FILM Water - o lacrima pentru vaduvele din India

Saptamana 83
Water (2005)

water-film-calatorii

Acest film mi-a fost recomandat de mai multe cititoare, Corina, Vulpitza (si pe aceasta cale va multumesc). 
Probabil ca vedeati in mine un om suficient de puternic incat sa vad acest film si sa il apreciez la adevarata valoare, insa eu il recomand mai departe doar celor cu un psihc de fier. Daca filmul Impossible m-a socat datorita realitatii Tsunamiului din Indonezia filmul Water a scos o lacrima de la mine din primele 5 minute, iar la final am plans atat de mult incat am simtit ca ma dor toate organele. 

Da, filmul Water este o poveste adevarata, despre viata vaduvelor din India. Nici nu stiu cum sa il povestesc sa nu va spun totul, insa prezinta traditia si obiceiurile din India care sunt mai departe de imaginatie si limita mea de acceptare. In India vaduvele (uneori fete de 9-10 ani care au fost maritate imediat dupa nastere) duc o viata lipsita de orice placeri. Nu au voie nici macar sa manance dulciuri sau mancare prajita, doar orez fiert si legume. Si nu doar ca au murit pe jumatate o data cu sotul lor (desi poate nici nu l-au cunoscut vreodata) dar trebuie sa stea departe de casa intr-un centru pentru vaduve, sa fie rase in cap si sa poarte un sariu alb prin care toata lumea le recunoaste. Traiesc din mila oamenilor, sunt vazute ca un pacat, un ghinion si sunt batjocorite de toata lumea. Filmul este despre povestea unei copile care ajunge vaduva mult prea devreme, la varsta de 8 ani. Despre viata ei si al celorlalte vaduve din centru aflati daca vedeti filmul.

Din punctul meu de vedere acest film e mai mult un documentar, unul foarte bine realizat, foarte sensibil si plin de invataminte despre Credinta si Soarta. Daca as avea o fata, i-as pune acest film ca sa intelaga o idee mai bine despre lumea in care traim sa sa simta "pe pielea ei" avantajul de a se fi nascut intr-o tara precum Romania. Desi e un film trist (ma scuzati el in sine nu e trist, ba chiar incearca sa arate si lucrurile pozitive traind in  acest centru,  doar cu femei) ritualul in sine, traditia e de neconceput!

Nu am spus-o niciodata dar in ianuarie am castigat competita internationala (aceea pentru bloguri de calatorii, prin care m-ati votat pe facebook/ va multumesc frumos) pentru 2 saptamani (totul platit) in Sudul Indiei. Nu m-am dus fiindca biletul de avion costa prea mult, care trebuia suportat de mine, mai era si viza, saci de dormit, vaccinuri de facut, bani de buzunar si de la data la care am primit raspunsul (in ianuarie) aveam o luna, un timp prea scurt. Pana sa vad acest film am regretat ca nu m-am putut duce, insa acum desi stiu ca India e o tara extraordinara inca nu sunt pregatita pentru ea! Imi trebuie mai multa maturitate si acceptare ...

Filmul il puteti downloda gratuit de aici -> http://dl.free.fr/kDFN8KTW0(click valider et telecharger le fichier). Are subtitrare integrata, pe engleza!!!

water-movie

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE -> FILME CU CALATORII

Weekendul viitor va astept cu un nou film de calatorie!

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

7 comentarii:

  1. Foarte RĂU că nu ne-ai spus de concurs.
    Ne mobilizam și te ajutam să ajungi la destinație. Apoi ne bucuram de poveștile tale.
    Data viitoare să nu spui! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu era nici perioada propice, ningea foarte tare atunci, era frig (in Romania) aveam de lucru, imi era greu sa umblu dupa viza la Bucuresti si alte cele. Nu a fost doar vorba de bani ....

      Ștergere
  2. Stiu ca e un film dur dar e foarte bine realizat si arata fara menajamente realitati, dintre care, multe inca mai exista in India. Ma bucur ca l-ai vazut, chiar daca te-a tulburat un pic! Si pe mine m-a marcat, tre' sa recunosc!
    India nu este doar tara aromelor, a culorilor, cea prezentata atat de frumos de Eliade in Maitreyi!
    Mie mi-a placut in mod deosebit fetita din rolul principal, este fenomaneal de expresiva si talentata!
    Numai bine, Alicee!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut filmul la tv , este impresionant cu adevarat , finalul lasa o nota de speranta , de dorinta de eliberare din acest sistem de caste , dar India este atat de complexa ,cu atat de multe culturi si religii , incat cred ca va trece f mult timp , pina sa se schimbe ceva in acest sens. Si, te inteleg Alice , cand spui ca nu erai pregatita pentru o calatorie in India , am zis mereu ca nici gratuit nu as avea curaj sa merg in India , dar citesc cu interes carti despre ea. De curand am citit cartea Danielei Tane - De la India la Indiile Africii - care descrie India si alte cateva tari , pe parcursul a catorva ani traiti de ea acolo, incepand cu anul 2000.Foarte interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am sa caut cartea, am citit si eu cateva despre India, am vazut si numeroase filme, am citit si jurnalele unor bloggari, am vrut sa merg fiinca prin agentie sigur nu te lasa sa vezi cele mai "urate" zone fiindca era o vacanta de promovare a regiunii, deci ma asteptam sa nu vad "Adevarata Indie" pe de alta parte cred ca o vacanta in India e un medicament bun pentru orice calator ca sa se initieze in vacante prin Asia. Incepi cu ce e mai greu ca sa nu te mai socheze nimic dupa aceea. :))

      Ștergere
  4. Il salvez si daca ma voi simti in stare il voi si viziona.

    RăspundețiȘtergere