5 Obiective turistice vazute in Kuala Lumpur aproape GRATIS

Suntem in cea de a patra zi de vacanta in Malaezia. Ma trezesc plina de energie si cu pofta de hoinareala. Deschid laptopul si caut obiective turistice din Kuala Lumpur. Sunt multe, dar incerc sa le vad pe cele apropiate intre ele, ca sa nu mai depind de taxi. Cu ghidul turistic si cu harta in fata, imi fac un itinerar turistic. Voi incepe cu cartierul Little India unde am de gand sa caut un turban pentru un prieten ce m-a rugat sa ii duc unul. Al doilea obiectiv turistic este Merdeka Square langa care se afla Muzeul National din Kuala Lumpur, in care am de gand sa intru. Al patrulea obiectiv turistic va fi Moscheea Masjid Negara ce se afla doar la 1 km, iar seara am sa propun gastii sa facem un tur culinar in cartierul Bukit Bintang (sper sa accepte). Planul arata perfect, acum sa vad cum il pun in aplicare. Momentan imi iau ramas bun de la Angelo ce zboara azi spre Borneo si il rog pe Jilan sa aduca la cunostinta gastii propunerea de a face deseara un tur culinar. Joosy e plecata sa se vada cu refugiatii, iar Simona e la simpozion, asa ca urmeaza sa discut cu ele mai spre seara, sper sa nu faca intre timp alt program. 


obiective-turistice-Kuala-Lampur



        Vacanta in Malaezia am facut-o pe cont propriu.
Biletul de avion l-am luat cu 450 euro dus-intors Cluj-India/Malazia-Cluj de >>> AICI .

Toate noptile in Malaezia  le-am rezervat din mers, pe drum, folosind >>> Acest site unde am prins mereu oferte last minute cu 50% reducere. Eu am calatorit singura, insa daca mergeti in cuplu sau cu un grup de prieteni e mult mai avantajos sa inchiriati un apartament prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare, daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI   
1. Cartierul Little India e cu adevarat `little`
Eu m-am dus pregatita, gata sa revin in `India` pe care am parasit-o cu patru zile in urma. Ma asteptam la un cartier in adevaratul sens al cuvantului, strazi si bulevarde pline de tarabe, galagie si mizerie, oameni ce cara cutii printre sacii cu condimente, dughene cu street food, vanzatori de tuberoze si alte plante sacre ce le duc hindusii la temple, copiii desculti ce fug pe strada printre parinti, stiti voi ... nebunia specifica din India. Adevarul e ca India .... e India ... doar in India! 
In Kuala Lumpur sunt cateva stradute ce-mi amintesc destul de putin de India ce am cunoscut-o eu. Da, recunosc, sunt magazine una langa alta, dar majoritatea vand sariuri si turbane de lux pentru nunti, sunt cateva restaurante ce-ti inunda toate simturile cu aromele de masala, sunt cateva cofetarii unde indienii asteapta la coada sa cumpere dulciuri bine innsiropate, sunt cateva standuri cu flori si ghirlande specifice si ... cam atat. Atmosfera? De clasa, curata si frumoasa ca in Kuala Lumpur! Am plecat usor dezamagita, mai ales ca nu gasisem nici un turban `obisnuit`, ce sa nu coste sub 200RM/Ron.



Little-India-Kuala-Lampur

2. Merdeka Square

Din Little India m-am indreptat spre Merdeka Square (Piata Independentei). Chiar inainte sa ajung acolo am trecut peste un pod, de unde am vazut o Moschee, parca construita pe apa. Peisajul arata ireal, zici ca ma uit la un tablou. Inca dupa atatea zile in Kuala Lumpur, tot ma mai surprinde efectul redat de zgarie nori si ce impact vizual au. Wikipedia imi spune ca e Moscheea Masjid Jamek, prima moschee construita din caramida, din Malaezia. 

Moscheea-Masjid-Jamek

Ajung in Piata Independentei si raman din nou uimita, cand vad cladirea Sultanului Abdul Samad. Zici ca intr-o clipa m-am teleportat din nou la Londra. Cladirea a fost folosita pe vremuri pentru birourile administrative ale coloniei Britanice, azi fiindca cladirea Ministerului de Informatii, Telecomunicatii si Cultura. 

cladirea-Sultanului-Abdul- Samad

Scuarul imens din fata cladirii gazduieste cel mai inalt steag din Malaezia, iar esplanada imensa e locul unde se tin concerte si festivaluri in Kuala Lumpur. Din pacate eu am ajuns intr-o zi oarecare, in care nu se intampla nimic aici, erau doar cativa turisti ce incercau sa faca un selfie perfect.

Merdeka-Square


3. Muzeul National din Kuala Lumpur
In Asia calatorii nu prea viziteaza muzee. De exemplu eu sunt de 4 zile in Kuala Lumpur si inca n-am intrat in nici un muzeu. Am preferat pentru inceput sa incerc locuri pe care la noi nu le gasesti, cum ar fi cartierul chinezesc, cartierul cu zgarie nori, gradina cu orhidee, cu pasari etc. Cine e nebun sa vada Kuala Lumpur din muzeu? Ei bine ... EU! Asta fiindca sunt o impatimita a muzeelor si nu puteam parasi orasul fara sa intru macar in unu. Chiar si numai sa vad cum aranjeaza asiaticii decoratiunile pe raft ... vorba aia :)) Surpriza a fost ca intrarea a fost Gratuita. Practic la Muzeul National din Kuala Lumpur platesti 5RM/Ron pt care primesti un voucher ce il poti folosi in magazinul de suveniruri de la iesire. Cu alte cuvinte .. e gratuit, dar te preseaza sa-ti cheltui banii la ei in magazin. Muzeul in sine a fost exact ce m-am asteptat. O nebunie ce se incadreaza perfect in spiritul acestui oras. O galerie de arta in care proiectii din oras se regasesc in articole vestimentare. Multe machete cu cladiri istorice din Kuala Lumpur si istoria lor. Cireasa de pe tort e camera in care orasul Kuala Lumpur este redat in miniatura si povestea orasului este pe fundal. Lumina se stinge si toti cei 273 de zgarie nori se aprind. Jocul de culoare face orasul sa straluceasca. Toata proiectia se termina cu artificiile de Revelion. Practic poti trai magia Revelionului in Kuala Lumpur in fiecare zi la Muzeul National al orasului :))\

i-love-Kuala-Lampur

Kuala-Lampur-muzeu

Muzeul-National-Kuala-Lampur-Malaezia

Muzeul-National-Kuala-Lampur-Malaezia

Muzeul-national-Kuala-Lampur


4. La Moscheea Masjid Negara am facut-o lata rau de tot
Am ajuns in fata scarilor epuizata dupa drumul scurt de 1 km. Nu radeti, fiindca nu stiti cum e cu caldura si umiditatea din Kuala Lumpur. E groaznic, cel putin pentru mine. E drept ca nici peisajul nu ajuta, e doar un drum pietonal, printre sosele si autostrazi suspendate. Genul de drum pe care te grabesti sa il faci cat mai repede, fiindca doar viteza masinilor ce trec ca rachetele pe langa tine iti dau elan. Cum am ajuns in fata la Moschee, un dorm ma  indeamna sa urc prin lateral, sa intru pe poarta destinata turistilor. 


Aici evident sunt intampinata de 3 doamne ce stau in spatele unei tejghea si imi spun ca orele de vizita pentru turisti sunt intre 9-12 am; 3-4pm, 5:30-6:30 pm.... Mai am de asteptat o ora ca sa intru. Daca vreau sa ma rog, pot sa intru acum. Initial ma gandesc sa nu-mi fac pacate si sa astept frumos pe banca, dar caldura ma ucide incet, incet. Stau eu ce stau ... vreo 20 de minute, dupa care decid sa devin subit musulmana si sa intru la rugaciuni. Mai exact sa o vizitez `fara aprobare`. Chestie care functioneaza, desi doamnele se prind si-mi dau un registru in care sa-mi scriu numele si tara de provenienta. Inventez ceva pe moment, primesc o esarfa pe care sa mi-o pun pe cap si ma invita spre sala de rugaciune. 
Ma uit la esarfa ca la felul patru. Mi-e o rusine de mor. Evident ca nu reusesc sa mi-o pun pe cap cum se cuvine, asa ca cer o varianta mai simpla, de tras pe cap. Daca doamnele ar fi fost intr-o zi proasta probabil m-ar trimite direct de unde am venit, dar fiindca cred ca s-au amuzat destul de mine, imi dau esarfa ceruta. Nu cred ca au mai intalnit in viata lor, un turist disperat ca si mine :)))) Nici n-am avut curajul sa le privesc in ochi, dar m-am gandit ca o sa-mi rezolv eu socotelile cu Alah mai tarziu. 

Miscarea asta a fost o greseala! Promit ca nu o sa mai fac asa ceva niciodata! Iertare mie!
M-am trezit in sala de rugaciune, bogat ornamentata, cu covoare persan pe jos. Nici poveste sa pot sa fac poze, din contra a trebuit sa incep sa ma rog, presata fiind de multimea ce se uita la mine. M-am simtit ca o scolarita care imita rugaciuni fara sa stie ce face si ce zice. A fost un dezastru total! Daca cineva ma filma cum fac plecaciuni si imi indrept capul la stanga cand trebuia la dreapta, vedea de la o posta cat de penibila sunt. Mai bine nu imi amintesc :)
Am iesit de indata ce am prins prilejul sa ma sustrag si am continuat sa vizitez restul Moscheii. Partea buna e ca toata lumea a ramas in sala de rugaciune, asa ca restul zonelor le-am prins aprope goale. Imi place mult mai mult sa fiu personajul din umbra ce hoinareste pe coridoare stralucitoare, printre arabescuri si mozaicuri, gradini verzi si morminte sfinte, librarii pline cu carti religioase si rafturi intregi de Coran. Am iesit din Moschee cu mustrari de constiinta, jurand ca nu o sa mai fac asa ceva niciodata! Voi vizita in orele turistice mai bine decat sa mimez rugaciuni!

Moschee-Kuala-Lampur

Moschee-Kuala-Lampur

Moschee-Kuala-Lampur

5. Tur culinar in cartierul Bukit Bintang
M-am intors la Hostel pe jos, gandindu-ma pe drum ca am bifat o prostiuta si in Malaezia :))) N-am stat sa procesez prea mult cele intamplate, fiindca la Hostel ma astepta gasca pregatita sa mergem la cina. I-am rugat sa ma astepte sa fac un dus rapid si sa ma schimb, ca sa pot lua la atac cartierul cu forte proaspete. 

In Kuala Lumpur exista autobuze de oras gratuite!
Am avut din nou noroc cu Joosy fiindca ea se pricepe cu mijloacele de transport si ne-am dus toti cu autobuzul. Cu ocazia asta am aflat si ca in Kuala Lumpur sunt anumite rute cu autobuze gratuite! Nu stiu exact care e ideea, cred ca de decongestionare a traficului, un mod de a incuraja populatia sa foloseasca autobuzul mai bine decat propriile masini. Traficul la ora asta a serii e cu adevarat o problema. Autobuzul face 50 de minute pe un bulevard ce nu cred ca depaseste 5 km. Poate era mai bine pe jos, dar apoi, o data ce iesim de pe bulevard, autobuzul goneste vreo 11 statii si in final ajungem in Bukit Bintang. Acum ii dau dreptate lui Joosy ca taxiul ne-ar fi costat prea mult.

autobuz-Kuala-Lampur

Cartierul Bukit Bintang este plin de mall-uri. Practic e mall, langa mall, langa hypermarket si inca un mall. Atatea centre comerciale n-am vazut in viata mea. Dependentii de shopping sa stea departe de zona asta. In centrul cartierului se afla locul pe care il cautam noi, un bulevard pietonal lat, plin de terase, street food si restaurante. Preturile sunt mai mari decat la noi in ChinaTown, dar si optiunile mai bogate. Toata strada arata si miroase apetisant. Fiind mai multi am putut incerca mai multe feluri de mancare, fara sa cheltuim o avere, chestie care v-o recomand sa o faceti si voi. Gongute n-am vazut, in schimb dumplings, frigarui cu fructe de mare, noodels cu zeci de sosuri abunda pe toate tarabele, iar meniurile desi sunt in chineza toate au poze mari ce sa-ti ghidile apetitul. Sucul de durian e la mare trecere la fel si apa de nuca de cocos si smoothy-urile colorate tinute in frigidere portabile. Deja era seara asa ca n-am facut fotografii multe. Dragute mi s-au parut aceste dumplings colorate si singura mancare `ciudata` ce am gasit-o in Malaezia au fost picioarele de pui prajite. Yekkk!



Cartierul-Bukit- Bintang


😍 Apreciez comentariile voastre 😍



Citeste toate articolele despre Malaezia (click pe titlu pt a citi)



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

3 comentarii:

  1. Alice, ai ajuns şi la Batu Caves? Agențiile de turism nu au inclus şi un tur în această zonă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am dus prin agentie ci pe cont propriu. Se poate ajunge usor acolo, insa eu nu am mers. Sunt prea multe scari :))))

      Ștergere
  2. As vrea din tot sufletul sa ajung si eu acolo Alice sa traiesc pe propria piele obiceiurile si traditiile lor. Sper sa fie in cel mai apropiat viitor !

    RăspundețiȘtergere