Darb Sultan

 Jurnal live din Maroc:  A patra zi - Sambata (22 octombrie 2011)
Darb Sultan

Sambata am fost la bazar. Nu la cel central ci la unul aproape de noi. Am rugat-o pe soacra sa ma duca ca sa imi cumpar niste pijamale. 
Ne-am imbarcat si am iesit toti 3 (Eu, Kari, Soacra) in cautarea unui taxi. In Maroc cand ma refer aproape, niciodata sa nu va ganditi la distante de parcurs pe jos. Adica ma rog daca esti un atlet sau masochist si iti place sa induri dureri de picioare, talpa, besici, atunci poti merge pe jos. Altfel cauti un taxi.
Ne asezam la  colt de strada si facem cu mana. 3 Taxiuri ne refuza cand aratam directia. Nimic nou sau neasteptat.  Stim ca nu le place Darb Sultan ca e prea aglomerat si pired timp si bani. Intre timp mai vin 3 domni cu un sac mare langa noi. Fac si ei cu mana. Un taxi opreste si ne face semn (noua) sa mergem. Dar domnii cu sacu repede arunca sacul sus si se urca in masina, pana ne urnim noi din loc. Si incepe scandalul. Soferul ii da jos ca a oprit pt noi. Domnii, ceva muncitori pe santier, incep sa se certe si sa faca semne soferului ca-i magar, nebun, etccc. Soferul nu se lasa si da-i pe ce cearta. Noi ii zicem soferului ca e ok sa mearga ei, dar el nu, ca a oprit pt noi, ca suntem cu copil, ca sunt nesimtiti si magari, ca nu respecta doamnele si nu au nici un fel de educatie etcccc. Aha, atata generozitatea de la un taximetrist marocan e ceva nou pt mine J
Drumul pana acolo e scurt dar se face in mai mult de 30 de minute din cauza aglomeratiei. Intr-un final scot si aparatul sa fac cateva poza. Din pacate nici una nu e buna. Geamul era murdar L. Ajungem cu greu la bazar. Am emotii. Stiu ce ma asteapta acolo. O mare de oameni. Daca Oamenii ar fi Dunarea aici ar fi locul unde s-ar revarsa in mare. Multimea curge lent pe mai multe coloane. Trebuie sa intelegi repede regulile pietei, nescrise si nerostite de nimeni. Mergi in rand, in ritmul multimii, pe dreapata in fata, pe stanga inapoi. Nu te impingi, nu te grabesti. Incerci sa pastrezi distanta fata de cel din fata. Nu pui mana pe geanta celui din fata nici macar din greseala. Altfel se poate solda cu injuraturi, pumni, coate. Te uiti la picioare mai des decat la tarabe. Si spui scuze chiar daca nu esti tu vinovat.

Acesta e cel mai ieftin bazar din Casablanca (stiut de mine). Miercuri si Samabata e targ mare. In rest poti sa arunci un ac in multime. Azi nu ! Bazarele din Maroc sunt mereu aglomerate, dar acesta e exagerat. Totusi mie imi place. Stau bine cu atentia distributiva. Copil, geanta, papuci, tarabe ! J Partea cu aparatul foto a fost o prostie. Am vrut sa fac niste poze ca sa vedeti despre ce e vorba. Acesta e strada principala, apoi totul se continua pe stradute in lateral, si un intreg cartier zumzaie pe muzica araba de pe funal ! Aici gasesti de toate, de la oameni care vand sosete handmade pana la bijuterii de mii de dolari. Strada principala e ocupata de vanzatori de masline, prajituri pt ceai, condimente si in general de-ale gurii. 





Totul e ambulant, pe saci, pe mese improvizate Insa pe stradutele laterale sunt atat magazine pe ambele parti cat si tarabe pe strada. Aici gasesti de toate cu conditia sa ai picioare bune si multa rabdare. Nu am vazut niciodata acest bazar in intregime dar stiu mare parte din el. E pe sectoare. Genti, esarfe, bijuterii, haine pt copii, plapume paturi si perne, ciorapi, make up, carti de bucate, nasturi, ate, materiale, materiale, materiale, tapiserie, covoare, djelleba, vase etccc. Astea in mare, din fiecare in cantitati industraile pe mai multe strazi, apoi pe tarabe gasesti portmonee, ochelari de soare, jucarii, gablonturi, fructe, legume, de toate amestecate. Multe nici nu stiu ce sunt, si avand in vedere ca sunt cu soacra nu imi bat capul sa aflu J. Insa trebuie sa stiti un lucru ! Nu e un targ ieftin. Gasesti de toate mai ieftin ca in alte bazare dar gasesti si materiale pt kaftan, bijuterii si genti la mii de euro ! Desi se vand intr-un loc aparent ieftin, acolo unde la colt poti gasi chestii la 50 de bani. J
Dupa ce am facut pozele am fost putin agitata. Sa nu mi se fure geanta. In multimea aia ar fi destul de usor. Mai ales ca vreo 3 tipi m-au atentionat ‘’madame aici se fura’’. Ok ok !!
Dupa ce am intrat pe strazile laterale m-am mai calmat. Mereu fiind atenta ca cineva sa nu ma urmareasca. Prima oprire am facut-o la vanzatorul de ananas. Pt Kari. 30 de bani bucata. Kari s-a aratat fericit dupa 3 bucati.
Ne continuam drumul spre pijamale, dar gasim la un magazin mai repede decat locul in care imi aminteam eu ca sunt. Daca tot am gasit zice soacra, hai sa mergem sa cautam un material de djelleba pt tine. Dupa vreo 10 stradute si jumatate de ora ajungem la strazile cu materiale. Prima e cea cu materiale pt Kaftan, care e bine luminata (era deja noapte bine) si cu mai putina lume asa  ca scot aparatul si mai fac cateva poze J










Material pt djelleba nu am gasit. Multi déjà isi stransesera marfa, la magazine modelele erau prea comune si scumpe. Ramane pe alta data. Ultima oprire, vanzatorul de fructe de cactus ! Kari vrea sa puna mana. Il tot trag intr-o parte si in alta sa nu se intepe prostutul pana ne desface un fruct vanzatorul. Ne facem loc intr-o parte, ca sa stam linistiti sa mancam. Kari mananca pt prima data si ii plac. Asa ca mai vrea dar eu nu mai am rabdare. Stiu ca pana iesim din bazar mai e mult ....

Pe drum ne mai oprim din cand in cand sa cumparam una-alta....
Pe strada principala asteptam 40 de minute pt un taxi ! Ajungem acasa tarziu, cu plasele pline :)




Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

23 de comentarii:

  1. Frumos! :) Am trăit odată cu tine atmosfera de bazar de acolo. Care va să zică, şoferul acela a fost politicos cu tine. Frumos din partea sa. Îmi place relatarea ta. Să continui, da? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce loc exotic si cosmopolit, mi-ai facut o pofta nebuna de shopping. Dar mai ales de fruct de cactus. :D Tu ai mancat? Ce gust are?
    Dupa cateva episoade din jurnalul live din Maroc am identificat si principala ta problema: transportul in Casablanca. :( :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim7:24 p.m.

    Multumesc pentru poze, m-ai teleportat in Maroc!
    Ce o sa faci cu limba, mergi la scoala? Ma gandesc ca ar fi o modalitate interesanta de-a petrece timpul liber :)
    Eu daca as sta o luna, doua acolo, m-as duce sa vad daca reusesc sa invat ceva
    Pana una alta mi-am luat Arabic for dummies si ma mai amuz .

    RăspundețiȘtergere
  4. Am mancat si eu cactus in Mallorca. Era plina insula de asa ceva. Cand am vazt prima oara nu mi-a venit sa cred ca si cactusii fac fructe. Si ATAT de multe de stateau aplecati. M-a mancat undeva si am cules 3 cu mana goala. Mare greseala! Au niste tepi atat de mici, aproape invizibili, insa care raman infipti in palma si in contact cu orice intram, aveam un disconfort urias. Plus sa erau si dificil de scos, ca nu-i vedeam, mi-ar fi trebuit o lupa!

    Mijlocul fructului este mai mult plin de seminte mari, rotunde. Este dulceag, insa multimea semintelor m-a facut sa nu indragesc acest fruct atat de mult cum imi inchipuiam eu. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Tibi continui continui. Cam lent asa ca o broasca testoasa dar inca ma misc :)))

    Nice sa stii ca ai mare dreptate. Voi scrie un post special despre asta :)
    Fructele de cactus le-a deschis si Raphaelly destul de bine. Sunt dulci si cu samburi tari si multi. Imi plac dar eu nu ma dau in vant dupa nici un fruct :). Si constipa

    RăspundețiȘtergere
  6. Fascinante articolele tale. Ma bucur sa cunosc o particica din Maroc datorita tie. :) Sa stii ca astept cu mare nerabdare aceste articole. :P Sunt preferatele mele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dumnezeule mare, ce zi! Ma inclin in fata ta, ai rabdare infinita! Respectele mele sincere. Eu dupa o zi ca cea descrisa mai sus as fi zacut intins pe podeaua camerei in soc post-traumatic. E clar ca am intuit corect si n-am ce cauta pe acolo. Aveti o anduranta admirabila! Mor de curiozitate ce urmeaza.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  8. unele dintre materialele alea imi plac asa de mult! cu toate astea, cred ca m-as limita la cumparat via online sau doar cu admiratia daca asa nu se poate, nu cred ca as avea nervii suficienti de tari pentru a patrunde in bazaar.

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasa poveste! Nu stiu locul asta, eu am fost in alta parte, in Meidna Noua, mai in centru, vis-s-vis de Hotel Excelsior. M-am tocmit cu un tip pe o geanta peste o ora: cred ca i-am baut un litru de ceai...culmea, tipul stia si cateva cuvinte roamanesti. La final am ajuns de la 60 de euro la 50, nu mare lucru si cum se inchidea bazarul am mers si la o bere impreuna. Marocanii sunt baieti buni in general!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu-mi place nici cand e aglomeratie in supermarket, intr-un asemenea bazar nu stiu daca as calca. Iar treaba cu tocmitul nu prea o apreciez.

    RăspundețiȘtergere
  11. am fost in bazar la Istanbul...cred ca sunt cam la fel...mie -mi place agitatia ...si as fi curioasa sa mananc si eu un fruct de cactus !

    RăspundețiȘtergere
  12. povestile tale au un parfum deosebit si mereu cu lucruri noi pt un simplu roman ca mine. cred ca as fi cu ochii cat cepele sa vad tot ce se poate, sa gust, sa miros o lume altfel decat ce stiu eu.
    stii ca te urmaresc da?

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim4:30 p.m.

    aglomerat si colorat

    RăspundețiȘtergere
  14. ce nebunie trebuie sa fie! eu una nu as avea rabdare acolo :)))

    RăspundețiȘtergere
  15. vai, ce aglomeratie e acolo!!! Eu nu pot respira daca sunt asa intr-o mare de oameni, zau :(
    abia ma descurc in supermarket si prefer sa merg in cursul saptamanii decat in week-end

    RăspundețiȘtergere
  16. Ana, si eu am avut sentimentul ca ma sufoc...intr-un bazar din maroc. Pur si simplu, simteam ca explodez sau fac un atac de panica. Eram spre sfarsitul unei zile obositoare........imi cautam o geanta si parca toti ma intrebau ce vreau, ce caut si eu nu puteam sa le raspund.
    Am strigat la unul dintre ei, nu m-am mai putut controla, lucru care nu mi s-a intamplat pana atunci. Al meu s-a uitat chioras la mine si m-a intrebat ce m-a apucat, ca astfel de manifestari pot fi periculoase acolo :)
    De atunci cam ocolesc bazarul, soukul....sau merg dimineata cand sunt mai putini comerciati (atunci cand ma aflu intr-o tara araba)

    RăspundețiȘtergere
  17. Hapi invat araba asa din mers, de pe strada; de la sotul meu. Nu urmez nici un curs :). Mi-am luat si eu un ghid din asta dar cuvintele nu corespund cu cele folosite in MAROC plus ca nu stiu sa cites um se pronunta cu toate semnele lor :)

    Raphaelly nici eu nu sunt mare fana

    Mihaela ma bucur sa aud asta :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Eh Vladimir nu e asa rau. Nu mai rau decat intr-un supermarket plin de oameni :)) cum e de Craciun de exemplu :)

    Kadia nu stiu cat de dezvoltata e piata online in Maroc :)
    Dar sunt si bazare mult mai 'light' decat acesta, iar dimineata e ca la noi la piata. Adica mult mai putin aglomeratie

    Nicky acolo e Old Medina, centrul vechi. Acesta e un cartier popular unde nu prea ajung turistii. Decat asa avizati ca voi daca mergeti dupa ce cititi articolele de pe blog. In Old Medina e scump si nu prea vor sa negocieze. Dar voi ajunge si pe acolo sper pana plec. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Natural aici e normal sa te tocmesti, dupa 2000 de ani de traiding marocanii sunt specialisti la asta. Nu o fac pt turisti ci pt populatie. Daca vrei dai direct pretul cerut si gata.

    Coco probabil ca seamana. :)

    Aa stiu :). Si eu dar cu netul de aici mi-e greu sa las comentarii, se incarca greu paginile! :((( Sper sa ajungi si tu in Maroc, cred ca ti-ar placea

    RăspundețiȘtergere
  20. Zazuza eu cred ca ai avea daca ai fi aici.

    Ana mie imi place aglomeratia. Din pacate o data ce calci in afara Europei spre est sau spre vest (africa) e asa, cu aglomeratie. :) nu prea ai de ales.

    Hapi e obositor. Mai ales la inceput. Ca apoi te obisnuiesti. Cu toate in general. Si eu prima data aveam impresia ca nu vad si nu aud nimic, eram ca si sedata. Umblam aiurea pe strazi. De aceea am zis intotdeauna ca Marocul nu il poti vedea asa cu una cu doua. Ca iti trebuie timp sa te obisnuiesti. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt foarte frumoase pozele, eu una iti multumesc ca ai riscat furatul gentii pentru a ne arata si noua un pic din peisajul unui targ marocan!
    Imi plac si manechinele lor, parca au mai multa personalitate decat ale noastre :)

    RăspundețiȘtergere
  22. N-am vazut in viata mea fructe de cactus. Daca ai chef si inspiratie scrie o postare cu fructele de acolo :).

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna Oana,fructele de cactus sunt peste tot in Maroc si sunt fffff ieftine in euro 0,05 centi si sunt apoase in interior si cu multe seminte tari,in cazul in care stai prost cu digestia nu te sfatiesc sa incerci.
    Apropo multumesc pt acest reportaj minunat m-am simtit ca acasa tinand cont ca sotul meu locuieste chiar in splendida Casablanca,la anul voi merge iar in vizita la socrii si sincer abea astept si cu siguranta voi cere sa fiu usa si in acest bazar :-)

    RăspundețiȘtergere