Sunt sigura, ca ati citit deja destule motive pentru care sa calatoresti. Insa nimeni nu vorbeste despre partea `urata,` asa ca m-am gandit sa o abordez eu intr-un articol de tip pamflet, dar care se bazeaza pe un sambure de adevar. Acesta e un articol, ce il updatez anual, pentru ca toata lumea sa aiba sansa sa il citeasca. Dupa 10 ani de calatorii pot spune ca am capatat ceva `experienta`, asa ca mai jos va detailez motivele mele:
1. Fiindca pe drum o sa intalnesti oameni cu povesti de viata extraordinare. Si atunci o sa te intrebi, tu ce-ai facut in ultimii 10 ani?
2. Atunci cand calatoresti iti faci prieteni din toate colturile lumii si in timp o sa-ti fie dor de ei. Anii trec si tu in loc sa-i uiti, o sa realizezi ca de fapt ti-e si mai dor de ei.
3. Fiindca o sa iti dai seama, ca in calatoriile lungi cheltuiesti mai putin decat daca stai acasa. De exemplu, cand locuiam la Londra ma descurcam cu 500 de lire pe luna. In Romania cand plateam chiria, cheltuiam cam tot atat.
4. Cand vei realiza, ca poti sa platesti o chirie cu 500 euro, in loc sa ii dai pe 10 nopti la Hotel o sa preferi sa faci vacante mai lungi. Doar, ca atunci intervin alte probleme (o sa te distantezi de familie, de prieteni, o sa lipsesti la nunta unora, la botezul altora, probleme la serviciu) si va trebui sa incepi un proces de acomodare in fiecare loc.
4. Cand vei realiza, ca poti sa platesti o chirie cu 500 euro, in loc sa ii dai pe 10 nopti la Hotel o sa preferi sa faci vacante mai lungi. Doar, ca atunci intervin alte probleme (o sa te distantezi de familie, de prieteni, o sa lipsesti la nunta unora, la botezul altora, probleme la serviciu) si va trebui sa incepi un proces de acomodare in fiecare loc.
5. Dupa o vreme, viata normala o sa ti se para plictisitoare. Inainte sa incepi sa calatoresti esti fericit in propria rutina. Nu te deranjeaza ca vezi aceleasi strazi de 1000 de ori, ca bei bere la acelasi bar, ca esti inconjurat de aceiasi oameni, ca vezi aceleasi emisiuni TV si iti duci iubitul in acelasi restaurant in weekend. Cand vii din calatorii, unde ai vazut zilnic ceva nou, ai facut zilnic ceva nou, nu trece mult timp si incepi sa ai mancarimi in talpa.
6. O sa incepi sa iti urasti job-ul. Chiar daca inainte credeai ca e minunat, ca iti place. Ideea e, ca programul acela de la 9 la 5 nu-ti mai lasa timp de nimic. Weekend-urile le petreci in familie, iar in vacante simti ca trebuie sa te relaxezi. Asa se transforma slujba ta in inamicul numarul 1 al noului tau hobby (calatoriile), ceea ce e periculos, fiindca poate nu-ti permiti sa renunti.
7. Pentru ca o sa inveti ce e aia toleranta, respectul pentru alte traditii si alte religii. Si atunci o sa te schimbi. Si cand te intorci acasa, prietenii nu o sa te mai recunoasca. O sa intri in polemici ca sa-ti sustii punctul de vedere. O sa le spui, ca tu ai fost acolo si stii cum e. Cel mai grav e, ca o sa vezi cat de putin toleranti sunt toti cei din jurul tau.
8. Cu cat calatoresti mai des, cu atat o sa vezi, ca poti sa te descurci cu mai putine lucruri. In prima vacanta mi-am pus 32 de kg. Apoi 20. Acum calatoresc cel mai adesea doar cu bagajul de mana. Ce intra, intra, ce nu intra ... nu mai pun. Problema e, ca atunci cand te intorci acasa te rezumi in continuare la foarte putin si nu mai simti nevoia de a lua haine noi, de a cumpara pantofi noi, produse de machiaj. O sa-ti distruga placerea pentru shopping si o sa devii o persoana total `AnCool`
9. Pentru ca o sa cunosti libertatea. Stiti voi, zilele acelea, cand te trezesti cand vrei, te ridici din pat cand vrei, faci ce vrei, mergi unde vrei, gatesti daca vrei! Dupa o luna din asta, cand ai libertate absoluta, cand revii acasa, o sa-ti vina sa innebunesti.
10 Pentru ca o sa fii foarte fericit (prea periculos). Nimeni nu-si doreste pe lumea asta oameni fericiti, doar asa, cum s-ar mai putea manipula masele? Nu doar pentru societate, dar si pentru tine ca individ, daca stii reteta fericirii, o sa platesti permanent pentru ea.
Atunci intervine urmatoarea problema - dependenta de calatorii
11. Care o sa-ti provoace multa nefericire, daca nu ai bani sau timp sau libertate! Asa ca rand pe rand o sa vezi, cum calatoriile se vor schimba din hobby-uri in prioritati (cu tot ce implica asta).
12. Si cel mai grav e, ca nimeni nu o sa te inteleaga. Parintii ar vrea sa iti iei un credit pentru o casa. Prietenele sa mergi mai des cu ele in club. Sotul doreste sa faceti un copil. Iar seful evident, sa nu-ti mai iei atatea libere de la serviciu.
13. Cel mai grav, dupa fiecare vacanta o sa te intorci acasa si o sa doresti sa-ti deschizi o afacere care sa-ti permita sa calatoresti in continuare. Doar, ca te lovesti de multe usi inchise. De birocratie. De oameni care nu doresc sa investeasca in idei. Si uite asa, iti distrug visul!
14. Pentru ca o sa ti se deschida apetitul dupa retete internationale. O sa innebunesti dupa o paella, o rata la rotisor, un cus-cus bun. Si cu toate ca o sa inveti sa le faci, cand ajungi in tara realizezi ca nu gasesti ingredientele. In plus, oricum, gustul rareori e ca la mama lor.
15. Fiindca o data ce ajungi sa calatoresti, din ce in ce mai mult cunosti alte dimensiuni alte hartii. Daca pana atunci visele tale se rezumau la destinatii clasice gen: Paris, Roma, Venetia, New York, Thailanda etc, cu cat cunosti mai multe, cu atat iti dai seama, cate mai ai de vazut. Orizonturile se deschid tot mai mult, informatiile vin spre tine, dorintele cresc!
16. Si pe de alta parte, o sa iti dai seama, ca lumea asta nu e totusi atat de mare. Cand eram copil si imi povestea profesorul de geografie despre Kenya, desertul Sahara, Maroc, Mongolia, Turcia, Japonia toate mi se pareau in alta emisfera. Era ceva woow ... atat de departe... Acum, zilnic vad oferte de bilete de avion la aprox 500 euro spre locurile astea si stiu, ca tine doar de mine sa ajung sa le vad. Asadar incepi noi ambitii. Care cresc din ce in ce mai `mari`, mai `lungi`, mai `indepartate`.
17. Pentru ca, cu cat calatoresti mai mult, inveti sa cheltui mai putin. De exemplu la inceput cheltuiam 1000 euro pe o vacanta in Maroc. Era simplu (500 euro era doar avionul). Mancam in restaurante bune, cadeam frecvent in capcane turistice, intr-un cuvant nu stiam, cum sa calatoresc ieftin.
Acum, cu cat fac mai multe calatorii, cunosc oameni, ce imi dau mai multe idei. Poate, asa s-a si nascut rubrica cu oferte bune de vacante ieftine. Doar, ca atunci cand vezi in cate locuri poti ajunge cu 1000 euro, incepi sa te zgarii pe ochi. fiindca ai bani, dar nu ai timp! Macar inainte tot anul puneai ban cu ban de o calatorie si ziceai ....`asta e`...
18. Pentru ca acasa, nu o sa mai fie doar ACASA! Pentru mine e `` De 3 x acasa Romania-Anglia-Maroc ``. Dupa fiecare calatorie o sa-ti gasesti un loc de suflet, dupa care o sa suferi, fiindca o sa-ti fie dor. Si nu o sa te atasezi doar de munti, de vai, de plaje sau orase ci si de paturi de hotel, de privelisti, de sunete, de arome.... `Consumate` pe termen lung toate astea dau dependenta.
19. Pentru ca o sa inveti sa spui `buna, multumesc, cazare, mancare si bere` in foarte multe limbi internationale, iar apoi, cand ajungi acasa si comanzi `cerveza` in loc de bere toti prietenii o sa te ia la misto.
20. Pentru ca nimic nu o sa te mai opreasca! O sa castigi incredere in tine si in cei din jur. O sa stii, ca oamenii sunt toti acolo ca sa te ajute. O sa descoperi, ca peste tot oamenii sunt la fel. Iar tarile alea , despre care ai auzit ca sunt periculoase sau plictisitoare, de fapt sunt chiar ok. Daca nu o sa ai cu cine sa calatoresti, o sa incepi sa mergi singur. Si o sa-ti placa. .Chiar daca nu ai prea multi bani iti scoti cortul si mergi in continuare. Alegi rute pretabile cum ar fi Camino de Santiago. Si doar mergi ... si nu te mai opresti niciodata!
Deci cel mai bine e sa-ti vezi anul asta de treaba ta,
Si sa nu te prostesti si tu cu calatoriile :))
--------------------------------------
--------------------------------------
Din aceeasi serie mai puteti citi:
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!
Cel mai bun articol ce l-am citit in ultimul timp. Scris cu talent, pasiune, o campanie PRO TRAVEL, cum numai tu reusesti sa faci. Ca de obicei m-ai surprins.
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona pentru cuvintele frumoase.
ȘtergereSuperb! 😊 mă recunosc
ȘtergereFoarte dragut articolul de astazi, scris cu mult umor dar si pasiune pt calatorii!
RăspundețiȘtergereEu cred ca in viata trebuie sa existe un echilibru intre placerea de a calatori, de a descoperi lumea si familie, prieteni, job, casa si toate cele, cel putin intr-a mea. Intr-adevar calatoriile sunt importante, ne deschid orizonturile, cunoastem oameni si culturi diferite, dar trebuie sa stim sa le impacam cu restul. Pana la urma probabil ca depinde de fiecare dintre noi, finalitatea este sa fim multumiti. Spor in continuare la calatorit si nu numai!
Da, echilibrul e foarte important. Cred ca pentru cei dependenti de calatorii, echilibrul e mai usor de atins daca locuiesc in regiuni/orase in care ai mereu ceva nou de vazut si de facut.
ȘtergereTin minte cum eram eu in Londra. Eram ca in rai si in 3 luni nu am apucat sa vad nici 50% din ce are de oferit orasul, d-apoi Anglia ...
Articolul e pentru sufletul meu, zici ca l-ai scris pentru mine. In punctele 15 si 17 ma regasesc cel mai mult. Acum destinatiile populare ma atrag mai putin, sunt mai deschis la orizonturi indepartate cu traditii si obiceiuri total diferite. Dupa numeroase calatorii in Europa o vad toata la fel. Anul trecut am fost in Asia pentru prima oara si vrem sa revenim si la finalul acestui an, daca reusim sa strangem bani si sa obtinem concediul amandoi in aceasi perioada. Serviciul nostru e inamicul nostru dar si prietenul ce ne finanteaza visul asa ca strangem din dinti.
RăspundețiȘtergereLa cat mai multe calatorii frumoase si tie.
Mihai sper ca visul vostru sa vi se implineasca. Am cunoscut multi oameni care o data ce ajung in Asia sau Africa, spun ca Europa e destul de simpla si pe alocuri plictisitoare. Asta e un motiv in plus sa o vezi toata cat inca te bucuri de ea :)
ȘtergereAm dat peste blogul tau acum cateva zile si din ce citesc parca imi place mai mult.. Ma regasesc in foarte multe dintre situatiile povesite de tine. Pana acum nu am calatorit singur, mi-e ´´teama´´, sper sa am curaj sa fac asta candva pentru ca nu am cu cine momentan. Nu am dat peste niste prieteni care vor sa calatoreasca ieftin si mult, cazari la hosteluri,cort. Cei mai multi prieteni au job-uri stabile si sunt prea comozi.. Se multumesc cu o sapt, doua pe an, ceea ce mie mi se pare cam putin.
RăspundețiȘtergereSei, ideea e sa pleci o singura data singur. S-ar putea sa nu iti placa, dar la fel de bine s-ar putea sa vezi ca ti-e mult mai bine asa, decat cu un prieten ce nu imparte aceleasi pasiuni si obiceiuri ca si tine.
ȘtergereLa cat mai multe vacante.
Sei la fel si mie imi era teama sa calatoresc singur, pana anul trecut cand de Rusalii ''mi-am bagat picioarele'' si am plecat singur intr-o vacanta la Budapesta pentru 6 zile. Si vreau sa-ti spun ca a fost una din cele mai frumoase vacante pe care am avut-o. Deci putin curaj si go for it, o sa-ti para rau ca nu ai facut-o mai demult :)
ȘtergereM-am amuzat, m-am delectat, dar si trag mata de coada prelungind terminarea articolului pe care l-am inceput. Visez cu ochii deschisi sa vad locuri noi atat in tara cat si din afara ei.
RăspundețiȘtergereO noua destinatie va cotiza la uitarea din celelalte deja vazute, daca e sa spun si eu un motiv. :))
Eu cred ca `uitarea` e doar pe moment, cat timp senzatiile si amintirile din ultima vacanta sunt inca noi. Dupa o vreme incepi sa iti readuci aminte multe lucruri din vacantele anterioare si daca te gandesti mai bine vei vedea ca toate au contribuit cu ceva la dezvoltarea ta. La persoana care esti astazi.
ȘtergerePunctul 6 e valabil pentru ff multi cunoscuti de-ai mei :)
RăspundețiȘtergereE valabi pentru toti care au microbul calatoriilor :)
ȘtergereCe frumos ai scris draga Alice!!!Si ce chef de duca mi s-a facut dupa ce am citit!!!
RăspundețiȘtergereInca o data bravo pentru articolul asta nemaipomenit!!!
Kiss&greetings from Greece!
Multumesc Lela. Iti doresc ca dorul de duca sa se materializeze cat de curand in calatorii frumoase.
ȘtergereImbratisari calde
Treaba asta cu calatoriile e in masura sa divizeze toata populatia in doar doua tabere, daca ar fi gratis. Pe o prima categorie de oameni nu i-ai mai revedea vreodata (prea multe de vazut si prea putin timp), iar altii, tocmai pentru ca ar fi gratis si implicit totdeauna la indemana, ar amana plecatul pentru 'altadata' in favoarea oricaror altor prioritati. Dar ce sa vezi, chiar si cu implicatia costurilor, e cam aceeasi situatie. Ciudat, nu?
RăspundețiȘtergereAsta tine de hobby-uri. Nu toti iubesc sa calatoreasca. Cred ca la fel fel as fi si eu daca mi-ai da o partida de vanatoare gratis, o tabara la ski sau un weekend de pescuit in Delta. As spune `NU multumesc`.
ȘtergereAm citit cu plăcere articolul ăsta. M-am amuzat apoi împreună cu Cristi pe marginea punctelor enumerate de tine. Le-am simţit şi noi pe fiecare dintre ele. Pentru noi cele mai importante realizări au fost să înţelegem că putem să facem absolut orice ne dorim şi că am devenit mai optimişti. Acum suntem în Turcia într-o "misiune" de house-sitting complet neprogramată. Am primit o invitaţie şi în două oare am şi decis să plecăm. Aşa se întâmplă când ai mâncărici cronici în tălpi.
RăspundețiȘtergereFrumos scris, însă este prea târziu - problema este că deja sunt dependent și nu vreau să mă mai las. :-)
RăspundețiȘtergereBuna sunt Alexandra,
RăspundețiȘtergereMi-a placut foarte mult articolul tau si ma regasesc in totalitate.
Sunt pasionata de calatorii si neinteleasa de cei din jur si este ft.greu.
De multe ori ma simt singura si inadaptata la societatea din jurul meu.
Mersi pentru ceea ce scrii, blogul tau imi da speranta ca nu am vreo boala anume de care sufar.
Vai, câtă dreptate ai! Mai ales la partea cu un job 9-5 care e teribil de sufocant când tot ce vrei e să-È›i iei lumea-n cap. De aceea am lăsat aÈ™a job acum 5 ani, m-am mutat în Bangkok È™i de atunci folosesc oraÈ™ul ăsta ca bază pentru a călători prin Asia. Și da, toÈ›i ceilalÈ›i din jurul meu voiau ca eu să fac altceva (copil, credit de casă, continuat cariera etc.) Am avut, totuÈ™i, surpriza ca unul dintre cei mai buni prieteni să-mi spună zilele astea că „ai luat decizia corectă, să È™tii”. Cred că avea o zi proastă la lucru È™i a descoperit È™i că a plătit vreo 20k eur până acum la creditul de apartament din care nici măcar jumătate nu a mers la a acoperi principalul.
RăspundeÈ›iȘtergereSă È™tii că înainte, când aveam job 9-5, îmi plăcea să am oarecum vacanÈ›e mai leneÈ™e. Călătoream È™i atunci destul, dar nu erau foarte active fizic. Acum îmi place în călătorii să merg la trekking, hiking, tururi cu biciclete, îmi plac vacanÈ›ele mai „dureroase” fizic, tocmai pentru că nu am un job stresant sau obositor.
MulÈ›umesc pentru comentariu. Ma bucur mult pentru tine. Cred ca e cu totul alt stil de viata în Thailanda. Dacă ajung cândva în Bangkok am să-È›i scriu ☺ Sunt sigura ca acum cunoÈ™ti oraÈ™ul ca în palma, după atâția ani.
ȘtergereAș vrea eu să-l cunosc ca-n palmă, dar e atât de mare încât nu cred că aș ajunge vreodată să-l cunosc așa de bine. Și da, dacă ajungi pe aici dă-mi un semn, mi-ar face plăcere să ne vedem.
ȘtergereSuna bine!
RăspundețiȘtergereMulțumesc 🤗
ȘtergereTeribil articolul. M-am amuzat și m-am recunoscut în mare parte din "motive".
RăspundețiȘtergerePentru că prietenii mei erau prea comozi și/sau prea fricoși, am plecat singură. La întorcere n-am mai avut (aceiași) prieteni. Îmi făcusem alții.
Mulțumesc pentru comentariu Ma bucur ca nu au reușit sa te descurajeze și ai mers singura. Sunt sigura ca ai avut o vacanta pe cinste.
ȘtergereCea mai frumoasa dependenta... dependenta de calatorii! :)
RăspundețiȘtergereCea mai frumoasa si cea mai sanatoasa Fabian 🤗
Ștergere