Film Katmandu un espejo en el cielo - voluntariat in Nepal

Saptamana 118
Katmandú, un espejo en el cielo (2012)


katmandu-un-espejo-en-el-cielo-poster


O cititoare mi-a trimis un link cu un trailler. L-am privit cu mult interes, ca de fiecare data cand primesc o recomandare de la voi. Filmul mi s-a parut interesant din prima clipa asa ca am inceput sa il caut. Nu e tocmai usor sa gasesti un film pe spaniola, dar in final l-am gasit. Si mi-a placut atat de mult incat l-am vazut de 2 ori. De pus alaturi de filmele mele de suflet cum ar fi `The best exotic Marigold Hotel`, `You can`t live twice` `Into the wild` etc. Filme exotice, pline de aventura si foarte mature. 

Katmandú, un espejo en el cielo este povestea reala a unei tinere din Barcelona (Laia) care ajunge in Nepal in anii 1990 printr-un program de predare a limbii engleze. Intentiile ei sunt bune, doreste sa ajute cat mai multi copii, sa se lupte pentru educatia acestora, sa predea cursuri de calitate. Doar ca o data ce ajunge acolo se loveste rand pe rand de directorul abuziv, de traditiile adanc inradacinate ale locului, de sistemul de caste prin care cei mai saraci nu au dreptul la educatie, de sistemul social infect prin care fetitele erau abuzate. In fiecare zi Laia se ingrozeste de cate ceva. Insa cel mai mult o deranjeaza faptul ca cei saraci, cei care au cel mai mare nevoie de educatie pentru a iesi din locul in care se afla, sunt marginalizati complet si umiliti fiindca traditia spune ca aduc ghinion si blesteme asupra celor mai norocosi, dintr-o casta mai inalta pe scara societatii. Eforturile ei de a schimba ceva se lovesc fata in fata cu sistemul, care nu o ajuta. Ba mai mult, viza ei urmeaza sa expire si trebuie sa plece fara sa-si indeplineasca misiunea. Asa ca intr-un gest disperat se casatoreste cu un nepalez ce traiesti in muntii Himalaya, pentru acte. Apoi revine in Barcelona pentru a strange fonduri prin donatii ca sa-si deschida propria scoala in Nepal, exclusiv pentru copii saraci si mamele acestora. Dupa multe luni si multe porti inchise, cei de la UNICEF se ofera sa o sponsorizeze.
Intoarsa in Nepal isi deschide propria scoala cu ajutorul sotului, o angazeaza pe Sharmila, prietena ei traducatoare de acolo si lucrurile par sa mearga excelent, dar nu stie ca in final calatoria ei o poarta pana in cele mai ascunse locuri ale Nepalului si cele mai obscure locuri din ea insasi. In final ii ramane un singur scop de a trai, copii Nepalului. 

E un film intens si foarte emotional. M-au trecut fiori cand am vezut saracia lucie din cartierele marginase ale orasului Kathmandu apoi am ramas muta in fata muntilor si a salbaticiei virgine din Himalaya, mi-a placut excursia pe care Leia si sotul ei au facut-o cu ocazia unei nunti in familie. A fost prima data cand am vazut o astfel de nunta, in munti, intr-un sat izolat cu alt fel de traditii. Apoi am plans de nenumarate ori, mai ales la final cand Leia ramane singura. E totusi o tanara, ca mine, ca tine, care si-a facut un scop in viata, sa-i ajute pe ceilalti. Mi-am amintit de articolul >>> Ce inseamna sa faci turism responsabil. Filmul acesta pe langa partea educativa despre traditii si obiceiuri in Nepal, pe langa peisajele frumoase pe care le vezi pe tot parcursul filmului, te pune pe ganduri. Oare nu calatorim intr-un mod egoist? Oare nu am putea schimba asta?

katamandu-un-espejo-en-el-cielo-film-calatorii


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe ->> FILME CU CALATORII

5 comentarii:

  1. Unde este link-ul?
    suna interesant.
    am o prietena care a plecat in Nepal, ca voluntara , si s-a intors dupa o luna pt ca nu reusise sa se adapteze la mancarea de acolo (avea probleme serioase de digestie)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca aici http://www.internetcine.org/ver-katmandu-un-espejo-en-el-cielo/ (pana nu il baneaza)

      Ștergere
  2. Shakuka, daca o sa il vezi sa revii cu impresii.

    RăspundețiȘtergere
  3. super interesant! un film pe placul meu. am gasit si link catre un torent cu health bun. http://www.divxtotal.com/peliculas/torrent/34721/katmandu-un-espejo-en-el-cielo/

    RăspundețiȘtergere