Astazi calatorim low-cost .... by George

Cu George am facut cunostinta cu ceva timp in urma, inainte sa incep acest blog, prin intermediul blogului sau. Nu il cunosc personal insa mi-e foarte drag datorita povestirilor lui si mai ales fiindca suntem amandoi tineri, ne place low-cost si iubim amandoi lumea araba. El nu stie, dar datorita impresiilor lui despre Istanbul si Cappadocia imi doresc si mai mult sa ajung acolo. :) Vedeti asa se nasc visele, din realatarile altora. Asa ca va invit sa ii cititi blogul: World Traveller . Pentru inceput puteti face cunostinta cu el aici, si veti vedea cum isi organizeaza excursiile si ce planuri de viitor are.

Numele meu este George Popescu-Orodel, am 21 de ani si sunt student in anul 3 la sectia calculatoare in limba engleza din cadrul Facultatii de Automatica din Craiova. Inca de cand eram mic mi-a placut sa descopar secretele lumii. Aveam o carte “Statele lumii” pe care o rasfoiam zilnic si imi scoteam tarile si orasele preferate, principalele criterii fiind populatia si economia. Ma uitam la documentare la tv si imi cumparam tot felul de enciclopedii. Pe atunci nu aveam internetul sa imi dea raspuns la orice intrebare cu un simplu search.
Prima data cand am inceput sa ma gandesc serios la o calatorie in strainatate a fost in vara anului 2007, la propunerea verisoarei mele de a o insoti anul urmator in vizita pe care vroia sa o faca in Madrid. Atunci am inceput sa caut informatii pe internet si mi-am dat seama cat de ieftin si usor poate fi sa calatoresti in afara tarii. Excursia noastra la Madrid a devenit usor-usor un circuit prin mai multe orase:Roma-Barcelona-Lisabona-Madrid-Casablanca-Marrakech. Nu a costat mult nici atunci, dar acum as cheltui mai putin. In acea excursie am platit cel mai mult pe un zbor(40 euro) si cel mai mult pe o camera de hotel (58 euro dubla).

De obicei imi planific calatoriile cu mai multe luni in avans si asta pentru ca sunt nerabdator sa stiu unde voi merge, sa am timp sa ma documentez si sa fie cat mai ieftin. Aproape zilnic citesc forumuri si bloguri de calatorie asa ca o noua destinatie nu e tocmai o necunoscuta totala. De cele mai multe ori mi-am ales locul in care as vrea sa merg si apoi am cautat preturi cat mai mici, dar s-a intamplat sa ma duc intr-un anumit loc pentru ca am gasit preturi bune la transport, cum a fost cazul cu Berlin si Stockholm. In general stiu cam ce companii zboara in zona respectiva si care au preturile cele mai mici, iar la cazare caut pe diverse siteuri. De departe booking.com e cel mai bun, dar nu intotdeauna au preturile cele mai mici asa ca hostelworld, hotelclub sau hotelcombined sunt binevenite. La un hotel conteaza cel mai mult pretul si locatia iar conditiile de cazare sa fie cat de cat decente. Dupa ce gasesc un pret bun la un hotel ma uit pe tripadvisor sa vad comentariile celorlalti turisti care au stat acolo.


Imi place sa ma plimb cu Google Earth prin lume, sa ma uit pe pozele asezate pe harta. Pentru un calator e o sursa de informatie extraordinara. De multe ori fac poze monitorului ca sa am hartile cu mine. La fel procedez si cu alte informatii de pe internet, e mai usor sa ma uit pe ecranul aparatului foto decat sa le scot pe toate la imprimanta. Detalii despre locatia aleasa le caut prima data pe Wikitravel, aici sunt foarte frumos structurate. Mai citesc forumul Softpedia, diverse bloguri care au informatii despre locul in care voi ajunge sau alte pagini web gasite prin cautare pe Google, iar uneori mai cumpar si ghiduri scrise. Imi face placere sa ma informez, iar uneori o fac cu mult timp inainte astfel incat pana se plec uit o parte din informatiile culese. Ar fi interesant sa incerc si altfel, sa vizitez un loc despre care sa nu stiu nimic, si sa descopar acolo totul. In ce perioada ma duc? Sunt avantaje si dezavantaje ale calatoritului in sezon sau extrasezon si depinde foarte mult de destinatia respectiva. In sezon e vremea mai buna dar preturile sunt mai mari, asa ca fie rezerv cu mai mult timp inainte, fie aleg un mijloc de transport cu preturi fixe – trenul. Un oras european poate fi vizitat fara probleme in extrasezon, dar pentru o destinatie exotica trebuie tinut cont de vreme intr-o masura mai mare.

Cat cheltuiesc in calatorii? Foarte putin. La hotel maxim 25 de euro de persoana pe noapte, transportul minimul posibil, iar cat sunt acolo dau bani doar pe mancare, pe transportul in comun, intrari la obiective si mici suveniruri. Asa m-a costat calatoria de 10 zile in Turcia 300 de euro, la fel si cea din februarie in Maroc. Pentru ca transportul pana in Maroc si inapoi m-a costat 35 de euro. Nici nu vad rostul sa dau sute de euro pe biletele de avion rezervate cu doua zile inainte la companiile de linie, cand pot sa le iau mult mai ieftin si cu restul banilor sa stau mai mult acolo sau sa merg in alta parte.
Pana acum am plecat cam de 3-4 ori pe an dar n-am idee de cate ori voi pleca de acum inainte. Anul asta am fost in Maroc si in Spania. Marocul nu apucasem sa-l vad bine in cele trei zile din 2008, nici acum nu am putut, pentru ca pentru tara asta iti trebuie cam o luna, asa ca trebuie sa mai revin si altadata. Am ales Marocul pentru ca imi plac locurile exotice si Marocul este tara exotica in care e cel mai ieftin sa ajungi. Pentru perioada urmatoare voi alege destinatii europene mai apropiate in care sa ajung cu trenul sau autocarul. Budapesta e una dintre destinatiile aflate pe lista scurta. Cand voi avea bani suficienti si timp vreau sa fug in Malaysia, imi doresc de ceva vreme sa ajung acolo si in tarile din jur, au fost si cateva ocazii dar le-am ratat. Nu din pacate, pentru ca altfel nu mai ajungeam sa ma duc unde am fost pana acum si e timp pentru toate in viitor.


Dintre locurile in care am ajuns cel mai mult mi-a placut Cappadocia si nu cred ca va fi depasita prea curand, e un taram desprins din basme. Plus ca ceea ce face natura e mult mai spectaculos decat ceea ce construieste omul. Orasul favorit este Istanbulul, cu aerul sau de mister si spiritul oriental. Sunt atatea locuri frumoase de vazut aici! Printre destinatiile in care as vrea cel mai mult sa ajung sunt tarile din Asia de Sud-Est si pentru ca imi plac foarte mult trenurile, o calatorie cu Transsiberianul in China. Daca as putea m-as duce in toata lumea: Egipt, Iordania, Peru, India, Rusia si multe altele. Si din fericire traim intr-o perioada in care nu mai costa enorm sa calatoresti astfel incat oricine poate ajunge oriunde daca isi doreste cu adevarat.
Cam peste tot voi ajunge independent, asa platesc de doua-trei ori mai putin decat la agentii, pot sa ma duc oriunde vreau si sa stau cat vreau. Daca sunt locuri in care se ajunge mai greu sau am nevoie de ghid, sunt destule agentii locale la care pot apela oricand.
In chenarul din drepata gasiti `Cuprinsul blogului` cu toate postarile de pana acum. Daca va placut acest post lasati-mi un comentariu sa stiu :)

5 comentarii:

  1. bre vad ca nu zici nimic si de "remorca" pe care ai avut-o. :)


    btw, Ishu arata bine asa... neudat :))

    RăspundețiȘtergere
  2. George, mi-a placut tare mult articolul tau si m-am ambitionat sa caut de acum incolo mai multe oferte low-cost.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur, low cost e mai sanatos si mai frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim4:23 p.m.

    Mi-a placut articolul si te felicit pentru ca iti planifici singur calatoriile , cauti hoteluri, esti mereu cu harta in mana.....
    Mie imi place sa am totul organizat.
    Nu pot dormi pe avion, pe tren, in masina si nu prea suport autobuzele.
    Nu tine de "fite" . Am nevoie de niste conditii ...altfel nu ma pot relaxa. Numai faptul ca am ajuns pana in X loc nu ma prea incalzeste.
    Conteaza cum ma simt acolo....
    Sunt o lenesa, ce mai :D

    RăspundețiȘtergere
  5. nu intotdeauna reviewurile de pe tripadvisor sunt ok, am fost la un hotel la care ziceau cativa ca e nasol si la fata locului totul a fost f ok

    RăspundețiȘtergere