Sfaturi Maroc - 15 lucruri pe care sa NU le faci in vacanta

Cele mai multe intrebari si mesaje mi le scrieti pe privat si in mai bine de 30% din ele imi cereti sfaturi despre Maroc. E normal sa aveti indoieli inainte de a ajunge acolo si ma bucur mult de fiecare data cand reusesc sa rezolv o parte din ele. Stiti ca am o admiratie profunda pentru aceasta tara, ca am locuit in total 1 an acolo si imi doresc sa va ajut sa descoperiti  frumusetea Marocului si sa va bucurati de tot ce are aceasta tara de oferit. Ca sa va fie mai usor am scris deja o serie de articole care sunt convinsa ca o sa va ajute:

sfaturi-maroc

Vacantele mele in Maroc le-am facut  de fiecare data pe cont propriu:
Biletul de avion l-am luat din timp cu ~100 euro dus-intors de >>> AICI 
 Noptile din vacante le-am rezervat la Hotel-uri si Riad-uri folosind de fiecare data >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti cu familia sau in grup mai mare va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
In articolul de azi o sa va dau cateva sfaturi de calatorie, mai exact 15 lucruri pe care sa nu le faci niciodata in Maroc:

1. NU vorbiti despre religie daca nu stiti
Nu sunteti de acord cu practicile lor? Nu va plac regulile impuse? Va enerveaza faptului ca nu puteti vizita moscheile? Ca va trezeste chemarea la rugaciune la 5 dimineata? NU va plangeti! Mai ales la marocani!Cred ca in Maroc religia este cel mai sensibil subiect din cauza faptul ca in mare masura sunt practicanti si cei care nu sunt practicanti tot nu se considera atei, doar ca au un alt tip de relatie cu Allah. Mai personala. Cel mai inteligent lucru pe care il puteti face e sa cititi inainte de a calatori despre religia din Maroc si sa va adaptati obiceiurilor. 

2. NU consumati apa de la robinet
Apa nu e potabila si majoritatea oamenilor din Maroc cumpara apa imbuteliata. Daca nu doriti sa aveti probleme digestive, sa mergeti la baie non-stop si sa va compromiteti vacanta, consumati doar apa cumparata de la magazin. Daca totusi ajungeti pe strada si nu aveti apa la voi si nici magazin la indemana luati suc de portocale proaspat stors, ceai de menta sau shake de fructe. 

3. NU va machiati strident si NU va imbracati provocator
Maroc-ul este o tara unde relatiile intime sunt controlate. Unde fetele  nu pot avea relatii intime inainte de casatorie. Unde barbatii sufera cel mai mult din cauza asta. In special tinerii. Pentru ei turistele sunt cele mai mari tinte. Cu ele pot intretine relatii fara sa dea explicatii comunitatii, fara sa trebuiasca sa va ceara in casatorie. Asa ca evitati sa le atrageti atentia. La ei prostituatele nu sunt imbracate provocator (ar fi impotriva moralitatii si prea asupru judecate) si nici nu stau pe marginea drumului. In schimb sunt machiate strident si se parfumeaza in excces. Daca nu doriti sa fiti confundate cu ele, imbracati-va cat mai decent si renuntati la machiaj pe cat posibil. 

4. NU comparati totul cu Occidentul
Daca o faci o sa iti limitezi singur gandirea. Pur si simplu e ca si cum ai vrea sa refuzi faptul ca se poate trai si altfel. Nu judeca, nu critica si nu te lasa manipulat de ideile venite din exterior. Lasa ce stii ca e  bine si e rau si incearca sa vezi lucrurile din alt unghi, din punctul lor de vedere. Marocul e o tara foarte traditionalista. As putea spune ca sunt condusi de traditii. Apoi mai e si religia. Nu are cum sa fie ca la noi!

5. NU calatoriti prin agentii organizate
Mai ales daca aveti timp. Singurul loc unde va recomand agentiile e desertul. In rest evitati-le pe cat puteti fiindca ar fi pacat sa pierdeti timpul prin diverse magazine si ateliere unde au ei contract sa duca turistii. In plus multe agentii scot obiective turistice pe traseu si nu iau in considerare mereu programul initial. Daca vreti sa vizitati locuri unde nu puteti ajunge cu autocarele CTM cum ar fi Kasbah Ait Benhaddou, padurea cu maimute sau orasul Volubilis va recomand sa negociati cu taxiurile mari o excursie. Nu o sa va coste mai mult de 10 euro pe persoana si e mult mai confortabil avand masina cu sofer. 

6. NU luati masa la MC Donalds, KFC si alte fast-food-uri internationale
Asta ar fi cea mai mare greseala, o insulta catre mancarea marocana, care e una din cele mai delicioase si diversificate din lume. Nu va fie frica sa mancati in restaurante, nu va fie frica sa incercati arome noi, sa experimentati. Tineti minte ca acolo unde e plin de localnici in general se mananca bine si ieftin. 

7. NU lasati paranoia sa puna stapanire pe voi
In primul rand nu va lasati condusi de aparente fiindca acestea sunt foarte inselatoare, mai ales in Maroc. Un om care e imbracat cu haine ponosite nu inseamna ca e sarac. Nici infractor. O casa ce nu arata bine la exterior nu inseamna ca nu e curata. Un domn care are barba nu inseamna ca lucreaza cu Bin Laden, barbatii ce va suiera pe strada nu inseamna ca o sa va agreseze, iar femeile pe care le vedeti acoperite din cap pana in picioare nu inseamna ca sunt proaste. Tineti minte ca jumatatile de adevar sunt mai periculoase decat minciunile.

8. NU degustati mancarea de pe strada
Asta vine in contradictie intr-un fel cu punctul 6, dar ce vreau sa va spun e sa evitati `gogosile, prajiturile, covrigii` vanduti din cosuri, pe strada. De-a lungul zilei s-au asezat muste pe ele, cine stie in ce conditii au fost facute si de catre cine. Daca va e foame si vreti sa mancati ceva rapid alegeti mai bine produse din alimentara sau din micile patiserii/taverne de pe drum.

9. NU incepeti sa negociati daca nu cumparati
O sa fiti hartuiti in bazare. O sa strige vanzatorii dupa voi. O sa incerce sa va vanda de toate. O sa se tina dupa voi pana reusesc sa va convinga. O sa va enerveze la culme. Ca sa nu ajungeti irascibili din primele 5 minute evitati sa puneti intrebari si cu atat mai mult NU incepeti sa negociati daca nu doriti sa cumparati. Daca vreti sa faceti shopping de calitate, cititi articolul >>> cum sa negociati in Maroc.

10. NU plecati din hotel fara hartie igienica, dezinfectant si tampoane
Mai ales tampoane. In centrul oraselor in general e greu sa dai peste un magazin Acima sau Marjene, unde poti sa iti pui tu in cos produse. Majoritatea magazinelor sunt mici cat niste chioscuri si trebuie sa cereti vanzatorului ce sa va dea. Nu prea e amuzant sa ai astfel de probleme si sa trebuiasca sa mimezi. Hartia  igienica e utila daca ajungeti la toaletele publice. Iar dezinfectantul e bine sa il folositi dupa ce puneti mana pe usa de la taxi, inainte de a consuma ceva mancare etc. E o masura de precautie  foarte recomandata.


11. NU fotografiati oamenii de aproape
Asta se aplica in toate tarile dar in Europa oamenii sunt mai deschisi la fotografii. In Maroc este o insulta sa ii fotografiezi de aproape, mai ales daca pozati copii sau femei. Daca va plac portretele sau vreti sa imortalizati viata in Maroc, cel mai bine e sa fotografiati in momentul in care nu va vad sau sa folositi zoom-ul din setari. 

12. NU luati taxi chiar din fata aeroportului/a garii
In Maroc situatia e similara cu cea din Bucuresti. In fata garii si a aeroportului o sa vedeti taximetristi ce sunt gata sa negocieze. Fiindca multi turisti calatoresc fara sa se documenteze inainte e usor sa cazi in plasa lor. Pana la urma 50 de euro nu e atat de mult daca vii din Franta sau Spania. Insa de ce sa platiti 50 de euro cand o cursa normala e 10, maxim 20 de euro. Ca sa nu fiti pacaliti mai bine va indepartati si opriti taxi pe strada. Asigurati-va de fiecare data ca pun aparatul de taxat!

13. NU uitati acasa crema cu factor de protectie
Chiar daca calatoriti iarna. Chiar daca nu intentionati sa mergeti in desert. Ideea e ca in Maroc temperaturile sunt foarte variate, pot fi 10 grade in Casablanca, 35 de grade in Fes si 40 de grade in desert. Chiar si iarna temperaturile sunt cam la fel si daca o sa faceti un circuit (veti vizita mai multe regiuni/orase) atunci cel mai bine sa aveti la voi crema cu factor de protectie.

14. NU iesiti noaptea pe strada
Doar daca sunteti in Marrakech! Acesta e un oras de noapte dar in restul Marocului evitati sa mai iesiti dupa ora 11 seara. La lasarea intunericului siguranta pe strazi e mai mica, in special in medina, bazaruri si centrul istoric. In orasele mari, centrul modern e singurul animat si cat de cat sigur noaptea.

15. NU va planificati un circuit prea solicitant
Stiu turisti ce vor sa vada totul! Chiar si eu fac parte din acest grup. Singura problema e ca in Maroc nu merg asa lucrurile. O data ce ajungi acolo iti trebuie timp sa te adaptezi. Sa intelegi. Sa absorbi. Timpul marocan  e diferit de restul lumii. Bucura-te de vacanta. De fiecare clipa. Fii relaxat. Calatoreste in ritm incet. Nu te grabi. Nu bifa obiective turistice. Nu pentru asta mergi in Maroc ci ca sa intelegi aceasta noua cultura. De aceea iti recomand sa poposesti 3-4 zile in fiecare oras mare si sa nu iti planifici un circuit prea solicitant.

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

18 comentarii:

  1. Foarte bune sfaturile tale Alice si este exact ce incerc sa explic si eu oricarui calator pe alte continente. pentru ca este ceva ce se aplica cu succes oricarei tari non-europene vizitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Adela. Cred ca ai dreptate, multe sfaturi pot fi folosite si in alte tari dar eu m-am referit in special la Maroc fiindca o cunosc cel mai bine :)

      Ștergere
  2. Marocul nu a fost niciodata in Bucket list-ul meu dar am urmarit mereu cu mare interes ce ai scris pt ca nu stii njiciodata cand viata te duce pe acolo. In plus scrii foarte frumos despre maroc si se vede ca esti legata sufleteste de locul asta. Ce vroiam sa spun este ca ieri am aflat ca in Aprilie 2016 o sa ajungem si noi prin Maroc asa ca mai aproape de plecare o sa te bombardez cu intrebari. Ma tot gandesc daca sa calatoresc singura pentru o saptamana pana mi se alatura sotul sau nu. Nu imi place de fel sa calatoresc singura dar niic nu as sta intr-un all inclusive in perioada aia. Tu ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cate tari ai vizitat cred ca ai experienta necesara sa faci fata Marocului si singura. Probabil stii si franceza bine (limba ce acolo se vorbeste mother language) asa ca nu cred ca o sa ai probleme. Te sfatuiesc sa vizitezi. Alege orase turistice sau poti face calatoria in desert cu caravana (prin agentie) avand in vedere ca o sa mergi ghidata si oricum nu recomand altfel.

      Ștergere
    2. Franceza tre sa o periez bine ca e foarte prafuita. :) Noi locuim in partea flamanda a Belgiei.
      Mai am timp sa imi fac curaj ppana atunci. dar multumesc de incurajare

      Ștergere
  3. Anonim2:51 p.m.

    foarte interesant blogul, cu toate ca are o tenta de resemnare mi-am permis sa fac cateva observatii.

    1. mai exact? nu vorbi despre religie daca nu stii ce are in cap interlocutorul.
    E valabil cu orice altceva, nu doare cand e vorba de religie, "nu vorbi de funie in casa spanzuratului"
    2. e bine de stiut.
    3. e o regula general valabila, chiar si in Romania.
    4. eu prefer sa fac comparatii pentru a alege ce consider eu ca e mai bun.
    5. asta depinde de preferintele fiecaruia, si eu prefer sa ocolesc agentiile
    6. acum inteleg de ce sunt asa reticienti marocanii cand e vorba de KFC, dar nu sunt de acord :-), nu intotdeauna mancarea "ca de la mama de acasa" e cea mai buna.
    7. aparentele au si ele un substrat :-)
    8. bine de stiut :-)
    9. daca ei iti rapesc timpul, chiar daca nu vrei sa cumperi, de ce sa nu exersezi :-), adica eu imi pierd vremea ascultandu-l dar el sa nu-si piarda vremea negociind.
    daca-i bal, bal sa fie :-). Adica el nu respecta timpul meu dar eu trebuie sa respect timpul lui.
    10. foarte bine de stiut
    11-12. valabil peste tot in lume.
    13. mai ales cei sensibili
    14. bine de stiut
    15. si eu as vrea un concediu de o luna dar nu pot :-(
    dar sper sa ajung sa-mi petrec o vacanta in Maroc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Alice! Noi vem sa plecam in Maroc 2 sapt si jumatate, in octombrie, cu un copil de 2 ani dupa noi. Ne recomanzi ceva in mod deosebit la care sa avem grija cu cel mic? Are ce sa manance acolo (fiind un mancacios de altfel)? :) Eu nu vreau sa facem vreun vaccin, nici noi adultii si nici cel mic. Daca avem grija la igiena, mancare si apa imbuteliata crezi ca e vreo problema fara vaccin? Ma gandesc ca si ale lui ustensile de mancat (canita, lingurite, etc) sa le spal cu detergentul lui (luat dupa noi) si apa imbuteluata de acolo (deci nu de la reteaua lor). Multumesc si astept recomandarile tale. ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mi-am facut vaccin nici mie nici la copil si nu stiu sa fie necesar vreun vaccin in Maroc. Mancare este (cous cous, tagine etc, sunt mancaruri ce au legume si carne, shake-uri si suc de portocale fresh gasiti peste tot. Iaurturi si mancare de mic dejun si cina puteti lua din supermarket, nu e o problema. Fructe gasiti la fiecare colt. Nu cred ca o sa aveti nici o problema cu mancarea pt cel mic si nici cu igiena, daca folositi apa imbuteliata (noi spalam totul cu detergent si apa de a lor si n-am avut problema) insa pt copil mai bine sa nu va riscati.

      Ștergere
  5. Merci mult Alice! Stiam ca nu am de ce sa-mi fac prea multe griji :) Intre timp la mami in burtica a mai aparut si un bebe, dar tot nu dau inapoi de la plecarea in Maroc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim din suflet!
    Sa stii ca te mai stresesz cu niste intrebari. Tot ai mentionat de iaurturi mai sus. Recomanzi o marca buna de la ei? Ca daca scrie doar in araba pe ele, nu am cum sa dibuiesc ceva :)) Stand atat de mult acolo banuiesc ca stii ceva mai bine produsele de acolo. Si la fel, daca recomanzi o apa mai ok. Sarut'mana din suflet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu consumam doar apa minerala Welmes (asa se pronunta) e de 1l. Iaurturi nu ma pricep la marca dar toate sunt bune. Copilului ii dadeam Pearly sunt natur si dulci, un fel de branzica mica. Toate produsele sunt foarte bune, nu ai de ce sa iti faci probleme.

      Ștergere
    2. Multumesc frumos! Pana in octombrie, cand plecam, posibil sa mai revin cu vreo intrebare. :)

      Ștergere
  7. Anonim2:37 a.m.

    Buna Alice,

    ceva recomandari pentru o vacanta de vara?intr-un fel ma atrage Maroc ca si destinatie de vacanta anul viitor...Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte cald vara, mai ales in zonele turistice Marrakech, Fes, Querzezet. E pacat sa mergeti in Maroc si sa nu le vedeti asa ca va recomand o crema cu factor de protectie 50 hahahaha. Orasele de pe coasta sunt si ele interesante, puteti face o calatorie combintata. Relaxare la mare sau la ocean si cateva zile in orasele turistice.

      Ștergere
  8. Anonim9:58 p.m.

    recomandare pentru plaja?am vazut ca multa lume recomanda Agadir...
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmeaza un articol pe acest subiect. Agadir (varianta de lux cu plaja la ocean), Essaouira (varianta hippy pentru plaja si surf la ocean) Tanger (pentru plaja la mare)...

      Ștergere
  9. MoroccoDeserttour4x4.com

    Day Trips in Morocco

    Camel Riding, Desert Camp and outdoor activities


    Morocco land of legend, too close and too far away in time. Travel to this country is a journey to the past, tastes and odors that will entice all your senses

    Tour of historic cities through the atlas to the door of the desert. Breathtaking scenery with incredible people, where you will experience unique sensations.

    With our custom travel and live an amazing experience discovering the real Morocco. Our goal is to provide the best services, as well as personal, accompany you in adventure discovery Morocco, and adapt to your interests and make your stay memorable.

    The great Sahara. You can admirate one of the most impressive desert of the world and you can also stay between the dunes os Merzouga and Erfoud. The Erg Chebbi, is a field os dunes that mesure between 22 km from north to south. Years in wich rains too much there appear different lakes.

    Both in the centre of the cities and in the rural zones you can find the famous Kasbahs, where families live yet.

    It is a lot what Marocco can offer you.
    All our tours are 100% customizable, but here we suggest some ways through ideas.

    RăspundețiȘtergere