Atractii turistice de vazut in Tunis in 3 zile

Tunis a fost pentru mine poarta de intrare în Tunisia și în capul meu gândindu-mă ca e capitala, vom avea ce sa facem aici câteva zile. În realitate Tunis poate fi văzut ca o comoara, pentru un occidental fără ochi format în lumea arabă… sau o ruina, pentru un calator mai umblat, care nu mai cade pe spate la fiecare fântână acoperita cu mozaicuri, familiarizat cu bazarurile multicolore și moscheile cu miniarete înalte. Pe scurt, Tunis nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele, însă o sa va povestesc totul pe un ton pozitiv, fiindcă asta e starea de spirit cu care trebuie sa mergi în Tunis :))) 

atractii-turistice-tunis-am-fost-acolo
Vacanta in  Tunisia am facut-o pe cont propriu: 
In Tunisia am ajuns foarte usor cu un zbor dus-intors din Malta, ce a costat 65 euro dus-intors, pret promotional de extra-sezon luat de aici  >>> AICI 

 In Tunisia am stat o saptamana, si  ne-am cazat in 2 apartamente prin AirBNB (3 nopti in Monastir/ 4 nopti in Tunis) ce au fost in medie 20 euro pe noapte/ apartament / 3 camere.Va recomand si voua cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou, gratuit >>> VOUCHER AICI 
Bab el Bhar - poarta spre o alta lume 

Citisem ca Bab el Bhar (the Gate of France) este cel mai bun loc pentru a ne începe itinerarul turistic în Tunis. Este în inima orașului, poarta de intrare spre Medina, dar și un loc excelent de relaxare. Piateta e întesata cu clădiri istorice cu fațade frumoase, ce au la parter cafenele mari, în aerul însorit. Sunt în stilul caracteristic arabesc ,cu scaunele îndreptate spre bulevard, ce servesc cafea neagră şi tare, în ceşti foarte mici. Este de asemenea un loc bun pentru a privi spectacolul străzii si fântână arteziana din fata portii, unde se înghesuie copii printre tasnitorile de apa și porumbei. 

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

M-am pierdut pe străzile întortocheate din Medina  

Medina din Tunis este centrul istoric al orașului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. O data ce am intrat în Medina am ajuns într-o alta lume. O lume colorata, pline cu magazine cu suveniruri ce sunt încărcate pana la refuz, alei înguste pe care se plimba vânzători ambulanți, mici dughene cu fursecuri proaspete a căror arome pot trezi pasiuni nebănuite. Străzile m-au fascinat nu doar datorita atmosferei ci și datorita stilurilor arhitecturale:andaluz, arab și bizantin. Se vede ca în trecut Tunis a fost un oras comercial important de la Mediterana. Am admirat Moschei, "Medersas" (școli coranice)," tourbets" (mausoleul familiei), "Zaouïas" (mausoleul sfânt) și "Dar" (case tradiționale). Multe au ușile deschise și se poate intra. Singura condiție ca să le gasititi e sa intrați pe toate străduțele, fiindcă nu sunt marcate pe Google Maps. 

Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta


Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta

Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta

Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta







Nu vreau sa intelegeti gresit, Medina din Tunis este doar in proportie de 30% orientata catre turisti, cu magazine cu suveniruri si alei acoperite cu prelate colorate.  In mare parte, 70% este centrul istoric locuit de tunisieni, cu atmosfera de cartier sarac, labirintic, cu multe strazi neasfaltate, gropi, mizerie, destul de debusolant. 

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi


Pont de la Alice: Încercați să părăsiți Medina înainte de 7 pm, ora la care magazinele se închid și zona devine pustie. E înfricoșător, o senzație stranie ca nu e prea safe. Evitați, de asemenea, vineri și duminică, deoarece, e zi de Sărbătoare și majoritatea locurile sunt închise. 


Colecția mea de uși colorate din Tunis  

Ar fi imposibil sa va povestesc despre Tunis fără sa pomenesc frumusețea ușilor. In Tunisia, usile sunt un simbol ce reflecta averea și fericirea familiilor care trăiesc în interior. Ele sunt, în general vopsite în alb/galben sau albastru, construite din lemn de palmier, decorate cu tablă in modele geometrice sau florale. Acestea oferă caracterul și autenticitatea Medinei, dincolo de străduțele labirintice și magazinele cu suveniruri. De multe ori m-am trezit pierduta prin Medina, intrând pe fiecare alee, doar ca să fotografiez uși. Cred ca am dezvoltat o obsesie! 

usi-Tunis-de-vazut

usi-Tunis-de-vazut

usa-frumoasa-Tunis

usa-frumoasa-Tunis

usa-frumoasa-Tunis

usi-Tunis-de-vazut


usi-Tunis-de-vazut


O vizita la Palatul `Dar Lasram`  

Tunis nu excelează la capitolul atractii turistice de top. Sunt doar 2 locuri de neratat: Muzeul Bordo (cu mozaicuri, ce pe mine nu ma pasioneaza) și "Dar Lasram" pe care l-am vizitat. Nu e ușor sa intri în casele tunisienilor, asa ca ma bucur de aceasta oportunitate. 

Ca de obicei, nu poți sa ghicești din exterior ce se afla după poarta micuța, însă de îndată ce am intrat am fost plăcut surprinsa. Rătăcind prin încăperile superbe, decorate din podea până-n tavan cu mozaicuri și arabescuri, mi-a amintit în multe feluri de Alhambra și Andaluzia în general. Nu este surprinzator fiindcă maurii spanioli au fugit în Nordul Africii și și-au adus contribuția în arhitectura din Tunis. Culori frumoase, tavane sculptate în lemn, camere imense, multe scări, un patio umbros cu o fântână din marmura în mijloc, ferestre mici de unde priveau viata din Medina, femeile din harem. Nu e greu să-ți imaginezi ce viata a dus familia Lasram, având ca locuință o asemenea bijuterie. Singua dezamagire e ca toate incaperile sunt goale, fara mobilier si alte elemente decorative.

Pont de la Alice: Dar Lasram se poate vizita Gratuit. Cu toate ca e un obiectiv turistic foarte important, nu o sa găsiți indicatoare spre el, iar fațada nu e deloc impresionanta. Se afla într-un gang din Medina, trebuie căutată strada pe Google Maps, altfel e foarte ușor de ratat. Se afla la adresa "24 Rue du tribunal, Tunis". 

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram


Francezii au lăsat ca moștenire mai mult decât clasicele "baguettes"  

Centrul orașului se afla pe Avenue Habib Bourguiba, proiectat după Champs-Élysées din Paris. Sa pun drept seamănă într-o oarecare masura, e un bulevard larg, flancat cu arbori pe ambele părți, terase și cofetarii în stil franțuzesc, clădiri frumoase cu fațade în stil Art Nuveau lăsate moștenire de la francezi. Tot centrul nou " le ville nouvelle" are un aer franțuzesc, ușor prăfuit de timp cu clădiri ce au fost cândva albe, frumos decorate. Sa spun drept sunt câteva cladiri mai răsărite, insa majoritatea necesita recondiționări masive. Plimbandu-ma pe străzile acestea mi-am amintit de scene din filmul "Ce que le jour doit a la nuit" ce prezintă orașul în perioada lui de glorie! Acum pot doar să-mi imaginez acele vremuri. Realitatea e destul de trista. 

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

impresii-calatorie-blog-tunis-Tunisia


ville-nouvelle-centrul-din-tunis


Teatrul Municipal e cea mai frumoasa clădire din oraș   

Nu poți sa o ratezi, atât de propriu cât și la figurat. Se afla tot pe bulevard, la câțiva pași de Piata Independentei. Construit inițial în 1906, acest teatru frumos, cu o fațada alb în stil Art Nuveau este cel mai bun exemplu de arhitectura coloniala franceza din Tunis. Din păcate este închis turiștilor, însă pentru spectacole puteți întreba la ghișeul din lateral. Pt noi nu a fost tentant luand în considerare ca spectacolele sunt probabil pe arabă.

teatrul-din-Tunis

In Tunis am mâncat cele mai bune prăjituri  

In Tunisia am avut o dieta foarte echilibrata de genul "câte o prăjitură în fiecare mana", adică 2 pe zi. Când treceam pe lângă cofetarii pur și simplu nu ma puteam abține. Dacă ați fost la Paris, știți cu siguranță despre ce vorbesc.

Prăjiturile franțuzești sunt cele mai bune după părerea mea. Cremoase, fine, aromate, concentrate, ornamentate frumos. Exact la fel sunt și cele din Tunis, parca cei mai buni cofetari francezi și-au dat întâlnire aici. Iar preturile…atentie… mai mici ca-n România! 

prajituri-bune-Tunis-Tunisia

prajituri-bune-Tunis-Tunisia



Catedrala Sfântul Vincent de Paul  

Am fost uimita când am văzut aceasta biserica fix în mijlocul bulevardului, aflându-ne într-o tara musulmana. E frumoasa, cu arhitectura similara cu bisericile din Italia și Franța. Interiorul se poate vizita doar la anumite ore,insa noi nu am fost niciodată prin preajma când era deschisa. Poate voi veți fi mai norocoși. 

Catedrala-Sfântul Vincent-de-Paul-Tunis


O poza cu "I love Tunis" ca suvenir  

Coborând pe Ave Habib Bourghiba, la câțiva pași de Catedrala se afla Piata Independentei. Acesta e un punct de referință în Tunis, printre localnici și printre turiști. Majoritatea îl folosesc ca loc de întâlnire, asa ca e aglomerație la orice ora. Locul e marcat de statuia lui Ibn Khaldun și semnul artistic cu 'I love Tunis" unde am așteptat 30 de minute ca să fac o poza fara mulți oameni în cadru. Ma bucur ca am reușit! 

I-love-Tunis


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


10 comentarii:

  1. Mereu ne arati locuri minunate, o sa tin cont de sfaturile tale daca vom ajunge vreodata in aceasta locatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ca multe porti colorate au! Cred ca sunt minunate, vazute de acolo, in direct. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt frumoase, aduc un farmec în plus orașului ❤️

      Ștergere
  3. Oh , o locatie pe care mi-as dori sa o vizitez si eu. E foarte frumos si mai ales dupa ce o vezi prin ochii altuia parca e si mai atractiv

    RăspundețiȘtergere
  4. Locuri foarte frumoase si colorate ai vazut in Tunis, multumesc ca ne-ai aratat si noua :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai ce pofta mi-ai facut cu prajiturile alea ...un loc minunat din toate punctele de vedere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt prăjituri m-aș întoarce oricând în Tunisia 😁🤗

      Ștergere