Obiceiuri de Craciun in Romania - discutii turistice

Astazi vom discuta despre obiceiuri de Craciun in Romania. Despre ce va place si ce nu va place la aceasta sarbatoare. Dar sa incepem cu mine. 
Pt cei noi pe blog sa va explic: la discutii turistice fiecare comentator (ce comenteaza pertinent si la subiect) va fi provocat printr-un link in urmatorul articol din aceasi serie (adica martia viitoare). Va astept pe toti sa discutam, ps: si voi cititorii mei fara blog :)!


Pentru mine Craciunul inseamna 2 saptamani de sarbatoare. Sunt mare fana a acestei sarbatori desi nu imi plac chiar toate obiceiurile de la noi. De exemplu nu am participat niciodata la taierea porcului. Nu am mancat soric prajit (cum i-am auzit pe altii) si nu am luat parte alaturi de gospodine la facutul cartabosului, a carnatilor si a sangeretelui niciodata. Desi imi plac si nu lipsesc de pe masa la nici un Craciun. La fel cum nu sarbatoaresc in nici un mod religios Craciunul. Ah si va rog daca imi trimiteti urari (copiate) prin sms nu va asteptati sa va raspund la ele. Nu imi place sa scriu sms-uri pe telefon in general si cu atat mai mult urasc ideea de a scrie poezii la toata lista de prieteni. Mai bine un telefon scurt, un like pe facebook, o urare din suflet pe blog sau daca chiar vreau sa fac un gest frumos trimit o felicitare prin posta. 
Un alt obicei care la noi (cel putin in Turda) nu prea exista desi mi-ar placea e concursul (direct sau tacut) a  vecinilor pentru impodobirea gradinilor, a caselor, si a blocurilor de Craciun. Inca in copilarie parca erau mai multi brazi luminati in balcoane si mai multi Mos Craciuni ce se urcau pe blocuri. Oamenii au saracit si din ce in ce mai putini fac asta. Ar fi pacat sa se piarda acest obicei peste tot :(


Dar sa revenim .... pt mine Craciunul se imparte in prima saptamana (cea dinaintea Craciunului propriu-zis) cand umblu dupa cadouri, ma plimb pe la targurile de Craciun, fac prajituri si covrigei cu mama si totul se termina in dimineata de Ajun cand impodobesc bradul. Ador sa impodobesc bradul ! La fel de mult cum urasc sa il despodobesc mai apoi :)

Ajunul-Craciunul-si a doua zi de Craciun inseamna familie si voie buna ! In copilarie mergeam la colindat pe la neamuri acum stau acasa si astept la randul meu colindatori. Inseamna mese imbelsugate si vin fiert. Inseamna surpriza si bucuria de a primi cadouri de la Mos Craciun 

A doua saptamna-cea dintre Craciun si Revelion imi place de obicei sa ma uit la filme cu Craciun, sa beau vin fiert, sa ma invelesc in patura mea cu dungi colorate si sa ma uit pe geam cum ninge. Imi place sa ies la patinoar, sa fac poze, sa ma intalnesc cu prietenii si sa punem la bataie planul de Revelion. Sau cu familia, dupa cum e cazul ...

Nu as putea sa va spun care e activitatea mea preferata de Craciun fiindca imi plac toate. 
Chiar si bucatareala :)


*** Imi place deasemenea ca vad in jurul meu oameni fericiti,
e ca o conspiratie universala pentru bunatate, daruire si fericire !***


Care e activitatea voastra preferata de sarbatori ? 
Ce obiceiuri ati luat cu voi peste hotare (cei ce ati migrat) si ce obiceiuri ati lasat acasa??

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

23 de comentarii:

  1. Activitate placuta: cumparat de cadouri pt cei dragi. Nu din alea universal valabile, uni sex si uni minte.

    Legat de obiceiuri si traditii, nu stiu daca am luat ceva anume cu mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. In mare parte imi place ca bucatarim impreuna, eu si Omul, diferite preparate traditionale romanesti, desi nu ne ies marea majoritate iar a doua zi suntem nevoiti sa le arunca :(. Ador incercarile nereusite de a aranja casa sa para putin a Craciun desi afara sunt 20 grade.
    De Craciun am facut sarmale, cozonac, salata boeuf, am aranjat bradul, am cantat colinde, i'am colindat pe parintii mei prin video chat, am vizualizat filme de Craciun.
    Ce s'a pierdut de mult este masa de Craciun in familie. Au trecut multi ani de cand ne'am strans toata familia in jurul unei mese. Mi'e dor de colindatori si de zapada.

    RăspundețiȘtergere
  3. Grea intrebare avand in vedere ca e vorba de obiceiuri romanesti. Da' sa vedem. Deci:
    1)Care e activitatea voastra preferata de sarbatori ?
    Ca activitate recurenta, nah, ca tot Omul: mancatul. Imi mai place si sa cumpar cadouri si sa pun umarul la decorat casa. In perioada asta mi-e cam frica sa particip la gatit fiindca, cum spuneam, mancatul imi place si nu vreau sa risc sa stric eu ceva si sa iasa potolul nasol.
    Ca activitate foarte punctuala, mor de incantare sa-mi deschid cadourile. Momentul acela foarte scurt cand rup cu ghearele si dintii ambalajul ca sa vad ce-i inauntru si incantarea totala pe care o simt cand vad ca am primit exact ce voiam da' nu stiam ca vreau. Sau stiam ca vreau dar nu ma asteptam sa primesc fiindca mi-era clar ca-i prostie.

    2) Ce obiceiuri ati luat cu voi peste hotare (cei ce ati migrat)
    Nah ca aici e mai complicat. De acasa (de la mine) am luat faptul ca sarbatorim si Craciunul ortodox nu numai pe asta catolic de pe 25. Am mai luat traditia cu impartitul cadourilor si de Revelion (la noi atunci se dau cadourile de Craciun ca sa nu mai astepte copiii inca o saptamana si fiindca Craciunul ortodox a cam fost sabotat amarnic de comunisti). A, si cand ma imbrac in mos Craciun pentru prieteni port roba albastra cu stelute. Ca la noi.
    De acasa de la ea (Romania) am preluat faptul ca facem muraturi cum faceti dumneavoastra (nu in otet, ci in saramura). Eu le fac, mi se pare treaba de barbat si le fac dupa reteta romaneasca. Ce-am mai preluat este ca ascultam colinde (si slave si romanesti) cand facem bradul plus cadourile se primesc la miezul noptii si nu de dimineata ca la anglo-saxoni.

    3) si ce obiceiuri ati lasat acasa??
    Pai cu duiumul ca nu-s compatibile sau prea greu de executat. Nu sarbatorim de loc religios fiindca suntem atei convinsi. Asadar nu mergem la biserica. Imi pare bine ca am scapat de colindatori. Cat am stat in Romania ma enervau cumplit fiindca in general grosul celor care veneau sa colinde erau afoni si fara voce si era o tortura sa-i ascult, mai ales pe copiii vecinilor din scara blocului (unde politetea cerea sa deschid usa). Imi mai pare bine ca am scapat de vizitele obligatorii la rude, precum si de vizitele familiei extinse. Mai ales ca inevitabil exista in orice familie un bosorog artagos (unchi, bunic, etc) care strica tot hazul. Si inca o treaba, ca vad ca-i la moda. Am scapat de Hrusca! Il ascult cand si daca vreau eu, nu cand mi-l baga pe gat magazinul din urbie (asadar mie inca imi place).
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  4. Activitatea preferata de Craciun este impodobirea bradului. Si, evident, cum se stie ca eu ador vacantele, iar Craciunul inseamna vacanta, de obicei in aceasta perioda profit la maxim de libertate si ma relaxez, ma destind mental in primul rand, uit de problemele de la serviciu. Pentru mine este vital sa ma detasez de tot ce inseamna stres si nervi.
    Nu agreez mesele in familie exinsa(asa cum preciza si Vraji mai sus). De obicei se barfeste la astfel de ocazii, se povestesc aspecte care nu-mi suscita deloc interesul, le evit cu mare entuziasm. :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Craciunul trecut l-am petrecut in Franta, Craciunul de anul asta am venit aici in Romania. Sincer, asi vrea ca si de acum inainte de fiecare Craciun sa pot veni in tara. E destul de trist Craciunul departe de familie si de cei dragi. Oricat de gri si anost este Bucurestiul, pentru mine, de Craciun este cel mai frumos oras, pentru ca aici m-am nascut, aici am crescut, aici este mama si restul oamenilor dragi...

    Deci revenind la intrebare, ce activitati imi plac de Craciun...imi place sa fiu alaturi de cei dragi, de familie si prieteni. Si sa fiu acolo unde ma simt cu adevarat acasa. De aceea in perioada Craciunului nu plec in calatorii.

    Ce asi lua cu mine acolo in tara adoptiva ...preparatele traditionale romanesti. Nu imi pot imagina Craciunul fara sarmale, sorici si tuica fiarta, fara cozonac si piftie.

    Restul este cam la fel peste tot, impodobirea bradului, targuri cu bunatati, cadouri...

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim9:20 p.m.

    La activitati preferate se incadreaza colindatul. cand petrecem Craciunul acasa , de obicei cumparam bilete la vreun concert sau daca exista ceva free prin mall sau in alta parte-mergem cu familia.
    Nu imi place deloc acest obicei cu taiatul porcului. Mi se pare grotesc, nu are nimic a face cu Craciunul. Nu ma deranjeaza ca lumea mananca porc dar as vrea ca acest lucru (taierea) sa se faca in abatoare fara ca animalele sa sufere

    RăspundețiȘtergere
  7. ce-mi place cel mai mult de Craciun? Saptamana libera in care stau acasa si-mi planific decorarea casei, a bradului, mesele de Craciun, gatitul si impozatul rezultatului. Majoritatea datilor insa facem Craciunul in vizita la rude, tocmai din cauza ca avem cateva zile libere si atunci imi plac cadourile, veselia si faptul ca spala altcineva vasele din bucatarie :)))) Imi e dor de colindele din copilaria mea in care se mergea cu Buna dimineata la Mos Ajun si Steaua in costume cat de cat populare si se dadeau nuci poleite, prajiturele si covrigei. Imi pare rau felul in care banul a pus stapanire pe tradiitile frumoase si pure din copilaria mea si in care ti se reproseaza daca nu scoti banul ca rasplata. Mda, nu-mi mai plac colindatorii de azi. Imi plac targurile de Craciun pe care le-am descoperit in ultimii ani si imi plac cat de frumoase sunt orasele impodobite in luminite. Sarbatorile de sfarsit-inceput de an sunt preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  8. Craciun???...cel mai mult imi place sa fac cadouri...ma gandesc din noiembrie...la inceputul lunii decembrie deja '. ..le am...si ma chinui sa nu le dau posesorilor de drept..:)))
    imi plac luminitele , colindele , sa coc prajituri , vinul fiert cu muuulttaaa scortisoara , plimbarile lungi in ger , serbarile copiilor ( merg la altii acum , dar imi amintesc cu nostalgie de serbarile fiica-mii ) , brazii impodobiti , zapada...daca nu cer prea mult...la noi este rar...imi plac targurile de Craciun , imi place galagia...dar , cum am zis , cel mai mult imi place sa fac cadouri !

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim9:05 p.m.

    Alicee, te rog, te rog sa ma ierti pentru indrazneala dar ce inseamna "vom discuta"? :D Observ ca tu nu prea comentezi reactiile celor care posteaza, nu faci obiectii, nu intrebi de ce, unde cum, chestii :))))
    Poate ca nu-i frumos din partea mea sa fac o astfel de observatie sunt doar curioasa.......

    RăspundețiȘtergere
  10. Ok sa incep de la coada ca Hapi e tare nerabdatoare :)
    Hapi la discutii turistice raspund la fiecare comentariu desi de obicei nu am timp sa raspund in aceeasi zi cand postez articolul. Mai ales ca marti postez 2 articole si mereu se ajunge sa am multe comentarii la care nu raspund, plus ca eu intru si citesc articolele la fiecare comentator si la toti cei din blogroll si ajung in insuficienta de timp. Stiu ca prioritatile ar trebui sa fie invers, prima data sa raspund si apoi daca mai apuc citesc si pe altii dar dupa ce in trecut am raspuns de multe ori si eu am ramas cu intrebarea mi-am schimbat prioritatile. Doar atat :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Coco si mie imi place galagia si agitatia din preajma sarbatorilor ca ma pun si pe mine in miscare, imi dau energie. Cat despre zapada, desi nu a fost de Craciun inca o astept.

    RăspundețiȘtergere
  12. Kadia si ale mele, cat despre colindatori am aceleasi impresii. Merg pentru bani, ca stiu sa colinde ca nu, pe unii nici nu poti sa-i auzi dar nu conteaza, ei tot merg. Si daca cumva indraznesti sa le dai prajituri deja se uita urat la tine semn ca mai vor "si altceva". Pe la noi nici nu se mai poarta hainele traditionale, doar grupurile mari si de oameni maturi le mai imbraca

    RăspundețiȘtergere
  13. Hapi nici mie nu imi place traditia cu taiatul porcului (mai ales cand ii vad ca il taie in curte si e sange, si ahhhh) la fel cum nu imi place nici in Maroc sarbatoarea sacrificiului. Eu la taiatul porcului nu am participat niciodata si nici nu imi doresc. Cat despre colinde, in Salina din Turda este spectacol in fiecare an (daca esti acasa) merita sa vii sa il vezi. E o acustica speciala in Salina, mai ales cant canta corul ti se ridica pielea pe tine

    RăspundețiȘtergere
  14. Larisa ma bucur ca ai putut veni acasa de sarbatori, sa fii cu familia. Si cand faceti Craciunul in Franta gatesti sarmale? Acolo ce se mananca traditional de Craciun? oricum in zona in care stai tu cred ca de vin fiert nu duceti lipsa ... macar atat :)

    Nice te inteleg. Desi esti printre singurele persoane pentru care Craciun inseamna multa relaxare. :) Dar trebuie, vb ta mai ales ca-i vacanta :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Vladimir multumesc pentru raspuns. M-am distrat bine :) Si ma bucur sa vad ca mai sunt case unde Mos Craciun chiar vine, exista si e o surpriza :) Ar fi dragut sa te vad Mos Craciun cu roba albastra :) Cadourile si la noi se deschid in Ajun, cine mai are rabdare pana dimineata?? :))
    Cat despre muraturil-am pus pe sotul meu sa citeasca sa vada ca sunt barbati care participa din greu in bucatarie, el totusi insista ca le putem cumpara :)))
    Cat despre Hrusca anul acesta a fost inlocuit de "Let it snow" si alte melodii la moda :)). Afi fost vreodata la biserica de Craciun? sau treaba a fost clara de la inceput ....

    RăspundețiȘtergere
  16. Roscata mi-a placut la nebunie ideea cu video-chatul, cred ca la asta voi ajunge si eu cat de curand. Ce program folosesti??

    RăspundețiȘtergere
  17. Liliana am vazut cadoul de anul acesta, imens si rosu! ce poti sa-ti doresti mai mult?? :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim4:39 a.m.

    Am avut poza pe FB da' scurt si cu jena :D. Am schimbat-o repede pe un obiect neinsufletit. E adevarat, acum e un caine.
    Eu? Niciodata. De Kadia nu stiu sa zic. Parintii mei sunt atei, nu-s botezat in nici o religie (maica-mea zicea ca daca ma tacanesc la cap si ma apuca elanul religios sa-mi aleg eu unde sa ma botez, ea nu ma inroleaza din scutece :D). Si nu, n-are legatura de fel cu educatia comunista :D. Ei n-au fost educati acolo, doar eu.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  19. Yahoo Messenger, ala il au ai mei ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Scuze :) N-am intrebat cu rea vointa, da, eram curioasa :)))) Si nu vreau sa-ti schimbi prioritatile, am vrut doar sa vad care sunt regulile jocului :D

    Aropo de colindatori : mi-e dor ce copiii vecinilor....care probabil ca nu mai sunt copii, dar sigur daca as fi acasa s-ar fi gasit copilasi care sa ne bata la usa
    Aici nu prea se intampla asa ceva - poate in oraselele foarte mici gen "comunele" romanesti......

    RăspundețiȘtergere
  21. Vraji si eu ca parinte ma aseaman bine cu parintii tai. Eu am fost religioasa (adica ma rog am avut mici scapari, o spovedanie si cateva rugaciuni + o data am mers la biserica chiar sa ma rog) apoi in timp am renuntat la religie.

    Roscata ms :) cred ca o sa il folosesc si eu de acum inainte

    Hapi si la noi veneau in trecut copii vecinilor dar au crescut si alti copii nu sunt sa mai vina, si vor fi tot mai putini cu timpurile prezente :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi place la nebunie sa impodobesc bradul - am o groaza de ornamente cumparate de prin diverse locuri din lume - si de regula il tinem cat mai mult posibil (l-am tinut odata pana prin martie, era un brad neaos si a rezistat mai mult :-D), dar nu ma dau in laturi nici de la cautat cadouri, parca imi place chiar mai mult sa le fac decat sa le primesc :-))) A, si imi mai place sa merg la biserica in seara de Craciun, sa ascult colinde cantate la orga, e de vis atmosfera, se sting toate luminile si raman doar cateva lumanari plus beculetele din brad :-)

    RăspundețiȘtergere
  23. Craciunul asta nu prea l-am simtit din cauza ca nu a nins deloc. De-abia pe 25 a fulguit putin.
    Ce traditii am tinut? Am facut bradul in ajun, a doua zi, pe 25, am fost si ne-am intalnit cu familiile noastre, am impartit cadouri. Am facut dulciuri, dar nu clasice, am servit insa cateva din mancarurile obisnuite (sarmale, salata boeuf, racituri). Si cam atat. :)

    RăspundețiȘtergere