Totul despre Weymouth, vacanta in Anglia, Dorset

Dacă o sa întrebi un englez care este cea mai buna stațiune de vacanta de pe Coasta de Sud a Angliei, regiunea Dorset, o sa primești ca răspuns Weymouth. Cel putin asa au votat englezii Weymouth (cea mai buna plaja din UK) pe TripAdvisor in 2017 . Cu toate ca eu am ajuns aici cu treaba, n-am putut sa ignor potențialul turistic al orășelului,, asa ca astăzi va povestesc totul despre Weymouth.

vacanta-in-Weymouth-impresii-dorset-anglia


1. Weymouth a fost numit un resort Royal și centru de sănătate 
Din punct de vedere istoric Weymouth este compus din doua orașe medievale, ce au fost unite în secolul 15, iar în secolul 18 a devenit un centru de sănătate și resort Royal datorita Regelui George al-III-lea care s-a îndrăgostit iremediabil de acest oraș și clima lui blândă pe toată perioada anului. Chiar si iarna temperaturile variază între 8 și 12 grade, asa ca îl înțeleg. Zvonurile s-au împrăștiat repede, iar Weymouth a devenit una din zonele favorite a englezilor pentru a se retrage la bătrânețe. Bulevardele largi sunt pline de “Care Homes” rezidente de lux pentru vârstnici și centre de recuperare, asa ca străzile sunt predominate acum de oameni în scaun cu rotile, bătrâni ce umbla cu cadrul etc. Cu toate astea atmosfera este una de comunitate strânsă și relaxata, chiar vesela. Bătrânii se opresc la fiecare pas sa se salute și sa înceapă clasicul “small talk” urmat de glume și imbratisari.

Weymouth-am-fost-acolo-Anglia

2. Din punct de vedere turistic Weymouth este deseori numit “Weybitza”
Centrul statiunii este împânzit de pub-uri și restaurante mari, încapatoare cât pentru toată mulțimea de localnici și turiști ce se aduna aici în sezon. Preturile mi s-au părut normale, dar sunt desigur și câteva hanuri mai de lux, dacă vreți sa va răsfățați cu ceva preparate culinare deosebite intr-un restaurant cu istorie. Weybitza vine de la viata de noapte,multa bere, cocktail-uri și atmosfera de distracție pe care eu sincer nu am regăsit-o in extra-sezon, asa ca nu va pot povesti prea multe.

Top 5 restaurante bune in Weymouth: 
Restaurant `Les Enfants Terribles`, Fish 'n' Fritz, restaurant `Crustacean`, restaurant `Hamiltons`, si restaurantul  `Al Molo` ... majoritatea servesc meniuri britanice si pe baza de peste. 

restaurante-weymouth-UK

Nu vreau sa ma înțelegeți greșit, Weymouth nu este doar o stațiune turistica și un refugiu pentru cei vârstnici. Nu vreau sa credeți, ca e un fel de Mamaia (fac referire la stațiunea de pe litoralul romanesc) unde dacă ajungi în extrasezon ești ca într-un oraș fantomă. Weymouth e o combinație interesanta de oraș mic (50 000 locuitori) cu stațiune, cu centru de recuperare, oraș port și mai nou, oraș Olimpic în urma competițiilor ce au avut loc aici la Olimpiada din 2012. Asadar e agitație în orice zi din săptămâna, iar bulevardele sunt neîncăpătoare. 
Weymouth-Uk-obiective-turistice-de-vizitat

Am început plimbarea în Waymouth la stația Kings statue, punctul de oprire a tuturor autobuzelor și autocarelor ce ajung în Oraș. Stația se afla fix pe malul marii, asa ca a fost ușor sa dau o tura pe faleza. Bulevardul lat, cu bănci și umbreluțe e lung cât toată suprafata orașului, iar plaja e lata și cu nisip. Întrarea în mare pare lina, perfecta pentru vacante cu copii. 

Plaja-din-Weymouth-Anglia-Uk

Acum plaja e populata de familii și vârstnici ieșiti la plimbare cu patrupedele. Am impresia ca fiecare familie are un câine în Weymouth, având în vedere numărul mare de câini. 
Plaja-din-Weymouth-Anglia-Uk

Este o atmosfera frumoasa, liniștită, singurul lucru supărător prin părțile astea, e vântul. Asa ca m-am oprit în fata ceasului din bronz, “the Jubilee Clock” simbol al stațiunii, construit în 1988 pt comemorarea a 50 de ani de domnie a Reginei Victoria. Am făcut o poza și am facut cale întoarsă.

the-Jubilee-Clock-uk-weymouth

De la ceas am pornit înapoi spre centru, fiind atenta la casele frumoase, în stil georgian ce stau aliniate cu fata spre mare. Ce bucurie pentru proprietari sa aibă marea la câțiva pași de casa și o priveliște de neuitat, 365 de zile pe an. Ii invidiez puțin, recunosc. 

case-in-stil-Gergian-Weymouth

Am mers pana la micul bâlci sau mini parc de distracții, unde un Carusel și alte câteva mașinării distrează copiii pe toată perioada anului. Standul de înghețată de alături e deschis, dar vântul îmi îngheață toate simțurile.

parc-de-distractii-weymouth-uk

Intru în centrul istoric, pe străduțele ce duc dinspre mare spre cele doua bulevarde mari, paralele și pietonale. Ambele sunt pline cu magazine, în special “charity shops” un fel de second hand-uri unde populația oferă haine și obiecte prin donații, iar ei le vând cu preturi mici. Sunt zeci de astfel de magazine și dacă ai răbdare poți sa ieși cu plasele pline pt nici 30 de lire. Haine, decorațiuni, pantofi, cosmetice, jucării, vase de ceramica și bijuterii sunt la mare trecere. 
charity-shops-uk-weymouth

Pe fiecare bulevard am găsit și un supermarket cu preturi mici, asa încât dacă va aflați în vacanta, apa și snack-urile nu vor fi deloc o problema. Pe unul am gasit Marks and Spencer (varianta mai scumputa dar mai calitativa cu preparate la preturi decente) pe celalalt bulevard am intrat în Poundland (de unde mi-am luat carrot cake și un power bank pt ca l-am uitat în România). Inca un magazin ce mi-a placut mult este `the Weymouth Sweet Shop` deschis din 1911.

magazin-weymouth-UK

3. Port-ul din Weymouth este extrem de pitoresc
Cele doua bulevarde din centrul istoric duc spre Port. Am urcat sus pe pod si am admirat micul Port, flancat cu barci pescaresti si cladiri colorate, pe ambele parti. Privelistea zici ca e scoasa dintr-o carte postala cu Weymouth, in secolul 17 :))).  Imi amintesc instant de barcile vechi si inghesuite pe care gatea James Oliver prin emisiunile lui culinare. Ma gandesc, ca Weymouth ar putea fi o locatie perfecta pentru o astfel de emisiune. Rasfoind apoi ghidul, am aflat ca aici are loc in fiecare an festivalul culinar “Seafood”. Pacat, ca nu am ajuns in Weymouth in iulie, sa ma bucur de creveti, scoici si languste.

weymouth-port-oras-turistic-Anglia

weymouth-port-oras-turistic-Anglia

weymouth-port-oras-turistic-Anglia

weymouth-port-oras-turistic-Anglia

Cu gandul la festival, cu imaginatia setata pe plaja insorita si aglomerata din timpul verii, am parasit Weymouth, sperand sa revin intr-adevar, intr-o vara, cu copilul.

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

15 comentarii:

  1. Vacanta ta in Anglia mi-a adus aminte de vacanta mea acolo, una dintre cele mai frumoase vacante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce dragut, mi-ar plăcea sa reusesc sa ajung si eu sa vizitez. Pare un orasel tare dragut si linistit perfect pentru plimbari

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place umorul eneglezesc si de data asta il si inteleg - asta referitor la Weybitza :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha da da, umorul englezesc ma depășește de multe ori, dar de data asta îl înțeleg și eu

      Ștergere
  4. Îmi place tare mult arhitectura Angliei, sper sa ajung și eu sa vizitez cat mai mult aceasta tara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce locuri frumoase si linistite, eu nu am vizitat inca Anglia si sunt foarte curioasa cum ar fi

    RăspundețiȘtergere
  6. Se pare ca te-ai distrat. Pare o zona foarte frumoasa in Weymouth. Imi plac mult cladirile si magazinasele asa colorate. Si plaja arata fain. 😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa plaja e superba, cred ca vara când e animata e chiar ca în filmele englezești

      Ștergere
  7. Anglia este o tara faina si se vede in poze ca ai avut activitate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Totul arata atat de bine pe acolo. Imi plac mult recomandarile tale

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce imi plac cladirile alea colorate! Imi plac oraselele astea micute, dar care transmit. Chiar m-ai facut curioasa privitor la Weymouth.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim7:13 a.m.

    Draga Alice, e foarte, foarte frumos blogul tau, insa e o problema care o sa-ti indeparteze extrem de multi cititori: faptul ca ai ales sa scoti anul de la comentarii si articole. Ca cititor si traveller la randul meu ma simt inselat ca nu doresti sa stim anul, desi acest lucru nu-ti stirbeste cu nimic calitatea blogului si a informatiilor! Probabil ca ai senzatia ca daca vedem anul si nu ai destule calatorii intr-unul, blogul tau scade in importanta. Gresit! Va scadea din cauza ca il ascunzi, nu din alt motiv. Poate reusesti sa deblochezi aceasta informatie care pt. toti cei care calatoresc e foarte importanta. Esti singurul blogger care a eliminat anul ca reper si nu e nici frumos fata de cititori, si nici corect.

    Iti multumesc anticipat si iti doresc calatorii toata viata ta, pentru ca ai scris ca asta e una dintre pasiunile tale. Cu respect Andi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu Ando. Nu am făcut-o intenționat, am schimbat tema blogului și când am pus-o înapoi pe asta au rămas o parte din setările celei vechi. E o problema pe care sper sa o rezolv curând.

      Ștergere