Unde se mananca bine in Edinburgh

După cum știți, am o mare pasiune pentru mâncare, sunt o gurmanda și iubesc sa încerc diverse preparate noi, atunci când calatoresc. De aceea, astăzi vom discuta despre scena culinara din Edinburgh, capitala Scoției, unde am petrecut o săptămână facand turism culinar, la cele mai bune restaurante. Haideti sa vedem unde se mananca bine in Edinburgh la pret decent.

Cu o ofertă autohtonă bogată de carne fină și fructe de mare, Edinburgh a profitat la maxim de boom-ul modernizării din ultimii ani și a revoluționat scena restaurantelor din oraș, cu numeroase variante internaționale. Acum sunt nu mai puțin de 1850 de restaurante, pe un perimetru restrâns, practic tot la al doilea pas, e un restaurant. Preturile sunt moderate spre mari, însă eu am ales sa fac o harta a restaurantelor din Edinburgh unde un pranz bogat costa între 10£ și 15£ adică din categoria budget, accesibila oricărui turist.


unde-se-mananca-bine-in-Edinburgh-restaurante-bune-pentru-gurmanzi



RESTAURANTE  DE TOP DIN EDINBURGH

  • Salt Cafe   Mic dejun si Brunch All day ( Adresa: 54-56 Morningside Road Edinburgh)
  • Veeno specializat pe degustari de vinuri si platouri italiene (Adresa: 76 Rose St, Edinburgh EH2 2NN) 
  • The Antiquary  mancare traditionala scotiana  (Adresa: 72-78 St Stephen St, Stockbridge, Edinburgh ) 
  • Brewdog  burgeri si bere artizanala ( 50 Lothian Rd, Edinburgh)
  • Tempo Perso restaurant Italian  (Adresa: 208 Bruntsfield Pl, Edinburgh 
  • Marie Delices  restaurant specializat pe clatite si gallets  (Adresa: 125 Comiston Rd, Edinburgh  ) 
  • Vinyasa  restaurant cu specific indian ( 34 St Mary`s St, Edinburgh)
  • Seeds for the Soul restaurant vegan ( 167 Bruntsfield Pl,  Edinburgh)


1. SALT CAFE - Mic Dejun &Brunch 


Pentru mic dejun și Brunch va recomand acesta mica cafenea - restaurant. Se afla într-o zona restrânsă a orașului și e frecventata în special de localnici. Ce e special aici? In primul rand designul modern, cu o încăpere lunga, oglinzi mari, canapele de piele verzi și multe decorațiuni din lemn masiv. Este genul de cafenea unde influencerii vin sa își facă poze fiindcă decorul îți permite și mâncarea arata ca în reviste. Preturile sunt surprinzător de mici, iar mâncarea foarte buna, cu ingrediente proaspete, branzaturi aduse de la micii producători și multa atenție la detaliu. Va recomand sa încercați "Platoul de Brânzeturi" (mintea mea e setata și acum pe brânză acea Brie și ceapa caramelizata) "Oua Benedict" (adăugați avocado) și bineînțeles "Shakshuka" ce am primit-o într-o tigaie fierbinte cu mult cârnați. E foarte concentrata asa ca a fost un prânz bogat și hrănitor. La desert nu prea sunt variante, însă desertul casei nu m-a dezamăgit, Waffle cu fructe de pădure. Servirea a fost rapida - în 15 minute - aveam totul pe masa plus un ceai ce trebuie neapărat sa vi-l recomand "Orange Blossom" sa îl notați.


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH

2. VEENO pentru degustari de vinuri si platouri italiene

Veeno este un lanț de restaurante de mare renume în UK pentru o a descoperi aromele autentice și delicioase ale Italiei. Conceptul e simplu, e destinat pasionaților de vinuri. 
Restaurantul este situat chiar în centrul orașului, la câteva minute de mers pe jos de la Monumentul The Scott, foarte convenabil pentru turiști ca noi.Meniul de mâncare este bazat pe platouri reci, câteva sortimente de paste și pizza. Meniul de băuturi include evident o listă extinsă de vinuri italiene și 3 variante de pachete pentru degustare de vinuri cu prețuri foarte convenabile în jur de 10£. WOW! Ne-am dorit cea mai bună experiență pe care restaurantul o are de oferit, așa că la recomandarea personalului am comandat un platou italian pentru 2 persoane și am împărtit două pachete de degustare de vinuri "FAMILY FLIGHT " și " MORODER FLIGHT ".

Ce am primit? 6 pahare de vin de înaltă calitate, așezate pe o foaie explicativa, cu povestea vinului și locul din Italia din care provine. Platoul italian e absolut imens și a inclus o combinație frumoasă de 5 mezeluri proaspăt tăiate, 5 tipuri de brânză bună, 5 boluri mici cu ulei de măsline picant, măsline și tapenade, pâine artizanală delicioasa și focaccia. Totul a fost delicios personalul amabil, ambianta high-class, iar vinurile sunt puternice, după 3 pahare m-am întors la cazare sa dorm.

Veeno-restaurant-Edinburgh


Veeno-restaurant-Edinburgh


Veeno-restaurant-Edinburgh


Veeno-restaurant-Edinburgh


3.THE ANTIQUARY pentru mancare traditionala scotiana

The Antiquary este restaurantul perfect pentru o masa autentica scoțiană. Se afla într-un cartier femecator, în Stockbridge, și e un local cu tradiție, cu peste 50 de ani de istorie. Interiorul e rustic, cu mobilier din lemn masiv,iar atmosfera e familiara, zici ca ma aflam în sufrageria bunicii, luând masa lângă șemineu. 
Ceea ce mi-a plăcut mult este meniul. O singura pagina de unde poți alege specialitățile bucătarului, iar pe tabla este scris meniul zilei, vreo 10 variante, ce evidențiază dorința de a oferi mâncare proaspătă, cu ingrediente de sezon. Preturile sunt foarte rezonabile, în jur de 10£-15£ ceea ce e ieftin pt un restaurant de top, cu istorie. 

Mancarea? Oh, mâncarea este excelenta! Zici ca am mâncat la noi acasa! Bine gătită și foarte gustoasa! Porțiile sunt uriașe și o masa de 2 persoane ar putea hrăni cu ușurință 3 adulți înfometați 😁 Am ales evident specialitatea bucatarului „Fazan Balmoral” (prima data când am mâncat fazan și a fost wow) și „Cow Pie”, ambele gătite la perfecție. Băuturile includ variante de bere locala și, în mod natural, o selecție magnifică de whisky. Mi-a plăcut mult mâncarea și dacă as fi stat mai mult în Edinburgh, cu siguranță as fi revenit sa încerc și preparatele cu peste.

the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian

the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian


the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian




the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian

4.BREWDOG pentru Burgeri si Bere Artizanala

Pentru bere artizanala și cei mai buni burgeri din oraș va recomand restaurantul BrewDog. Sunt doua în Edinburgh, însă noi am ales sa mergem la cel de pe Lothian Road fiindcă e mai mare și am citit ca au nu mai puțin de 30 de sortimente de bere. Pentru pasionați, este un mic paradis! 
Design industrial de cârciumă moderna, cu țevi la vedere, scaune înalte de piele roșie dar și canapele confortabile, muzica alternativa, câinii sunt acceptați, iar mâncarea e delicioasa. 
Am fost impresionata de calitatea burgeri-lor și a cartofilor prăjiți. Încercați "Hybrid burger" servit într-o briosa verde cu matcha, carne de vita, și gouda afumata completata cu bacon prăjit. Combinația e dementiala, atât de moale ca ți se topește în gura. Un alt sortiment ce merită încercat este "Jackpot Burger" - briosa cu mac, vita, cârnăciori și brânză cu mucegai. Asta chiar a fost un burger la un alt nivel! Masa am completat-o cu doua din berile mele preferate - "Hazy Jane" și "Punk IPA", însă va recomand sa încercați și berile cu fructe, asa mai pt femei. 
Servirea e ireproșabilă, chelneri tineri și prietenoși, merită încercat, mai ales ca e fix în centru!

Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh


Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh


Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh


Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh

5.TEMPO PERSO pentru bucatarie italiana


Ne-a fost subliniat de la bun început ca acest restaurant se lauda cu bucătărie mediteraneana și italiana, la cele mai înalte standarde, cu ingrediente locale proaspete și pun mare preț pe peste și fructe de mare. Restaurantul e unul select, cu design modern în nuanțe nude, unde am fost întâmpinați cu zâmbete prietenoase și mult entuziasm. Meniul e unul variat, pentru toate gusturile. Noi am început cu doua aperitive "Impepata di cozze" - scoici scoțiene în sos de vin alb și piper negru și " Bruschetta tricolore" cu mozzarella proaspătă, roșii și busuioc. La felul principal am împărțit cel mai bun calamar la grătar ever, trebuie neapărat sa îl încercați, comandați "Calamari di Maria" și "Tagliattele Gamberi, Asparagi & Ceci" - Paste al dente cu Creveți King-size delicioși și un sos foarte bun. Cocktail-urile sunt de asemenea la înălțime, am ales varianta italiana "Aperol" , care îmi amintește mereu de vacanta în Veneția. Dacă alegeți sa luați masa la Tempo Perso, merita sa faceți rezervare telefonica în avans, fiindcă restaurantul e foarte popular.

Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh


Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh


Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh

Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh


6.MARIE DELICES pentru cele mai bune clatite din Edinburgh

Cele mai bune clătite din oraș le găsiți în Edinburgh la Marie Delices.Nu va gândiți ca e un butic ca cele din Paris la gemulet, ci un restaurant in toată regula, cu atmosfera calda a micilor bistro și un decor romantic cu mese dispuse pentru 2 persoane. Acest restaurant e condus de Marie, o tinerica din Franța care este atât managera cat și chef în bucatarie. Putem spune ca este o afacere de familie ce implica multă pasiune, creativitate și atenție la detalii. Probabil de aceea este o afacere de succes. Mâncarea este literalmente la standard frantuzesc, servită cu creativitate și ingrediente proaspete de înaltă calitate, la un preț foarte accesibil. Atenție, este un loc popular, uneori e foarte aglomerat, merita mers cu rezervare. Meniul constă într-o mare varietate de asa numitele clătite sărate - galettes- și clătite dulci - creps- , prăjituri de casă, ceai, fresh-uri proaspete și cafea. Le-am gustat evident pe toate!

Pentru iubitorii de carne și pește vă recomand cu mare drag "Galettes L'ecosse Mon Amour" cu somon afumat, creme fraiche, castraveți, busuioc proaspăt și lămâie proaspătă. Pentru vegetarieni cea mai bună opțiune pe care o puteți obține în Edinburgh este "Galettes l'Olympe" cu brânză Feta, tapenade, roșii proaspete, castraveți, semințe de floarea soarelui și frunze proaspete. Favorita mea!!! 
Lăsați puțin spațiu și pentru o clătită. Am împărțit 2 și ambele au fost dementiale: „Creps La Papy Pep” cu miere, scorțișoară și crumble & "Creps La Isla" cu Nutella și nucă de cocos.


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite

7.VINYASA RESTAURANT pentru mancare indiana 


Am ales acest restaurant datorita locației, fix lângă Royal Mile. Privind prin fereastra în interior, n-am fi ghicit niciodată ca e un restaurant indian. Decor contemporan și european, un bar cu lansare foarte modern, însă de îndată ce am intrat am fost întâmpinați de șeful de sala care ne-a prezentat meniul cu un puternic accent indian, însă într-un mod foarte profesional! Am apreciat faptul ca ne-au întrebat nivelul de chilli pe care îl preferam și astfel am putut comanda un curry foarte picant, exact asa cum îmi place mie. 
Mâncarea a fost spectaculoasa. Nici nu știu ce sa va recomand mai mult, preturile fiind mici și noi foarte flamanzi după o zi de plimbări prin oraș, am comandat vreo 6 farfurii. "Lamb chops" Mi-au plăcut foarte mult, sunt exact asa cum trebuie sa fie niște costițe adevărate. Somonul a fost atât de fraged ca s-a topit în gura. "Korma curry" a fost mai bun decât cel ce l-am gustat în India, iar specialitatea șefului cu spanac și creveți a fost surprinzător de bun. Mâncarea a venit cu o prezentarea frumoasa, mult peste orice restaurant indian standard în care am fost. Din meniul de băuturi am ales ceva fără alcool de data asta, Vinyasa special Mocktail" & "Mango Lassi" in amintirea zilelor bune când stăteam pe plaja în Goa la răsărit. 
Ps: Este un restaurant excelent pentru vegetarieni și au și serviciu de take-away.


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


8.SEEDS FOR THE SOUL pentru mancare vegan 

Nu puteam sa fac un tur culinar a orașului fără sa nu includ și un restaurant Vegan. Recunosc ca inițial m-a atras numele foarte bine ales "seeds for the soul", apoi locația în promiximitatea cazării noastre și decorul, arata ca o cafenea - bistro foarte drăguța, cu multe flori, design modern și atmosfera chill. Meniul este unic, cu o varietate mare de opțiuni vegane, în jur de 10 feluri principale, 10 variante de garnituri și multe idei pentru mic dejun și brunch. Ospătare drăguțe, mâncarea servită în timp util, dar fără sa fie grăbită. Aș recomanda totul de pe meniu, însă am sa va povestesc despre preparatele alese de noi: „Tacos” cu porumb dulce și guacamole (primit într-un bol uriaș, într-adevăr altceva) și „coltunasi asiatici” prăjiți, serviti cu tamarin, sos de soia și ardei iute. Dacă doriți să vă păcăliți asa cum aleg eu de multe ori , va recomand „MEX Burger”, arata ca un burger real, dar este 100% vegan. Bineînțeles am ales sa încep seara cu un Smoothie și am încheiat consumând bere cu ghimbir. Nu m-am simțit vinovata fiindcă băuturile astea sunt bune atât pentru noi cât și pt planeta noastră. Am apreciat MULT ca folosesc paie reciclabile - ASA DA! 

seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh




seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh


seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh


seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!



16 comentarii:

  1. Numai bunatati! Cu siguranta, a fost un periplu culinar de exceptie. O sa tin cont de recomandarile tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Waw, cât de bine arată mâncarea. Sigur e și super gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. E bine de stiut in caz ca mai ajung pe acolo. Am fost in Edinborough acum vreo 25 de ani... :) ce sumbru mi s-a parut orasul desi era luna august!

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca de la titlu stiam ca articolul asta o sa ma chinuie rau. :)) Dar sunt putin masochista si am savurat fiecare cuvintel. Si atat... acum mor de pofta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sper sa ajung si eu acolo, la cum arata totul mi-ai facut o pofta, maine as pleca:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Platourile tale si farfuriile arata spectaculos si chiar mi-as dori sa merg pe urmele tale si sa gust aceste bunatati

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce minunat arata mancarea! Multumim pentru recomandari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Alice, esti ok? N-ai scris de ceva vreme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da da sunt ok Laura, mulțumesc. Sunt doar foarte ocupata în perioada asta.

      Ștergere
  9. Cum e primul meu comentariu pe acest blog, incep prin a te felicita pentru modul in care ma faci sa traiesc odata cu tine toate acele experiente pe care le descrii cu atata maiestrie aici. Ca sa nu mai zic ca fotografiile sunt superbe si am salivat din belsug la fiecare.
    In ceea ce priveste orasul Edinburgh, este pe my bucket list de ceva vreme,
    tot citesc articole si urmaresc documentare despre oras inca de anul trecut, insa, din pacate, acum totul e blocat. Abia astept sa scapam de perioada aceasta de izolare si sa o iau din loc. Dar sunt mai degraba interesata de un tur cultural decat de unul culinar. Insa, cu siguranta, atunci cand voi ajunge in Edinburgh, voi incerca cel putin unul dintre restaurantele pe care le-ai descris aici. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Un articol foarte util! Aştept cu nerăbdare să ajung şi în Edinburgh.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim4:40 p.m.

    Te iubesc. Plecam in Edinburgh

    RăspundețiȘtergere