Film Wadjda - un film sensibil despre viata in Arabia Saudita

Saptamana 108
Wadjda (2012)


wadjda-poster


Stiti ca iubesc filmele ce prezinta viata in Orient si chiar daca nu contin calatorii, sunt foarte educative in cazul in care veti ajunge vreodata in Orientul Mijlociu. Chiar daca Arabia Saudita e cea mai stricta tara, tot ce vedeti se aplica si in alte tari (mai turistice) cum ar fi Quatar. 

Filmul o are ca protagonista pe Wadjda o fetita de 12 ani, care tot ce-si doreste de la viata e o bicicleta. In lumea noastra asta nu ar fi o problema insa in Arabia Saudita e. Fiindca bicicletele pot distruge virginitatea dar si fiindca e ``o chestie de baieti``. Insa Wadjda e o rebela ce nu se integreaza deloc in cultura islamica si pozitia femeii in Arabia Saudita. Ea poarta Conversi, asculta muzica rock, face bratari cu numele echipelor de fotbal pe care le vinde si nu are o prietena cea mai buna ci un prieten cel mai bun, pe nume Abdullah. In plus isi face un plan de bataie mai putin ``ortodox`` pentru a obtine bicicleta si anume il mituieste pe vanzator ca sa o pasteze pana strange ea banii.

Suma e mare si chiar daca parintii ei ar avea bani sa o cumpere, nu vor. Asa ca ultima solutie ramane concursul de recitare a Coranului care se tine la scoala si care o pune in mare dificultate pe Wadjda fiindca ea nu stie nici cuvintele, d-apoi sa recite ...
Finalul e unul foarte emotionant, fiindca desi Wadjda castiga concursul, cand juriul afla ca ea doreste sa isi cumpere din bani o bicicleta, o obliga sa faca o fapta nobila si sa doneze banii. Insa nu va intristati fiindca treburile nu raman chiar asa ....

Mi-a placut filmul in primul rand fiindca e o drama foarte realista. In al doilea rand fiindca desi vezi cate nedreptati suporta femeile din Arabia Saudita, per total e un film pozitiv. Ba mai mult, e o lectie de viata si cred ca ar trebui sa il vada toate femeile. Fiindca dupa acest film o sa multumesti Divintatii ca te-ai nascut in Romania, unde barbatii au numai o sotie, unde poti sa iti cumperi o bicicleta, unde arborele familiei include si fetele, unde familia se bucura cand nasti o fata, unde barbatii nu obisnuiesc sa dispara cu lunile de acasa si unde nu ai nevoie de sofer ca sa iesi din casa....Per total un film sensibil care mi-a facut duminica mai frumoasa. A primit nota 7.6 pe IMDB si a castigat 21 de premii internationale.

wadjda-film-calatorii


L-ati vazut? V-a placut? 
Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII




9 comentarii:

  1. :) Ai un link catre film?
    Ce observ e ca toate inclinatiile fetei (Conversi, muzica rock, echipe de fotbal) apartin culturii occidentale, ele sunt normale pt occidentali, nu pt sauditi. Evident ca si noua ni se par naturale, un drept firesc pentru o fata, dar ele nu sunt asa si acolo.

    "Fiindca dupa acest film o sa multumesti Divintatii ca te-ai nascut in Romania, unde barbatii au numai o sotie, unde poti sa iti cumperi o bicicleta, unde arborele familiei include si fetele, unde familia se bucura cand nasti o fata, unde barbatii nu obisnuiesc sa dispara cu lunile de acasa si unde nu ai nevoie de sofer ca sa iesi din casa...." - 1) barbatii romani au numai o sotie in acte; 2) poti sa-ti cumperi o bicicleta daca ai bani (in Saudi nu prea se pune problema sa nu ai bani); 3) arborele familiei nu te face mai putin existentiabila; 4) disparitia barbatilor e o chestiune conjuncturala si nu e specifica sau mai probabila in alte culturi, cu atat mai putin a celor traditionale din Orientul mijlociu; 5) sunt de acord la partea cu soferul. si suntem norocosi ca ne-am nascut in Romania, nu numai in comparatie cu Arabia Saudita, dar si cu multe altele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Shakuka il gasesti aici >>> http://filmehd.net/wadjda-2012-filme-online.html
      Sper sa iti placa :)

      Ștergere
    2. Acum l-am vazut si eu... e foarte frumos, sensibil, pozitiv. Atinge mai multe puncte "sensibile" ale femeilor saudite, probabil - frica de poligamie, obedienta, lupta cu prejudecatile. Acum inteleg si comentariile tale.. :) Oraselul unde se petrece actiunea mi s-a parut mai sarac decat m-as fi asteptat, precum si maxi taxi-urile cu care sunt plimbate femeile.. si m-am mirat putin cum citesc femeile din Coran cu capul descoperit.

      Ștergere
  2. M-ai convins. Vreau sa-l vad si eu. Multumesc pt recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai că m-ai distrat ...„Insa nu va intristati fiindca treburile nu raman chiar asa ....”. L-am pus pe listă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Gata! L-am vizionat. M-a atins sufletește. Finalul a fost neașteptat.
    Ce m-aș face fără tine?! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Corina, Shakuka ma bucur ca v-a placut :)
    Urmeaza si alte filme bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-ai facut pofta de filme arabe... aseara m-am uitat si la Amreeka.. daca nu l-ai vazut, iti recomand :)

    RăspundețiȘtergere