Cele mai deosebite pesteri din lume! (Partea 1)

Daca saptamana trecuta va povesteam despre 10 pesteri din Romania astazi voi incepe un sir de articole despre cele mai deosebite pesteri din lume!



1. Pestera Cristalelor din Mexic

O descoperire recenta a uimit o intreaga lume stiintifica. La aproape 305 metri sub desertul Chihuahua din Mexic se afla o pestera formata in majoritate din cristale uriase.Geologii au rămas înmărmuriţi în anul 2000, când au descoperit accidental Peştera cristalelor, cea mai mare de acest fel din lume.


Pana in prezent au fost numarate aproximativ 170 de obeliscuri luminoase, cel mai mare avand 11 metri in lungime, echivalentul inaltimii a sase barbati. Pestera este formata in majoritate din cristale gigantice, iar cercetatorii care au analizat situl au fost nevoiti sa poarte costume speciale de protectie. Uriasii piloni de cristal s-au format din apa subterana saturata cu sulfat de calciu, care, incalzita in urma unei intruzii magmatice, a inceput sa se infiltreze prin peretii pesterii in urma cu cateva milioane de ani. Cand in urma cu aproximativ 600 000 de ani in urma, magma a inceput sa se raceasca, mineralele au inceput sa se solidifice, iar de-a lungul secolelor ce au urmat, micile cristale au crescut continuu in lungime, pana in 1985, cand s-au inceput lucrarile la minele de argint din apropiere, care au afectat implicit si rezerva de apa din pestera de cristale.

Aici, cristalele ating şi 10 metri lungime, iar temperaturile ating şi 50 de grade Celsius, însă umiditatea atmosferică de 100% face aerul irespirabil, pe termen mai lung, şi primejdios pentru plămâni.

Echipaţi cu măşti speciale, însă, vizitatorii pot avea parte de un spectacol unic, impresionant, grandios. Cristalele reflectă lumina într-un mod fermecător şi fac această peşteră şi mai apreciată.








2.Pestera lui Fingal, Scotia


Pestera lui Fingal este principala atractie a insulei Staffa, o caverna imensa in nordul insulei unde valurile capata o anumita rezonanta de aici si "pestera melodioasa". Pestera are o intrare sub forma de arcada si este umpluta cu apa de mare; cu toate acestea, barcile nu pot intra in ea, vizitarea de catre turisti fiind posibila numai pe jos.


Credeati ca coloane hexagonale se gasesc doar in Iralnda? No, no, no. Aceasta pestera este formata din coloane hexagonale din bazalt. Impreuna cu culorile apei si sunetul marii fac din ea un spectacol deosebit.












3. Pestera Galos, Chicago




Adanc sub sala de spectacole Jolly Inn din Parcul Portage, Chicago, lumini colorate scalda in radiata lor o scena pe care putini oameni se asteapta sa o admire vreodata. Candva un secret est-european, beneficiile salinelor au ajuns si in suburbiile orasului american. La Pesterile Galos, vizitatorii se relaxeaza pe sezlonguri, inconjurati de stalactite de sare si inspirand aerosoli salini in timp ce sunetul marii, inregistrat, le relaxeaza psihicul. Asa-numita “terapie salina” are legiuni de adepti care se inclina dinaintea caracteristicilor curatoare ale sarii naturale. Fie ca este vorba de sare in sine, de compusii de iod din structura ei sau pur si simplu de atmosfera relaxanta din pestera de sare, in mod cert ea atrage si fascineaza.









4.Rezervația naturală Peșterile Carlsbad



CARLSBAD CAVERNES NATIONAL PARK” este un parc national localizat in Munti Guadalupe din sudul Mexicului. Principala atractie a parcului pentru multi dintre vizitatori o constituie panorama pesterii Carlsband Covernes.Vizitatori pesteri se pot plimba in voie sau pot lua liftul (iesirea pentru toata lumea ) care duce direct sub pamant .Parcul are doua intrari in registrul national al locurilor istorice :Districtul istoric Cavernes si districtul istoric Rattlesnake. Aproximativ doua parti din parc au fost asezate langa suprafata salbatica ,sa asigure un viitor neschimbat pentru a fi facut habitatului.Vizitele tipice au loc in weekend urmarind ziua memoriala si data de 4 iulie. Intrarea in parc este localizata in US Highway 62/180 aproximativ 18 mile (29km) la sud est de Carlsband ,New Mexico. Parcul participa in programul ,,Tanarul paznic’’.










5.Pestera Lechuguilla, New Mexico


Spectaculozitatea pesterii este data de varietatea speciilor minerale si maretia formatiunilor nemaicunoscuta pana in prezent, simfonia de culori, forme si galerii ce duc in adancul muntilor, de cei peste 150 km de galerii cunoscute pana in prezent.








Cititi mai multe aici:

http://www.saudicaves.com/
http://www.jaskiniasolna.waw.pl/en/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Rezerva%C5%A3ia_natural%C4%83_Pe%C5%9Fterile_Carlsbad


In chenarul din drepata gasiti `Cuprinsul blogului` cu toate postarile de pana acum. Daca va placut acest post lasati-mi un comentariu sa stiu :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu