Cofetariile din Maroc sunt raiul pentru iubitorii de dulce. Sa va explic ....
1. Calitate franceza
Majoritatea cofetariilor din Maroc au ramas mostenire de la francezi. Asa se si numesc: patisseri&boulangerie si au niste prajituri foarte fine.
2. Preturi mici
Am fost in Franta. Am mancat prajituri. Au fost bune dar preturile cam mari. In Maroc preturile la prajituri incep de la 3 dirham (1 ron). O prajitura de dimensiune normala intr-o cofetarie de cartier. In cofetariile 'de lux' le veti deosebi de afara, pretul obisnuit e de 5-7 dirham (2, 2.5 ron) iar cele cu adevart deosebite sunt 10 dirham (4 ron). In cafenele preturile raman la fel. Doar in restaurante de lux prajiturile au preturi 'europene'. Adica 2-3 euro :))) Astea sunt pentru prajiturile in stil 'european'.
Fursecurile pentru ceai se vand la kg. Puteti cere si un mix din mai multe sortimente cate 2-3 bucati. Preturile difera, in functie de componenta. Incep de la 50 dirham (20 ron) in sus .... Cele mai scumpe prajituri pentru ceai sunt 'corn de gazelle', costa 80 ron pt 20 de bucati. Daca mergeti direct la bucataria cofetariei si deveniti client fidel pt acest pret primiti un kg. Mai ales in orase mici, gen Safi.
Pt prajiturile cu migdale pretul pe kg e dat de pretul pe kg de migdale ....
Pt prajiturile cu migdale pretul pe kg e dat de pretul pe kg de migdale ....
3. Diversitate
In primul rand se impart in prajituri europene si prajituri marocane pentru ceai. Sunt 2 sectiuni diferite cu zeci de sortimente. Apoi tarte, muffins, strudele, checuri, croasante, clatite, spirale cu zahar, etccc. La baza se folosesc migdale, curmale, vanilie, diverse gelatine sau cacao.
4. Retete fara numar
La noi ca ma duc in cofetarie la Cluj sau la Iasi sau la Brasov tot ecler si savarine si cremes gasesc. Plus 3-4 sortimente specifice locului, daca am noroc. In Maroc nu. Sunt si la ei prajiturile 'traditionale' putine, iar apoi fiecare cofetarie are cel putin jumatate din prajituri reteta proprie. Deci ideea e sa intrati in fiecare si sa incercati. :))) Sunt multe, pe o strada de cartier 2-3 ....
5. Micile detalii din cofetarii pentru care sa le iubesti sau sa le urasti :))
- Nu au mese si scaune, prajiturile se iau take away. Le puteti manca pe strada, pe banca in parc sau acasa
- Oricate prajituri cumparati vi le pun in cutie. Ca luati 1 sau 10. Nu sunt invelite in hartie, ca la noi ... cutia nu se plateste
- Pajiturile au aceasi dimensiune in toate cofetariile, sunt puse pe o bucata de carton ca sa le puteti ridica usor. Rotunde sau dreptunghiulare
- Pajiturile au aceasi dimensiune in toate cofetariile, sunt puse pe o bucata de carton ca sa le puteti ridica usor. Rotunde sau dreptunghiulare
6. Prajituri dulci si fara frisca
Doua caracteristici generale pentru prajiturile din Maroc. Sunt dulci, unele scarbos de dulci. Majoritatea mancabile :)). Si nu se prea foloseste frisca.......
7. Tort si prajituri la kg
Eu in Maroc nu am vazut sa se vanda prajitura 'stil european' la kg numai la bucata. Torturile incep de la 70 dirham (unul mic-mic) si trec de 100 dirham (40 ron) pentru un tort marime obisnuita. Adica 1-2 kg cu fructe. Torturile de ciocolata sunt in jur de 200 dirham (80 ron) +
Cam atat despre ele ..... acum sa vi le arat:
Prajituri stil european
Prajituri stil marocan
Corn de gazelle(baza migdale) cereti si cu lamaie, sunt delicioase
😍 Apreciez comentariile voastre 😍
Am locuit 1 an in Maroc vezi tot jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!
Multumesc pt. sfaturile pt. Barcelona de pe blogul Micile vacante. Oricum am citit tot ce ai scris aici si imi este extrem de util in stabilirea traseelor.
RăspundețiȘtergereArata demential :). Mai mult a biscuiti decat a prajituri, totusi. Baclava au cumva? In mintea mea asociez fara sa vreau prajiturile marocane cu cele turcesti.
RăspundețiȘtergereNickro nu ai pentru ce, ma bucur ca te-am putut ajuta
RăspundețiȘtergereLiliana in pozele mele sunt biscuiti/ fursecuri. Dar acolo gasesti si prajiturele micute si multttt mai multeee sortimente. Nu au baclava,au rulada cu nuca (vezi a doua poza de la prajituri marocane pt ceai) dar nu se aseamana la gust. Nu gasesti prajituri turcesti, eu cel putin nu am vazut ... le au ei destule pe ale lor :))
Arata tare bine prajiturile si nu-mi vine sa cred ca sunt atat de ieftine.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca nu prea au cu frisca, eu nu ma omor dupa acestea. Si e chiar de remarcat ca fac dupa retetele lor si ca nu gasesti peste tot aceleasi si aceleasi prajituri.
Ah, si ca ti le pun in cutie - bravo lor. In hartia aia mereu se strica forma prajiturii.
Ne ucizi cu de-astea.
RăspundețiȘtergerearata bine..nu-mi plac dulciurile foarte dulci...dar..o bucaticuta merge !!!
RăspundețiȘtergerePozelele ca pozele, dar prezentarea a fost absolut delicioasa. :D Cred ca tu ti-ai propus sa ne ucizi cu atatea bunatati dulci pe aici. Eu as vrea o tarta cu fructe, ca prefer prajiturile ceva mai racoroase, de la care nu ti se face rau. Abia astept sa incerc si fursecurile marocane...desi nu stiu insa cand se va intampla asta. :P
RăspundețiȘtergereTot prajiturile marocane arata cel mai imbietor, clar! :-)
RăspundețiȘtergereIn Bucuresti un tort mai marisor ajunge la cateva milioane, depinde de unde il iei si ce contine...
Pfaaa, m-ai omorît cu zile! :)
RăspundețiȘtergerePrimele imagini chiar seamana cu cele de aici din Franta :p....insa eu poftesc la restul, cele gen fursecuri!!!! Ador astfel de prajituri...dupa creme nu prea ma dau in vant....Am mancat si eu in Bucuresti prajituri "orientale" libaneze cred si mi-au placut tare mult...marocane nu am gasit...
RăspundețiȘtergereof, Alice! Asta ar fi un motiv pentru care as suporta inghesuiala, diferentele culturale si caldura, doar ca sa pot macar fotografia si mirosi aceste minunatii dulci si parfumate…
RăspundețiȘtergereCe sa zic ca....today i hate you??? :D
RăspundețiȘtergereCornuletele de gazela sunt printre preferatele mele.
In tarile arabe nu mananc niciodata prajituri europene. Le prefer pe cele foarte dulci gen basbusa si kataif si pe alea din foi cu mult sirop care seamana cu baclavaua turceasca
Mihaela cel mai mult imi place ca le pun in cutie. Eu ador frisca si sufar putin ca nu se foloseste la fel de mult ca la noi :)
RăspundețiȘtergereIoana, nu, va fac pofta ... de Maroc!!! nu asta era si ideea?
Nu sunt toate foarte dulci, doar unele :)
Dar dupa o imbucatura te vei obisnui si vei dori mai mult, creeaza dependenta
Nice sper cat mai curand, tartele imi plac si mie, de fapt prajiturile cu fructe sunt pe primul loc! Nu neaparat tartele, trebuie sa aiba si putina frisca pentru a fi perfecta pentru mine!
RăspundețiȘtergereIoana asa si acolo. Depinde foarte mult de unde il iei, si ce contine evident. Totusi la mine in Turda cu 60-100 ron iei 2 kg de tort (ciocolata/diplomat etccc)
Tiberiu nu muriti toti, ca apoi eu la cine mai scriu articole? :))
Larisa nici eu nu stiu unde exista in Romania, ca v-as fi trimis sa incercati de aici, pana ajungeti in Maroc. Adevarul e ca noi nu prea folosim curmale, migdale, ar fi mai greu pentru ei sa le faca aici ....
Hapi: eu nu sunt mare fana prajituri marocane (nu-mi dati in cap)! :))
Nici baclava nu am mancat, de 2 ori cred in viata mea. Nu prea imi place dulce extra dulce. Le prefer pe cele cu crema, fina, cu fructe ...
Sincer tot alea europene mi se par mai atractive...
RăspundețiȘtergereDar ceva fripturele au? :D. Baga si un post pentru inima de mascul, te rog.
RăspundețiȘtergereVladimir
Uuuuu, zau ca-mi vine sa musc din monitor!!!
RăspundețiȘtergereArata demential!
ce beton arata, noroc ca mancam ceva dulce ca altfel mi se lungeau urechile de pofta! si eu optez pt alea marocane, arata interesant, mai ales ca uneori mananc scarbos de dulce :))
RăspundețiȘtergereOana si mie acelea imi plac mai mult (per total) desi unele marocane sunt delicioase
RăspundețiȘtergereVladimir sigur ca da, urmeaza :)
Nela nu nu, monitorul nu e comestibil!!! :))
Aa ce dulce bun mananci?
Mai, sa stii ca nu i-am remarcat pe micuti intr-ale deserturilor. Adica ei au din astea specifice, gen moon cake si altele, dar mie nu-mi plac deloc. Nu se compara cu bunataturile marocane, oricum!
RăspundețiȘtergereNela daca ma gandesc bine, nici nu imi amintesc de prajituri in restaurantele chinezesti/asiatice. Am mancat o singura data, la Paris parca niste rondele cu multtttt cocos! si am citit ca la ei pana si desertul e din orez, si e cat mai natural ... e drept?
RăspundețiȘtergerefelicitari pentru toate scrierile de pe blog!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos
RăspundețiȘtergereVai! Abia astept sa vina dimineata si sa ma opresc intr- o cofetarie !!!!!!!!!!!!! ;). Imi plac postarile cu mancaruri, prajituri , mirodenii...sper sa ajung vreodata in Maroc sa gust pe viu din ele !
RăspundețiȘtergere