alături, ce vinde porumb fiert. Mananc pe o banca, in timp ce contemplu mixul de culturi, incercand sa recunosc localnicii din multime. Nu e chiar ca la Londra, dar nici departe. Ma las pagubasa, cand imi dau seama, ca grupurile mari de turisti arabi imi fac misiunea imposibila.
Pont de la Alice: Se poate petrece cu usurinta o zi doar in Sultanahmet vizitand toate atractiile turistice, ce se afla pe o arie destul de mica pentru a putea merge pe jos: Palatul Topkapi, Basilica Cisterna, Muzeul de Arheologie, Muzeul de arta Turca si Islamica, Muzeul de covoare, Hamamul Cagaloglu. Eu am ales sa ma rezum la cele doua obiective turistice principale, despre care o sa va povestesc mai jos: Moscheea Albastra si Biserica Hagia Sofia.
2. Am vizitat Moscheea Albastra
Intrarea in Moschee e gratuita! Spre deosebire de acum cativa ani, cand am vizitat ultima oara Moscheea Albastra, acum lucrurile s-au schimbat putin, fiindca au ore de vizita foarte restrictive, mai exact, in afara orelor de rugaciune. Asadar, daca atunci stateai mult la coada, acum stai si mai mult si s-ar putea sa nici nu ai sansa sa intri!!! Ceea ce ar fi pacat, fiindca moscheea e imensa si foarte frumoasa. Interiorul mi-l amintesc vag din vizita trecuta, dar pozele ma ajuta.
Tin minte si acum vorbele ghidului:
`Deschisa in 1617, moscheea e cel mai mare simbol al Istanbulului islamic. In trecut adapostea o scoala islamica, un spital si o cantina sociala. Are 260 de geamuri si e supranumita albastra de la cele peste 21 000 de placi de fainata albastre.`
Daca nu reusiti sa vizitati Moscheea Albastra, dar totusi va doriti sa intrati macar o data in viata intr-o moschee din Istanbul, atunci aceasta este recomandarea mea. Moscheea a fost construita in stil baroc otoman intre 1748 si 1755 si se afla langa una din portile principale ale Marelui Bazar. Desi e o zona foarte aglomerata, aceasta moscheea e deseori ratata de turisti, din cauza faptul ca intrarea se face prin curtea interioara.
3. Merita sa intri in Biserica Hagia Sofia?
Peste drum de Moscheea Albastra, la 2 minute se afla Biserica Sfanta Sofia. (Biletul costa 35 lire turcesti/12 euro) si l-am cumparat in avans, ca sa nu mai stam la coada.
Inauntru biserica e imensa, pe jumatate in renovare. Avem un fel de ghid audio, prin care auzim ce ne spune de fapt ghidul nostru roman. Toata vizita dureaza o ora si ne explica despre simboluri vechi de mai bine de 1000 de ani, despre Altar, la etaj vedem mozaicuri cu imparati bizantini importanti si in final pe Fecioara Maria incadrata de medalioane.
Acum sincer, sincer ma asteptam la altceva. Pt atata grandoare credeam, ca interiorul e mult mai opulent, mai bogat. Mi s-a parut, ca arata ca o recliva veche, cu mozaicuri stirbite si spalacite. Nu mi-a placut deloc si imi pare rau, ca mi-am incalcat promosiunea de a nu mai da bani pe biserici. Am vizitat deja cateva sute la viata mea...
4.O alternativa buna este Moscheea Nuruosmanye
Interiorul e la fel de impresionant precum Moscheea Albastra, doar ca e o idee mai mica. Partea buna este linistea si numarul mic de vizitatori, asa incat am reusit sa imi fac si cateva poze, fara sa ma simt intimidata de ochii turistilor. Biblioteca Moscheii, are 5000 de manuscrise, pentru cei interesati.
Marele bazar este cea mai mare piata acoperita din lume. Fondata in 1461, bazarul a fost gandit de catre Sultanul Mehmet II, ca inima Imperiului. Arhitectural vorbind e superba!!! Arcadele frumos pictate si buticurile ornate cu lampi vechi, mirodenii, covoare traditionale si oranmente turcesti sunt o adevarata fantezie a opulentei rasaritene. Cuprinde 60 de strazi, 4500 de magazine si peste 30 000 de comercianti, asa ca-i simplu de inteles, de ce o zi de shopping nu a fost suficienta pentru mine. Cele mai frumoase artere sunt cele principale, cum ar fi aleea Bijutierilor, unde vitrinele magazinelor sunt pline cu bijuterii si metale pretioase. Peste 100 000 de kg de aur se vand anual aici, insa preturile mie mi s-au parut semnificativ mai mari decat in alte locuri din Istanbul. Nu doar la aur, ci si la haine, parfumuri, lokum (rahat turcesc), genti etc. Marele Bazar poate fi o experienta de shopping de neuitat sau o capcana turistica, depinde cat de bine va pricepeti sa negociati. Personal, prefer sa ofer jumatate din suma ceruta si nici atunci nu-s convinsa ca am luat la pretul corect. Cea mai buna artera de shopping am gasit-o pe varful dealului, unde strazile sunt pline cu tarabe, clientii sunt predominant localnici si pretul e afisat, asa ca am scapat de stresul negocierii.
Pont de la Alice: Mergeti cu pantofi confortabili fiindca zona e imensa si nici nu stiti cum umblati cativa km, prinsi in vraja magazinelor. Sa aveti bani schimbati la voi, fiindca birourile de Exchange din bazar nu au un curs foarte bun. Sa aveti de asemenea apa la voi, fiindca de la caldura si aglomeratie, o sa va i-a cu ameteli. Nu va asteptati sa gasiti restaurante bune in interiorul Bazarului!
6. Supradoza de Turkish Delight si ceai de mere
In Istanbul este aproape imposibil sa ramai indiferent fata de turkish delight si ceaiul cu mere, ce iti sunt oferite in majoritatea magazinelor din bazar. Vanzatorii incearca tot felul de trucuri ca sa agate turistii, flirteaza cu tine, daca te vad mai tinerica si mai zambitoare, ca sa iti fie greu sa pleci din magazin fara nimic. Iar daca tii le dieta, ar fi bine sa te antrenezi bine inainte de vacanta in Istanbul, citind cartea `Traiesc, deci ma abtin`, altfel situatia e grava. Turkish delight este rahat turcesc, insa nu cel simplu ce il gasesti la noi (acela se numeste lokum) ci varianta imbogatita cu amidon si foarte mult zahar, cu arome puternice de trandafir, migdale, alune, rodii, ciocolata etccc. E delicios, dar, bomba calorica scrie pe fiecare bucatica! Iar ceaiul cu mere, pare destul de inofensiv, in paharelele lor micute de nici 200 de ml, dar aceeasi situatie, cred ca zaharul e de 5x mai mult decat cantitatea de ceai folosita. Acum, nu ma intelegeti gresit, am calatorit in Istanbul ca sa incerc preparate noi, asa ca consumate cu moderatie, au fost micul meu moment de rasfat al zilei.
7.Pentru o experienta autentica si cu iz de vacanta, va recomand un Hotel cu priveliste
Cred, ca acesta a fost cel mai mare plus al vacantei in Instanbul pentru mine. Faptul ca in fiecare zi imi incepeam ziua pe acoperis, intr-un decor specific turcesc, cu saltele colorate amplasate pe jos în jurul unei mese si raze de soare fierbinti, la sfarsit de octombrie. Privesc Bosforul, pescărușii jucăuși, acoperișurile, obiceiurile femeilor din vecini, în timp ce îmi aștept micul dejun. Tresar de fiecare data, când aud chemarea la rugăciune. Ceva creste în mine, probabil cum am locuit 1 an în Maroc. Poate într-o alta viata m-am născut într-o tara araba. Altfel nu îmi explic, de unde am sentimentul acesta, ca am ajuns acasă.
Pont de la Alice: Nu știu exact voi cum sunteti, însă cred ca asta este secretul unei vacante reușite în Istanbul. Seri relaxante, in compania prietenilor, fumand narghilea, cu o priveliste de milioane. Va las mai jos lista cu cele mai bune Hotel-uri cu restaurant pe acoperis si priveliste pentru vacante perfecte in Istanbul (varianta pentru toate buzunarele, pretul e pentru doua persoane):
>>>Alaturka Elegance (nota 8.2) = 30 euro/camera dubla/noapte
>>>Deniz Palace Hotel (nota 7.8) = 30 euro/camera dubla/noapte
>>>Hotel Spectra Sultanahmet (nota 8.6) = 40 euro/camera dubla/noapte
>>>Best Western Empire Palace Hotel & SPA(nota 8.8) = 60 euro/camera dubla/noapte
>>>Georges Hotel Galata (nota 8.6) = 70 euro/camera dubla/noapte
>>>Four Seasons Hotel (Varianta de lux, 5 stele, nota 9.6) = 200 euro/camera dubla/noapte
8. O dupa-masa relaxanta intr-o croaziera pe Bosfor
Dupa multe zile de shopping si plimbari, intr-una din dupa-mese am ales sa facem o croaziera pe Bosfor. Cred, ca nu exista turist ajuns in Istanbul, ce sa nu opteze pentru aceasta excursie mai ales, ca preturile sunt foarte rezonabile, odata ce ajungi in portul Eminonou.
Pont de la Alice: Atentie!!! Croazierele pe Bosfor sunt vandute de toate agentiile de turism si de promotori locali in locurile de interes turistic la pretul de 10-15-20 de euro. Nu va lasati inselati, in Portul Eminonou, daca cautati bine, o sa gasiti excursia aceasta la pretul de 15 lire turcesti (2.5 euro) pentru aceiasi conditii (tur de 2 ore). Confortul de pe barca difera, marimea (barcii) nu.
Bosforul e stramtoarea ce leaga Marea Mediterana de Marea Neagra si desparte Europa de Asia. Am avut la dispozitie doua ore sa ne delectam cu privelisti de pe ambele continente. Am inceput pe malul drept al Bosforului si ne-am intors pe malul stang. Stramtoarea asta nu e deloc stramta, e cat Dunarea in punctele ei late, asa ca peisajele nu ni se dezvaluie atat de usor. Ceea ce e bine, fiindca asta ne face mai atenti pe traseu. Orasul vazut de pe Bosfor este superb, in special cheiul Eminonou cu miniaretele Moscheii Albastre. Privelistile unor obiective turistice se vad superb din exterior (Castelului Dolmabahce si a turnului Maidei supranumit `Turnul Fecioarei` din mijlocul apei) vilele de lemn cocotate pe dealuri in partea Asiatica, micile asezari pescaresti si Fortareata Europei.
9. Shopping in Bazarul Egiptean
Avand Hotelul la 5 minute de mers pe jos de bazarul Egiptean, ne trezeam in fiecare seara facand turul Bazarului in special pentru degustare. Bazarul Egiptean este un fel de rai culinar, unde comerciantii te invita sa gusti de toate: rahat turcesc in diferite culori (doar 5 lire/4 ron pe kg) Turkish Delight cu arome puternice de ciocolata, rodii, menta, scortisoara, vanilie etc (variantele ieftine sunt cu 37-47 lire/ 30 ron pe kg) poti face degustari de alune de padure, migdale, smochine, fistic (cel mai ieftin am gasit cu 30 ron/kg) cascaval si alte numeroase sortimente de branza, masline etccc. Sunt in jur de 100 de buticuri si dupa un tur pe la fiecare, eram la fel de satula ca dupa o masa la un restaurant. Am cumparat de toate, apoi am luat cu asalt zona neacoperita, care ofera o imagine ampla asupra produselor turcesti si unde preturile le-am gasit mult mai mici decat in Marele Bazar, in special la articole vestimentare, articole din piele, bijuterii, electronice si suveniruri.
10.M-am rugat la Mormintele Sultanilor
Mausoleul Sultanului Abdulhamid l-am gasit in apropierea Bazarului Egiptean, insa este si un cimitir, deschis vizitatorilor pe strada principala ce duce spre Sultanahmet. De ce va recomand sa vizitati un astfel de monument? Fiindca un astfel de cimitir constituie o experienta noua si interesanta pentru un calator european. Mormintele turcesti sunt mult mai inalte decat la noi, acoperite cu piatra alba sau marmura si au in partea de sus cate un ornament sub forma de turban. Rolul lui este sa dezvaluie pozitia sociala sau meseria celui decedat. Mausoleul are o arhitectura superba, de palat cu un candelabru de cristal enorm si ferestre cu vitralii, iar cimitirul e casa pentru numeroase pisici jucause din Istanbul.
11.Nu ratati parcul Gulhane
Ati auzit de Keukenhof Garden din Olanda? Sunt convinsa, ca toti vor ridica mainile.
Ati auzit de parcul Gulhane din Istanbul? Sunt convinsa, ca nici macar 5% din turistii ce ajung in Istanbul nu stiu de el, desi multi trec pe langa el, in drumul lor spre Palatul Topkapi.
Va intrebati care e legatura dintre parcul din Olanda si cel din Istanbul? Ei bine, lalelele provin din Asia si din Turcia si in perioada lui Suleyman Magnificul au fost exportate prima oara in Europa, inclusiv in Olanda, in anii 1500. Asadar, acesta e cel mai vechi parc cu lalele din lume si e foarte mare si foarte bine intretinut. Are podete, lacuri, fantani, aranjamente florale peisagistice, statui interesante ce merita vazute, chiar daca nu ajungeti in Istanbul in perioada lalelelor. Mie cel mai mult mi-a placut fantana arteziana facuta carte (in onoarea poetului Âşık Veysel Şatıroğlu, un fel de Eminescu al Turciei). Desigur, Olanda a devenit tara Lalelelor si parcul lor e o adevarata opera de arta, insa nici cel din Istanbul nu e de ratat.
12.Eminounou si Galata Bridge
O priveliste ce o vei intalni pe numeroase carti postale cu Istanbul, este Podul Galata, vazut din Eminonou (langa Bazarul Egiptean). Pentru mine, e important sa descopar locurile ce sunt importante in viata localnicilor, din orasul pe care il vizitez si in acest sens, Podul Galata este un loc cu o atmosfera plina de viata, data de sute de pescari, ce pescuiesc de pe pod, in fiecare zi. Surprinzator pentru mine a fost sa vad si femei! Ok, cred ca e cazul sa rectific, sa vad femei acoperite pescuind la un loc cu barbatii. Oare e semn de modernizare sau de criza? La finalul zilei toata lumea trebuie sa puna ceva pe masa.....Podul este foarte lung si merita mers la pranz sau la cina, pentru o experienta completa. Ar fi fost pacat sa trec pe langa sirul de restaurante si sa nu fac nici o oprire.
Pont de la Alice: Sunt trei variante de a manca peste in Eminonou si pe Podul Galata si am sa ve explic pe rand, fiecare varianta, pentru fiecare buzunar:
*Varianta ieftina, este un sendvici cu peste, consumat in Eminonou, servit direct din carele alegorice, ce dainuie acolo de foarte multi ani. Acest sendvici este format dintr-o bagheta groasa, umpluta cu peste prajit la gratar si multa ceapa, consumat cu ayran si muraturi la pahar. O portie costa 6 lire turecesti (1 euro). Mi-am cumparat un sendvici si l-am consumat pe scari, avand privelistea cu Podul si Turnul Galata. Atmosfera merita, insa sendviciul nu a fost la fel de bun, precum imi aminteam.
*Varianta scumpa, este pentru cei ce isi doresc o masa de peste sofisticata, la unul din restaurantele de pe Pod. Toate arata superb, ca scoase din revistele culinare, iar midiile, pestele, crevetii si langustele asteapta pe gheata, proaspete, la orice ora!
*Varianta de mijloc, la preturi mai rezonabile, este piata de peste, ce se afla in capatul Podului, vis-a-vis de carele alegorice, dar pe cealalata parte a Bosforului. In piata de peste, undeva ascuns intr-un capat, este un restaurant/taverna locala unde se serveste peste la gratar, calamar si creveti, cu salata si cartofi prajiti, la jumatate de pret fata de restaurantele de pe pod. Merita!!!
13.Cel mai renumit obiectiv turistic - Turnul Galata
Trecand Podul Galata, vis-a-vis de Eminou, se inalta pe un deal, Turnul Galata. Este o priveliste emblematica din Istanbul la care vreau sa ajung. Urc in jur de 50 de scari si cateva pante abrupte, facand opriri pe la magazinele cu suveniruri, ca sa ma odihnesc. Nu a fost usor, dar cartierul acesta, in special la lasarea intunericului, are o atmosfera aparte, creata de lampadare si vitrine luminate difuz, ce ma fac sa cred, ca joc intr-un film de demult. In piata Turnul Galata, din nou trebuie sa ma strecor prin multime, iar pentru a urca in turn, trebuie sa astept la o coada imensa. Asta cred, ca e singura problema in Istanbul, ca e prea turistic! Sunt grupuri imense, ca la Paris si fiecare obiective turistic e umbrit de frustrarea ce ti-o provoaca asteptatul la coada.
Turnul a fost construit de genovezi in 1348 si spre surprinderea mea nu este foarte inalt, are doar 62 de m, mai exact 11 etaje. Pot fi urcate pe jos sau cu liftul, iar de sus se profileaza o panorama superba cu tot orasul!!!
14. O plimbare in Centrul Taksim cu bulevardul Istikal Avenue
Acum, daca tot ma aflam langa turnul Galata, ar fi fost pacat sa nu urc putin mai sus, spre Taksim si centrul comercial al orasului. Mda, Istanbulul e construit pe 7 dealuri si e un oras enorm, cu numeroase cartiere si centre. Cred ca dupa Sultanahmet, acesta este al doilea cel mai popular loc din oras, bulevardul Istikal Avenue fiind traversat zilnic de peste 3 milioane de oameni. Este un bulevard pietonal lat si lung de 1.4 km, asa ca mergeti cu picioarele odihnite, mai ales daca vreti sa urcati pe jos, cum am facut eu. Bulevardul pulseasa zi si noapte, sunt zeci de magazine de firme in care vanzatorii va trateaza cu rabdare. Este o varianta de shopping mai comoda decat in Marele Bazar. Pe acest bulevard sunt foarte multe restaurante, cafenele, galerii comerciale istorice, chioscuri cu inghetata elastica si undeva pe la mijloc, am gasit si o biserica, foarte frumoasa, ce mi-a amintit de Italia. Am descoperit apoi si de ce, se numeste Catedrala Sf. Anton din Padova.
Pont de la Alice: Daca nu va simtiti in stare sa umblati pe jos, puteti lua tramvaiul istoric, rosu, un alt simbol pentru Istanbul!
15.Am incercat cea mai buna cafea din Istanbul
Localnicii mi-au spus, ca cele mai bune cafenele se afla in zona Taksim, centrul distractiei si a vietii de noapte din Istanbul. Nu chiar pe bulevardul principal, ci pe stradutele micute ce se rasfira din acesta. Aici poti gasi usor o `kahvesi`, sa bei o cafea cu caimac, intr-o gradina micuta, secreta, inconjurata de plante agatatoare sau in cele cu umbrelute, ce au ajuns deja populare, pe Instagram. Doar, ca eu cautam cea mai buna cafea turceasca, daca se poate, cea mai buna din lume! Nu mi-a fost atat de greu sa ajung la faimoasa `Mandabatmaz`, unde maestrul Cemil Pilik face cafea de 44 de ani.
Ce pot spune despre cafeaua turceasca? E exact asa cum o descrie toata lumea: extrem de tare si de groasa si lasa un strat solid de zat pe fundul cestii. Eu nu sunt mare consumatoare de cafea, asa ca n-am reusit sa beau mai mult de 2 guri, fiindca m-a luat cu palpitatii, dar macar sunt fericita, ca am gustat din cea mai buna cafea din Istanbul :)
16.Belly dance show la restaurant Sultana`s
Cred ca nici o vacanta intr-o tara araba nu ar fi completa fara un belly dance show. In Istanbul, cea mai buna afacere a fost sa facem rezervarea la restaurtantul Sultana`s 1001 Dinner&Night show, avand in vedere, ca orasul e mare si acest tip de restaurante sunt greu de gasit. Am facut rezervare online, ne-au luat ei de la Hotel cu masina (am avut transfer dus-intors) am avut inclusa o cina cu bauturi alchoolice la discretie si un show pe cinste ce a durat 2 ore. Mai multe despre experienta mea puteti citi >>> AICI
17.Arnavutkoy este cel mai frumos cartier din Istanbul
Spre surprinderea mea, cea mai frumoasa arhitectura din Istanbul n-am gasit-o in Sultanahmet, Galata sau Taksim, centrele cele mai populare din oras, ci in Arnavutkoy, de aceea consider, ca acesta e cel mai frumos cartier al orasului. E boem, ridicat pe malul Bosforului, cu vile de lemn in nuante pastel, galerii de arta, strazi pavate cu piatra cubica, restaurante selecte si baruri traditionale. Mai multe motive pentru care merita sa petreceti o dupa-masa in Arnavutkoy am scris intr-un articol separat.
18.Pub Crawl Istanbul
Daca esti tanar si vrei sa iesi intr-o noapte la clubareala, dar n-ai cu cine sau vrei sa fii intr-o gasca mai mare (asa cum ne-am dorit noi) atunci iti recomand cu cea mai mare incredere Pub Crawl Istanbul. Am participat deja la cateva evenimente de acest gen si stiam despre ce e vorba, asa ca am facut rezervarea online si m-am dus fara nici un stres. Este vorba despre o intalnire, condusa de localnici, ce te duc in 3 cluburi doar de localnici stiute, in schimbul unei sume de bani. In Istanbul, alchool-ul nu este inclus in acest tur (ne-au dat doar vodka pe microbuzul ce ne-a dus intre cluburi), insa e o afacere buna pentru atmosfera si oamenii pe care ii intalnesti, iar intrarea in cele 3 cluburi a fost inclusa in pret. Ceea ce trebuie sa retineti, e ca Turcia este o tara musulmana si din dorinta de a limita alchool-ul, acesta este foarte scump! De departe cele mai scumpe cocktail-uri le-am consumat in Istanbul!!! Chiar mai scumpe, decat in Israel. :))) Insa a meritat, distractia a fost de milioane, chiar daca cluburile lor sunt destul de mici si aglomeratia e pe masura.
19.O masa cu localnicii
Mancarea in Istanbul este un adevarat festin pentru simturi si pentru a aprecia cu adevarat bucataria turceasca merita sa va alaturati unui familii pentru o experienta locala autentica. Prietenii nostrii n-au avut posibilitatea sa ne invite la masa, insa ne-au spus, ca cele mai bune variante le gasim la restaurantele de tipul impinge-tava, asadar ne-am conformat.Aproape in fiecare zi am luat cel putin o masa la un astfel de restaurant si de fiecare data am fost super multimita (in special fiindca preturile sunt extrem de mici, iar mancarea delicioasa, ca idee 9-15 ron pentru o masa bogata). La turci, masa incepe cu mezze (aperitive traditionale pe baza de pita cu hummus, cacik, salata tabbouleh, vinete cu iaurt, midii prajite, iaurt cu menta si usturoi, etc). Felurile de mancare principala includ kebap, kofte (chiftelute), tocane de legume, ardei si vinete umplute, vita-de-vie umpluta cu orez, ceapa, nuci si mirodenii, borek (placinta umpluta cu spanac, carne sau branza). Festinul l-am incheiat de fiecare data cu o budinca de orez servita intr-un vas de ceramica, traditionala.
Pont de la Alice: In Turcia, sarmalele sunt considerate mancare traditionala (le-am gustat si sunt la fel de bune ca ale noastre) si credeti-ma pe cuvant, exista si pizza, total diferita de ce cunoastem noi!
20.O seara petrecuta in partea asiatica, in Kadikoy
Partea asiatica din Istanbul este in mare masura rezidentiala si putin vizitata de turisti. Insa cand vorbesti cu localnicii, toti vor spune `Mergeti in partea Asiatica, e cea mai buna chestie ce o puteti face`. Sunt ferybot-uri ce pleaca din Eminonou din 30 in 30 de minute, asa ca a fost usor sa ajungem aici. Kadikoy este o combinatie de restaurante de lux, printre taverne traditionale in care se canta muzica live, baruri cool, multa forfota si buticuri cu articole interesante, pe gustul tuturor, inclusiv in stil vintage, punk si rock. Piata de chilipiruri ce se organizeaza in fiecare marti este una din cele mai bine pastrate secrete din oras. Personal, Kadikoy mi s-a parut mai modern decat zona Taksim, doar ca la preturi mai rezonabile. N-am simtit atmosfera acea `asiatica, istorica, veche`, la care ma asteptam dar cel putin am ramas cu o amintire pt totdeauna.
Personal amintirea mea despre Kadikoy va fi cu o shaworma! Cea mai buna si cea mai mare shaworma incercata de bine in Istanbul! Ceea ce trebuie sa stiti, e ca shaworma din Turcia nu se asemana deloc cu cele din Romania. Lipia e crocanta si usor uleioasa, carnea e din belsug, cartofii prajiti sunt cativa, zici ca s-au ratacit pana sa ajunga in farfurie, iar legumele aproape lipsesc cu desavarsire, asa ca variantele din Istanbul sunt lungi si subtiri, insa au un gust minunat si o textura de ti se topesc in gura. Ah si ardeii lor picanti sunt dementiali!
😍 Apreciez comentariile voastre pe blog 😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului
Multumim pentru postate. Frumoase locuri! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita Zuzu 🤗
ȘtergerePentru mine, acest blog este o incantare. Sper sa am sansa sa vizitez si eu locurile acestea frumoase.
ȘtergereLa multi ani draga Alice! Si un 2019 cel putin la fel de bogat in noi experiente!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Fabian! Iti doresc un 2019 plin de vacante si experiente de neuitat 🤗
ȘtergereMaine seara parasesc Istanbulul si am parcurs articolul tau ca sa vad ce mi -a scapat , ei , mai multe , dar si yie ti -a scapat hamamul si dervishii , deci trebuie sa revenim in acest oras clocotitor :) Si vorbind de biserici , pe mine m-a lasat rece Moscheea Albastra , mai mult mi -a placut Suleymanie , cu mormantul lui Suleyman Magnificul . In schimb Hagia Sofia m-a emotionat pana la lacrimi , am simtit-o ca pe o fiinta care a suferit f mult si am iubit-o din prima clipa cand i -am vazut peretii jupuiti ! Ai prins niste imagini superbe , felicitari
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru complimente Teo. Ei bine, ai dreptate, am ratat Hammamul din cauza alergiei de care sufar in aceasta perioada. Am facut rezervare, dar apoi am anulat-o gandindu-ma ca nu o sa-mi faca bine scrubul si sapunul ce il folosesc pentru spalare. La Dervisi am fost, acum 5 ani in Cappadocia, e un spectacol spiritual superb. Nu stiu cum mi-a ratat in Istanbul, am uitat pur si simplu....
ȘtergereAm fost in Istanbul cam acum 7 ani si mi-a placut foarte mult. As vrea sa ma mai intorc, dar momentan sunt altele pe lista :(
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita. Am fost si eu acum 5 ani, prima data, dar din experienta iti spun ca te vei intoarce, la un moment dat 🤗
ȘtergereExcelent scris. Un An Nou 2019 cu sănătate, călătorii și articole care să ne inspire. La mulți ani, Aliceee!😊
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita Corina!!! Iti doresc un 2019 plin de vacante, destinatii noi si interesante 🤗
ȘtergereVai, cate poze misto si informatii pretioase, ba chiar mi-as dori la anul sa ajung in Turcia cu sotul meu turc. :)))))
RăspundețiȘtergereHahahaha, cred ca pentru tine va fi foarte usor in Istanbul! Multumesc de vizita 🤗
ȘtergereAm fost o singura data in Turcia, nu in Istambul, dar dupa ce am citit aici clar trebuie sa ajung macar o data. Am aflat o multime de informatii
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita Deya. Sper sa ajungi si in Istanbul, merita cel putin o saptamana 🤗
ȘtergereCe frumos! Poate reusesc si eu sa il vizitez in primavara iar lista ta va fi foarte utila.
RăspundețiȘtergerePrimăvara cred ca e superb în Istanbul. Sper sa reușești sa ajungi acolo 🤗
ȘtergereEste o destinatie la care visez de ceva timp si tare mi-ar placea sa ajung acolo, sper sa imi conving sotul sa zboare.
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru vizita Mihaela. Poți sa ajungi în Istanbul și cu autocarul, faci o noapte din București. 🤗
ȘtergereMi-aș dori foarte mult să vizitez Turcia, cine știe, poate o să am ocazia.
RăspundețiȘtergereElena, mulțumesc pentru vizita 🤗
ȘtergereDoamne, cat mi-as dori sa ajung in Turcia. Clar, n-as rata niciun obiectiv important din Istanbul. Tu vei fi sursa de inspiratie, daca voi reusi sa ajung acolo.
RăspundețiȘtergereMulțumesc Cătălina, sper sa ajungi în 2019 🤗
ȘtergereAm ajuns in Istanbul si am avut doar 2 zile la dispozitie. Ma bucur ca am ajuns in Bazar desi mare lucru n-am facut pe acolo. Toata lumea urla dupa mine de ma simteam hartuita si n-am cumparat nimic. A fost frumos ca si experienta, am vizitat foarte putin si vad ca mai aveam atatea de bifat. Poate data viitoare am mai mult timp la dispozitie
RăspundețiȘtergereÎți recomand să acorzi o a doua șansă orașului. Într-adevăr, la prima vedere e greu în Marele Bazar, dar pe parcurs te obișnuiești cu stilul arabilor.
ȘtergereVai ce experienta minunata. Îmi doresc Sa ajung acolo, sa încerc vestita cafea și chiar nu știam atâtea lucruri. Foarte frumos.si detaliat. Mulțumesc pentru atâta informatie
RăspundețiȘtergereMulțumesc Natalia pentru complimente. Sper sa ajungi în Istanbul și sa încerci vestita cafea turceasca. 🤗
ȘtergerePentru arhitectura, plimbarea pe Bosfor, sa incerc baclavaua la ea acasa si mancaruri specifice gen vinete cu carne, etc Da, vreau! As combina un concediu cu vizitarea Bulgariei, cine stie cand... 😊
RăspundețiȘtergereMerita mers Mihaela. Sigur poți combina cu Sofia sau plajele din Bulgaria. Însă în Istanbul recomand o vacanta de minim 5-7 zile.
Ștergere