Saptamana asta a fost de 3x Japonia. In weekend am avut filmul "Hula Girl", ieri am avut cartea "Iertati-ma ca nu sunt japonez" de George Moise iar azi vom face o calatorie culinara pe taramul magic al Japoniei. Ne vom rasfata simturile cu bunatatile de la restaurantul japonez Nobori din Cluj.
Saptamana trecuta trecand pe Napoca vad un afis mare in geam la fostul Toast cum ca se deschide o filiala a restaurantului Nobori, un nou punct. Adica cum?? avem un restaurant japonez in Cluj la care eu nu am fost?
Se pare ca DA! ajung acasa, googalesc restaurant Nobori, exista, mare si frumos pe Plopilor 62. Zic sotului, draga trebuie sa mergem.Si cum deja majoritatea stiti, azi e ziua mea asa ca a propus sa iesim cu aceasta ocazie.
Aseara pe o ploaie marunta luam taxiul spre Restaurant Nobori. Plopilor 62 se afla in Manastur. De afara restaurantul arata foarte bine, elegant, niste lampioane cu simboluri japoneze ne fac sa intelegem ca am ajuns bine. Inauntru e o sala imensa. Compartimentata cumva incat sa ai si intimitatea unei cine in 2, dar este si o sala mai mare pentru evenimente.
Meniul il gasesc destul de bogat si mai ales pe intelesul tuturor. Primele 3 pagini sunt cu sushi, apoi aperitive, ramen, supe, preparate calde din carne de pui, de porc, cu fructe de mare si peste, mancare cu taitei soba, cu orez prajit, iar pe ultima pagina avem desert.
La final gasesc 3 pliante cu oferte speciale!
* Miercuri au All you can eat and drink = 48 ron! Include sushi, aperitive dar si preparate calde! Bautura= suc, apa, bere si vin, mananci cat poti dupa pofta inimii!
*Vineri Sushi day = pana la 50% reducere la sushi. Preturile sunt valabile si pt comenzile la domiciliu!
*Al treilea pliant e cu Sushi Delivery combinatii de sushi pentru acasa. Pentru petreceri dar nu numai...
Ne hotaram cu greu ce sa mancam dar pana la urma alegem :)
Aperitivul = Sushi! Eu sunt innebunita dupa sushi, nu tin minte sa fi mancat undeva sushi si sa nu-mi fi placut.
Aleg nigiri cu somon (sunt cele 2 bucati separate din dreapta), sushi maki cu somon (sunt cele invelite in alge) si Sushi Tempura Roll (au creveti prajiti inauntru, invelite in icre) am mancat pentru prima oara si au devenit sushi meu preferat. Au o textura mai cruncy, e foarte bun. Biluta verde e wasabi (care e foarte picant, ardeee, asa ca trebuie luat foarte putin! Sosul maro e de teriyaki (dulceag). Si putin ghimbir murat
Sotul meu alege Sushi cu pui --> Sushi Karaage Roll care ii place atat de mult incat nici nu vrea sa ma lase sa gust :))
Urmeaza Ramen, mancarea japoneza preferata a sotului meu. Nu exista restaurant unde sa nu comande. Ramen inseamna taitei grosi, oua fierte taiate felii, bucati de carne ca o friptura, toate in supa aromata, buna. Sotul meu zice ca taitetii de aici sunt cei mai buni ce i-a mancat pana acum la restaurantele de la noi din tara.
Eu comand o Dorada cu supa aromata si legume. Pe un pat de legume fierte intr-o supa/sos o bucata de peste Dorada, fara oase. Alaturi de un bol cu orez prajit. Imi aduc aminte ca am mancat ceva asemanator si in Portugalia. Pestele are un gust divin, carnea e foarte buna. Impreuna cu legumele fac o cina usoara si delicioasa.
Pentru sotul meu deabia acum vine felul principal, Buta Kakuni. O portie imensa de bucati de porc facut intr-un sos special. Daca ajungeti la restaurant Nobori neaparat sa mancati Buta Kakuni. Felul in care e gatita carnea e special. Se desprinde tot firicile si se topeste in gura. Nu tin minte sa fi mancat undeva o carne atat de buna!
Iar eu am desert Ogura Ball (orez cu pasta dulce de fasole rosie). Primesc niste gomboti din orez (dar nu prea zici ca-i orez, nu vezi nici un bob, cu putina branza inauntru iar pasta de fasole rosie jur ca zici ca e ciocolata) Asa si arata si asa e si la gust. O combinatie interesanta de desert japonez.
5. Curiozitati despre bucataria japoneza
Am multe curiozitati in ceea ce priveste mancarea japoneza asa ca ajung sa vorbesc cu maiestrul bucatar care ne explica cu foarte mare pasiune ce inseamna bucataria japoneza:
1. Bucataria japoneza = rationament. Mancare santatoasa, fiecare portie e gandita incat sa acopere necesarul de nutrienti. Supa miso de exemplu se mananca dupa masa, ca si digestiv dar mai nou cercetatorii spun ca regenereaza celulele ale creierului. La fel si natto cu semintele de soia fermentate, sunt ca un medicament. Sushi are acceasi dimensiune oriunde l-ai manca, fiindca trebuie sa il inghiti inainte de a ajunge la a-10-a mestecatura. Daca sta prea mult in gura, bucata de carne se incalzeste si nu mai e buna. Deci nimic nu e la intamplare in bucataria japoneza.
2. Aflam ca un sushi bun nu e chiar atat de usor de facut. Orezul trebuie sa fie de cea mai buna calitate, exista unul special pentru sushi, combinatia zahar/otet perfecta pentru a se lipi, apoi se ventileaza orezul, si in final cand avem orezul pregatit, sosul de soia pregatit, decoram sushi. Si se manca cu mana sau cu betisoare, niciodata cu furculita.
3. Inca un lucru de retinut despre sushi ---> sushi = orez cu carne/legume! NU inseamna orez cu carne cruda cum cred multi! Sushi poate fi cu fructe de mare, cu peste, cu ciuperci, cu carne de pui/porc etccc! Gatite sau nu!
4. Aflam ca Tempura e de fapt faina de tempura si in ea pot fi prajite legume, fructe, carne, fructe de mare etccc!
5. Iar taiteii soba sunt din faina de hrisca!
Thanks for visiting,
Chiar daca azi e Miercurea fara carne, mi-ai facut pofta de nu mai pot :) Bine ca am mancat deja si ca n-am vazut articolul inainte de masa :) Inca n-am incercat mancarurile japoneze, dar par pe gustul meu. Si confirm ca Wasabi e foarte picant :)) Iti iese arsura pe nas, ca la balaurul care arunca flacari. De la hrean :)))) La Multi Ani cu sanatate si spor in toate!
RăspundețiȘtergereNici eu nu le-am incercat (de preparatele japoneze zic, am citit comentariul de mai sus), de sushi sunt mai curioasa, supele nu ma tenteaza. :P Si nici deserturile. :D
RăspundețiȘtergereSe pare ca ati avut o cina deosebita, eu iti doresc multa fericire si sanatate, cat mai multe dorinte indeplinite si realizari frumoase pe toate planurile, La Multi Ani. :*
La multi ani fericiti iti doresc!
RăspundețiȘtergereNu cred ca mi-ar place mancarea japoneaza, desi pestele e sanatos, eu cam fac alergie la el (il vars fara doar si poate. Dar niste sushi totusi as incerca.
Eu in general zic pas restaurantelor japoneze. Daca in cele chinezesti mai intru din cand in cand, desi nu pot spune ca ma dau in vant dupa ele, in cele japoneze chiar ca nu intru niciodata :)). Dar deh, stii tu, fiecare cu gusturile lui. Am mancat o singura data sushi, nu mi-a placut si de atunci n-am mai incercat.
RăspundețiȘtergereTotusi, felul pricipal ales de tine nu arata si nici nu suna rau, e ceva care cred ca as incerca, imi place foarte tare pestele, nu cred ca am mancate pe undeva sa nu-mi placa.
mi-ai facut pofta, cu prima ocazie o sa incerci si eu...poate cand mai ajung prin bucuresti, o sa ma interesez de un astfel de restaurant. Prin zona n-am auzit si m-ai facut tare curios.
RăspundețiȘtergereDe cate ori trecem prin Cluj, mereu mergem la restaurant. Imi place la nebunie, acuma nu stiu daca chiar se respecta intru totul reteta japoneza, insa mancarea e foarte buna.
RăspundețiȘtergereLa multi ani, Alice, frumoasa seara ati petrecut. Sa stii ca, atunci cand voi ajunge in Cluj si voi avea timp, voi merge la restaurantul asta. Nu arata deloc rau ce ati comandat voi, asa ca merita incercat. :)
RăspundețiȘtergerela multi ani, Aliceee! ai petrecut frumos, pestele il vreau si eu :)
RăspundețiȘtergerenu prea ma dau in vant dupa chestii japoneze, chinezesti..., iubesc cel mai mult bucataria greceasca, italiana...mediteraneeana in general!
la multi ani, aliceee, toate sa ti se intample exact asa cum ti le doresti!
RăspundețiȘtergerecat despre restaurant, este clar ca ma tenteaza tot ce ai prezentat, mai ales ca inca n-am mancat sushi. trebuie sa caut daca exista asa ceva in timisoara, ca ar cam fi timpul sa incerc :)
Taitei cu hrisca?Hm, o sa trec pe acolo neaparat :)
RăspundețiȘtergereFrumos ti-ai petrecut ziua de nastere :)
Multumesc tutrur pentru comentarii si pentru urari!
RăspundețiȘtergereSushi nu pot manca, insa am fost odata la un restaurant japonez in Bucuresti unde au facut pe loc orez cu ou si un pui nemaipomenit!
RăspundețiȘtergereDoar wasabi nu as manca in rest toate imi fac cu ochiul.
RăspundețiȘtergere