Despre englezi de rau si de bine

Am locuit 3 luni la Londra si pot spune ca am trait printre englezi. Asta nu inseamna neaparat ca am ajuns sa-i cunosc foarte bine fiindca pentru a cunoaste englezii (statistic si nu raportat la o mana de oameni) trebuie sa dedici ceva mai mult timp in acest sens.Tot ce voi scrie in randurile de mai jos sunt observatii personale, nu neaparat adevarul absolut vis a vis de aceasta natie. Am plecat la Londra cu prejudecati, cum ca englezii vor fi un popor rece si arogant, oameni sobri si seriosi, eleganti si greu de abordat. Pe undeva am avut dreptate insa nu in totalitate ...

englezoaice

Daca ar fi sa descriu intr-un singur cuvant englezii (englezii puri) i-as numi politicosi. Oameni extrem de rabdatori si calzi care m-au ajutat de cate ori am avut nevoie, am cerut indicatii, etc. Eu oameni atat de binevoitori nu am mai intalnit in viata mea. Femeile imi raspundeau cu „darling” (draga) ceea ce din start suna altcumva. Nu o data englezii m-au ghidat si cate 15 minute doar sa se asigure ca ma duc pe drumul cel bun, ca iau busul corect, etc. E drept ca nu sunt toti asa. O amintire urata am din zona Victoria Station unde aveam nevoie de o informatie (nu mai stiu ce) si am vazut o tipa venind spre mine asa ca atunci cand a ajuns la o distanta destul de mica de mine, i-am spus sorry, can you help me pls? Si am continuat cu problema. Iar ea nici nu s-a oprit, nici nu a schitat nici un semn, ca si cum eram invizibila. Am decis sa cred ca era surdo-muta.

Iar apoi cand am lucrat pentru fundatia aceea gen Red Cross, in singura mea zi, am vazut atatia englezi agitati, aproape nervosi incat daca aia ar fi fost singura mea zi la Londra as fi zis ca englezii sunt niste snobi, reci, aroganti, seriosi, eleganti si greu de abordat. Plus putin nesimtiti daca imi permiteti. De unde am tras concluzia ca nu e usor sa lucrezi cu englezii, ca pot fi foarte amabili si politicosi insa ca toti oamenii stiu sa fie si niste bestii dezlantuite. Uneori fara sa te cunoasca si fara un motiv serios.  Insa eu am cunoscut toate astea spre sfarsitul sederii mele la Londra si m-au afectat intr-un procent prea mic fiindca eu atunci aveam deja o impresie formata despre englezi.

Citeste si articolul >>>Accentul britanic, englezii astia vorbesc ENGLEZA???

englezi-londra-metro


Pentru mine englezii sunt niste oameni calzi. Oameni care stiu sa imparta zambete gratuite. Se vede ca au un nivel de trai mult mai ridicat decat al nostru desi nu stiu cat e de relevant fiindca si francezii au salarii echivalente dar nu pot spune despre ei aceelasi lucru. Cred ca vine din educatie. Englezii mi s-au parut cei mai educati oameni pe care i-am intalnit vreodata. Nu am rezolvat impreuna quizz-uri si nici nu ne-am intrecut in cultura generala insa sunt oameni care au cei 7 ani de acasa. Si asta face o diferenta enorma. 3 luni la Londra nimeni nu m-a suierat pe strada, nimeni nu m-a injurat pe strada, sau nimeni nu mi-a zis „fa date-n colo”. Ba da, o emigranta de culoare, care vorbea engleza intr-un hal de nici nu am inteles din prima ca era vb de mine si nici care ii era problema. In limbajul englezilor injuraturile le auzi doar cand sunt extrem de nervosi nu din 2 in 2 cuvinte in plus la ei nimeni nu mananca samanta la colt de strada. Batjocura la Londra nu este acceptata, este vazuta ca o dovada ferma de incultura si te marginalizeaza rapid. Pe cand in Romania sa numesti un om in scaun cu rotile – handicapatule, un om de la tara – taranule, o persoana cu forme – grasanule , un om beat – betivule este social acceptat si uneori chiar laudat. Da, sa traiesc la Londra a fost o adevarata placere fiindca acolo am simtit ca traiesc intr-o lume mai buna.

Citeste si articolul >>>Cum e viata cu un strain, trei luni cu o negresa din Londra

londra-englezoaice


Si chiar mai mult, Londra si englezii mi-au oferit siguranta. Acolo exista legi si legile sunt respectate. Si asta vezi destul de rapid cand te urci in autobuz si locurile semnalate pentru batrani, gravide etccc nu le ocupa nimeni fiindca si daca le ocupi la statia urmatoare un batran o sa iti spuna sa citesti din nou ce scrie acolo. Ala e scaunul lui.
Acolo exista politie si simti ca politia este acolo ca sa te apere nu ca te „jecmaneasca” (in functie de profil pe incriminator sau pe victima). Insa daca o comiti (in trafic sau alte „smecherii”, platesti scump). 

englezi


La Londra exista toleranta. Daca esti rasist n-ai decat sa suporti. Fiindca acolo exista  biserici, temple hinduse si moschei, acolo sunt oameni din toate colturile lumii care pot sa aiba pozitii mult mai inalte decat tine, practic sunt infiltrati peste tot si nu doar ca traiesti printre ei insa ai nevoie de ei. Ai nevoie ca strada sa iti fie curata, ca scrisorile sa-ti fie livrate inainte ca tu sa pleci la birou, ai nevoie de soferi priceputi care sa te duca la destinatie in siguranta, de credite bancare, de doctori care sa te trateze eficient! Asa ca daca nu iti place cine iti ofera serviciile ai dreptul sa pleci. Cam asta e limbajul pe care il rosteste clar Anglia.Fiindca la ei ti se ofera respect, ti se impune respect si munca ta este platita!
 

Am avut dreptate cand am spus ca englezii sunt eleganti. Cred ca haina traditionala a barbatilor este costumul iar femeile poarta haine casual. E drept ca stilul lor e o idee mai relaxat. Fiindca la ei viata nu se bazeaza pe aparente. Majoritatea traiesc bine si diferentele de avutie se masoara doar in zerouri. Si mai putin in masini de top, in haine din ultimele colectii, si gadget-uri de ultima tehnologie. Daca le au nu sunt pentru a vedea vecinul ci fiindca chiar si le doresc si isi permit! Si unii chiar au fiindca englezii sunt un popor de consumatori. Chiar consider ca ei se se bucura de viata inconjurandu-se cu obiecte. Mai ales cele care le usureaza intr-un fel viata. As spune ca statistic, englezii duc o viata de confort. Au o masina buna (nu neaparat bijuterie),  au haine sport sau casual insa confortabil, nu ai sa vezi multe doamne pe tocuri si chiar am ramas surprinsa cand si la birou fetele poarta balerini si au tocurile sub birou in caz ca au ceva eveniment. Se machiaza spre natural sau chiar nu se machiaza deloc. Si uneori ai impresia ca s-au imbracat cu prima haina ce au tras-o din dulap. Cu toate ca in Londra o sa vedeti si fete interesate de fashion dupa care o sa intoarceti capul instinctiv, si punk-ari si rockari si creste in zeci de culori si pierce-uri si tatuaje. O sa vedeti si excentrici si maniaci si pletosi si oameni in haine ponosite, hippy etc. Colindati intr-un weekend cartierul Camden Town si apoi nu o sa va mai socheze nimic. Nici oameni facand sex pe strada, nici batrani cu coarne de Dracula pe cap sau fete ce poarta rochii din filmele gotice. La Londra o sa vedeti de toate fiindca e o lume pestrita adunata din toate colturile lumii. Djelleba araba sau sariurile colorate ale bangladezelor fac si ele parte din decorul londonez. Si nimanui nu-i pasa. Englezii au invatat sa fie rabdatori si sa accepte pe toata lumea.
englezi

Sa vorbim putin si despre defectele englezilor. Ca sa nu credeti ca m-au platit sa ii ridic in slavi. Englezii beau mult. Face parte din traditia lor. Au peste 6000 de pub-uri si nu ar exista atatea daca nu ar exista cerere. Se beau zeci de feluri de bere (poate sute??). Si cum imi spunea inca din a doua zi, agentul imobiliar, femeile beau mai mult decat barbatii. Prima data am ramas socata intr-o zi cand ma plimbam intr-o zona cu cladiri zgarie nori si la pranz am vazut barbati si femei iesind foarte eleganti, glumind si povestind cu zor in timp ce se indreptau cu pasi reprezi, ghiciti unde??? In pub-uri! Afara erau vreo 10 butoaie la care in grupuri de 6-10 persoane au comandat un rand de bere! La pranz! In pauza de la job! Mi s-a parut incredibil ... Daca astfel de oameni isi permit sa bea la pranz, in timp ce lucreaza, ce pretentii sa avem de la boschetarul din colt??! De la imigrantii care nu isi gasesc un job? De la imigrantii care lucreaza peste puteri pe santiere si alte zone infecte??! In concluzie la Londra toata lumea gaseste un motiv suficient de bun sa bea, englezii de bine ce le merge si imigrantii de rau. Sau de bine. Sau chiar asa, iti trebuie un motiv?? Beau de placere.
La fel cum dupa cateva saptamani nu ma mai miram cand vedeam oamenii stilati scotand din buzunarul interior al sacoului  sticluta si luand cateva guri de tarie la primele ore ale diminetii in timp ce asteptau metroul. Si nu unu sau doi, ci multi! Si nu doar barbati! Iar daca vrei sa mergi la Londra pentru distractie poti sa mergi linistit de joi.

Citeste si articolul >>>Londra mea imperfecta sau partile mai putin frumoase

englezii-beau-mult

Din cauza educatiei exagerate la englezi exista auto-control. Asta inseamna ca uneori si cand te sapa, o fac zambind. Asta e problema ca cel mai adesea nu poti sa te increzi 100% in ce spun si chiar mai mult nu stii cu adevarat ce gandesc, purtand masca de om bun si cumsecade in orice situatie. Insa intentiile lor nu sunt totdeauna cele mai bune. Cum poti sa diferentiezi in Anglia un om bun de un om rau? Nu, nu are nici o legatura cu hainele si din educatie toti vor fi politicosi. Adevarata fata a lor o sa o cunosti prea tarziu, cand deja nu mai ai ce face.
Sa va spun cum m-a dat Kassandra afara. Practic am plecat eu inainte sa ma dea de tot dar oricum, intentia o avusese. In ultima luna intr-o seara am deranjat-o fiindca auzea cum tastam (scriind articole pe blog)din celalalt capat al casei si ma rugat sa nu mai scriu dupa 10. M-am suparat insa  incercam sa fac sa fie bine. Insa in ultima saptamanala Londra m-am racit si faceam treaba mica din ora in ora. Intr-o seara Kassandra nervoasa mi-a strigat din dormitor ca nu cred ca o deranjeaza ca merg a treia oara la baie in noaptea asta? Zic sorry, in stil englezesc, insa m-a deranjat. Ma simt eu suficient de rau. Dupa  2 zile mi-a batut la usa si m-a intrebat daca a doua zi pot sa fiu acasa dupa 6 ca vine o alta fata sa vada camera. Inca nu ma daduse afara dar deja anuntase agentul sa trimita pe altcineva. Incredibil! Am ramas mega socata, fusesera 2 probleme minore. A doua zi m-am dus sa vb cu ea si i-am spus ca oricum aveam de gand sa ma intorc in tara (avea bilet cumparat peste 10 zile) si o rog sa ma mai lase sa stau inca 10 zile. A zis ca nu se pune asa problema, ca nu trebuie sa plec chiar acum, dar oricum ii vine ceva neam din Caraibe din toamna si trebuie sa eliberez camera. Nu am mai inteles nimic, ultimele 3 zile nu a vrut sa ma lase sa le platesc, fata care cica trebuia sa vina nu a mai venit niciodata si dupa 10 zile ne-am luat prieteneste ramas bun si am plecat. 

Thanks for visiting,

Citeste jurnalul meu de emigrant la Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

26 de comentarii:

  1. Am citit TOT dar cel mai util imi este faptul ca mi-ai adus aminte: oamenii nu sunt deloc FIX ceea ce par in realitate.
    Una peste alta, Kasandra asta putea sa te ia deoparte si sa-ti spuna : uite Alice, ma deranjeaza asta, asta, asta si cred ca nu ma pot obisnui, uite la ce m_am gandit....bla bla

    Eleganta si stilul acopera caracterul unui om. Ce ramane cand ii dezbracam de ele?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hapi cred ca ei ii era greu sa imi zica pe fata ce o deranja, fiinca niciodata nu imi zicea nimic, mai putin cele 2 chestii din ultima luna. Era prietenoasa si draguta nu la modul exagerat ci asa cum sunt englezii in general, politicosi si calmi. Cred ca modul in care a actionat a fost gresit, asta e una din probleme cu diferentele de cultura, la ei e normal sa actioneze altfel. Probabil dupa o vreme si numeroase probleme te obisnuiesti cu stilul lor ....

    Si la noi cati oameni atatea probleme, atatea stiluri de a aborda problemele ... insa romanul in general e direct si iti spune in fata. E mai usor

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim2:21 p.m.

    Am citit articolele tale despre Londra..totusi nu am retinut..tu in aceste 3 luni cum te-ai sustinut financiar? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim cand te muti la Londra pleci cu bani pentru cel putin 6 luni. Nu m-am dus acolo la cineva, deci normal ca am avut bani, doar nu o sa mor de foame :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cam pretențioasă doamna Kassandra!
    Puse una peste alta, experiențele tale cu Lontra sunt folositoare. Te ajută să vezi lumea mai clar și pe noi să vedem lumea prin ochii tăi.
    În general străinii sunt mai indulgenți cu țările altora, iar fiecare mai exigent cu țara lui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu știu cum mi-a ieșit Lontra în loc de Londra?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Corina da, cred ca ai dreptate. In Anglia relatiile mi s-au parut mai superficiale. Daca am locuit cu Kassandra prima luna si nu stiam mai nimic despre ea...
    Cred ca englezii au un dezinteres fata de straini, in schimb in Romania, romanii sunt curiosi despre straini. Probabil fiindca nu avem atatia ca si ei si cand apare unu in grupul de prieteni e interesant. Englezii nu se prea amesteca, nu ii usor sa iti faci prieteni englezi, desi dupa cat de amabili si draguti sunt ai spune ca-i floare la ureche. Insa asta e doar datorita educatiei. Aparent nu e o discrepanta mare insa daca urmaresti atent o sa vezi ca prieteni buni sunt doar intre ei...

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim8:05 p.m.

    Scuza-ma, da nu inteleg "emigrarea" ta in Londra. Nu inteleg sau de fapt nu spui ce sperai sa realizezi acolo. Din primele povestiri reiese ca erai hotarata sa incepi o viata acolo. Dar avand sot si copil in Romania, tu fiind singura in Londra??? Nu reiese ce joburi sperai sa gasesti acolo, nu reiese nici faptul ca te straduiai prea tare sa gasesti vreun job. Nu vreau sa te judec intr-un fel, dar aceste povestiri ale tale sunt mai degraba ale unei persoane care s-a hotarat sa locuiasca pur si simplu o perioada in alta tara, sa observe oamenii din acea tara, obiceiurile, etc..nu sa se si integreze in acea tara, sa faca pe naiba in patru sa supravietuiasca si sa traiasca acolo, ci pur si simplu imi pare ca ai stat acolo cat te-au tinut economiile din tara si conjunctura (relatia cu gazda),etc. Repet, nu te judec..dar cam asta reiese din povestirile tale..poate nici tu nu dai toate detaliile avand motivele tale.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim inca jurnalul nu s-a terminat, de fapt deabia l-am reinceput. Am sa vorbesc si despre problema job-urilor, fiindca multe lume e curioasa voi da prioritate acestor articole.
    Dar per total ma voi opri la un articol maxim 2 pe fiecare subiect.
    Blogul acesta e un blog de calatorii!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. In final, Kassandra s-a dovedit a fi o persoana foarte sensibila. Nu-i inteleg reactiile, ce bine ca tu erai deja pe picior de plecare. Chiar nu ma asteptam la acest deznodamant. :(
    Dupa tot ce am aflat de la tine, mi se pare foarte greu sa te integrezi in societatea engleza.

    RăspundețiȘtergere
  11. Din punctul meu de vedere e greu sa iti faci prieteni englezi. De fapt e cam greu sa iti faci orice fel de prieteni acolo, fiindca nu prea ai (au) practic timp. Altfel oamenii te lasa sa traiesti in pace, poti gasi chirie, cu noroc poti gasi si job. Insa e greu sa te simti 100% implinit acolo.
    Concluzia mea a fost ca nu totul se rezuma la bani, calitatea vietii nu inseamna sa ai multi bani in banca ci sa ai o viata sanatoasa, sa ai viata sociala, sa ai timp sa te bucuri de familie etc. Ceea ce mie mi s-a parut greu acolo.

    RăspundețiȘtergere
  12. diferente mari de mentalitate, cultura, comportament. greu sa te adaptezi intr-o asemenea societate si mai ales sa pornesti de la zero...

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonimule, a avut curaj. Tu l-ai avea? Eu nu.
    Cat despre catel, copil si sot nu-i treaba nimanui, banuiesc eu. Desi daca e sa viram nitel spre logica , in cazul in care "iesea socoteala de acasa" e clar ca i-ar fi adus la ea .

    RăspundețiȘtergere
  14. Da,ai dreptate.Si eu locuiesc in Anglia 2 luni pe an,vara,cand in Bucuresti este foarte cald.Si eu am plecat cu prejudecati legate de caracterul flegmatic al englezilor,dar avand in vedere ca sunt o persoana politicoasa din fire nu am adaugat mare lucru la modul meu de a trai printre oameni.
    Ce am constatat:
    -oricine este binevoitor.Chiar daca ceri o informatie despre un traseu de bus,ti se ofera cu lux de amanunte.Chiar mi s-a intamplat ca 2 barbati sa stea cu mine in statie,facand conversatie,pana a venit bus-ul de care aveam nevoie.Apoi,cu uimire am vazut ca imi faceau ca mana din statie.
    -in magazine oamenii sunt extrem de binevoitori.Nu exista sa ceri ceva si sa nu vina persoana sa te ajute.Cred ca le-am ramas in memorie,pentru cate am cerut,au cautat,si nu aveau(am cautat faina de hrisca,faina de orez,chia...nu am gasit )
    -toata lumea spune "multumesc",si soferul de bus,atunci cand cobori.
    -dupa ceva vreme (cam 2 saptamani) lumea din cartier ma saluta.Dupa 1 luna,vecinii,au venit sa se prezinte.Constatasera ca locuiesc "legal",ca ma ocup de casa si ca am oarece drepturi din moment ce vopsesc gardul,tai gardul viu si alte trburi gospodaresti.
    - a sunat la usa cineva care strangea fonduri pentru un ONG care se numea Curie.A vrut sa faca o prezentare si i-am spus ca stiu cine a fost Curie.A fost foarte uimita.
    Ar fi multe aspecte,dar,in principiu,am invatat ca daca stii cat de cat despre cultura si tabu-urile unui popor,nu este greu sa comunici,sa traiesti printre ei.

    RăspundețiȘtergere
  15. In Scotia nimeni nu bea in timpul saptamanii sau cel putin nu in pauza de la pranz, se fac controale, cel putin asa era in Dunfermline.
    Incepand de joi seara ii vedeam cum isi pregatesc hainele, masinile, proviziile pentru weekend si multi nici nu stateau pe acasa.
    Darling la ei e ca si cum ar spune buna ziua, ceva usual si nimic personal, daca te intreaba ce mai faci, e doar parte din salut si nu se asteapta sa le dai amanunte.
    Cam asta am observat eu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim1:46 p.m.

    Am un job bun, castig bine, nu as avea motive sa vorbesc rau despre ei insa parerea mea despre englezi e total opusa, sunt o natie de retarzi.

    RăspundețiȘtergere
  17. cam ai dreptate, anonim sunt sau fac pe idiotii

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu te supara ca întreb. ...din ce localitate ești de loc?.....am impresia ca tu nu realizezi ,la ora actuala trăiesc în londra 7.5 milioane de suflete. ....te-ai fi așteptat sa fii primita cu aplauze? ...mai uită-te la știrile de la ora 5 după amiaza la noi și apoi gândește înainte sa scrii......nu cred ca te-au chemat englezii la ei ci ai încercat marea cu degetul și nu a ieșit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident fiecare are anumite asteptari si toate experientele traite acolo sunt trecute prin filtrul personal. Adevarul absolut nu exista. E adevarul meu, punctul meu de vedere, atata tot.

      Ștergere
  19. Cat ma bucur ca am gasit blog-ul tau, darling :) eu si sotul tot discutam despre Anglia de ceva timp, iar dupa o discutie mai lunga am concluzionat ca varianta cea mai buna ar fi sa incercam. Bineinteles ca am inceput sa plang si sa caut diverse articole si povesti despre experientele altora... Dupa vreo 2 ore, am dat de blog-ul tau. Si a mai trecut o ora, iar lacrimile au plecat pe nesimtite... Iti multumesc ca mi-ai dat un pic de incredere cand nici nu stiam cum si unde sa o caut :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim5:18 p.m.

    Cum as putea sa ma angajez si eu in Anglia? As dori sa lucrez la îngrijire bătrâni. Pe net e mai greu, poate cu ajutorul unuia dintre voi... Va rog dați-mi un mesaj la 0732363598 Maria

    RăspundețiȘtergere
  21. Off... stii vorba aceea: fiecare padure are uscaturile ei.... Asa este si cu Anglia... ar fi fost prea din alta lume sa fie totul chiar pe roze.... Ce imi place mie la cel mai mult este faptul ca nu sunt rasisti... am o problema cu acestia din urma dintr-o experienta prin Spania, in partea Cataluniei....

    RăspundețiȘtergere
  22. Poate cineva sa imi spuna despre Germania ? please❤

    RăspundețiȘtergere
  23. urasc sa mi se spuna cu 'draga' sau 'pisi'! mi se pare de prost gust! :)))

    RăspundețiȘtergere