Cartierul Montmartre - cel mai frumos din Paris

Montmartre este singurul cartier in care stiu sigur ca voi reveni la fiecare vizita la Paris. Are un aer special, un pitoresc aparte, fiind sus pe deal, cu biserica Sacre Coer in plin plan, Montmartre te asteapta cu viata artistilor de alta data, multe bistro-uri, restaurante si cafenele au aceelasi design ca odinioara, cu podele din lemn ce trosnesc sub talpa si sansonete celebre precum "La vie en Rose" sau "Je ne le regrete rien" de Edith Piaf. Montmartre e cartierul culorilor, a zambetelor, a pictorilor si nu in ultimul rand a turistilor, fiindca chiar si cel mai putin informat turist, la o simpla intrebare "care e cel mai frumos loc din Paris" i se recomanda Montmartre. Pentru privelistea superba (si gratuita) asupra Parisului, pentru Piata Tetre care e un atelier de pictura in aer liber, pentru pravalioarele incarcate cu picturi ilustrand Notre Dame, Arcul de Triumf sau Turnul Eiffel.
biserica-sacre-coer-montmarte

Montmartre este un cartier greu de vazut in intregime fiindca se intinde pe curbura dealului si iti trebuie o harta foarte detailata si la scara, incat sa stii pe unde sa o iei, de aceea pentru cei care ajung o singura data la Paris si vor sa o vada si sa inteleaga mai profund acest cartier recomand sa mergeti cu ghid. Spun asta fiindca am fost de 2 ori, de fiecare data am ales alta ruta si inca mai am destule de vazut (Morile de vant, cafeneaua unde lucra Amelie, Moulin Rouge, strazile localnicilor cu case acoperite de verdeata si micile cafenele la preturi normle, terasele cu vita-de-vie, cimitirul Montmartre, etc). Prima data am coborat la statia de metro Abbesses si am urcat pe Rue Durantin vazand putin din Montmartre pentru localnici, cu casele ce coborau in cascade armonioase, multe acoperite de iedera.
Insa de data asta fiind intr-o zi de weekend in familie, am iesit cu cumnata si se facuse deja tarziu asa ca am ales sa coboram la statia de metrou Anvers si sa urcam cu funicularul (inclus in abonamentele de transport pe o zi/saptamana) ca sa prindem Montmartre la apus.

Funicularul ne-a urcat dealul intr-o clipa, am intrat in biserica Sacre Coer dar era prea aglomerata asa ca am preferat sa luam loc pe scari si sa asteptam apusul. Am asteptat, am asteptat, am asteptat si tot ce am primit a fost o patura groasa de nori gri! Nici urma de apusul la care visam dar chiar si asa a fost dragut, iar trenuletul turistic "a ajutat" pentru niste fotografii reusite :)

paris-vacanta-scare-coer

paris-vacanta-scare-coer-biserica-montmartre


paris-vacanta--montmartre-panorama


Inainte sa se intunece am pornit spre centrul cartierului si cand sa luam curba am observat ca este un targ cu produse traditionale (nici nu se putea mai bine) asa ca desi preturile sunt cam mari am luate cate putin din toate pentru o cina cu produse 100% frantuzesti, dupa care ne-am plimbat prin cartier intrand in magazinele ce le gaseam interesante pentru cateva suveniruri.

paris-vacanta-montmartre-strazi

paris-vacanta-montmartre-produse-traditionale

paris-montmartre-strazi

paris-cartier-montmartre

paris-cartier-montmartre

paris-cartier-montmartre

paris-cartier-montmartre-vacanta

paris-cartier-montmartre-magazin

paris-cartier-montmartre-vacanta

Ne-am oprit in Piata Tetre, locul meu preferat din Montmartre, datorita spectacolului oferit de pictori. Aici in fiecare zi din saptamana (mai putin cand ploua) zeci de pictori isi dau intalnire intr-o demonstratie live de pictura si talent. Barbati si femei, tineri si in varsta, oricine isi poate deschide sevratelul si vopselele in fata tuturor. Nimeni nu se supara daca te apropii prea tare, daca urmaresti cu atentie miscarile pensulei pe blocul de desen, daca analizezi trasaturile pictorilor, daca faci poze la cele mai mici detalii. Am luat loc la o terasa sub umbrelele rosii, am admirat turistii ce platesc pentru a primi un suvenir instant din partea pictorilor, am ascultat valsurile unui acordion.... Nu e greu sa iti imaginezi de ce au ales Montmartre avand ca surse de inspiratie, imensa catedrala Sacre Coer, panoramele superbe asupra Parisului si a Turnului Eiffel, peisaje grandioase urbane si Montmartre cu strazile pavate, cu casele strangulate, impinse una in alta, cu atmosfera rurala, departe de Marele Paris, mai ales la lasarea intunericului cand lumea se ascunde in mansarde si strazile raman goale luminate de felinare.

Observati portretul barbatului din spate in creion rosu! exceptional...
paris-cartier-montmartre-vacanta-picturi

paris-cartier-montmartre-piata-tetre
paris-cartier-montmartre-pictura

Daca data trecuta am ales varianta lunga, de data asta am luat-o in jos pe scari, fiind atenta la detaliile caracteristice acestui cartier, iedera peste tot, strazile, casele, pantele ametitoare, sculpturile ce ies din zid, morile de vant, lampadarele, reliefarea anului pe mai multe restaurante/hoteluri etc, micile gherete cu clatite, terasele inghesuite cu scaune tapitate cu rosu atat de caracteristice pentru Paris. Ultima oprire am facut-o in parcul Abbeses, acolo unde pe un zid imens gasiti in zeci de limbi scris "Te Iubesc".

paris-cartier-montmartre-detalii
paris-cartier-montmartre-detalii-scari
paris-cartier-montmartre-moara

paris-cartier-montmartre-zid-te-iubesc

paris-cartier-montmartre-zid-strazi

paris-cartier-montmartre-zid-clatite

paris-cartier-montmartre-detalii

Thanks for visiting,


Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

16 comentarii:

  1. Ce frumos ! Cartierul Montmartre este preferatul meu. L-am vizitat ultimul, apoi am plecat direct la aeroport, dar mi-a placut cel mai mult ! Eu sunt o fire mai artistica si visatoare asa ca a fost pe placul meu de cum am pus piciorul acolo. Uneori mi se pare mai frumos Parisul, alteori Londra mi se pare mai frumoasa .... trebuie neaparat sa merg si vara la Paris ( eu am fost in Martie si era cam frig si mohorat), ca sa pot decide care capitala e mai frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am fost la Paris iarna si vara, iarna e cu totul alta atmosfera, lipsesc peretii verzi care dau o cu totul alta atmosfera cartierului, lipsesc artistii, e totul mult mai mohorat, asa cum ziceai si tu.
      Categoric sunt orase care merita vazute vara, eu recomand doar orasele din Sud (Spania, Portugalia, Turcia) tarile in care e cald si iarna sa fie vazute atunci...

      Ștergere
  2. E fermecator Montmartre, dar din pacate in cele 4 zile cat am stat la Paris anul trecut nu am reusit sa-l includ pe lista de "must see" . Am reusit da vad o parte din Luvru, castelul Fontainebleu, Versailles, Turnul Eiffel, Gradina si Muzeul Luxembourg, Opera, biserica Madelaine si m-am bucurat si de o plimbare pe Sena. Deci, asa cum spuneam si intr-un alt comentariu, la Londra si la Paris as merge in fiecare an macar 2-3 zile, pentru ca sunt foarte multe de vazut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, daca vei reveni in Paris iti recomand sa mergi in Montmartre e cu totul alta atmsfera :)

      Ștergere
    2. Sigur Alice, vreau neaparat sa vad mareata Sacre Coer, sa trec pe langa celebrul Moulin Rouge, si de ce nu poate reusesc sa obtin un pret bun pentru un portret facut de artistii de acolo !

      Ștergere
  3. superb! mi-ar placea sa ma plimb pe acolo, pana atunci m-am plimbat cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare cu experienta lui.Eu am batut cu piciorul Parisul.In Monmartre am petrecut 2-3 zile.Cu adevarat,Sacre-Coeur are o priveliste deosebita,in plus pe fiecare esplanada erau concerte,sau mici spectacole de pantomima, etc.Chiar in ziua in care a fost in vizita papa Benedict,am preferat sa vad transmisia vizitei la Sacre Coeur,si am intarziat mai mult decat deobicei.Vreau sa va spun ca zona mai infricosetoare nu am vazut demult.Multe personaje dubioase,in sfarsit,pana am ajuns la Bd Rochechouart,mi-a fost inima cat un purice.In plus,a doua zi,prietenii mi-au spus ca tocmai fusesera mari revolte in zona (magrebienii).Asa incat,amintirea nu e 100% placuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valentina stiu ce spui, chiar si in zona metroului Anvers sunt multe magazine de emigranti. Emigrantii fac parte din orasele mari si la prima vizita in Paris am avut impresia ca au acaparat orasul astfel incat din cauza cersetorilor si a diferitelor siretlicuri, din vina hotilor si a tensiunii create de ei, Parisul e doar o amintire din ce a fost odata, cand doar putem sa ne inchipuim cum a fost. Dar pe de alta parte emigrantii acestia sunt acolo fiindca Franta le-a permis, fiindca acesti oameni prin munca lor ofera servicii pentru un trai mai bun francezilor si au niste drepturi care deseori sunt incalcate. Astfel de manifestatii, de oameni dubiosi, ii poti intalni peste tot in Paris, cred ca a fost o intamplare ca s-a intamplat in Montmartre

      Ștergere
  5. Merci Alice ca mi-ai reamintit de atmosfera de Montmartre! e intr-adevar un loc aparte care ma atrage ca un magnet!

    RăspundețiȘtergere
  6. ei, aici nu am ajuns cu ocazia vizitei mele in Paris. iti multumesc pentru plimbare si pentru certitudinea ca trebuie sa vizitez si eu acest cartier minunat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Incantator! Pare un cartier perfect pentru indragostitii de arta, fotografie si plimbari in locuri de vis. Asa ca mine. :D
    Alice, acum m-am uitat la pagina "despre mine" si am remarcat cu bucurie ca si tu ai inceput sa scrii tot in martie 2010. :) Ce coincidenta nice. :P :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice ma bucur ca iti place cartierul Montmartre, cred ca pentru o pasionata de fotografii ca tine Parisul ar fi raiul pe Pamant fiindca acolo la fiecare pas gasesti ceva interesant de surprins!
      ps: DA implinesc timid 4 ani de blogging si 5 ani de cand calatoriile fac parte din viata mea! Ma gandesc sa sarbatoresc printr-un set de articolele dedicate :)

      Ștergere
  8. Alicee mi-a placut prezentarea ta a cartierului Montmartre. Iata traseul urmat de mine in mai 2010: Pl Pigale, Moulin Rouge, Rue de Clichy, Pl Clichy, rou̩ de Vintimille, Rue Lepic, Mouline de la Galette, rue Lepic, Pl du Tertre, Biserica S-nt Pierre du Montmartre si in sfarsit Sacre РCoeur, care era deschisa mult peste ora de program datorita unei slujbe (la care am stat si noi putin), am vazut panorama superba a orasului cu iluminarea si laserele din Tour Eiffel, am coborat pe scari .
    Citesc cu placere postarile tale despre calatorii si imi amintesc de locurile pe care le-am vizitat s-au pe care as dori sa le vad.
    Te imbratisez,
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamna Ana ma bucur ca va plac articolele. Cand ajung la Paris am sa merg in Montmartre pe urmele d-voastra, sunt sigura ca am destule locuri interesante de vazut.

    RăspundețiȘtergere