Kasbah des Oudaias (Rabat) - cartierul in alb si albastru (1)

A patra saptamana in Maroc am inceput-o cu o excursie in Rabat. Pentru cei care nu stiu Rabat este capitala Marocului (centrul politic al tarii). Centrul financiar fiind in Casablanca.
Pana acum am fost in Rabat de foarte multe ori dar niciodata nu l-am vizitat asa cum trebuie, ca un turist. Am vazut doar bucati din oras la fiecare vizita. Si de obicei drumurile noastre mergeau catre ambasada, apoi putin prin imprejurimi si inapoi acasa. 

Intr-o zi cand ploaia a incetat si a iesit soarele, am luat frumos trenul si ne-am dus la Rabat. Prima oprire. Kasbah des Oudaias
Pentru cei ce nu stiu Kasbah este un fel de Medina, oras islamic, cetate. Este locul unde regele se refugia atunci cand tara era sub atac. Un Kasbah are ziduri inalte, fara ferestre si e de obicei pozitionat pe un deal. Fiecare oras din Maroc a avut un Kasbah, astazi doar cateva au mai ramas intacte.

Cum ne-a lasat taxiul pe varful dealului, am vazut zidurile inalte si am stiut ca suntem in locul potrivit. Sunt mai multe porti (bab) noi am intrat prin cea de sus si bine am facut. Fiindca nici nu ne-am dezmeticit bine la vederea strazilor inguste cu caracter labirintic ca s-a si oferit un tanar sa ne ghideze prin ''micutul oras''. Si am facut foarte bine ca am acceptat fiindca tanarul avea informatii pretioase pt noi, ne-a aratat si explicat foarte multe si binenteles ne-a dus in locuri pe care cu siguranta le-am fi ratat. 
Kasbah des Oudaias a fost construit in 1195 si este construit in 3 stiluri. In Nord este stil portughez (adica in varful dealului) la mijloc este stil marocan iar in sud este stil andaluz. Toate trei stilurile combinate si imbinate perfect. Dar ceea ce da o nota pitoreasca si foarte fotogenica acestui loc sunt strazile vopsite in alb si albastru (ghidul ne zice ca albastrul tine departe mustele si albul albinele), presarate cu flori si alte detalii interesante. 
 Astazi o sa va arat poze din partea portugheza a locului urmand ca joi sa inghesui intr-un articol partea marocana si cea andaluza :).

Din exterior



In partea portugheza ne zice ghidul .... strazile au carcater labirintic, sunt foarte inguste si serpuiesc la fiecare 3 pasi. Se remarca in special usile caselor, unele rustice, unele decorate in stil maur (da da imi amintesc de ele, le-am vazut des in Portugalia ).


In continuare ne explica ca desi usile de la intrare sunt uneori una langa alta, casele sunt spatioase. Iar in a doua imagine (dreapta) nu e o iluzie optica, intradevar peretele se ingusteaza ca sa tina rece in zilele tortide de vara. Intradevar intreaga parte portugheza mi s-a parut rece, in special datorita strazilor micute :)



Nu stiu cati va mai aduceti aminte de Obidos (micul oras portughez despre care va-m scris nu demult) ei cand vedeti poza de mai jos ar trebui sa vi-l amintiti. Usi albastre, geamuri galbene.



Si cu un zoom vedem si mana protectoare ( nu e mana lui Fatima, e mana Mariei). Conform celor spuse de ghid si portughezii ar avea o Sfanta Marie al carei maini e protectoare, singura diferenta intre mana lui Maria si cea a lui Fatima fiindca ca mana Mariei nu are bratara si inel. Hmmm .... interesant!


Numerele caselor, din Kasbah Oudaias (Rabat) nu cele perfect asemanatoare din Lisabona :))) 


Cred ca stiti ca Rabat este pe malul oceanului. Si cum aici e varf de deal, sunt cateva zone (genul Miradorros in Portugalia) de unde poti vedea oceanul. Cu un zoom vedem si copii in cautare de valuri :))



In stanga zaresc un cimitir, ghidul ne explica ca locuitorii acestui Kasbah au acest cimitir special doar pt ei.



In final iesim pe strada principala, unde intalnim detalii marocane ....






Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc, toate articolele le gasiti aici --> MAROC

Urmareste-ma pe Facebook Click Aici! /Mersi 

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

16 comentarii:

  1. Foarte interesant! Si foarte frumoase poze..Astept continuarea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos pare...de cate ori vad poze cu orase atat de frumos colorate si bine intretinute ma gandesc ca si la noi in Romania ar trebui sa se faca demersuri serioase in acest sens...ca e pacat sa nu ne inveselim si noi macar putin tarisoara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim6:46 p.m.

    imi place tare poza cu numarul 8

    RăspundețiȘtergere
  4. ce interesant , am mai vazut prin filme...e frumos cu albastru...imi place oceanul !

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim9:17 p.m.

    Imi plac mult acele stradute inguste, portile, amestecul de stiluri
    Si ce vreme frumoasa ai prins!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce culori frumoase, combinatia de alb si albastru ma duce cu gandul la insula mea favorita din Europa, Santorini. Pozele sunt minunate, abia astept si partea andaluza. :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Avand in vedere ca sunt din orasul care a generat "o iubire alb-albastra" si ca albastrul este culoarea mea preferata, iti dai seama ca apreciez articolul :) Spor!

    RăspundețiȘtergere
  8. cred ca erai ca un burete, musteai de impresii, de imagini, de detalii neobisnuite! ghidul a fost scump? vorbea engleza?

    RăspundețiȘtergere
  9. N-am mai pomenit nicaieri sa se ingusteze zidul ca sa nu patrunda caldura, wow :-P

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce mult albastru! Arata grozav. Si tinerii fac surf, foarte modern. :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Ne dai atat de multe informatii utile si de abia asteptam episodul urmator! Frumos acest amestec de stiluri!

    RăspundețiȘtergere
  12. Larisa multumesc :), urmeaza

    Ana ar fi frumos :) In toate tarile pe care le-am vazut oamenii aveau un simt estetic dezvolatat si fiecare si-a imbunatatit spatiul in care locuieste cu ceva, la noi in schimb e alta mentalitatea :(((

    RăspundețiȘtergere
  13. Cypy ma bucur

    Coco zi-mi si mie numele filmelor

    Hapi de o saptamana e soare si frumos :d

    RăspundețiȘtergere
  14. Nice asa m-am si simtit uneori, in Grecia :)

    Natural nu stiam ca iti place atat de mult albastru, inseamana ca trebuie sa vizitezi acest loc neaparat

    Mircea ms

    Aa ghidul nu era autorizat, pur si simplu un tip ce s-a oferit sa ne plimbe pe acolo si sa ne explice, vb foarte bine engleza, la sfrasit fiecare da cat vrea, noi i-am dat 7 euro.

    Ioana oamenii sunt inventivi :)

    Mihaela aici se practica mult surf! Deabia astept sa vad si niste 'specialisti' :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim9:20 a.m.

    Acel ghid se "oferă" foarte insistent să te plimbe, sunt foarte mulți și nu poți scăpa de ei. Păcat că nu poți vizita locul acela fără genul ăsta de indivizi, și fără să trebuiască să le dai bani.

    RăspundețiȘtergere