Totul despre vacanta in Belgrad si de ce iubesc capitala Serbiei

Serbia? .... Serios? .... Ce o sa fac eu o saptamana in Belgrad? La asta ma gandeam in ziua in care am decis sa merg intr-o vacanta in Belgrad planuita cu 2 zile inainte de a ajunge acolo si facand rezervarile pe ultima suta de metri. Trebuie sa recunosc ca pana in acea zi nici nu puneam Serbia pe harta Europei, era ceva de genu .... ``O tara pe care o voi vedea candva .... poate la batranete``. Dar stiti deja ca  imi plac vacantele sponatane si avand in vedere ca totul a iesit perfect, m-am intors acasa incarcata de energie, dornica sa calatoresc mai repede, mai mult, mai des, mai departe. Am ales Belgrad fiindca imi doream sa calatoresc undeva ieftin dar nu prea aveam chef sa fac turism in stil clasic. Vroiam o destinatie care sa nu ma solicite, unde sa pot vizita in tihna, unde sa ma amestec  cu usurinta printre localnici, mai exact o iesire din cotidean. Sincer am acceptat greu ideea, inca inainte de a pleca de acasa regretam deja ca nu am ales un oras mai `posh` cum ar fi Praga. Am plecat cu mari indoieli crezand ca o sa-mi cheltui banii stand intr-un oras mare, aglomerat si comunist, un Bucuresti putin mai inapoiat. Adevarul e ca m-am intors indragostita de Belgrad si am sa va spun si de ce.
ghid-turistic-belgrad-blog
Vacanta in Belgrad am facut-o pe cont propriu. Transportul m-a costat 50 euro dus-intors cu trenul  (Cluj-Timisoara si retur + Timisoara- Belgrad si retur). Cazarea m-a costat 100 euro in acest apartament prin AirBNB. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente prin localnici oriunde in lume primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) pe AirBNB >>> AICI 

Belgrad este capitala de pe malul Dunarii, un oras inconjurat de natura
Daca ma intrebati pe mine, Dunarea ofera tot farmecul acestui oras. E drept ca acelasi fluviu mai trece si prin Viena si admit ca in Budapesta malurile si privelistile de pe Dunare sunt de-a dreptul fascinante dar in Belgrad este altceva. Este ca si cum ai avea un oras in natura, cu malurile salbatice, cu paduri dese, cu oameni relaxati ce practica sporturi acvatice, cu tineri ce vaslesc din canoe, pescari pe pontoane, familii la terase, indragostiti ce asteapta apusul cu un vin bun in mana. Dunarea in Belgrad nu e doar o apa curgatoare ci ofera cu totul alt stil de viata localnicilor. Practic tot orasul e inconjurat de  Dunare si nu veti vedea cladiri impunatoare pe malurile lui ci doar verdeata, multe flori, multe piste pentru biciclisti, este in asa fel amenajat incat poti sa te plimbi si 2 zile doar pe malul apei, prin spatii verzi imense si sa te simti in natura, departe de jungla urbana, de trafic, de aglomeratie.... cu toate ca esti la nici 1 km de centrul orasului.
Dunare-belgrad-serbia

Dunare-port-belgrad

promenada-dunare-belgrad-serbia

Dunare-belgrad-serbia

apus-belgrad-serbia

Centrul orasului Belgrad se imparte in 4 zone mari ce merita luate la pas
Centrul istoric este numit Stari Grad si inglobeaza cele mai centrale, diverse si frumoase locatii din Belgrad, combinand cu succes cladiri din perioada comunista si socialista, cladiri in stil Art deco dar si Art Nuveau, cladiri in stil neoclasic dar si baroc. Cele 4 zone de interes turistic din centrul Belgrad-ului incep in Republic Scuare (centrul de intalnire al localnicilor). De aici ajungeti cel mai usor pe:

Republic-Square-Belgrad-Serbia

Republic-Square-Belgrad-Serbia2

*Bulevardul Knez Mihailova de-a lungul caruia gasiti magazine cu haine fashion, multe terase cu mese scoase in mijlocul bulevardului, o zona extinsa cu galerii de arta una langa alta, multe chioscuri cu suveniruri, iar cladirile sunt mici bijuterii arhitecturale de aceea merita sa va plimbi pe acest bulevard de doua ori. O data ca sa va uitati in sus si sa admirati arhitectura si o data ca sa admirati vitrinele :)

Knez-Mihailova-bulevard-belgrad

Knez-Mihailova-bulevard-belgrad-serbia

arhitectura-belgrad

cladire-belgrad

Hotel-moskova-belgrad

*Cartierul Boem Skadarlija - mai precis este o strada in panta, pavata cu piatra cubica, plina de terase in stil traditional unde seara se canta muzica populara sarbeasca live si unde cladirile au fost pictate dupa modelul arhitectural din anii `80. Zona aceasta mi-a amintit de `Montmartre` are acelasi vibe vintage, rustic, autentic, traditional. Cele mai bune restaurante unde trebuie sa incercati neaparat un rachiu (rakija) sunt: Tri Å¡eÅ¡ira (“Three Hats”), Dva jelena (“Two Deer”), Zlatni bokal (“The Golden Chalice”) iar citatul de mai jos descrie cel mai bine de ce Skadarlija este cea mai frumoasa strada din Belgrad.
My name is Skadarlija…or Skadarska street, however you like it. I am no boulevard…or avenue…or highway. I am a common, steep, curved alley in the middle of Belgrade. And that would be everything meaningful to be told about me if it wasn’t for my bohemian history, my crumbling roofs, my wobbly chairs…

—Zuko Džumhur
Skadarlija-Belgrad

Skadarlija-Belgrad-cartier-boem


Skadarlija-Belgrad-galerie-de-arta


Skadarlija-Belgrad-casa

Strada-Skadarlija-centru-Belgrad

Strada-Skadarlija

*Cartierul hippy sic Dorcol - este o aglomeratie de strazi paralele si perpendiculare in stanga strazii Skadarlija. Bulevarde largi, umbroase ce mi-au amintit de `Soho` din Londra si multi il numesc Manhattan  de Serbia. Dorcol este cartierul artistilor contemporani, este un loc pentru minti creative cum ar fi designari de moda, artisti, cantareti, fotografi, intelegeti voi `la creme de la creme` tineri ce se intalnesc in cafenele cu design cool, baruri urban sic si restaurante fusion. Nu as spune ca e chiar un cartier de fite ci din contra, la fiecare pas gasiti un graffitti ce aminteste ca zona e impanzita de tineri (deseori faliti) iar Galeriile de Arta au toate intrare gratuita.

graffitii-dorcol-belgrad


galerie-de-arta-dorcol-belgrad

*Strada Cetinjka cu baruri studentesti - este poate strada cea mai frecventata de tineri pe timpul noptii. Partea buna e ca strada asta nu o puteti rata fiind exact paralela cu strada Skadarlija, in dreapta ei, deci nu e greu de gasit. De-a lungul strazii sunt cateva terase mari unde se pot servi bauturi la preturi foarte rezonabile insa cea mai tare zona studenteasca se afla la baza strazii (strada e in panta) unde este o parcare imensa transformata intr-o zona cu baruri pentru tineret. Practic sunt garaje si cladiri vechi cu etaj transformate in cluburi si discoteci colorate, printre graffitti si multa muzica buna. Preturile sunt foarte accesibile si distractia e garantata, in special in weekend. 

Strada-Cetinjka-graffitti

Strada-Cetinjka-Belgrad-bar

Bar-Strada-Cetinjka-Belgrad-distractie

In Belgrad poti sa petreceti o zi pe cetate
Daca stai 24 de ore in Belgrad poti sa vezi orasul pe fuga dar sa-i bifezi aproximativ toate obiectivele turistice. Daca stai 48 de ore in Belgrad poti sa ii vezi si suburbiile, lacurile si vechiul oras. Daca stai 72 de ore in Belgrad poti sa te bucuri de tot ce ofera orasul intr-un ritm destul de relaxat.  Iar daca petreci o saptamana in Belgrad poti sa-ti oferi placerea de a petrece o zi intreaga doar pe cetate. Eu exact asta am facut si culmea nu m-am plictisit. Fortareata Kalemegdan este obiectivul turistic cel mai vizitat din Belgrad si nimeni nu ar trebui sa-l rateze. Ce am facut o zi aici? Ei bine am inceput cu o plimbare lunga prin parc si un picnic pe iarba, apoi am petrecut 2 ore ascultand un concert cu muzica jazz live (iubesc jazz-ul) am jucat sah cu localnici batrani (de m-ar vedea bunicul meu ar fi fost mandru de mine) am vizitat Muzeul Militar cu tunuri si arme, am pozat dinozauri, m-am plimbat pe zidurile cetatii, am fotogradiat turnuri, arcade, tineri in lumina apusului, iar seara am incheiat-o la un meci de baschet pe ritmuri nebune de muzica trap si  tribuna galagioasa ce facea toata atmosfera. Cu alte cuvinte Fortareta Kalemegdan nu e doar o cetate ci un loc animat ce ofera multe turistilor.

Cum se ajunge la Fortareta Kalemegdan: practic se afla in centrul istoric, la capatul bulevardului central Knez Mihailova


Fortareta-Kalemegdan-dunare-belgrad

Cetatea-Kalemegdan-belgrad

Cetatea-Kalemegdan-belgrad-carare

Cetatea-Kalemegdan-belgrad-ziduri

Cetatea-Kalemegdan-belgrad-muzeul-militar

Cetatea-Kalemegdan-umbre-la-apus

Cetatea-Kalemegdan-belgrad-apus

Belgrad e una din putinele capitale ce au o plaja cu nisip din Europa. O zi pe malul lacului Ada Ciganlija
Belgrad ar putea fi inclus cu usurinta in `Top 5 cele mai verzi Capitale din Europa` dupa parerea mea. Spun asta nu doar datorita Dunarii ci si datorita lacului Ada Ciganlija, o alta zona imensa de recreere a Belgradului. Practic pentru multi e un simplu lac, un lac imens (nu-i vezi capatul dintr-o parte in alta) unde poti pescui, te poti plimba, poti practica cam toate sporturile ce iti trec prin minte (de la bungee jamping si pana la water ski, tenis, fotbal, baschet, canoe, scufundari, au piste pt biciclete, separat pentru role, rampe pt skatebording, trambuline artificiale pt sporturi acvatice, zid pt alpinism etccc ) dar pentru localnici Ada Ciganlija este marea artificiala construita pe insula raului Sava. Plaja nu e foarte mare, dar este cu nisip, bubuie muzica, sunt sezlonguri de inchiriat si multa voie buna. Eu am fost la inceputul lui iunie cand nu era chiar sezon dar oricum m-am bucurat de picnicul pe malul lacului, de privelisti, de zona cu pietre in stil Stonhange si primele zile cu soare ce le gustam in acest an.
Cum se ajunge la Ada Ciganlija: (cu autobuzul 23 sau 27 din Republick Square, mergeti 7 statii de autobuz, in jur de 20 de minute). Un card de transport pe o zi costa doar 250 dinari sarbesti, echivalentul a 2 euro. 

Lacul-Ada- Ciganlija-Belgrad

Lacul-Ada- Ciganlija-Belgrad-pietre

Lacul-Ada- Ciganlija-Belgrad-Serbia

Ghid-Belgrad

ghid-turistic-obiectiv-belgrad-serbia

Din-canoe-belgrad

Plaja-Belgrad

O zi in Zemun, orasul de la marginea Belgradului
In trecut Zemun era un oras distinct, un oras cu mare valoare culturala fiind pe drumul ce unea Est-ul cu Vest-ul. Azi insa, o data cu expansiunea capitalei, Zemun practic a fost inghitit. Doar un pod peste Dunare desparte Zemun de Belgrad si localnicii il considera ca fiind statiunea de lux de la marginea capitalei. Am ajuns in Zemun aproape pe intuneric fiindca am reusit sa ma ratacesc rau de tot si sa merg cam 40 de km in afara orasului pt ca apoi sa-mi dau seama ca trebuie sa astept 1 ora in plus ca sa vina autobuzul si inca atata ca sa ma intorc. Din fericire eram intr-o zi buna si acest incident nu a reusit sa stirbeasca deloc frumusetea statiunii. Am apreciat malul mult mai curat a Dunarii, zona extinsa cu terase si restaurante de unde se profileaza un apus de vis, pontoanele pe care puteai face picnic direct pe Dunare, eleganta cladirilor si centrul istoric unde am simtit ca-s in Cluj sau orice Sat adormit din Romania. Mi-a placut mult in Zemun, daca aveti timp va recomand sa mergeti. 
Cum se ajunge in Zemun: Din Zeleni Venac Square luati busul (15 ,17, 84, 701, 704). Calatoria dureaza in jur de 15-20 de minute in functie de trafic (sunt 15 km) si coborati in Zemun langa McDonald. Puteti folosi bilet normal de bus pt Belgrad sau cu abonament de 1 zi in oras. 
Serbia-Zemun-langa-Belgrad

Zemun-Belgrad-Dunare

Zemun-apus-de-soare

Zemun-Belgrad-apus

Zemun-statiune-Belgrad

terasa-zemun

Restaurant-Zemun

La-pas-prin-zemun-Belgrad

Gradina Botanica din Belgrad, o mare dezamagire
Daca tot am stat o saptamana in Belgrad m-am gandit sa vizitez si un obiectiv turistic ca la carte. Din multitudinea de muzee, biserici si gradini m-am decis sa vad Gradina Botanica gandindu-ma ca va fi un loc frumos unde sa petrec o dupa-masa relaxanta. In plus, in luarea deciziei a cantarit greu si faptul ca era localizata la nici 10 min de mers de apartamentul unde stateam eu deci trebuia sa o vad. Intrarea a costat 250 de dinari sarbesti (echivalentul a 2 euro) deci stiam de cum am intrat ca nu va fi cine stie ce capodopera la acest pret, dar nici nu-mi inchipuiam ca poate fi atat de urat. In plina vara gradina Botanica nu avea flori, nu avea trandafiri, practic e o alee circulara ce duce pana la Sera cu plante tropicale si Sera cu cactusi. Serele sunt cat de cat acceptabile dar partea de exterior numara 300 de plante si arbori total plictisitori. Un singure arbore cu conuri roz m-a impresionat, in rest gradina Botanica din Belgrad a fost pentru mine aproape pierdere de timp. 


gradina-botanica-belgrad


floare-de-cactus


floare-sera-gradina-botanica-belgrad


arbore-gradina-botanica-belgrad

Trebuie sa ma confesez -  Belgrad este un oras unde se vad urmele comunismului
Ok, Belgrad a fost capitala care m-a surprins intr-un mod pozitiv din multe puncte de vedere, are un centru istoric destul de interesant, are spatii verzi foarte mari si bine amenajate dar dincolo de locurile turistice Belgrad seamana oarecum cu Bucurestiul. Are multe cladiri inalte, gri, cu balcoane mici, blocuri comuniste si cartiere intregi care pentru un roman nu fac nici o diferenta, nu aduc nici o noutate. Asadar pentru romanii ce nu cauta frumusetea in detalii Belgrad poate fi un oras usor plictisitor si comun. Nu vreau sa credeti ca ridic orasul in slavi, ca nu am vazut realitatea asa cum e ea, dar asta a cantarit prea putin pentru mine, fiind o serie de alte conjuncturi care  au fost favorabile de aceea Belgrad a fost destinatia perfecta pentru mine atunci. 


Belgrad-oras-comunist


cladiri-comuniste-belgrad

belgrad-serbia-comunist


In Belgrad este mai ieftin decat in Bucuresti
Aici ma refer la transport, mancare si obiective turistice. De exemplu o prajitura la cofetarie era echivalentul a 2-4 ron. Mancarea chinezeasca si Fast Food era echivalentul a 10-15 ron. Mancarea la terasele din centru costa 20-25 ron Meniul Zilei si mergea pana la 40 ron in restaurantele traditionale de pe Skadarlija. Sunt foarte multe placintarii si covrigarii ieftine (ca la noi). Legumele si fructele in piata erau si cu 20% mai ieftine decat la noi, iar mancarea si alcool-ul in supermaarket era cam cu 10% mai ieftin decat la noi. Un pachet de tigari era echivalentul a 12 ron. Pentru mine vacanta in Belgrad a fost cea mai ieftina de pana acum (cred) avand in vedere ca nu am prea cheltuit pe intrari la obiective turistice, am cumparat doar 2 abonamente de 1 zi pe transport, cazarea a fost extrem de avantajoasa pentru conditiile ce le-am avut .... in total de cand am ajuns acolo am scos de pe card echivalentul a 50 de euro si m-am descurcat bine o saptamana. 

Cunoasteti localnici la intalnirile de CouchSurfing din fiecare miercuri (8:00 PM/Tasmajdan Park)
Trebuie sa recunosc ca Belgrad-ul nu e tocmai  un oras prielnic pentru calatorii solo fiind poate prea `light`, respectiv  nu prea te tine ocupat pe termen lung. Il vad orasul perfect de explorat cu prietenii ( sunt multe cluburi, cafenele, locuri de practicat sport si vizitat cu prietenii) sau cu iubitul (toate spatiile verzi, apusurile, locuri ascunse pe cetate pot fi surpriza unei vacante romantice). Dar dupa o saptamana oricat de bine si fericita as fi fost singura tot am simtit nevoia sa ma conectez cu localnicii. Cu ocazia asta m-am hotarat sa particip la intalnirea de CouchSurfing din fiecare miercuri (se tine in parcul Tasmajdan de la ora 8 pm). Intalnirea pot spune ca a fost un succes, au venit in jur de 20 de turisti si localnici cu care am vorbit despre calatorii, politica, economie si multe alte subiecte interesante ce tin de Belgrad si Serbia, pana noaptea tarziu. Seara s-a terminat in barurile din `parcarea` de pe Strada Cetinjka (despre care v-am povestit la inceputul articolului).


Thanks for visiting,

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu