Prima luna in Maroc


 Prima luna in Maroc si ultimul articol din aceasta serie. Nu va intristati, voi face o mica pauza, voi reveni cu jurnalul marocan (sper in ianuarie)pentru a va povesti despre a doua luna( sarbatori, nunti, botezuri si alte evenimente, locuri din Casablanca, Essaouira etc). Si fiindca am reusit sa va povestesc despre o luna de intamplari, orase, vise, astazi nu o sa va scriu ganduri la gramada, ca de obicei, m-am gandit la ceva mai special. 

Sa structurez prima luna in Maroc in cifre :).Uitati ce a iesit:



Am vizitat 1 piata de masline de unde mi-am luat cate 1 kg din 3 sortimente si daca era dupa mine lu-am 1 kg din fiecare :) si-i faceam la soacra frigiderul depozit de masline :)

2 Circuri intr-o luna. Stiti ca Kari iubeste circul asa c a l-am dus la ambele circuri prezente in Casablanca. Primul a fost Italian, unul din cele mai complexe reprezentatii pe care le-am vazut pana acum. Nu am ras cu lacrimi ca la cel din Budapesta dar a fost bun ! Foarte multe numere, multa imaginatie si ingeniozitate, ne-au uimit cu un spectacol adevarat. Al doilea a fost un circ spaniol, unul micut cu numere mai mult pt copii. Dar cu oameni talentati si muncitori care au facut un spectacol foarte bun. Jocul cu laserele chiar m-a uimit.

3 Orase vizitate : Casablanca, Safi, Rabat, 3 bazare ( medina din Safi, bazarul din cartierul Hobous Casablanca si bazarul din Rabat).  Adica 3 ture de shopping si fotografie :), was good

Am mancat de 4 ori Cus-cus. Adica in fiecare vineri. In Maroc vineri se mananca cus-cus! Fiindca aici vineri e ca dumineca la noi, se merge la moschee si apoi toata familia se strange acasa la unul din ei si mananca cus-cus !

5 Shakuri cu 5 culori : portocaliu de la portocale+mango, galben de la banane, verde de la avocado, rosu de la capsuni si un panachi adica toate cele 4 culorile intr-o halba imensa ! In Maroc se consuma cel putin un shake pe zi, lapte+fructe+zahar totul se intruduce in shaker si se face aceasta bautura buna si rocoroasa. Se prepara pe loc, din fructele alese de tine, in fata ta pt circa 1 euro ! Primesti o halba :)

Sunt putin peste 10 grade in Casablanca cand ploua

Si putin peste 20 de grade atunci cand e soare (adica 70% din timp). E temperatura perfecta, nici prea cald nici prea frig ! Iarna in Maroc e numai bine. Singurul risc e sa prinzi o saptamana cu ploaie :)


Luna asta cu 30 de dirhami am cumparat : 1 pizza cu fructe de mare/3 prajituri scumpe/ 30 de baghete/ 3 perechi de sosete,/1 crema, sampon, gel de dus de firma normala (Pantene, Garnier, Dove etc) eu am luat Jonson baby pt Kari/ 1 kg jumate de masline/ am platiti taxiul dus-intors pana in centru/ am luat un kg de creveti in Safi/ creioane + plastelina pt Kari/ 3 jucarii/

Cel putin 100 de obiecte ce mi le-am dorit din bazar. In capul listei stau 50 de geanti :)) 2 lampi pt noptiera, 3 scaune rotunde de imprastiat prin camera, min. 10 flacoane de parfum :) pe care le-am lasat acolo desi imi placeau. Restul le-am luat cu mine, sa vedem cum incap in bagaj

De 150 de ori am auzit chemarea la rugaciune. Adica de 5 ori pe zi timp de 30 de zile ! Uh, oamenii astia se roaga nu gluma ! Iar de chemarea la rugaciune nu scapi, o auzi peste tot, in masina, pe strada, in casa, in timp ce dormi,  seara, la 5 dimineata, in aeroport, in timp ce mananci, cand faci shopping, in bazar, pe plaja, pesteeee tot !Cred ca e unul din singurele lucruri de care nu poti sa scapi in Maroc ! Dar in acelasi timp de 5 ori pe zi ti se aminteste ca esti intr-o tara araba, diferita de tara ta !

Bacnota de 200 de dirhami e cea mai mare in Maroc. E echivalentul a 20 de euro, si daca e singura ce e o ai nu e de bine. Fiindca preturile cu care te lovesti zi de zi (daca nu mergi sa cumperi mobilier, haine de la Zara sau alte lucruri serioase) nu o sa ti-o schimbe nimeni. E ca si cum ai avea bani degeaba. Asa ca una din grijile mele constante din luna asta a fost sa am mereu bani mici la mine, de 10, 20, 50 dirhami. Ca sa pot sa ii impart pe taxiuri, mancare, sa arat ca nu am bani in bazar etccc. :))

Luna asta am consumat cam 500 de grame de curacao. Marocanii au niste alune mici si extrem de bune ! Eu nu sunt consumatoare de obicei, nu prea ma dau in vant dupa alune, migdale, fistic si alte seminte dar alunele astea mici cat boabele de mazare m-au cucerit bine de tot ! In fiecare zi mananc o farfurioara, iar la finalul lunii am terminat o punga de jumatete de kg. Acum mi-am luat un alt jumate de dus in Romania :)

In prima luna m-am plimbat prin Maroc 1000 de km. Prima data a fost drumul Marrakech-Casablanca (280 km). L-am descries in 3 fraze: mafie, preturi mari, oameni prostiApoi a urmat drumul Casablanca-Safi (Pe malul Atlanticului) 260 km, si alti 260 la intoarcere (  Transportul din Safi in Casablanca ) Iar ultimii 200 au fost cei mai lejeri si usori, cu trenul Casablanca-Rabat si retur !

In peste 1000 de cifre pot aprecia nervii (din trafic si in asteptarea taxiului) bucuriile (de a fi cu familia mea din Maroc, iesirile in oras cu Kari  si fatuca lui de copil fericit ca e cu mami si cu tati peste tot) emotiile (cand am revazut atatea locuri dragi mie : cartierul in care stau din Casablanca, bazarele in care am hoinarit de atatea ori, cladirile in alb, oamenii imbracti in mii de culori etccc) dorintele ( de a avea aici o prietena buna, o L sau o I cu care sa stau la cafea ore intregi ca in tara, o mama cu care sa ma bucur de tot ce e nou si frumos, o bunica la care sa ii povestesc fiecare poza facuta, dorinte legate de locuri in care nu am ajuns inca : La Oliveri (cea mai buna inghetata din Casablanca), La Ocean, In Desert .... si mi-ar placea) ! 



Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

18 comentarii:

  1. una peste alta...a fost superb ! ...ce-mi place cu bauturile de fructeee :)))...vreau si eu...zilnic !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumoasa a fost prima ta luna in Maroc. Am devorat articolele despre calatoria ta. Vacanta placuta in continuare si astept cu nerabdare jurnalul marocan din ianuarie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos! Asteptam si luna urmatoare :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Plina si intensa prima luna de Maroc... cum o fi fost a doua? Asteptam :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Curacao (din "sirop de curacao") sunt alune????

    RăspundețiȘtergere
  6. Viata ta din Maroc pare fascinanta. Desigur, mai sunt si nervii din trafic, dar ce e perfect pe lumea asta? :P Ai o familie frumoasa, iti indeplinesti constant visurile, calatoresti, vezi locuri deosebite, intri in contat cu diferite culturi si stiluri de viata...iar noua nu ne ramane decat sa asteptam cuminti si urmatoarele capitole din odiseea marocana. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Alice, scrii foarte frumos si am ajuns sa-ti caut cu nerabdare articolele. Sunt foarte interesante, ai talentul să descrii atrăgător tot ceea ce vezi și ce ți se întâmplă. Felicitări !

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumos :), la cat mai multe aventuri ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. am savurat luna ta interesanta, astept cu nerabdare si restul povestii sau detaliile calatoriei pe care o faci acum. sa ne citim cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai dupa atatea lucruri intamplate intr-o singura luna este normal sa iei o mica pauza. Mica am spus :) Spor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Așa ieftini creveții pe acolo...

    RăspundețiȘtergere
  12. Coco poti sa iti faci daca ai shaker(robot de bucatarie) (recomandabil vara) ca iarna e prea frig :)

    Ioana curacao se numesc aici sau caucau (asa le aud eu pe marocana) nu cred ca e acelasi lucru :)

    Nice eu zic ca pana asteptati tura a doua puneti bagajul in spate si calatoriti

    Zina iti multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Roscata e timpul pt o pauza, dupa 2 luni de aventura

    Aa pana in ianurarie deabia am timp sa imi trag un suflu si sa pregatesc articolele

    Natural mica-mica :)

    Diana sunt de la 8 lei kg cand e perioada lor, pana la 15 lei kg cand nu se gasesc prea multi

    Multumesc tuturor pentru comentarii si pentru like-urile primite pe facebook din aceasta luna, sper ca v-a placut si ca ati citit lucruri noi si interesante despre Maroc

    RăspundețiȘtergere
  14. Suna foarte incitant,ai trait o frumoasa aventura!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am evidentiat luna ta marocana in Blog and roll-ul meu saptamanal. Asteptam continuarea!

    RăspundețiȘtergere